איך מתחילים? אפשר ללמוד מספרים? חייבים ללמוד עם מישהו? ניסוי ותייהה (כך כותבים?)
איך אתם התחלתם, ואיך אתם ממליצים להתחיל?
איך מתחילים? אפשר ללמוד מספרים? חייבים ללמוד עם מישהו? ניסוי ותייהה (כך כותבים?)
איך אתם התחלתם, ואיך אתם ממליצים להתחיל?
קודם כל מתחילים להתעניין בנושא. כדאי לבדוק שמוטוריקה עדינה שלך טובה.
(אם אתה יכול לפרק קלטת ולהחזיר אותה חזרה, זה בדיקה הכי טובה גם על המוטוריקה וגם על הסבלנות! )
אח"כ לומדים אם סופר שיודע ללמד (רצוי שיהיה כותב יפה בעצמו) גם יודע לזהות בעיות ואיך לסדר אותם.
לגבי הלכה כמו שאלעד כתב ,אפשר ללמוד את הסימנים האלה במשנה ברורה. אני ממליץ גם על ספר יריעות שלמה שכותב את ההלכות ממש ברור וכולל גם הרבה הלכות נצרכות שאינן נמצאות במשנה ברורה.
בהצלחה
כמה זמן אתה כותב?
אתה עוסק בזה יום יום?
ישנו ספר בשלושה חלקים
כתיבת סת"ם אומנות הכתיבה ויסודותיה של הרב מרדכי מנדלוביץ
שמסביר בצודה מפורטת ביותר עם ציורים וטיפים את מלאכת הסת"ם.
כמובן שחייבים ללמוד את ההלכות על בוריין לפני שנגשים למלאכת קודש זו.
אבל ספר זה הוא מעשי ונותן אמון טיפים (בחירת הקלף, צורת הכתיבה וכו')
כל דבר שיישמתי מספר זה לא רק שלא התחרטתי אלא להיפך שאלתי את עצמי למה לא עשיתי את זה קודם. בהצלחה
ספר נפלא אבל לא הייתי ממליץ ללמוד רק משם. נכון שיש שם המון טיפים ואפשר ללמוד ממנו המון דברים אבל ללמוד שיטה שלמה של כתיבה מספר כנראה בלתי אפשרי.חוץ מזה שיטת מנדלוביץ קצת קשה ליישום גם ככה!
בשם "פאר הסת"ם" על הלכות תפילין בשו"ע ולמי שרוצה לכתוב מגילה יש שינוי דינים לעיין בהלכות פורים (מ"ב חלק ו')
אני למדתי לבד בעזרת ה' מהתחלה עד הסוף כולל לעשות קולמוס בספר קסת הסופר הוסיף הרב דוידוביץ' את הדרך לעשות אותיות ולעשות קולמוס, אני ברוך ה' היום מוכר אותם לסוחרים בלי בעיות, בבחירת קלף אני עדיין לא מבין גדול אבל מבין קצת, זה סיפוק אדיר כשלומדים את הכל מהתחלה ועד הסוף לבד, ואף אחד לדעתי לא יכול ללמד אותך טוב כמו שאתה תלמד בעצמך, כי לכל אחד יש את האחיזה שלו בקולמוס, ויש את צורת הישיבה, ויש הטיית הראש, בקיצור כך קלף פסולת ותתחיל לעשות אותיות אתה תהיה מופתע כמה מהר אתה תלמד, אבל הכי חשוב יר"ש כי זה ממש אם אין יר"ש במקום הזה והרגוני, ח"ו אדם ישים מזוזה פסולה בביתו זה סכנת נפשות.
אני לא הצלחתי לבד! ביזבזתי הרבה כסף עד שהצלחתי
בזמנו ראיתי בחנויות קלף דיסק שמלמד טכניקה של הכתיבה כולל הכנת קולמוס...
אולי יעזור לך...
ראוי לשמש ת"ח סופר מומחה, לכל הפחות בעניין הכתיבה והמחיקה גופה, וענייני קדושת ה'
כתיבת סת"ם זה אומנות לכל דבר ואין טעם למי שאין לו ידיים ו"ישבן" להתחיל לא בקורס מסודר ולא בלימוד עצמי.
ברוב הקורסים של משמרת סת"ם מטעם לשכת התעסוקה מתחילים כ-20-25 אנשים הקורס נגמר אולי ב-10,8 שהולכים להיבחן ואולי 2 שהופכים את זה למקצוע.
אני אישית הפסקתי לכתוב לחלוטין לאחר שיריעה שלמה של מגילה נפלה במי הספונגי'ה.
חזרתי רק לאחר כמה שנים טובות של הפסקה בעידוד של חברים כי ב"ה הכתב שלי יפה.
