פינת ההשכלה היומית - תנועת ההשכלה!אוסנת

תנועה שראשיתה בקרב יהודי אירופה בסוף המאה ה-18, אשר אימצה את ערכי הנאורות, עודדה השתלבות בחברה הסובבת, ודגלה ברכישת הידע, המנהגים והשאיפות של האומות שביניהן חיו היהודים. הדוגלים בהשכלה נקראו "משכילים".

בשם התבונה האוניברסלית ביקשה תנועת ההשכלה את שילובם של ערכים והשקפות מתוך תרבות הסביבה באופק הרוחני-יהודי, ואפילו ייחסה להם עדיפות. בסוף המאה ה-18 התנגשה ההשכלה עם החסידות, שכבר הייתה מגובשת ועוד הוסיפה להתפשט. במזרח אירופה הולידה התנגשות זו תוצאות חמורות יותר מאשר העימות המקביל של ההשכלה עם העולם הרבני - הבלתי מעורער עדיין, שהיה אפילו מסוגל לקלוט את החסידים. מתוך מחלוקת זו, שנמשכה כמאה שנה, התהוותה היהדות המודרנית של מזרח אירופה.

עוד לפני הולדת תנועת ההשכלה, נמצאו בגליציה, בפולין ובליטא יהודים בודדים שהיו בקיאים במדע החילוני ובתרבות הזמן. על פי רוב, היו אלו מלומדים או סוחרים, שהיו בגרמניה, והושפעו מהזרמים הפועלים שם. אלא שמלומדים היו בבחינת תופעות בודדות לחלוטין. את הידע שרכשו הם שמרו לעצמם, ללא כל כוונה ואפשרות להפיצו. גליציה נעשתה למרכז הראשון של ההשכלה. היה לה קשר הדוק עם המרכזים היהודיים בגרמניה, וכעת נוצרו קשרים גם עם מרכזי ההשכלה בברלין ובקניגסברג.

תוכניתה של ההשכלה הייתה להמשיך במאמצי החינוך העממי של משה מנדלסון ושל נפתלי הרץ וייזל, ולהרחיב את אופקיה של האוכלוסייה היהודית ובמיוחד של הנוער היהודי, ללמד עברית טהורה ולהכין את הנוער במידת האפשר למקצועות יצרניים, כחלק מהאמנציפציה ליהודים.

כמו כן נלחמו המשכילים בכל האמונות התפלות, שלדעתם נפוצו במיוחד בקרב החסידים. כתוצאה מההשפעות שבאו מחוץ לארץ, וכתגובה על בערות הרוח, אויב התרבות, הלכה ההשכלה המזרח-אירופית מאז אמצע המאה ה-19 והפכה יותר ויותר ביקורתית כלפי הדת, ואפילו עוינת אותה. חדרה גישה מזלזלת, ולעתים עוינת, כלפי החוק היהודי-דתי ואף כלפי הדת בכלל.

כחלק מתהליך השינוי קראו אנשי ההשכלה לנטוש את הלבוש המסורתי, את שפת היידיש ואף חלק ממנהגי היום-יום, וזאת במטרה לבטל הבדלים חיצוניים בין היהודים לבין סביבתם. במקרים רבים הובילו שינויים אלו להתבוללות, להיטמעות והמרת דת.

אחת הדרכים לקשור את היהדות לתרבות הגרמנית והכללית הייתה בגישה מדעית לתרבות ולהיסטוריה היהודית. בשנת 1819 נוסדה האגודה לתרבות ולמדע של היהודים (Verein fr Kultur und Wissenschaft der Juden) על ידי קבוצת חברים בראשותו של יום טוב ליפמן צונץ. האגודה ראתה לעצמה מטרה לחנך את הצעיר היהודי ל"יחסים הרמוניים" עם סביבתו, מחד גיסא, והצגת הערך המדעי של היהדות לציבור האינטלקטואלי הנוצרי, מאידך גיסא.

רבים מקרב האינטלקטואלים היהודים, ובהם המשורר היינריך היינה, שהיה בין חברי האגודה, מצאו פתרון למצבם בהמרת דתם לנצרות.

מנהיגי תנועת ההשכלה, בהם דוד פרידלנדר, היו אלו שהגו את הרפורמה ביהדות. הם קראו לנטישת הלבוש המסורתי, לשינוי אורח החיים ולתפילה בשפה המובנת למתפלל, ובכך דמו למחוללי הרפורמציה הנוצרים.

