תהייה.....תודה ה'
הייתי בשיעור של רב שבמהלך השיחה אמר על משהו (או על מישהו, אבל לא ספציפי) "מטומטם". אני הייתי בשוק! כאילו, אתה רב!! מאותו רגע, המילים שהוא אמר, דברי התורה שלו, איבדו מחשיבותם, הם כבר לא יצאו מפה נקי! אחר כך היה שיעור עם מישהי שהלכה עם חצי כיסוי ראש. וגם ממנה היה לי ממש קשה לקבל! בייחוד שהיא אמרה על רות (מהמגילה) שהיא "סמרטוט" בלי להתנצל לפני (זה היה מבוסס, אבל עדיין צריך להיזהר כשמתבטאים על צדיקים).
וזה הזכיר לי גם את הרבנים הממלכתיים בגוש שלא יכולתי לשמוע אותם וקל וחומר לקבל מהם תורה.
כי נקודת המוצא שלהם היא טעות מבחינתי!! ואז יכול להיות שגם התורה שלהם מסולפת ומעוותת!
ואני תוהה לעצמי אם זו חשיבה נכונה.....
האם באמת החיצוניות של הרב/הבן אדם מראה על התורה שלו? יכול להיות שאדם יגיד דברי תורה והם לא יהיו מושפעים מהשקפת עולמו, ההתנהגות שלו ואיך שהוא נראה?? האם באמת צריך להקפיד לשמוע שיעורים רק מרבנים צדיקים ממש? לתפוס אותם על הנקודה?
יום טוב, נשמות טהורות!!!
אני מזה מבינה אותך...מ.מ.
גם לי הרבה פעמים קשה לקבל דברים כשיש מקרה כזה...
אבל לפעמים גם המילים האלה לא נאמרות ברצינות אלא כדי לחדד נקודות ושהמסר יועבר יותר טוב... כי בסופו של דבר המטרה היא- לצאת מן השיעור עם משהו לחיים שלך (לפחות לבנות..)...
אני יתן לדוג' את הראל חצרוני שאני שומעת הרבה את השיעורים שלו- וכן הוא לא מדבר כמו שרב מדבר,
אבל הוא הכי הרבה מצליח להוזיז משהו לבני נוער...

תכלס זה תלוי בך וברמה שלך... תחשבי שיש אנשים שזה הרמה שלהם וזה מה שהם צריכים- שידברו אליהם ברמה כזאת... אבל אם לך זה לא מתאים.. אשריך, לכי לשיעורים שיותר מתאימים לך...

מקווה שעזרתי(=
בסדר....אבל חצרוני הוא לא רב, והציפיות שלי בהתאםתודה ה'
אבל מרב אני מצפה שאפילו מילים של רחוב לא יגיד! הוא רב!

אבל עדיין יש את הקטע של לקבל מאדם שמדבר לא יפה...בלי קשר לזה שהוא רב
ולי קשה לפעמים לקבל דבר שאני שומע מרבזית שמן ודבש
בגלל דברים שוליים באמת. אז אני לא מתאמץ? מתאמץ! או שלא הבנתי אותך
פעם אחתמלכה בנשמה!!
שמעתי רב שאומר על משהי שישבה לידינו ( ילדה שהיא לא בסדר..)
"מה יש לה?!!!!" כאילו בזילזול הייתי המומה!!!!!11
הרבנים אמורים לתת דוגמא אישית במיוחד שזה רב של אולפנה!!!!!!!!!!!!!

אז ככה, רמב"ם:אח..
ב  וכן הרב שאינו הולך בדרך טובה--אף על פי שחכם גדול הוא, וכל העם צריכין לו--אין מתלמדין ממנו, עד שיחזור למוטב:  שנאמר "כי שפתי כוהן ישמרו דעת, ותורה יבקשו מפיהו:  כי מלאך ה' צבאות, הוא" (מלאכי ב,ז).  אמרו חכמים, אם דומה הרב למלאך ה' צבאות, תורה יבקשו מפיהו; ואם לאו, אל יבקשו תורה מפיהו.

יפה, הלכה ברמב"ם.
אבל -----
מה שאת מתארת, מסתבר שזו לא תופעה 'נדירה' היום.
רבנים משתמשים במילים יותר 'פשוטות' (נקרא לזה ככה...) כי יש מצב שהם
כך מרגישים יותר מחוברים או לא יודע מה...

מה שכן, אם נגיד הוא אומר לשון הרע וכדו', שזה אסור ע"פ התורה -
אז לבדוק עם רב אחר זה נקרא לשון הרע וכו', ואם כן, אז לשים לב האם בכלל
ממשיכים ללמוד אצלו. אבל לא לפני שהולכים אליו ו - 'מעירים' (בדרך שכתוב בהלכה) על המעשה. אם מקבל, טוב. אם ממשיך ורואים שזה לא טוב ע"פ ההלכה, אז מק',
בהתיעצות עם רב יר"ש שאת סומכת עליו - תגידי לו שיש רב וכו', ואז אם הוא יגיד לך ללמוד ממישהו אחר, אז תלמדי ממישהו אחר.

אבל בכללי - זו לא סיבה לא ללמוד מרב.
תביני שהיום יש את זה בהרבה מקומות. לצעירנו - או שהדור ככה מדבר, או שהרבנים בשביל להתחבר לדור מרגישים שהם צריכים ככה לדבר.

