קצת משהו לנשמה-(דברי תורה.)עזרא - ארכיון
עבר עריכה על ידי הודית בתאריך כ"א סיוון תשס"ח בשעה 20:57

משהו של הרב אריה קרן שממש התחברתי אליו:

שלח לך אנשים ויתרו את ארץ כנען...(שלח יג, א-ב)

כלומר אם כבר הם רוצים להריח את הארץ ,שיתרו את הארץ ולא ירגלו ובזה הם נכשלו. ונסביר את הענין בס"ד:

יש הבדל בין שתי המילים לתור ולרגל. לתור זה מלשון תייר,כל מי שתייר בחו"ל מחפש היכן לתור ומקבל מדריך היכן נמצאים המקומות הטובים של הארץ. תייר שמגיע לארץ זרה בא לחופשה והוא מתפעל ורואה דברים חדשים ששונים מהתרבות שלו,והוא בא להנות ולבזבז כסף במקומות היפים והטובים שיש בארץ הזרה לו ואם הוא שואל את ילידי הארץ היכן לטייל גם שולחים אותו למקומות הטובים ומספרים לו בשבח המדינה כי זה גאוותם ומעלימים ממנו את הדברים הרעים שיש במדינה. לכן לתור זה מלשון תייר.

מרגל כשמגיע לארץ זרה הוא מבחינת פצצה מתקתקת. הוא מחפש נקודות תורפה שיש בארץ את החולשה של המדינה היכן אפשר לתקוף מה היכולות של המדינה מבחינת כלכלית, צבאית, כח ההשרדות שלה ואין לו זמן לבלות במדינה אלא רוצה להשיג את האינפורמציה הרעה שיש על המדינה ולברוח משם שלא יתפשו אותו.

הקב"ה נענה לבקשת בני ישראל למרות שהם קטני האמונה כמו שהסברנו לעיל והרשה למשה לומר להם דכתיב "שלח לך", אתה לא אני (כי אני לא מוצא לנכון לשלוח) אך אם הם רוצים כל כך אין בזה פסול בתנאי שהם יתרו את הארץ ויבוא ויספרו דברי שבח על הארץ. המרגלים לא מילאו אחר הוראות הקב"ה והם ריגלו בארץ והכעיסו את בורא עולם ישתבח שמו לעד. הוציאו דיבה ולשון הרע על הארץ. במקום ללבוש מישקפי תייר לבשו משקפי ריגול.

ואפשר לדבר עוד רבות על הפירוש הזה, אבל אני מצאתי אותו גם מאוד אקטואלי להיום.

זה הנסיון של כל יהודי. אמונה והביטחון בבורא עולם גם אם עיננו הגשמיות רואות אחרת צריך ליבטוח בהשם יתברך ולא להיות קטני אמנה וניתן ביד בני אדם לתעתע בנו כי אם הבטיח הקב"ה להוריש את הארץ מה יש לרגל בארץ?

מה יש לנו לראות רע כל היום ולא להפסיק לקטר ובזה נגמר תפקידנו?

אנחנו צריכים להפסיק להקטין ראש ולהאמין! לאהוב! לטפח את הארץ שלנו ולהגן עליה ולא לקטרג! לאהוב אותה ואת הבריות והכי חשוב את השם יתברך ולהאמין בו! לתרום למדינה שלנו כדי להכשיר אותה לבא המשיח!

אנחנו נמצאים כיום תהליך של גאולה, אומנם התהליך קשה וארוך אך מבורך!

אז שנזכה באמת בקרוב בימינו לחזות בגאולה ובבנין בית המקדש, בכהנים בעבודתם ולווים בשירם ובנגינתם!

שבת שלום!

