קצת דיברי תורה מאירים לשבועות...אוסקר

בס"ד

 

ישנה הפסקה- השהיה מסויימת בין יציאת מצרים לבין קבלת התורה, מדרש תנחומה שואל מדוע ישנה את ההפסקה הזו? למה הקב"ה לא נותן לנו מיד את התורה אפילו מייד אחרי קריעת ים סוף, אחרי "ויאמינו בה' ובמשה עבדו"?כתוב שישראל לאחר העבודה הקשה והנוראה במצרים- גופם הי'ה שבור וחסר, וכן נפשם, הם היו בעלי מומים וחולים, הקב"ה משום כך- רצה להמתין עד שיתרפאו משום שהתורה כולה שלמה שנאמר "תורה תמימה", התורה היא תכלית השלמות ולכן רצה לתת את התורה השלמה לעם השלם מכל הבחינות. בהר סיני ישראל הגיעו לדרגת השלמות בקדושה מכל הבחינות- קדושה בנפש- "והיו כאיש אחד בלב אחד", קדושת הזמן- כתוב שישראל קיבלו תורה בשבת, וגם קדושת המקום- כתוב שה' קידש את הר סיני (לכן הי'ה אסור להתקרב או לגעת בו) (וכן גם היום אנחנו יכולים להגיע לדרגת השלמות הקדושה המלואה בזכות קדושת הנפש-שנהי'ה כאחד, קדושת הזמן-שבת או שנת שמיטה ויובל וקדושת המקום- ארץ ישראל, מה שמתקשר לשאלה מה עניין שמיטה להר סיני וכו')

 

הרב קוק גם הוא עונה לשאלה למה הקב"ה לא נותן ישר את התורה?- "כשם שאין השכינה שורה באיש יחיד אלא על גיבור, עשיר ובעל קומה אלא שכל זה לא ישכול מאומה בלתי המעלות הרוחניות ענווה וגבורה...וכך התורה שורה על עם מלא בענווה וגבורה..." הקב"ה לא נותן את רוח הקודש אלא לאדם הטוב והשלם מכל הבחינות, גם חיצונית וגם פנימית- גם במישור הכללי וגם במישור הפרטי, מפה לומדים גם שהתורה היא חלק ממרפא הגוף, המחשבה והנפש ולכן כתוב "החש בראשו יעסוק בתורה".

 

לכל אדם יש הרגשה פנימית חזקה שהוא רוצה להבין את העולם באמת ולדעת הכל כי יש לנו הרגשה שאפשר, שאנחנו מסוגלים לכך, וקשה לנו להתפשר עם המציאות המוגבלת. הדרך בה אנחנו יכולים להגיע למושג דעת הוא דרך התורה שדרכה אנחנו מתחברים לצורה הפנימית והאמתית של העולם, אומר הרב קוק בעולת ראיה ח"ב, כל דבר שקשור לתורה ולא משנה באיזה תחום, זה מחי'ה את הנפש, כי אנחנו נוגעים בשלמות ובתפיסת העולם השלמה כשאנו עוסקים בתורה והתורה היא תמימה משיבת נפש- נותנת תשובות לנפש וזאת משום שהיא כה שלמה. בתורה אנחנו כמשחזרים את המבט האלוקי על העולם והוא המבט האמיתי והשלם, כשהתורה מספרת לנו על דבר מסוים אז דרך זה מבינים באמת מהו ולא מהדברים שרואים מבחוץ.

 

הטבע הישר של כל אדם הוא לרצות יושר ולחיות חיים של יושר, אמנם יש לנו הגבלה- ע"פ מה אני קובע מה ישר?- ע"פ מה שאני מרגיש. כל אדם נדמה לו שהוא ישר אך זה לא כך בהיכרך תמיד, אם כך אז יש בעי'ה אם כל אחד ע"פ תפיסת היושר שלו ינסה לנהל את העולם איך נדע מה ישר?? אנחנו רואים מכאן שכל היושר שלנו יכול להיות שהוא עקום ומוטעה, שזו אשלי'ה ולשם כך באו פיקודי עליון- כשאנחנו יודעים שמה שקובע את ערכי היושר שלנו זו התורה, אז יש לנו אמון ביושר שלנו עצמינו וזה גורם לנו שמחה רבה שזו מצווה גדולה בפני עצמי- "פיקודי ה' ישרים משמחי לב." בזכות שיש לנו תורה- השכל של התורה מאיר את השכל האנושי שלנו, היושר של התורה מאיר את היושר שלנו. ב לי התורה, ממשיך הרב קוק- העולם הזה הוא אחיזת עיינים ללא שמץ של אמת בכל רובד וממד שהו התורה היא לא תוספת לחיים אלא הכרחית לתפיסת העולם שלנו, בלעדי'ה הכל מעוות, הכל לא נכון. התורה מאפשרת לנו דרך המצוות שלה מפגש של אמת עם המציאות. כל ערך שאנחנו קולטים ללא קשר לתורה- אנחנו קולטים בצורה חלקית ומשום כך זה גם זמני, משום שהדבר הוא לא שלם ולא ניצחי מוכרח הוא להתבטל.