צריך להשתדל לשמוע ד"ת (רק) מאנשים יר"ש, עם חכמה, ובעלי מידות טובות.
אבל מה נכנס בהגדרות של המילים האלה ^, צריך לחשוב בחכמה ואפילו בהתיעצות עם רב אחר. ולא, לא כל מילה כמו 'מטומטם' (נגיד אם זה נאמר על ערבים וכדו', אפילו שהמילה עצמה לא נעימה...) הופכת רב לא להיות יר"ש וכו'.

קיצור, כל מקרה לדינו.
ו - להתייעץ עם רב שאת יכולה לספר לו יותר פרטים. (כמובן בלי ל"ה...)

בשורות טובות.
שתהיה בעז"ה שבת מלאה שמחה וכל טוב!
אוקי.....קיבלתי.....תודה ה'
אפרסם לכם את תשובתו של הרב בעייזר ה'....
מה הבעיה עם הרבנים מהגוש??רות014
הם אנשי תורה עצומים.. ואני ממש לא מבינה למה הזלזול בדברי התורה שלהם..
אפשר ללמוד מכל רב תורה ..
הרי 70 פנים לתורה..

גם ביקורת המקרא יכולה להכנס בתוך ה-70 פנים לתורה.שמי תכלת2
לא, היא הפן ה - 71. לכן -אח..
היא בחוץ.
ותחשבי על זה. (ככה אמר איזשהו רב על משהו פעם...)

-

אחרים - הם בתוך השבעים פנים.
כמובן, ע"פ מסורת, ידע גדול בתורה, יר"ש ומידות וכו'.

(זהירות מדברים שלא צריך לכתוב)
בשורות טובות.
שבת שלום ומבורכת!
אופס.....התכוונתי לרבנים בגוש קטיף ש...תודה ה'
היו נגד סירוב פקודה

כנ"ל, התגובות שנאמרו פה -אח..
הם אנשי תורה עצומים.. ואני ממש לא מבינה למה הזלזול בדברי התורה שלהם..
אפשר ללמוד מכל רב תורה ..
הרי 70 פנים לתורה..

הם רבנים לכל דבר, ומאיפה הבאת את זה שהתורה שלהם מעוותת ומסולפת?! זה שהם לא הולכים בדרך שלך, לא אומר שהם טועים. 

גם אם הן לא אומרות את זה, אני בדעה כזו.
חברים, אנחנו עם ישראל.
= מחלוקות = תורה = יהדות.

יש מחלוקות, ומי שלא יודע, שיסתכל בגמרא.
שנזכה להרבות אהבה בעמ"י...

בשורות טובות.
שבוע מבורך וכל טוב!
ואז?golani
ולדעתם אולי נקודת המוצא שלך מעוותת? אולי הם שמעו מבעלי מקצוע שסירוב המוני יפרק את הצבא ולא מבינים איך כמה יישובים חשובים לך יותר מצה"ל והמדינה? אולי הם חושבים שמה שהממשלה אומרת זה מה שהעם רוצה ולכן מי אנחנו שנמשוך אותו באף?
אני לא טוען ככה וגם לא טוען הפוך, אני רק מנסה להסביר למה אמירה כזו מטופשת.

אם לא הבנתם...תודה ה'
גם אני חושבת שזה לא נכון, ואין צורך להסביר לי את זה! יש צורך להסביר לי למה!!
(אוווףףף!! למה כל שרשור שלי גורר תגובות נזעמות ופוגעות???!!)(טוב, נו....כמעט כל שרשור...)
י שלי פשוט סגנון בוטה ו"דוגרי" כדי שבטוח כולם יבינו למה אני מתכוונת....למרות שתכל'ס זה לא קרה....
והרב קרליבך זה באמת דוגמה טובה לשאלה שלי!
הוא לא שמר נגיעה, וזה הנקודה שמרחיקה אותי ממנו....שקשה לי לקבל את התורה שלו. אבל מצד שני הוא הביא כל כך הרבה טוב לעולם ואהבה, שקשה לי שלא לקבל! וזה מה שגורם לי לפקפק במחשבה של עצמי...
'הרבנים הממלכתיים שבגוש',הסנה-בוער
הם רבנים לכל דבר, ומאיפה הבאת את זה שהתורה שלהם מעוותת ומסולפת?! זה שהם לא הולכים בדרך שלך, לא אומר שהם טועים. 
אולי אני יחשב לך כופרתרות014
אבל גם זה נכון ביקורת המקרא יכולה להיות חלק מ70 פנים לתורה.
צריך לראות מה אמיתי בדברים שלהם ולמצוא הוכחות איך זה מתקשר לריבונו של עולם..
למשל קרית ים סוף טביעית לפי חלקם..
ולנו אין סתירה אם כי העמקה..
שה' חשב על זה במעוד מועד ולכן עשה זאת..
לא נכוןשמי תכלת2
הגישה היסודית שלהם היא שהתורה לא ניתנה מידי שימים ואדם כתב אותה.
צריך להתרחק מהם.
לא לא ו - שוב, לא.אח..
אדם שאומר שיש אלוקים -
לא אומר שהוא בתוך היהדות.

כמדומני שהם טוענים שהיו 2 כתבים של 'בריאת העולם'.
ח-ו  ו-ש-ל-ו-ם.

זה יכול להיות בתוך היהדות?!
חס ושלום.

בדיוק כמו שהנוצרים אומרים שיש אלוקים.
אז מה? זה אומר שהם בתוך היהדות?
חס וחלילה.

מי בתוך היהדות זה מי שלא סותר את התורה = את המסורת.
מי שכן סותר? יעוף כמו טיל מהיהדות.

ואני חוזר שוב:
זה שיש דברים אמיתיים, לא אומר שהם בפנים.
צריך ש-ה-כ-ל יהיה אמיתי.
ואם משהו קטן נגד התורה, אז זה ב-ח-ו-ץ-!