יש לי בעיה אחת עם הפירוש הזה.עזרא - ארכיון

המרגלים לא באו לספר גדולות ונפלאות על הארץ, וגם לא באו להיות 'תיירים'. לא נראה לי שחופשה בארץ ישראל הוא מה שחסר לנשיאי ישראל. הם באו לתאר מה קורה בארץ! מה המצב הצבאי, הכלכלי ועוד. "וּרְאִיתֶם אֶת-הָאָרֶץ, מַה-הִוא; וְאֶת-הָעָם, הַיֹּשֵׁב עָלֶיהָ--הֶחָזָק הוּא הֲרָפֶה, הַמְעַט הוּא אִם-רָב. וּמָה הָאָרֶץ, אֲשֶׁר-הוּא יֹשֵׁב בָּהּ--הֲטוֹבָה הִוא, אִם-רָעָה; וּמָה הֶעָרִים, אֲשֶׁר-הוּא יוֹשֵׁב בָּהֵנָּה--הַבְּמַחֲנִים, אִם בְּמִבְצָרִים. וּמָה הָאָרֶץ הַשְּׁמֵנָה הִוא אִם-רָזָה, הֲיֵשׁ-בָּהּ עֵץ אִם-אַיִן,"

החטא היחיד שלהם היה, שהם נתנו אחרי זה פרשנות על דבריהם: " וְהָאֲנָשִׁים אֲשֶׁר-עָלוּ עִמּוֹ, אָמְרוּ, לֹא נוּכַל, לַעֲלוֹת אֶל-הָעָם:  כִּי-חָזָק הוּא, מִמֶּנּוּ."

אז אתה מסכים שבכל זאת הייתה בעיית אמונה..עזרא - ארכיון
אבל אתה לא קראת טוב את הכתובים! משה אומר להם את זה! זאת לא הייתה אמירה של הקב"ה! הקב"ה אמר להם רק לתור את הארץ.
"וַיִּשְׁלַח אֹתָם מֹשֶׁה, לָתוּר אֶת-אֶרֶץ כְּנָעַן; וַיֹּאמֶר אֲלֵהֶם, עֲלוּ זֶה בַּנֶּגֶב, וַעֲלִיתֶם"... וישלח אותם משה.. אז הפקודה של משה הייתה קצת יותר מלתור אבל לא נשמעה לגמרי כמו ריגול, אבל הם חזרו בסופו של דבר מיזמתם בתור מרגלים.
נו באמת...עזרא - ארכיון
א. אני לא מקבל את הטענה ש'משה אמר להם את זה'. חוץ מזה, שימי לב לשני הפסוקים- 'שלח לך אנשים ויתורו את ארץ כנען אני אני נותן לבני ישראל' כו' 'וישלח אותם משה לתור את ארץ כנען ויאמר אליהם: עלו זה בנגב ועליתם את ההר.'
אוף.. שלחתי בטעות לפני שסיימתי. עוד שנייה הודעהעזרא - ארכיון
מתוקנת.
ובכן...עזרא - ארכיון

א. אני לא מקבל את הטענה ש'משה אמר להם את זה'. חוץ מזה, שימי לב לשני הפסוקים- 'שלח לך אנשים ויתורו את ארץ כנען אני אני נותן לבני ישראל' כו'  'וישלח אותם משה לתור את ארץ כנען ויאמר אליהם: עלו זה בנגב ועליתם את ההר' וכו'. לפי הבנתי, ההוראות של משה וה' היו זהות, רק שמשה פירט את ההוראות.

ב. שוב- לאור מה שכתבתי לעיל, המטרה שלהם היתה 'ריגול', והחטא שלהם בכלל לא היה בפירוט המצב בארץ כנען.

זה בא מ...עזרא - ארכיוןאחרונה
למה האשכול הזה לא נעלם??עזרא - ארכיון
אפרים,עזרא - ארכיון
אמנם לא ירדתי לסוף דיונך עם יודית, אך אני בוודאות יודע(עיי' שיחות הרב נבנצאל לפרשת שלח) שהמרגלים חטאו במשהו הרבה יותר עמוק, כלומר- כן, הם אכן חטאו בהוצאת דיבת הארץ רעה, אך זה לא רק זה שאמרו דברים רעים, אלא החטא העיקרי הוא עצמם זה שערערו על החלטת ה'!
נ.ב: מומלץ בחום לקרוא פרק זה בשיחות הרב נבנצאל, שמסביר גם בפשטות וביופי את חטאה האמיתי של מרים ומקשר זאת לחטא המרגלים בצורה שאנחנו חושבים: "איך לא חשבנו על זה קודם?!"...
עזוב עומק.עזרא - ארכיון
פשט ! פשט ! פשט !