 

כמו שהעננים לא מכבים את השמש, אלא רק מכסים אותה- כך גם יראת ה' הטהורה לבסוף תעמוד למרות כל המכשולים והקליפות שעוטפים אותה, את האמת שמתגלת בעולמינו כצדק שעוד יצא לעולם....

 

"ערב היום אם בקולו תשמעו (תהילים צ"ה), זה כלל גדול בעבודת ה', שלא ישים לנגד עיניו כי אם אותו היום הן בעסק פרנסה והצטרכותו, צריך שלא יחשוב מיום לחברו כמובא בספרים, וכן בעבודתו יתברך לא ישים לנגד עיניו כי אם אותו היום ואותו השעה, כי כשרוצין לכנס בעבודת ה', נדמה להאדם כאילו הוא משא כבד, ואי אפשר לו לשא משא כבד כזו. אבל כשיחשוב שאין לו רק אותו היום לא יהי'ה לו משא כלל, וגם שלא ידחה את עצמו מיום ליום, לאמור מחר אתחיל, מחר אתפלל בכוונה ובכוח כראוי, וכיוצא בזה בשאר העבודות כי אין לאדם בעולמו כי אם אותו היום ואותו השעה שעומד בו, כי יום המחרת הוא עולם אחר לגמרי. היום אם בקולו תשמעו, 'היום' דייקה, והבן" : ההלכות של התורה הם ע"מ להגיע לאהבה האמתית אל ה' וזה לא כזה קל אבל דרך זה שאנחנו שומעים בקול ה' אנחנו אוהבים אותו ומבינים את העומק והמשמעות של הדברים. ימי האדם מנויים במספר וזה אנו לומדים בספירת העומר, הימים שלנו הם ספורים וצריך לשים לב לכל יום ואדם יצטרך לתת דין וחשבון על כל יום, ואפילו על שעה ורגע אחד. השבע שבתות צריכות להיות תמימות ושלמות- המשמעות של תם זה שלם,שלמות בעבודת ה' ולא ילך מהם רגע לאיבוד, וזה מרמז על 7 ימי השבוע שאנחנו חיים בהם. עיקר העבודה היא היום ולא לדחות כל הזמן למחר כי אם דוחים, לא מספיקים הכל "אם לא עתה אי מתי" ומי אמר שתחי'ה מחר? "היום אם בקולו תשמעו" צריך להיות בהווה וזה בחי' מצוות ספירת העומר שהוא הכנה לקבלת התורה להורות שאי אפשר לקבל את התורה בלא שיודעים שהיום הוא היום ומחר הוא מחר והיום-היום צריך לשמוע בקול ה', היום בכל יום ויום מחדש, כל אחד אישית עובר יציאה ממצרים ממ"ט שערי טומאה ע"מ להגיע לשבועות למתן תורה. בכל יום יש חושך שקודם לאור- הלילה קודם אל האור "וי'הי ערב (ואז)...וי'הי בוקר יום ראשון"- בחושך לא מבינים לא רואים אבל דווקא שם צריך "ואמונתך בלילות" -בגמרא יש דיון מה קודם הפרי או הקליפה? ואמרו שהקליפה היא הקודמת לפרי וזה הכנה לאור הגדול, האמונה בלילה דווקא בחושך ובערפל. החושך הוא צמצום גדול לפני האור, הוא הכנה לאור, הצימצום גם יכול להיות פתח לנפילה והצמצום הוא כוח חשוב, הוא מכין אותנו אל האור של הבוקר אך צריך לכוון את זה למקום הנכון שלו, בצמצום צריך לעשות טוב ע"מ לקבל טוב, ולא להתפתות לצד הרע שבצמצום, שבחושך- לא לכעוס או להתעצב וכד' ואם בחרת בדרך הטובה ולא נפלת- אז הטוב אכן מגיע לך. "כשנופל אדם ממדרגתו ידע שמן השמים הוא, כי התרחקות היא תכלית התקרבות, על כן נפל כדי שיתעורר יותר להתקרב לשם יתברך ועצתו, שיתחיל ממחדש לכנס בעבודת ה' כאילו לא התחיל עדין כלל מעולם, וזה כלל גדול בעבודת ה' שצריכין ממש בכל יום להתחיל מחדש".

 

הרמב"ן- מהי עניינה של התורה?- דברי תורה הם התרופה לכל תחלואה ולכל צרה שיש בחיים (גם הגמרא אומרת זאת). הרמב"ן אומר שהתורה היא המקור של האדם למה שמכנים התודעה של עצמו וללא התורה אדם בעצם נולד עם כל הפוטנציאל והכישרונות שיש לו בטבע אבל זה כשלעצמו- חסר כל משמעות. אחרי שהקב"ה ברא את האדם עם כוחותיו המיוחדים הוא בעצם הדריך אותו כיצד לחיות בצורה הנכונה. הקשר של הקב"ה עם המציאות- עם האדם והאנושות הוא דרך התורה. אדם חי בתוך תבנית שיש לו רצון, שאיפות, מודעות לטוב ורע- מהתורה לא קיבלנו רק את התוכן, קיבלנו את המושגים של טוב ורע, ואת זה שיש בכלל טוב ורע וזו בדיוק הנקודה של ההבדל בין בןאדם לבין בהמה. אם האדם מתנכר, לא לומד, לא מקבל, או לא מכיר בעצם הערך של הקשר שלו עם הקב"ה הוא בעצם בוחר לחיות כבהמה. ואז האדם חי בתוך בועה שכזו, מנותק מהמשמעות שלשמא הוא חיי, שלשמא הוא נברא ובעצם הופך את כל העולם ללא רלוונטי. אם אין ישראל מקבלין את התורה הרי ה' מחזיר את העולם לתוהו ווהו, זהו ציטוט מדוייק מן התורה- התוהו ווהו נגמר כשהאדם הראשון נברא- כי הכל בשביל האדם שיעבוד את ה' שיחי'ה בדרך הנכונה לו שהיא בסה"כ ואחרי הכל רק לטובתו. וזה מה שמאיר את המושג "תורת חיים"- אם אתה פוגע בעצמך, אתה פוגע גם בכל העולם- הטבע, חיות, אנושות וכו'- יש לכל אחד מאיתנו אחריות על עצמינו ועליהם!

