משהו של הרב אריה קרן שממש התחברתי אליו:
שלח לך אנשים ויתרו את ארץ כנען...(שלח יג, א-ב)
כלומר אם כבר הם רוצים להריח את הארץ ,שיתרו את הארץ ולא ירגלו ובזה הם נכשלו. ונסביר את הענין בס"ד:
יש הבדל בין שתי המילים לתור ולרגל. לתור זה מלשון תייר,כל מי שתייר בחו"ל מחפש היכן לתור ומקבל מדריך היכן נמצאים המקומות הטובים של הארץ. תייר שמגיע לארץ זרה בא לחופשה והוא מתפעל ורואה דברים חדשים ששונים מהתרבות שלו,והוא בא להנות ולבזבז כסף במקומות היפים והטובים שיש בארץ הזרה לו ואם הוא שואל את ילידי הארץ היכן לטייל גם שולחים אותו למקומות הטובים ומספרים לו בשבח המדינה כי זה גאוותם ומעלימים ממנו את הדברים הרעים שיש במדינה. לכן לתור זה מלשון תייר.
מרגל כשמגיע לארץ זרה הוא מבחינת פצצה מתקתקת. הוא מחפש נקודות תורפה שיש בארץ את החולשה של המדינה היכן אפשר לתקוף מה היכולות של המדינה מבחינת כלכלית, צבאית, כח ההשרדות שלה ואין לו זמן לבלות במדינה אלא רוצה להשיג את האינפורמציה הרעה שיש על המדינה ולברוח משם שלא יתפשו אותו.
הקב"ה נענה לבקשת בני ישראל למרות שהם קטני האמונה כמו שהסברנו לעיל והרשה למשה לומר להם דכתיב "שלח לך", אתה לא אני (כי אני לא מוצא לנכון לשלוח) אך אם הם רוצים כל כך אין בזה פסול בתנאי שהם יתרו את הארץ ויבוא ויספרו דברי שבח על הארץ. המרגלים לא מילאו אחר הוראות הקב"ה והם ריגלו בארץ והכעיסו את בורא עולם ישתבח שמו לעד. הוציאו דיבה ולשון הרע על הארץ. במקום ללבוש מישקפי תייר לבשו משקפי ריגול.
ואפשר לדבר עוד רבות על הפירוש הזה, אבל אני מצאתי אותו גם מאוד אקטואלי להיום.
זה הנסיון של כל יהודי. אמונה והביטחון בבורא עולם גם אם עיננו הגשמיות רואות אחרת צריך ליבטוח בהשם יתברך ולא להיות קטני אמנה וניתן ביד בני אדם לתעתע בנו כי אם הבטיח הקב"ה להוריש את הארץ מה יש לרגל בארץ?
מה יש לנו לראות רע כל היום ולא להפסיק לקטר ובזה נגמר תפקידנו?
אנחנו צריכים להפסיק להקטין ראש ולהאמין! לאהוב! לטפח את הארץ שלנו ולהגן עליה ולא לקטרג! לאהוב אותה ואת הבריות והכי חשוב את השם יתברך ולהאמין בו! לתרום למדינה שלנו כדי להכשיר אותה לבא המשיח!
אנחנו נמצאים כיום תהליך של גאולה, אומנם התהליך קשה וארוך אך מבורך!
אז שנזכה באמת בקרוב בימינו לחזות בגאולה ובבנין בית המקדש, בכהנים בעבודתם ולווים בשירם ובנגינתם!
שבת שלום!