לא הבנתי למה שמת את זה פה..שיראל.
אוף אל תזכירי לי את זה, בדיוק לפני חודש נבחנתי עלדוסית גאה!
כל השיעמום הזה...=)
אתם פשוט אנשים עם מכתש בהשכלה!הרועה
זה ממש חשוב ומעניין..
??? אל תכליל!!!כפ"ד בנשמה
פשוט חרשנו את זה לבגרות.. וזה כבר לא מעניין אותנו!!! (ואין לנו שום מכתש!!! אנחנו יודעות את זה מעולה!!!)
החומר של הבגרות לא באמת מראה מה קרההרועה
עבר עריכה על ידי הרועה בתאריך כ"ה תמוז תש"ע 10:09
מלמדים שם את ההיסטוריה בצורה עקומה, ואני חותם לך שקרו הרבה יותר דברים ממה שיש בחומר.
או כן?? מה קרה שם באמת??כפ"ד בנשמה
אל תגיד שיש לנו מכתש בהשכלה!!! IזועםIדוסית גאה!
 פשוט נמאס לי מהחומד המדכאא הזה!!!
דייייייייייייייייייי לחפוררררררררררררררררררררסולי הגינגי"
טוב, סליחה, סליחה...אוסנת
לא זכרתי שזה בחומר לבגרות (כנראה ירד במיקוד).
בחרתי את המושג הזה כי הוא חשוב לחיים. להבנה של הרבה דברים אחרים.

לא חייבים לקרוא...

זה לא אישי נגדך..כפ"ד בנשמה
אחלה של רעיוןפוטצקי
וגם המושג מעניין. (בדיוק קראתי את זה במקום אחר אתמול.. מצחיק)
מתערבת עם כל מי שטוען שחרש את זה לבגרות שלא זכר הכל או בכלל לא למד לפני כן הכל..
הבנתי..ממש נחמד הרעיון שלך..וזה גם נושא חשוב.שיראל.אחרונה
..גיימס פוטר
הסיבה שכמעט ריק בחצי מהפורומים פה זה כי הייתי בתקופת הקורונה שפשוט היה פה מפוצץ ועכשיו זה רגיל? 
עכשיו בגלל המלחמה הם עוד יחסית פעילים😅הרמוניה

זה ירד מאדד (ברוך ה'..)

כבר זמן רב שאין מצטרפים צעירים חדשים לפורומיםפ.א.
והפעילות בפורומים ירדה משמעותית 
חד משמעית בקורונה היה ה הרבה.סוורוס סנייפאחרונה

אבל עכשיו יש פחות פעילות ממה שהיה לפני הקורונה

מי רוצה לחזור ללימודים??ניגון❤️

ואוו איך בא לי כבר את החופש הגדולל🤭

אני כבר שנה וחצי בבית...ההרהמורניקאחרונה
גם פרה זקנה יכולה להניב חלב..😌😌עוד חומייני חי
כעעען כען
למה אתם חיים?מעייןאהבה

מה הסיבות שלכם בחיים?

חתירה מתמדת להגשמה עצמיתפ.א.
כי ככההרשפון הנודד

בבסיס אני חי כי זה לא דורש ממנו שום פעולה אלא קורה לבד.

ואני ממשיך לחיות כי אני רוצה להתפתח ולהיות יותר שלם ומאמין שעוד יהיה לי טוב.

בנוסף אני מרגיש שיש לי פה תפקיד בעולם שאולי יהיה משמעותי

אני חיהניגון♥️
כדי לעשות טוב לעולם ולאנשים ואני מאמינה שכל אחד יכול להפוך את העולם למקום יותר טוב ושמח ואוהב ♥️ וגם לעבוד את ה' שזה הכל בסוף
נהנה מהחיים פשוטההרהמורניק
וואוצאצא

לא יודע.

מבררים את זה, מחפשים את זה

הלוואי וידעתי

אם כבר הגעתי לעולם ואני כאן - נעשה הכל כדי להנותGini
מהחיים, לחיות טוב, באושר, בשמחה, בסיפוק, ולדאוג לעתיד שלנו כאן 
אני הגעתי למסקנה שהחיים זהגלגל שבו אני עולה ויורדתתמימלה..?אחרונה

כל הזמן והמטרה שלי היא לאסוף כמה שיותר כוחות כשאני למעלה כדי להצליח לעלות אחרי הירידה הבאה...

ככה עד שיבוא המשיח....

יש אנשים!הרשפון הנודד

הפורום חזק להיות פעיל והם דיבורים חזקים אז מוזמנים להעלות נושאים מעניינים שאתם מתלבטים בהם אם סתם שאלות, חוויות, רגשות ופריקות

למישהו יש הדרן?איידן

יש לי הדרן ויש תקלה ואין לי אינטרנט במכשיר (שהוא גם ככה דפוק (חצי טאצ) ובלתי נסבל) אני לא יכולה לקבל לטלפון אימיילים ובנוסף האפליקציה שלהם לא עובדת 

יש למישהו דרך לעזור לי?

בבקשה אני נואשת נראלי אם עד סוף שבוע הם לא חוזרים אליי אני עוברת לנוקיה (ונוקיה זה זוועה)

אם מישהו יעזור לי אני אשמח מאוד

למישו יש את היי סקול מיוזיקל בדרייב?נחט

או סרטים אחרים 

יש פה אנשים ערים?מעייןאהבה
תמיד...אנא בכחאחרונה

אולי יעניין אותך