 

ירושלמי במסכת ראש השנה דף כא\א- "ר' משרשיא בשם ר' אידי בכל הקרבנות כתיב חטא ובעצרת אין כתיב חטא אמר להן הקב"ה מכיון שקיבלתם עליכם עול תורה מעלה אני עליכם כאילו לא חטאתם מימכם" :כל שנה בעצרת הוא כיום שעמדנו מול הר סיני ומקבלים את התורה מחדש ואז כאילו לא חטאנו כי עשינו תשובה ולכן אין צורך בחג הזה להקריב קרבן חטאת. זה שאנחנו לומדים תורה כל הלילה בערב שבועות ובבוקר שומעים את 10 הדיברות בקריאת התורה זה לא בגלל שפעם הם שמעו בהר סיני אלא כי אנחנו מצווים לעבור את הכל מחדש ולהחליט שוב כל פעם שאנחנו מקבלים על עצמנו עול תורה ומצוות..דברי תורה צריכים להיות חדשים עליך כאילו היום ניתנו, אומר רש"י.

 

בהגדה של פסח כתוב: ...."אילו קרבנו לפני הר סיני, ולא נתן לנו את התורה - דינו" כלומר שהקירבה להר סיני זו מטרה בפני עצמה שגם בלי מתן תורה אומרים לנו הכתובים, היא שווה- אותה המטרה חג שבועות זה החג היחידי בעצם מתוך 3 הרגלים שיש לו בכלל מצווה של ממש להתכונן- זהו החג הכי קצר עם הימי הכנה הכי ארוכים- החג היחידי שסופרים עבורו 50 ימים וחגים אותו רק יום אחד בלבד, בשבועות ההכנה לחג היא כבר בפני עצמה מטרה, בפני עצמה מצווה! ה"קירבנו לפני הר סיני" זו ממש מדרגה בפני עצמה! וגם ההכנה היא תהליך, זה לא פשוט. בגמרא נדרים דף פ"א\א כתוב: "אמר רב יהודה אמר רב מאי דכתיב מי האיש החכם ויבן את זאת דבר זה נשאל לחכמים ולנביאים ולא פירשוהו עד שפירשו הקדוש ברוך הוא בעצמו דכתיב ויאמר ה' על עזבם את תורתי וכו' היינו לא שמעו בקולי היינו לא הלכו בה אמר רב יהודה אמר רב שאין מברכין בתורה תחלה". -ישנו פסוק בירמיהו השואל: מי האיש החכם שיבין על מה אבדה הארץ- למה חרב בית המקדש? עונה ירמיהו: שעזבו תורתי- בגלל שלפני שהתחילו ללמוד לא בירכו בירכת התורה לפני. והכיצד ייתכן?? וזה שוב מפנה את תשומת ליבינו לא ללימוד תורה עצמו אלא לתהליך שקורה לפני... במדרש רבה על שיר השירים כתוב: "כולך יפה רעיתי ומום אין בך"- בנ"י שעמדו לפני הר סיני פסקה זוהמתם משום שהם כולם היו שלמים גופנית ורוחנית לא הי'ה בהם שום מום מהנחש (נחש ושטן- אותה הגימט') וברגע שאמרו נעשה ונשמע, עוד לפני שהם ממש התחילו לקבל את התורה- הם רק הביעו את ההסכמה שלהם לקבל את התורה, אז הם כבר נהיו טהורים.

 

התורה אומרת שעד חטא העגל ישראל היו בדרגת מלאכים, לא הי'ה להם יצר הרע ממש ועל מנת לנסות להגיע כל שנה מחדש לאותה הדרגה אחנו צריכים לקבל על עצמינו מחדש את התורה, אנחנו צריכים להתכונן ולהתכוון, אנחנו לומדים כל הלילה ואנחנו מרבים באכילה- מאכל> אותן אותיות של מלאך.

 

הלימוד תורה הוא כמובן חשוב אך יותר חשוב הוא מתוך מה אני בא ללמוד תורה, אומר המהר"ל-ההכנה היא העיקר וזה נכון גם לגבי כל מצווה ולגבי כל הדברים החשובים גם בחיים.