רמב"ם ---->

היסוד השמיני היות התורה מן השמים. והוא שנאמין כי כל התורה הזאת הנתונה ע"י משה רבנו ע"ה, שהיא כולה מפי הגבורה. כלומר, שהגיעה אליו כולה מאת ה' יתברך, בעניין שנקרא על דרך השאלה "דיבור". ואין ידוע היאך הגיע, אלא היה משה ע"ה שהגיע לו, וכי הוא היה כמו סופר, שקוראים לו והוא כותב כל מאורעות הימים, הסיפורים והמצוות. ולפיכך נקרא "מחוקק". ואין הפרש בין "ובני חם כוש ומצרים" "ושם אשתו מהטבאל" "ותמנע היתה פלגש" ובין "אנכי ה' אלקיך" ו"שמע ישראל". כי הכל מפי הגבורה, והכל תורת ה' תמימה טהורה וקדושה אמת.

וזה שאומר שכמו אלה הפסוקים והסיפורים משה סיפרם מדעתו, הנה הוא אצל חכמינו ונביאינו כופר, ומגלה פנים יותר מכל הכופרים. לפי שחשב שיש בתורה לב וקליפה, ושאלה דברי הימים והסיפורים אין תועלת בהם, ושהם מאת משה רבנו ע"ה.

וזהו עניין (סנהדרין צ) "אין תורה מן השמים". אמרו חכמים ז"ל, הוא המאמין שכל התורה מפי הגבורה, חוץ מן הפסוק הזה, שלא אמרו הקב"ה אלא משה מפי עצמו. וזה "כי דבר ה' בזה".
השם יתברך ויתעלה ממאמר הכופרים.
אלא: כל דיבור ודיבור מן התורה יש בהן חכמות ופלאים למי שמבין אותם, ולא הושגה תכלית חכמתם, ארוכה מארץ מידה ורחבה מני ים. ואין לאיש אלא להלך בעקבות דוד משיח לאלוקי יעקב, שהתפלל "גל עיני ואביטה נפלאות מתורתך" (תהלים קיט).

וכמו כן פירוש התורה המקובל גם כן מפי הגבורה.
וזה שאנו עושים היום מתבנית הסוכה ולולב ושופר וציצית ותפילין וזולתם, הוא בעצמו התבנית אשר אמר השם יתברך למשה, והוא אמר לנו והוא נאמן בשליחותו.
והמאמר המורה על היסוד הזה, הוא מה שנאמר (במדבר טז) "ויאמר משה בזאת תדעון כי ה' שלחני לעשות כל המעשים האלה כי לא מלבי".

מקוה שהובנתי.
שתהיה בעז"ה שבת שלום ומבורכת!

אתה מדבר שטויות ומוציא שם רעהרועה
אתה למדת את מה שהם אומרים שאתה יוצא נגד זה? "כמדומני" זה לא מספיק.

כבר חז"ל מזכירים את זה ביחס לבריאה ביקש לברוא את העולם במידת הדין, והוא ראה שהעולם לא יכול לעמוד, אז הוא ברא אותו במידת הרחמים, וחוץ מזה לא כל הגוש מסכימים עם זה, ממש לא.

"היסוד השמיני היות התורה מן השמים. והוא שנאמין כי כל התורה הזאת הנתונה ע"י משה רבנו ע"ה, שהיא כולה מפי הגבורה. כלומר, שהגיעה אליו כולה מאת ה' יתברך, בעניין שנקרא על דרך השאלה "דיבור". ואין ידוע היאך הגיע, אלא היה משה ע"ה שהגיע לו, וכי הוא היה כמו סופר, שקוראים לו והוא כותב כל מאורעות הימים, הסיפורים והמצוות. ולפיכך נקרא "מחוקק". ואין הפרש בין "ובני חם כוש ומצרים" "ושם אשתו מהטבאל" "ותמנע היתה פלגש" ובין "אנכי ה' אלקיך" ו"שמע ישראל". כי הכל מפי הגבורה, והכל תורת ה' תמימה טהורה וקדושה אמת. "

תקרא את האותיות הקטנות, "ואין ידוע היאך הגיע".

ולעניין ביקורת המקרא, ביקורת המקרא טוענת בקווים כללים שלא יתכן שאדם אחד כתב את התורה, ולכן המסקנה היא שהיו כמה כותבים ומישהו ערך את הכל.
אתה חולק על התובנה הזאת? אני לא, אדם אחד באמת לא כתב את התורה, ולעניין הגישה של צדדים שונים בקב"ה זאת גישה מוכרת ביהדות, אם אתה רוצה אתה מוזמן להעלות הסבר אחר לשאלות ששואלים מבקרי המקרא או שאתה מוזמן להמשיך לטמון את הראש בחול ולהתעלם.

יצאת נגד השיטה, לך יש הסבר יותר טוב?
איזה גוש?...אח..
אמרתי שמי שאומר שהיו שני כתבי יד של התורה -
מחוץ היהדות. בלי שום ספק.

כן, בשביל לפסול (!) מספיק לראות דבר אחד לא בסדר.

-----

אדם אחד באמת לא כתב ת'תורה?
השמיני היות התורה מן השמים. והוא שנאמין כי כל התורה הזאת הנתונה ע"י משה רבנו ע"ה, שהיא כולה מפי הגבורה. כלומר, שהגיעה אליו כולה מאת ה' יתברך, בעניין שנקרא על דרך השאלה "דיבור". 