בלי קשר (או עם קצת קשר...)
זה ממש עצוב, העניין הזה- בדברי תורה מערבבים בלי לדעת, בצורה גסה ביותר את ארבעת הרבדים (פשט, רמז, דרש, סוד). יש לי עוד לומר בנידון (רמז: קשור לגננות ולסיפורים שלהם).
נו! נכון!עזרא - ארכיון
אבל הרבה פעמים הפשט מאוד מאוד מסובך להבנה אם לא מפרשים אותו!
איך בדיוק היית עולה על כל ה"אין מוקדם ומאוחר בתורה" בלי רש"י?! יש דברים שחובה עם פרשנים- אחרת- תסביר את דברי רש"י שההקשר בין המרגלים למרים אינו רק כרונולוגי, אלא, המרגלים היו צריכים ללמוד מחטא מרים- למה?! איך?! ועוד פול שאלות שאנו פותרים רק בעזרת הפרשנים..
אבל אם בא לך להוציא את סיפור הגננות- לך על זה...מצפים בקוצר רוח לזעמך עליהן...
..בתוך בני ישראל

פשוט 

כ"כ לבד לי

וזה לא אמור להשתפר איכשהו מתישהו

לא משנה מה,

..בתוך בני ישראל

כל העולם סוגר עליי

לא לזה התכוונתי כשביקשתי חיבוק,

רק אומרת שקחי בחשבון שזה פורום שמופיע ב'אחרונים'אונמר

של הראשי..

הוא לא מהמוסתרים.

היא כותבת פה שנים, נראה לי שהיא מודעת לענייןאנונימי (2)
אוי, מה קרה?מקפיצים נטושים
רוצה לשתף יותר?אנונימי (3)אחרונה
גם הכתיבה והתיאור כאן בטח יעזרו לך לפרוק (ואחכ ייקל עלייך להתמודד)
נראה פורום כמעט פעילמקפיצים נטושים

יחסית....

מדהים אחרי כמה פורומים נטושים כאלה אני עוקבתעשב לימון

ורואה את ההקפצות שלך

מישהו שם לב אליימקפיצים נטושים

איך שמים מעקב על פורומים כאלה?

יש כוכב ליד השם של הפורום- צריך שהוא יהיה מלאעשב לימון

אחר כך אפשר לראות את כולם בכותרת "עדכני"

🤩טויוטהאחרונה
..בתוך בני ישראל

כל הלב הוא רק הצטברות של רגעים

כל רגע הוא רק הצטברות של רגשות

כל רגש הוא רק הצטברות של לבבות

לנשום 

..בתוך בני ישראל

נצח של רגעים ששורפים מבפנים

אבל, זה יעבור

קור בועראנונימי (פותח)
אני שוכב שם על הרצפה, מרוקן, דומם.
שוכב במקום של עומדים מתאמץ להחזיק את הראש מעל המים הגואים, רק להצליח לנשום איזו נשימה של חמצן.
לעמוד לבד להיות איתן.
..בתוך בני ישראל

האם הוא אנוס גוף או אנוס נפש

יואו!

..בתוך בני ישראלאחרונה

ואין ראיה ממה שכתב הרמב"ם פרק י"ח מהלכות סנהדרין גזרת הכתוב שאין בה בית דין ממיתין ולא מלקין את האדם בהודאת פיו דהתם לא מיירי אלא כשהוא מכה אותו דרך עונש או דרך כפייה דאי לא תימא הכי לקתה מדת הדין מי שעבר עבירה שחייב עליה כרת אם בא וכפו אותו בית דין לקבל מלקות ועשה תשוב' יפטר מן הכרת כל שכן מי שחטא בלא עדים והתראה אם רצה לקבל מרצונו מלקות ועשה תשובה שיפטר מן הכרת…

..בתוך בני ישראל

אני שונאת לבכות מדברים מטופשים. אבל,

איזה כיף זה שבוע חזרה. יואובתוך בני ישראל

איזה כיף זה שאפשר ללמוד,בתוך בני ישראלאחרונה

אולי יעניין אותך