 

השיא של ההכנה לתורה זה להיות מוכנים למסור את הנפש עלי'ה- להבין שיש לי חיים, יצרים, חלומות ועוד ואני צריך להכניס את התורה לכל אלו וזה מה שנקרא "נעשה ונשמע"- אין לי רצון חיים בלי תורה וזה גם מה שנקרא תורת חיים- וככה מקבלים תורה באמת , וזה קשה אבל זו אמת, צריך להבין בעומק העניין שאם אין לי תורה אז באמת יש לי תוהו ווהו...אין לנו זכות קיום ללא התורה, ללא האמת של החיים שלנו.

 

בעז"ה שנזכה ללמוד ולקבל תורה מתוך שמחה אמתית,

 

חג שמח!

יישר כוח=)דוסית גאה!
צדיקים עמ"י!!!
 
כל הכבוד! ממש יפה!עץ על מיםאחרונה
הגענו ללילה האחרון של החופש הגדולGini

חח זהו הגיע הרגעניגון🌿

בעזרת ה' - ברכות על ההתחלות החדשות מחרGini

והצלחה רבה לכולנו בשנת הלימודים האחרונה במערכת החינוך, תפילה לשנה שקטה ומוצלחת, בלי הפרעות, בלי מלחמות ומחלות ומגפות …

אמן גם לך בהצלחה!ניגון🌿

דווקא יהיה משעמם בלי מלחמות 😅

אבל שיהיו רק מלחמות טובות עם ניצחון שלנו בעה

חח מאז כיתה ו בערך לא למדנו נורמאלי (שנה רצוף)

אמן ותודה 😄 רבהGini

ובטח גם התחדשת בבגדים חדשים - אז גם ברכות על זה 🥻

תודההניגון🌿

(שנת הלימודים האחרונה היא י"א, לכל היותר)125690

אולי אצלכם - לא אצל מי שעושה בגרות 5 יח' במתמטיקהGini

ובעוד מקצועות - ברור שאמורים ללמוד הרבה חומר חדש ומאוד רלוונטי לבגרויות

יש בזה משהו, עדיין אין סיבה שזה יעבור את טבת125690

השנה ישניגון🌿

2 אדר אז לומדים עד שבט כזה חח

ואגב גם מי שעושה 4 יחל עדיין לומד😅😅

אבל רואים תסוף באופק(;

ואו בהצלחה ממש💪ניגון🌿

קשוח 5 יחל לא?...

*תגובה לGini פשוט קפץ למטה

אני אוהב את המקצועות הריאליים, את הבנת המושגיםGini

המתמטיים ואת רכישת מיומנויות הטכניקה של התמודדות עם השאלות וההגעה לפתרונות.

היופי במתמטיקה שלא צריך לזכור טונות של חומר בע"פ, כמו במקצועות הומניים, אלא לרכוש הבנה ומיומנות באמצעות המון המון תרגול, ואז די מהר מצליחים להתמודד עם כל בעיה שצריך לפתור.

ותודה על איחולי ההצלחה!

יאוניגון🌿

מטורף, תגיע רחוק

אני דווקא ההפך- לא אוהבת לחשוב

ומעדיפה לזכור (;

יש תחום שהייתי רוצה שיהיו לי הכישורים והכשרוןGiniאחרונה

לזכור הרבה בע"פ - שפות זרות

זה ממש קריטי ברכישת שליטה בשפות אחרות מאשר שפת אם

שומר כאן למזכרתGini
בהצלחה.קפיץ

אתם תשרדו את זה, ויום אחד זה יגמר

חח כןןניגון🌿

ו--בסוף שנה נשיר בשנה הבאה נשב על המרפסת ואתם תעשו בגרויות😅

רשמתי לחזור בעוד שנה (או קצת פחות אחרי הבגרויות)Gini

לשרשור הזה

(כרגע טנטטיבית ל 1/7/2027)

לילה טוב ובהצלחה לכולנו !

תודה 🤩Gini

אישיות אוכל! התחלתיל המשוגע היחידי

בחרתי מאכל

אתם צריכים לנחש עם שאלות של כן ולא

@Gini @ניגון🌿

צבע ירוק?Gini

אדוםGini

חום (בגוונים של חום)Gini

צבע לבן?Gini

לאא, איזה מאכל לבן יש, קוקוס?ל המשוגע היחידי

גדל באדמה?ניגון🌿

אמממ המקור? האוכל לא.ל המשוגע היחידי

צ'יפס מתפוחי אדמה?Gini

אמממ על אותו עיקרון אבל סוג אחרל המשוגע היחידי

על עוגת גבינה , שמעת? והלמעלה נהיה קצת חום באפיהGini

חחח סבבה, המאכל כתום, העטיפה בצבע אחר.ל המשוגע היחידי

דלעת …Gini

אהממ ציטוס?ניגון🌿

צ'יפס מבטטהGini

לא, תהיה יותר על סוגי חטיפים כמו ציטוס וכזהל המשוגע היחידי

אפרופו?Gini

לא (נראלי בחרתי חטיף קשה 🤦‍♂️)ל המשוגע היחידי

זרקו כמה בכל שאלה, ככה נתקדם טוב

אני חלש בחטיפים. לא אוכלים אצלנו בביתGini

וואלה איזה יופיל המשוגע היחידי

לפחות בורקסים ורוגעלכים כן

ואת אלו רק בשבתGini

טוב אז אני יגלה אבל אתה צריך לבחור הבאל המשוגע היחידי

בסדר 👍Gini

אחלה, טם טדאדאםל המשוגע היחידי
לא מכיר את הסוג הספציפי הזה ☹️Gini

התכוונתי שתגידו כיפלי 😢ל המשוגע היחידי

ממש לא היה בתודעה…Giniאחרונה

אוכל - עכשיו אני בחרתיGini

הופהל המשוגע היחידי

חטיף?