מוזמן להסביר בדיוק על מה אמרת שאני אומר שטויות.
אגב, המילה 'שטויות' לא חושב שהיא מופיעה בלקסיקון של בית המדרש,
אז כדאי בבקשה לשים לב. תורה אנחנו דנים פה, ולא מתמטיקה...

תודה אחי על ההארות.
שבוע מבורך לכל עם ישראל!

לא יועדת, אף פעם לא בדקתי את הנושא לעומק.הסנה-בוער
בס"ד
אבל הרבנים של הגוש!! אוף!! הם כ"כ צדיקים, איך אפשר לזלזל בהם ככה רק בגלל שהתפיסת עולם שלהם שונה משל אנשים פה?  
קל מאוד לצאת נגד "ההם"הרועה
אחרי שמתקרבים ומכירים את העוצמה אי אפשר לזלזל.
זה לא כל ביקורת המקרא.golani
ביקורת המקרא מציע גם הרבה הסברים שלא מתיישבים בשום דרך עם התורה.
והמים להם חומה מימינם ומשמאלם..ניצבו כמו נד נוזליםיהודיזההכי אחי
זה נראה לך כמו תופעת טבע?...

ולידיעתך - לומר שה' לא יכול לשנות את הטבע זו אכן כפירה. כפירה גמורה לכל השיטות והדעות ביהדות האורטודוכסית לדורותיה (מלבד כמה מדורנו האחרון, שמתעקשים משום מה להגדיר עצמם כאורטודוכסים, ואין לי מושג למה...)
רב ממלכתי = מיקימאוס!!!!!!!!!מלכה בנשמה!!
מתלהמים באינטרנט = עיזבו אותנו בשקט!golani
נראלי שהוא אמר את זה בקטע שזה יכנס אליכם..אזנועוש=]]!!
בס"ד.

הוא דיבר בסגנון של ילדים...
גם לי זה היה קשה בהתחלה...חיוכים
הכרתי רב אחד , שבאמת יש בו המון תורה והכל והוא יודע הרבה, אבל הוא השתמש המון המון במילים זולות כאלו... אולי כדי להתחבר יותר, לגרום לאנשים להתחבר. לא יודעת. 
ובהתחלה, בפעם הראשונה ששמעתי אותו, לא הבנתי איך זה יכול להיות. איך אדם שיש בו כ"כ הרבה תורה מדבר ככה?
אח"כ למדתי להתעלם מזה, ופשוט לנסות לקבל את מה שהוא אומר נטו, הלכה למעשה, בלי כל המילים מסביב.

אבל עדיין, מסכימה איתך שקצת מוזר לראות את זה.
אני לא יודעת למה אנשים לא מכבדים את עצמם
לדעתי...רבקה...
באמת יש מה לקבל מכל רב, גם אם הוא שונה בתפיסה שלו ממך וגם אם הוא מדבר בצורה קצת רחובית, כי את יכולה לפספס פה הרבה דברים שאולי לא תשמעי אותם שוב בחיים. צריך לדעת איזה דברים לקבל ממנו ומאיזה דברים להסתייג אבל לא לבטל את כל התורה שלו בגלל מילים שהוא אמר.
למשל הרב קרליבך לא שמר נגיעה והאמין שככה צריך לקרב את עמ"י לתורה וככה מיישמים אהבת ישראל, אז נכון שאנחנו לא חושבים ככה אבל איזה קדושה הייתה לרב קרליבך וכמה אנחנו לומדים ממנו היום. אנחנו לומדים ממנו את הדברים החשובים והנכונים ומהדברים הפסולים אנחנו מתרחקים.

רבקה אני לא חושבת שמכל רב אפשר ללמוד היום תורה..שמחה ואמונה
קודם תבררי שהוא באמת רב..
אני נתקלתי בכמה מוזרים למיניהם.. מסוכן מאוד...
השאלה היא האם אי שמירת הנגיעה שלוgolani
 - אכן היתה "פסולה". יש עוד אפשרות להגיד שאת זה אנחנו לא מבינים שהוא היה יחיד ומיוחד ופשוט לעזוב את זה.
הרב של האולפנה שלי גם ככה...מלכה בנשמה!!
גילוי דרמטי: הרב אינו אליל.golani
וגם אם הוא טעה (ואני לא מבין למה את עושה כזה עניין מההתבטאות שלו.) זה לא סיבה או:
1. לעזוב אותו לחלוטין.
2. לומר: "הוא בטוח צד".
אפשר פשוט להבין שגם רבנים טועים.
יעקב אבינו בכבודו ובעצמו טעה בדיבורו ("וכי תחת אלוקים אני?") אז בטוח שגם הרב יכול.
מה כל כך נורא במילה 'מטומטם'?אלישע בן אבויה
בס"ד

'הרבנים הממלכתיים בגוש שלא יכולתי לשמוע אותם קל וחומר לקבל מהם תורה.' 'נקודת המוצא שלהם טעות' 'התורה שלהם מסולפת ומעוותת' - נראה לי שהזלזול הזה בתלמידי חכמים גדולים ועצומים עמודי התווך של הדור הזה היא די מוגזמת בשביל מישהו שמזדעזע מהמילה 'מטומטם'.
'והוי מתחמם כנגד אורן של חכמים והוי זהיר בגחלתן שלא תכוה שנשיכתן נשיכת שועל ועקיצתן עקיצת עקרב ולחישתן לחישת שרף וכל דבריהם כגחלי אש'