צומח מהאדמה?

היה פעם הולך על האדמה?

חומרי הגלם צומחים מהאדמהGini

אפוי?ל המשוגע היחידי

מטוגן?

מבושל?

מקודם ההנחיות היו כן / לא….Gini

מטוגן

תענה בכן ולא, אני פשוט שואל כמה במקבילל המשוגע היחידי

יענו על זה תענה:

לא

כן

לא

מכינים את זה בבית?

זה ארוז בדרך כלל?

כן | לאGini

ציפס?ל המשוגע היחידי

שניצלים?

זה משו יחסית בריא? (אפילו שמטוגן)

לא, לא, כןGini

וואלה, אמממל המשוגע היחידי

מורכב מירקות?

מפירות?

עם פירורי לחם?

כן, לא, לאGini

יש לזה שם מיוחד?ל המשוגע היחידי

לביבות?

חציל מטוגן?

ירק כלשהוא מטוגן?

כן, לא, לא, בערך (כלומר, מורכב מכמה ירקות)Gini

זה נשמע שם של מאכל בריא כלשהוא שאני לא מכיר...ל המשוגע היחידי

>> כדורי פלאפלGini

חחח חשבתי על זהל המשוגע היחידי

אבל אמרתי לעצמי, מה בריא בזה.

המרכיבים מאוד בריאים - חומוס, כוסברה, פטרוזיליהGini

שום

אשכרה, ותכלס זה נקרא מאכל בריא?ל המשוגע היחידי

בריא, יחסית למטוגנים שיכולים להיות גרועיםGini

כמו סופגנייה

אם השמן טרי, פלאפל הוא מאכל מזיןGini

וואלה, אצלי כל מה שמטוגן נכנס לקטגוריית פחות בריאל המשוגע היחידי

הנהGini
אני עוד בטראומה מהפלאפל האפוי שהיה בישיבהל המשוגע היחידי

אבל נחמד לדעת, אולי אני אקנה מעכשיו יותר פלאפל מאשר פיצה ודברים כאלה.

העיקר שיהיה בתיאבון 😋Gini

אמן תודהל המשוגע היחידיאחרונה

אויריק סאנצ'ז

היו ימים שהייתי צעיר לפורום הזה

הפורום הזה - ז"ל …Gini

מחייה המתים? מישהו התעורר לחיים כאן?Gini

היי אני כאןניגון🌿

אבל מתלבטת אם להתייאש סופית🙈

אין ייאוש בעולם …Gini

טוב משפט מחץ חחניגון🌿

אוליי בחגים יחזרו לכאן?ניגון🌿

כאילו כי יהיה חופש

לא נראה שנוער חדש מגיע לכאן - ולא מבין למה זה ככהGini

כן/:ניגון🌿

לאידעת אולי לא מכירים.... אבל באמת מוזר...

זה דיי ברור למה לא מגיעיםל המשוגע היחידי

למה? מה שונה היום לעומת הפופולריות בעבר?Gini

שיש היום כל כך הרבה פלטפורמות מקבילות ומחליפותל המשוגע היחידי

למשל? (לנוער דתי כמובן)Gini

הנוער הדתי שאני מכיר נמצאל המשוגע היחידי

או בוואצאפ או באסמס

וגם בפייסבוק אינסטגרם וטיקטוק

סוג אחר לגמרי של רשתות חברתיותGiniאחרונה

ווטסאפ, סמס - אלו לא פלטפורמות להעברת הודעות ודיעות כמו הפורומים כאן

פייסבוק - חשבתי שזה רק למבוגרים.. לא יצא לי להיתקל בנוער

ושני האחרונים - זה למעקב אחרי אושיות רשת. לא מקום כמו הפורומים.

אני חושב שזו אמירה פילוסופית מאוד נכונהGini

תמיד צריך להשתדל ולפעול, גם להתפלל ולקוות, שיהיה טוב, שיהיה בהצלחה, גם במצבים שנראים חסרי סיכוי

לפי הגמרא יש ייאוש ל המשוגע היחידי

אבל לא נורא, בסוף יהיה טוב.

זה רלוונטי רק במסכת אלו מציאות ….Gini

אולי 🤷‍♂️ל המשוגע היחידי

ואולי לא

מה באמת?ניגון🌿

חח אז אולי התכוונו לפה😅

במסכת אלו מציאות "ייאוש בעלים" היא סוגיהGini

להבחנה מתי המציאה של המוצא ומתי לא ….