עוד: רבנים צריכים להגיד דברים נוקבים. כמו שהכתוב עיקם שמונה אותיות בשביל לא לכתוב דבר מגונה, אבל כשזה מגיע להלכה המילים יוצאות בחופשיות: טמא, שקץ, תועבה, רע. גם הרבנים צריכים להיות ברורים במה שהם אומרים. צריך להבין ממה שהם אומרים איפה זה 'לא הידור גדול', איפה זה 'אסור', ואיפה זו 'כפירה'. גם הרמב"ם השתמש במילים מאוד נוקבות כ'טפשים', 'סכלים', וכו'. רק דוגמה:
'הכת הראשונה והם רוב אשר נפגשתי עמהם ואשר ראיתי חבוריהם ואשר שמעתי עליהם, מבינים אותם כפשטם ואינם מסבירים אותם כלל, ונעשו אצלם כל הנמנעות מחוייבי המציאות, ולא עשו כן אלא מחמת סכלותם בחכמות וריחוקם מן המדעים, ואין בהם מן השלמות עד כדי שיתעוררו על כך מעצמם, ולא מצאו מעורר שיעוררם, ולכן חושבים הם שאין כונת חכמים בכל מאמריהם המחוכמים אלא מה שהבינו הם מהם, ושהם כפשוטם, ואף על פי שיש בפשטי מקצת דבריהם מן הזרות עד כדי שאם תספרנו כפשטו להמון העם כל שכן ליחידיהם היו נדהמים בכך ואומרים היאך אפשר שיהא בעולם אדם שמדמה דברים אלו וחושב שהם דברים נכונים, וכל שכן שימצאו חן בעיניו. והכת הזו המסכנה רחמנות על סכלותם לפי שהם רוממו את החכמים לפי מחשבתם ואינם אלא משפילים אותם בתכלית השפלות ואינם מרגישים בכך, וחי ה' כי הכת הזו מאבדים הדר התורה ומחשיכים זהרה, ועושים תורת השם בהפך המכוון בה, לפי שה' אמר על חכמת תורתו אשר ישמעון את כל החוקים האלה וכו', והכת הזו דורשין מפשטי דברי חכמים דברים אשר אם ישמעום העמים יאמרו רק עם סכל ונבל הגוי הקטן הזה.' - אני רוצה להזכיר שעדיין יש כאלה שחושבים ככה בימינו, שרבים יסקלו אותי אם אגיד עליהם חצי מדברי הרמב"ם, ואולי בצדק יסקלו אותי.

בעניין מה שאמרו על ביקורת המקרא - הצורה בה לומדים את זה בד"כ היא כפירה גמורה, אבל אפשר להשתמש בשיטת הלימוד כמו שהרב ברויאר זצ"ל השתמש בשביל ללמוד תורה בצורה ישרה ונפלאה, ואני עצמי כבר העברתי כמה שיעורים על פי השיטה הזו. רוב ההתנגדות לשיטת הלימוד של הרב ברויאר באה פשוט מחוסר הכירות עם השיטה.
אלישע בן אבויה?בשמחה תמיד_בת
ביקורת המקרא?!נצח לנצח!!!
נדב- אתה שרוי במחלוקת! בדיוק כמו שכל הרבנים שעוסקים באש הזאת נמצאים בתוכה!

ביקורת המקרא- עיניין בהחלט לא פשוט!
צריך לדעת איך להתמודד עם כל הרבנים שצצים פתאום ו"בקיאים" בכל התורה שיכולים לצאת עם שיטות שונות ומשונות ומנסים לעוות את דברי התורה..
והעיקר להזהר לא לשתות בצמא את דבריהם!

וד"א-
זה לא נכון לומר ש"רוב ההתנגדות לשיטת הלימוד של הרב ברויאר באה פשוט מחוסר הכירות עם השיטה."
יש יסוד שעליו אי אפשר לחלוק! לא משנה אם מתעמקים או לא..

זו דעתי..

אני מבין שגם את לא מכירה את השיטהאלישע בן אבויה
בס"ד

אין שום צד של משהו שאפילו מזכיר כפירה בשיטה של הרב. אכן, יש יסוד שעליו אי אפשר לחלוק. התורה ניתנה כולה על ידי הקב"ה:
'שכן נותן התורה 'מצא' בחביון עוזו ספרים אחדים שכתב אותם במידות אלוהיות שונות, והעתיק מהם את ספר התורה: 'בספר אחד מצא כן ובספר אחר מצא כן וכמו שרצה העתיק ולא רצה לשנות'. את הספר כתב תחילה באש שחורה על גבי אש לבנה ואחר כך הקריא אותו למשה רבנו על הר סיני, כדי שיכתוב אותו על הספר בדיו. הוא ספר התורה שישראל מוסרים מאב לבנו, מרב לתלמידו, מדור ראשון ועד דור אחרון' (הרב ברויאר זצ"ל, במאמרו 'יישוב המקרא על פי פשוטו').

אי אפשר להתעלם מהעובדה שיש סתירות בתורה. וכבר חכמי ישראל הקדמונים דיברו על בריאת העולם כמו שראויה הייתה להיעשות ב'מידת הדין' וב'מידת הרחמים'. על ידי שיטת לימוד זו מתיישבות כל הסתירות שבתורה. כי התורה לא נכתבה על פי מה שקרה במציאות, אלא המציאות קרתה על פי מה שנכתב בתורה. ולכן יכלו להיכתב כמה דברים סותרים שראויים היו להתרחש בכל אחת מההנהגות, כשבמציאות התקיים שילוב שלהן. (הדשא צמח רק עד פני הקרקע, ודברים כאלה.)
לתודה לה' ולכל השארעוד חוזר הניגון
בס"ד

קודם כל לכל השאר- אני חושבת שרובכם לא הבנתם את מה שתודה לה' רצתה להגיד. 
היא מבקרת את עצמה בכללי על העניין הזה שקשה לה להקשיב לרב אחרי שמצאה בו משהו שהיא לא מסכימה איתו והיא הביאה דוגמאות לזה, ובמקום לענות לה על הנושא בכללי, רוב התגובות פה ממשיכות לבקר אותה על הדוגמאות הספציפיות.  סתם תיקון לפי איך שאני הבנתי את מה שהלך פה... בלי לפגוע ח"ו באף אחד...