אהה יאוש קונה באבידהל המשוגע היחידי

אבל בכל מקרה, הפורום כנראה השלים את יעודו בעולם ועכשיו הוא עולה בחזרה למעלה

עוד פחות משבוע לחזרה ללימודים 🥲Gini

ואז מהר מאד מתחילים חגי תשרי

זאת הנחמה היחידה שלי😅ניגון🌿

ובאמת עבר בטיס... והיה ככ כיף

למה צריך לימודים? אוףףףף

למה צריך לימודים? זו באמת שאלה טובה וחשובה ביותרGini

שאלתי את ידידי הקבוע Gemini, והנה תשובתו לשאלה (מדוע צריך לימודים במתכונת הקיימת של 12 שנות לימוד):

הדיון על הנחיצות והמבנה של 12 שנות לימוד מעסיק רבות את מערכות החינוך בעולם. למבנה הנוכחי יש יתרונות מבניים וחברתיים לצד חסרונות בולטים בעידן המודרני:

מטרות ויתרונות של המתכונת הקיימת

• חיזוק סוציאליזציה ומיומנויות חברתיות: בית הספר מספק סביבה מבוקרת שבה ילדים ובני נוער לומדים להתנהל בחברה, לשתף פעולה עם קבוצת השווים, להתמודד עם סמכות ולפתח אינטליגנציה רגשית וחברתית.

• הקניית ידע בסיסי והשכלה רחבה: המסגרת נועדה להבטיח שכל אזרח יצא לעולם עם אוריינות שפתית, מתמטית, מדעית והיסטורית בסיסית.

• שיוויון הזדמנויות ומוביליות חברתית: מתן מסגרת אחידה לכלל אוכלוסיית המדינה מתוך שאיפה לצמצם פערים סוציו-אקונומיים ולאפשר נקודת זינוק שווה לכולם.

• מסגרת בייביסיטר לאומית והחזקת המשק: מערכת החינוך מאפשרת להורים לצאת לעבודה במשרה מלאה ולהחזיק את הכלכלה מתפקדת.

• הבשלה רגשית וקוגניטיבית: גיל ההתבגרות כרוך בשינויים פיזיולוגיים ומוחיים משמעותיים; 12 השנים מספקות מרווח זמן להתבגרות מלאה לפני היציאה לשוק העבודה או להשכלה הגבוהה.

ביקורות ואתגרים במבנה הנוכחי:

• חוסר התאמה לשוק העבודה המודרני: המודל הקיים נבנה בעידן התעשייתי ומבוסס על שינון והנחתת מידע, בעוד שהעולם המודרני דורש חשיבה ביקורתית, יזמות, יצירתיות וסתגלנות.

• חוסר גמישות והתאמה אישית: למידה בקצב אחיד עבור עשרות תלמידים בכיתה אינה מתחשבת בכישורים, בחוזקות ובקצב הלמידה הפיזיולוגי והאישי של כל תלמיד.

• מיקוד יתר במבחנים ובציונים: שיעור ניכר מהזמן מוקדש להכנה למבחנים סטנדרטיים (כמו בחינות בגרות) על חשבון עומק מחקרי, סקרנות טבעית או פיתוח מיומנויות מעשיות לחיים.

• אובדן זמנים וחוסר יעילות: רבות מהמיומנויות והתכנים הנלמדים לאורך 12 שנה ניתן להקנות בפרק זמן קצר בהרבה באמצעות שיטות הוראה מודרניות וטכנולוגיה מתקדמת. שינויים טכנולוגיים והתפתחות הבינה המלאכותית מובילים כיום מגמה עולמית של לבחון מחדש את מבנה הלמידה, מעבר משינון לצבירת מיומנויות, ושילוב למידה היברידית ומותאמת אישית.

וכנראה שאם לא היינו הולכים לבית הספר, היינו אוליGini

במציאות חיים כזו שהבנות הצעירות היו יוצאות עם הצאן… כמו רחל ולאה, כמו ציפורה - ואנחנו הבנים היינו מגיעים לחפש כלות מבין הבנות הלבושות לבן ורוקדות בכרמים 🙂

הלוואי שהיה ככהניגון🌿

נשמע מושלם לפעמים בא לי לחזור לפשטות של פעם

טוב אבל בכל זאת העולם התקדם רק בזכות אנשים שהשכילו ולמדו

אז..... חייב (:

וזה קרע אותי שהוא כתב - מסגרת בייביסיטר לאומית😅😅

לא נראה לי שהיה משהו טוב יותר בפשטות של פעםGini

ונשים היו במצב עוד יותר גרוע מהגברים.

(המשך תשובה מ Gemini)

לאורך מרבית ההיסטוריה, החינוך וההשכלה שיקפו את התפקידים המגדריים המסורתיים: בנים חונכו למרחב הציבורי, לפרנסה ולמנהיגות, בעוד בנות חונכו למרחב הפרטי, לניהול משק הבית ולגידול ילדים.

התפתחות הפערים בין החינוך לבנים ובנות לאורך ההיסטוריה התבטאה במספר מישורים:

• העת העתיקה והימי הביניים: השכלה פורמלית (קריאה, כתיבה, מתמטיקה ופילוסופיה) הייתה נחלתם של מעטים בלבד – כמעט בלעדית גברים ממעמד גבוה או אנשי כמונה. בנות למדו בעיקר בבית אמהותיהן מיומנויות מעשיות כמו טווייה, בישול וניהול הבית.