עכשיו לתודה לה'- אני חושבת שזה פספוס גדול לא לקבל תורה מאדם שאת לא מסכימה עם חלק מהשקפת העולם שלו.
לדוגמה- למדנו השנה בתורה ספר בראשית עם פרשנים ולמדנו הרבה פירושים מהממים של הרש"ר הירש זצ"ל, ובאמת שהוא אחד הפרשנים שהכי אוהבים את הפירושים שלו בכיתה שלנו. יש לו פירושים יפים ועמוקים ומתאימים לימינו.
ואז, יום אחד, למדנו משהו של הרש"ר הירש במחשבת והמורה למחשבת אמר לנו שהרש"ר התנגד מאוד לציונות וחלק בחריפות בהרבה דברים על הרב קוק זצ"ל. כולנו היינו בשוק. אבל מה? עכשיו לא נתייחס לכל הדברים היפים שלמדנו עד עכשיו של הרש"ר, עכשיו נפסיק ללמוד את הפירושים שלו? מה פתאום!

אז זה בקשר לרבנים שנפטרו אבל זה נכון גם לגבי רב שמעביר לך שיחה, יכול להיות שעם חלק מהדברים שלו ועם חלק מהשקפת העולם שלו לא תסכימי, אבל עדיין בטוח שיש לך המון לקבל ממנו.
אוי לנו אם נגיע למצב שכל אחד לומד תורה רק מרב שהולך בדיוק לפי השקפת העולם שלו!

לדעתי זה ממש חלק מהיופי בציונות הדתית ובכלל בדור הגאולה- את יכולה לראות בן אדם לומד באותו שבוע גם חב"ד, גם ברסלב, גם הרב קוק, גם הרש"ר הירש, גם הרב קרליבך ועוד ועוד, למרות שברור שהוא לא מסכים עם כ-ל מה שכ-ל אחד מהם אומר.

שנזכה!
מקווה שעזרתי.
רב הוא בהחלט לא מלאךנעמהמה
חשבתי על דבריך .
אני עוסקת בחינוך.
ואני רוצה להאיר לך צד אחר של האדם...
כולנו אנשים ומותר לנו לטעות (נכון שצריך להמנע מהם אבל זה קורה)
אינני יודעת כיצד הוא אמר (זה חשוב גם האינטונציה של דבריו) ישנם מספר סיבות ואת חלק מהן אני יכולה אפילו לשער..
 אם זה נאמר כמילת כינוי על מעשה(כפי שאמרת) ייתכן והוא רצה לזעזע!
יש לעיתים זמים קשים בחיים  (לי הייתה תקופה בה שמעתי על חברה שחלתה, בעלי היה מאושפז וחברה גלתה שבעלה בוגד בה ועזב אותה עם כל הילדים..)מצבי  הרגשי היה מאוד שברירי ...אני לא חושבת שהרב עבר דבר כזה אבל תנסי לדון לכף זכות!
הרבה דברים תלויים  בחשיבה שלנו- אם נשנה אותה (חשבי על הסיפור הבא:מעשה  שקרה ברכבת בארה"ב  בשעת צהריים אנשים חוזרים משגרת חייהם  זה  קורא עיתון זה מתעסק במחשב  הקיצור כל אחד  עם עניניו. לפתע עולים לרכבת אב עם ילדיו .הילדים מתחילים להתרוצץ זה מתחיל לסחוב, וזה דופק בחלון והאב לא עושה דבר. האנשים מתחילים לזוז בכיסאותים באי נעימות בתקווה שהאב יבין אך האב יושב בשקט. אחת הנשים לוקחת יוזמה ופונה אל האב שיעשה סדר עם הילדים שלו.האב עונה:"אני ממש מצטער פשוט לפני חצי שעה הם קבלו את הבשורה על מות אמם". כמובן שבאותו הרגע היתה מבוכה...)
לכן תשבי תמיד טוב אנשים לא עושים דברים מרוע רב הפעמים זה מלחץ. דונו לכף זכות!

אוקיי, קרה לי מקרה דומהtorec

בשיחות האלה שמביאים בכיתה ח' על האולפנות כדי שתדע לאיפה ללכת, הביאו איזה רב מאולפנא אחת, שפשוט לא היה רציני בשקל. לא מדברת על זה שהוא דיבר דברים לא קשורים, אלא על זה שהוא פשוט סיפר לנו על מישהי שפעם הוא ראה וישר חשב כמה היא מכוערת, ולא שהיה לזה איזה מוסר השכל- "תסתכלו על הפנימיות" או משו, פשוט סתם סתם סתם.

עד היום זה יושב על הלב, אחרי כמה שנים!!!!!!!!!!!!!

יש כן עיניין של גישה אבל צודקת אבל מפעם אחת לאThe Juggler
צריך לעשות ביג דיל....

העבודה שלךאנונימי (פותח)
ב"ה.
זה ללמוד לקבל ממי שאפשר מה שאפשר.

גם אם הרב אמר 'מטומטם' זה באמת לא יפה, אבל אפשר לדון אותו לכף זכות!! 
הוא בן אדם!! הוא לא מושלם!!

תרגיש הכי טוב עם עצמך אם תזיז את המשו הלא מכובד שאדם עשה לך ותקבל ממנו את מה שאתה יכול!

כי מכל אחד אפשר ללמוד!!

אז מה אם הוא אמר מטומטם.......<יוני>
גם יש רבנים חרדים שמרביצים
גילוי נאותאלישע בן אבויה
בס"ד

לרב מותר להרביץ לתלמידים שלו. יש חוקים 'נאורים' שאוסרים את זה, אבל מה לעשות שזו ההלכה. (ברור שבמידה, לא אלימות מוגזמת. אבל זה הרעיון של חינוך.)
אבל הכל במטרה של חינוך... לא מה שהיא תיארהאנונימי (פותח)
וה"חוקים הנאורים" האלה נראים משום-מה קצת הגיוניים... לא להכות, לקלל, להעליב אנשי ציבור וכו'

היום אנחנו לא חיים פעם... רב שהיה מכה תלמיד היה מביא רק שנאה ולא היה מקנה לילד יראה.. כמובן לא מרבו וגם במצטבר מה'

יום טוב
מאיפה ה'עובדות' האלה?אלישע בן אבויה
בס"ד

אם היו מענישים כמו שצריך המדינה הייתה נראית הרבה יותר טוב. כל כמה שבועות (במקרה הטוב) יש רצח, כל הזמן גונבים ושודדים. אם מישהו היה דואג לחנך את האנשים האלה כשהם היו ילדים (שוב, לא להרביץ סתם. אבל אי אפשר לתת לילד לעשות מה שהוא רוצה!) הם לא היו עושים דברים כאלה. אם המדינה תתעורר ותתחיל לתת עונש מוות לרוצחים לא יהיה עוד רצח. אם כשמישהו גונב יקחו ממנו פי שניים ממה שהוא גנב, יעבידו אותו קשה ויתנו לו שכר שמספיק (בקושי) בשביל לחיות, אנשים יידעו שזה לא משתלם ויפסיקו לגנוב. אם יהיה חינוך, העולם ייראה הרבה יותר טוב.
והרי לכם תשובתו של הרב לבנון לעניין....תודה ה'
השאלה
שלום,
הייתי בשיעור של רב שבמהלך השיחה אמר על משהו (או על מישהו, אבל לא ספציפי) "מטומטם". אני הייתי בשוק! כאילו, אתה רב!! מאותו רגע, המילים שהוא אמר, דברי התורה שלו, איבדו מחשיבותם, הם כבר לא יצאו מפה נקי! אחר כך היה שיעור עם מישהי שהלכה עם חצי כיסוי ראש. וגם ממנה היה לי ממש קשה לקבל! בייחוד שהיא אמרה על רות (מהמגילה) שהיא "סמרטוט" בלי להתנצל לפני (זה היה מבוסס, אבל עדיין צריך להיזהר כשמתבטאים על צדיקים).
וזה הזכיר לי גם את הרבנים הממלכתיים בגוש שלא יכולתי לשמוע אותם וקל וחומר לקבל מהם תורה.
כי נקודת המוצא שלהם היא טעות מבחינתי!! ואז יכול להיות שגם התורה שלהם מסולפת ומעוותת!
ואני תוהה לעצמי אם זו חשיבה נכונה.....
האם באמת החיצוניות של הרב/הבן אדם מראה על התורה שלו? יכול להיות שאדם יגיד דברי תורה והם לא יהיו מושפעים מהשקפת עולמו, ההתנהגות שלו ואיך שהוא נראה?? האם באמת צריך להקפיד לשמוע שיעורים רק מרבנים צדיקים ממש? לתפוס אותם על הנקודה?
תודה מראש...

התשובה
שלום,
א. חשוב לבדוק היטב כיצד נאמרו הדברים. האם בדרך השלילה, כמו: "מה, הוא מטומטם?" או שנאמרו כקביעה.   (הערה שלי: זה היה ככה בערך: מי שעושה את זה הוא פשוט מטומטם)
ב. חשוב לבדוק על מי נאמרו הדברים. יש אנשים רעים, שכדי להרחיק מהם, לפעמים נכון להשתמש בביטויים כאלה.  (הערה שלי: לא נאמר על אדם ספציפי)
ג. אם הכל זאת מתברר שהדובר אינו בעל לשון נקיה, בהחלט צריך להסתייג מכל דבריו: "אם דומה הרב למלאך ה´ צבא-ות, יקבלו תורה מפיו, ואם לאו, לא יקבלו". כך לימדונו חכמים.
ד. עשה לך רב- זהו כלל גדול בתורה. לפי ההרגשה שלנו, מי הוא זה שאנו יכולים לקבל תורה ממנו. אסור לנו לגנות רב אחר, אבל אין חובה לקבל ממנו תורה.

הרב אליקים לבנון שליט"א

(השליט"א זה לא הוא כתב....כמובן...)(וגם לא "הרב")

כל אחד יסתכל במעלת חברוmor_1116
בס"ד

הם בסה"כ בני אדם!!!!!
גם הם טועים?!
תפסיקו כל כך להקפיד עליהם...
מה יש במילה "מטומטם"?
כל אחד יסתכל על עצמו...
הגוף של הרבנים לא עשוי מחומרים שונים משלנו,וכך נשמתם, התמודדויות שלהם עם כל מיני דברים לא פחות משלנו!
הם לא אלוקים,אנחנו מצפים מהם לכל כך! הם מנסים,משתדלים להיות 100% אך מה לעשות אין מ100% בעולם הזה חוץ מבורא עולם!