• הסללת התכנים הרשמיים: כאשר החלו לקום בתי ספר נפרדים לבנים ולבנות (במיוחד מהמאה ה-18 והלאה), תוכנית הלימודים הייתה שונה לחלוטין. בנים למדו לטינית, מדעים, חשבון ופוליטיקה כדי להכין אותם לאקדמיה ולשוק העבודה. בנות, גם מהמעמד הגבוה, למדו בעיקר נימוסים, צרפתית, נגינה, תפירה וספרות קלה – תכנים שנועדו להפוך אותן ל"רעיות מיומנות ומארחות ראויות".

• נגישות להשכלה גבוהה: עד סוף המאה ה-19, אוניברסיטאות היו סגורות לחלוטין בפני נשים בכל רחבי העולם. המחשבה הרווחת הייתה שלימוד אקדמי מאומץ עלול "להזיק לבריאותן" או אינו נחוץ לתפקידן החברתי.

• הקשר היהודי: במסורת היהודית, בנים חונכו מגיל צעיר ב"חדר" ובישיבות ללימוד תורה, משנה וגמרא. לעומת זאת, חינוך הבנות היה בלתי פורמלי והתמקד בדינים המעשיים של משק הבית.

השינוי המשמעותי החל רק בתחילת המאה ה-20 עם הקמת רשת "בית יעקב" על ידי שרה שנירר, שהמציאה מחדש את החינוך הפורמלי לנשים בחברה החרדית.

תפיסה זו החלה להשתנות בהדרגה בשלהי המאה ה-19 ובמהלך המאה ה-20, בעקבות המהפכה התעשייתית, צמיחת התנועות הפמיניסטיות, והחלת חוקי חינוך חובה אחידים שהשוו את תוכניות הלימודים והנגישו את האקדמיה לשני המגדרים.

כןן טוב לא זכרתי את זהניגון🌿

חוצמיזה נראלי אנחנו היחידים כאן

יש עוד טיפהל המשוגע היחידי

אבל הם כבר התחילו לימודים בא' אלול

חח לכן כולם נעלמווניגון🌿

גמני מתחילה עוד רגע😬

נו אז איך להתחיל?

חח מוזר לי להגיד את זהל המשוגע היחידי

אבל אני כבר שיעור ב' בישיבה גבוהה,

זה אחרת קצת מלהתחיל שמינית, אבל עדיין התחלה חדשה ונחמדה.

שונה מאודדניגון🌿

חח זה יתרונות וחסרונות..

ובהצלחה לך שתהיה שנה טובה(:

נכון, אמן תודה, גם לך.ל המשוגע היחידי

אם אנחנו היחידים, אף אחד לא יפריע להינות מהמתוקיםGini

לשבת

או שזה יוציא מהמיטה את כל הרדומים …

חחח יאמי נראה טעיםניגון🌿

מה עובד במאפייה?

נכנסתי לקנות רוגלאך וקרואסונים לשבתGini

חנות (מאפיה) אהובה וטובה ליד הבית

והחלטה של רגע, לצלם ולשתף כאן

אתם באים איזה משחק פה?ל המשוגע היחידי

אני רואה פשוט שאתם פעילים...

איזה משחק?Gini

לא יודע יש כל מיניל המשוגע היחידי

אמת או חובה

אסוציאציות

שרשור שירים

ועוד...

תתחיל ואזרום איתךGiniאחרונה

סיבוש אלול מחר!ניגון🌿

איזה מהרר עבר החודש הזה🙈

המלצות למעיינות שוויםניגון🌿

רעיונות?🙏

אני גם אשמח לדעת - בכל האיזורים בארץפ.א.

ואז לפי ההמלצות והאטרקטיביות של המקומות

המומלצים, בוחרים לאן ללכת.

(למשל, לצורך הדוגמא, אם אבקש מעיין מומלץ באיזור טבריה, ואין כזה - אז לא אדע על מעיינות אחרים בארץ שכן מומלצים…🙂)

בעיקר ירושלים השומרון והסביבהניגון🌿

הייתי מציעה לשלוח את זה בצמ"על המשוגע היחידי

(אפילו שאת פחות)

פה אין כמעט מגיבים,

יש באזור גוש טלמונים כמה, - עינות ענר, מעיין חרשה, עין דני.

וגם לכיוון ואדי זרקא (עטרת) אמור להיות מעיין חדש שאפשר ללכת, לא זוכר את שמו.

בשומרון באזור שילה/עלי, - עין עוז, מעיין הקטורת, מעיין הגבורה.

בצפון יש את המפורסמים בסגנון המשושים ובאזור שלהם, - משושים, ג'וחדר, ונראלי עוד...

צפון סביבות בית שאן/שדה אליהו, יש - עין נזם, בריכות המפלים, ועוד כמה.

אזור ירושלים יש הרבה בסביבות הדסה עין כרם וההרים, - סטף, עין לבן, עין טייסים, עין חינדק, ועוד הרבה שיש במפות של המקום,

כמובן ליפתא בכניסה לירושלים.

אזור לטרון לכיוון מודיעין יש עין מח"ר

זה מה שעלה לי עכשיו בראש.