הרחמן הוא יטע תורתו ואהבתו בלבנו!
חלק מתורתו זה ללמד קו זכות..
תזכי להצלחות רבות ומרבות!
ושנזכה כולנו להסתכל בגדולתו ומעלתו של כל אדם ואדם, ולא בחסרונו, בלי קשר למעלתו,גם בפשטותו
התמונה שמלווה את השרשור היא של איזה מחבל!!!!אנונימי (פותח)
שימו לב ותשנו בבקשה.. זה ממש צורם..
^^ נכון. ראיתי את זה עכשיו וזה ממש הציק ליאביה14
לא הבנתם? שהוא אמר מטומטם הוא התכוון למחבל שבתמונה-משה ר-
כך חז"ל הדריכו אותנויהודיזההכי אחי
באופן כללי, זו סיטואציה באמת לא פשוטה, אבל יש לזה התייחסות מפורשת בחז"ל (מועד קטן דף יז עמוד א): "ההוא צורבא מרבנן דהוו סנו שומעניה. אמר רב יהודה: היכי ליעביד? לשמתיה - צריכי ליה רבנן, לא לשמתיה - קא מיתחיל שמא דשמיא!. אמרו ליה לרבה בר בר חנא: מידי שמיע לך בהא?. אמר להו: הכי אמר רבי יוחנן: מאי דכתיב (מלאכי ב): "כי שפתי כהן ישמרו דעת ותורה יבקשו מפיהו כי מלאך ה' צבא-ות הוא"? אם דומה הרב למלאך ה' - יבקשו תורה מפיו, ואם לאו - אל יבקשו תורה מפיו. שמתיה רב יהודה" (דברי ר' יוחנן אלו מופיעים גם במסכת חגיגה, דף טו עמוד ב).
בתרגום פשוט לעברית:
אותו תלמיד-חכם, שיצאו עליו שמועות רעות, אמר (עליו) רב יהודה: מה אעשה? אם אשמט אותו (סוג של נידוי, דהיינו שאסור לדבר אתו ולעמוד בארבע אמותיו ולצרף אותו למנין וכו') - חכמים צריכים לו! (ללמוד ממנו תורה), ואם לא אשמט אותו - הרי מתחלל שם שמיים!. אמרו לרבה בר בר חנא: שמעת איזו הלכה בעניין?. אמר להם: כך אמר ר' יוחנן... ולבסוף רב יהודה שימט אותו.

ובאופן כללי, בלי לפגוע חלילה באף תלמיד חכם, שכידוע נשיכתם נשיכת נחש, אומר מה שאמר לי מורי ורבי: לא כל דרשן הוא רב!. היום יש אינפלציה עצומה בשימוש בתואר "רב"... רב צריך להיות, בראש ובראשונה, בקיא היטב בהלכה, ובעל יכולת לפסוק במקום הצורך. אם הוא, לדוגמא, לא שימש מספיק תלמידי חכמים, הוא לא יכול לפסוק. אם הידע ההלכתי שלו (בהלכה למעשה בימנו, ולכל הפחות בחלק אורח-חיים) שטחי וחלקי - הוא לא רב. יש לנו ברוך ה' תלמידי חכמים גדולים בדורנו, אבל יש גם כאלה שהם סתם דרשנים שמדברים יפה, וחלקם לצערנו מנסים לפסוק בהלכות חמורות לכלל ישראל (ראה ערך סירוב-פקודה), כשאפילו להורות בהלכות נידה הם לא יודעים. וזה מאד מבלבל.
למה את אומר אני מטומטם?golani
זה התנשאות של כובשים לומר אני מטומטם ועוד לשים תמונה שלי ברששרוש(ככה אתם לכתוב, אההה?) זה ממש חציפיות של אל יהוד
על החתום: אבו טיר..
ליהודיה שכחת כמה דברים ממש חשובים והם מידות טובות-משה ר-

לא קראתי פה את התגובותעם שאיפה גדולהאחרונה
יש לי אישית קו מנחה בחיים: מכל אחד אפשר ללמוד משהו, גם אם זה אדם שאני לא מעריכה או שאני גם יודעת שיש דברים לא בסדר שהוא עשה.
 לכן, אני חושבת שאם יש אדם תורני שלא מתאים לרמה התורנית שלך את צריכה לזכור שמן הסתם את לא מסכימה עם כל דבר שהוא אומר אבל, שוב, בטוח יש משהו שאת יכולה לקבל מהם.
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

את יכולה להפסיק להספיםנקדימון

אף אחד לא רוצה פה לקרוא את מה שאת מציעה. אין לזה היענות.

אין כמעט אנשים חדשים שמצטרפים לפורומים אז מה שאת עושה זה פשוט לטמטם לנו את המוח.

אולי די כבר?!

נשמע סיפור מענייןקעלעברימבאראחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך

האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?

הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות

בדיוק כמו בחיים האזרחיים

הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.

ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר 

..יהודי חסידיאחרונה

אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא

הפצות!!יהודי חסידי

ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.

הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.

בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf

יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.

כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

אשמח לתגובות....

וואודומיה תהילה
מדהים!
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי

וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה

אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"

הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

מחפשים בני נוער לכתבהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון 

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

עד להימור הגדול מכולם. 

אני חדשההרהמורניק

סתם אני לא אבל משעמם פה רצח!!!!!!!!

משתתף בצערךסוורוס סנייפ
תודה רבה!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ההרהמורניקאחרונה

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

אולי יעניין אותך