ואוו תודה רבה!ניגון🌿

טוב אני כותבת כאן דווקא כי באלי להחיות אותו

למרות שכבר מלא ניסו ולא הצליחו.. אממ אז צודק, אולי אני יעבור לצמ"ע🙃

בשמחה, אני אולי עברתי את הגיל, אבל בהצלחה ל המשוגע היחידי

חח תודההניגון🌿

אז נראלי אני באמת היחידה כאן🙈

הנוער של היום נמצא במקומות אחריםל המשוגע היחידי

ולא צריך לפרט עוד

יש כאלה גם במקומות טוביםל המשוגע היחידי

פשוט אין להם סמארטפון עם אינטרנט

(כמוני, אני מהמחשב)

כע. יש אבל קצתניגון🌿

לפחות בהרגשה....(: גם אני מהמחשב

מעניין מה יקרה עוד כמה שנים עם הנוער? כי מצד אחד יש התחזקות ומצד שני התדרדרות...

נכון, בהרגשה ונראלי גם בתכלס'.ל המשוגע היחידי

מה יקרה עוד כמה שנים, נדע עוד כמה שנים,

אני חושב שכרגע הרוב בנקודה של הימשכות אחרי התרבות, אבל ב"ה יש הרבה שלא, והם מספיקים.

צודק..(:ניגון🌿

נכנסתי כי היה בראשי. מה יהיה? יהיה טוב!תפוחית 1

בסוף תמיד היה אתגרים ונסיונות ובסוף אנשים נהיים לאנשים טובים ברובם הגדול

(ראו את זה במלחמה שאותו נוער לשעבר שקיטרו עליו קם כמו אריות והגן על עם)

גם אשמח שהפורום יחזור להיות פעיל 🥹אצבעוני

הלוואיייייניגון🌿

אני לא ידעת אם יש פה בכלל נוער שלא נכנס בצמ"ע😅😅

אם אתם רוצים שהוא יהיה פעילל המשוגע היחידי

בכבוד, גורל העולם תלוי בידיכם

בצמ"ע אין כמעט נוער, אם בכלל, אבל יש עדיין קצת אנשים פה בפורומים שנמצאים בכל מיני פינות מוסתרות

חח אני מנסה פשוט אם אין אנשים אהמממניגון🌿

וטוב אני עדיין לא גיליתי אותם😅

אני גם אשמחיהודי חסידי

למרות. שאני בגבול בין נוער לצמה

ישש טוב אני גם מתקרבת..(:ניגון🌿

יש בעיהיהודי חסידי

אני בד"כ לא כ"כ זמין באינטרנט...

אבל העיקר הרצון

חחחח

חחח בעיה מוכרתל המשוגע היחידי

אם לקרוא לזה בעיה,

אבל בשביל זה יש את בין הזמנים

יחי המלךיהודי חסידי

אין על ביה"ז

הוא קצר מדייל המשוגע היחידי

אבל ברמת יעילות שלי זה עדיף ככה

קצר וממוקדיהודי חסידי

לרוב החופש בתיכון ארוך מידי ואתה מאבד את זה

לא זכיתי אף פעם לחוות את החופש הארוךל המשוגע היחידי

אבל הגיוני שהייתי באמת ממצה אותו

ביהז באמת קצר, על הממוקד אני לא יודע

גם אני חחחחניגון🌿

איך יכול להיותיהודי חסידיאחרונה

שאף פעם לא היה לך חופש ארוך?

עוד כמהיהודי חסידי

יש את עין סמיה מעיין חדש ליד כוכש, טוב מאד ויחסית נגיש, יש את עין ראשש פחות נגיש ופחות אנשים, מגיעים דרך מלאכי השלום, יש את הבריכות החדשות בבקעה שדי קרובות לשומרון בריכות הורדוס בריכה ענקית 40×40 מטר בערך גבוה יפה קצת חם, כמובן מלא אנשים אבל תמידיש פינה ריקה במים בגלל הגודל.

תודה!ניגון🌿

באמת שמעתי דברים טובים על עין סמיה, (וגם שיש שם עגלת קפה🙃🙃)

אחלה מקוםיהודי חסידי

לא מכיר את העגלה קפה האמת

חחח זה נכנס לראשיל המשוגע היחידי

נראלי זה יותר בכיוון של "מצב הנוער בימינו"

למה ההתלהבות שנכנס לראשי?פ.א.

כי ענו פה בדיוק תשובה אחתל המשוגע היחידי

מתוך כמה,

שקשורה לכותרת.

איזה ישיבות למדתם? תמליצו? למה?עמיחיישלצק

מקווה שהבנתם תשאלה

גבוהה או קטנה?אברהם יאיר שטרן

תיכונית יענועמיחיישלצק

מה הסגנוו שאתה מחפש?אברהם יאיר שטרןאחרונה

ממליץ על הישיבה התיכונית של מכון לבפ.א.

בגיל הרלוונטי רציתי מאוד ללמוד שם, מהיכרות עם נוער מהקהילה שלנו שלמד שם באותה זמן ואחרים שסיימו תואר ראשון (לשם כך מוסיפים שנה חמישית, י"ג).

הייתי גם עם ההורים בערב היכרות. אך אני לא ירושלמי ומאוד לא רציתי להיות בתנאי פנימיה.

אולי יעניין אותך