היום אני פועל במפעל לפרנסתי כי אני לא רואה שום הצדקה למכור מזוזה לסוחר ב-130 ש"ח (כתב האר"י גודל 15) והוא ימכור את זה לעוד סוחר ולעוד סוחר ופרי עמלי יגיע בסופו של דבר לאיזה יהודי שישלם על זה 350 ש"ח.
אז אולי רצוי שליפני שמשלמים סכום די מכובד למורה פרטי להשקיע בספר אומנות הכתיבה ולהתנסות בהכנת קולמוס מנוצה, בחירת קלף, לשבת כשלוש שעות ביום ולכתוב שורות של אותיות ולהתנסות גם במחיקות נקיות.
לאחר שהבן אדם משוכנע שזה מה שהוא רוצה להתעסק בו.
ללמוד את כל ההלכות ולדעת אותם, להשקיע עוד כמה שקלים בחוברת השאלות של משמרת סת"ם בני ברק.
ויש דבר נוסף שאף אחד לא מלמד והוא חיוני אם רוצים להתפרנס זה השיווק.
זה מקצוע שדורש אמון ריכוז: הגעתי לסופר לשאול אותו לגבי כשרות של אות מסויימת והוא הראה לי שבמקום וקשרתם כתבתי וקשרת.
והכי חשוב לפני שכותבים על אמת ללכת להיבחן במכון מוסמך ולקבל כתב הסמכה.
ולסיכום אשאל אותכם שאלה:
אות "ב" שהיא עגולה למטה ולמעלה האם היא כשרה?
אות "ב" שהיא מרובעת למטה ועגולה למעלה האם היא כשרה?
למרות שאתה צודק במציאות.
המחירים ברצפה...אולי תתחיל ללמוד כתב האדמו"ר או לתקן ספרי תורה?
לגבי השאלות לעניות דעתי:
אות "ב" שהיא עגולה למטה ולמעלה האם היא כשרה?
זה לא בי"ת, זה כ"ף! ברור שפסול
אות "ב" שהיא מרובעת למטה ועגולה למעלה האם היא כשרה?
למרות שלפי ההלכה היבשה זה כשר (מ"ב, ל"ו), למעשה זה שאלת תינוק (חמורה!)
ב"ה אני רק רוצה שהאנשים ידעו בבירור לקראת מה הם הולכים-רצים.השוק מוצף ב"יצירות" בגרושים שבקושי שווים את הקלף שהם כתובים עליו. ואין פוצה פה ומצפצף.
כמה סופרים יודעים באמת להכין קולמוס שיהיה בדיוק אותו גודל מזה שהתקלקל?
אז משתמשים עם קולמוס פלסטיק שנשחק אחרי כמה שורות אז מה נשאר ממזוזה שמוכרים ב-130-135 ש"ח, קלף 18 אם קונים כמות אם לא 20 הגהה בין 8 ל-10 ,2-3 נוצות תפארת 18-24 ש"ח. נשאר במקרא הטוב 80-90 ש"ח, זה בכתב האר"י המחיר של הספרדי נא בין 65-85 ש"ח.
לעבוד שעתיים - שלוש עבור במקרא הטוב 30 ש"ח לשעה עדיף לעבוד במפעל ולקבל 20-25 ש"ח אם תנאים ופנסיה, חופשות מחלה ולידה.
מי שאוהב לכתוב כמוני שיכתוב להנאתו בזמן הפנוי למשפחה ולמכרים
הדבר האחרון שכתבתי זה הכתובה של הבת שלי וכן עשיתי את זה בכתב אדמו"ר הזקן למרות כל הפרטים והדיוקים שבכתב זה.
לגבי התשובות:
ב-עגולה למה ולמעלה הכן כשרה בתור אות "כ" ולא "ב"
עגולה למעלה זה אחד מה 3 צריך עיון שיש במשנה ברורה.
ועל שאלה זו אבדתי שנה של תעודה במשמרת סת"ם קיבלתי שנתיים במקום שלוש.
ב"ה רוב סופרי סת"ם מתפרנסים בכבוד.
במיוחד הטובים שבהם שורדים....
דווקא החב"דניקים אין עליהם!...לא חושכים על תפילין ומזוזות.
אבל כמו שאמרת מי שרוצה ללמוד את המקצוע וחושב שזה יהיה גאולתו בגשמיות צריך לדעת שזה לא פשוט בכלל.
לדעתי מבחן של משמרת בכלל לא מספיק בשביל להיות סופר! יכול להיות יהודי יעבור את המבחן ולא ידע מה זה "דין פנים חדשות, קובה וזנב ועוד הרבה דינים שלא מופיעים בסעיפי מבחן...
כדאי מאוד ללמוד את החומר למבחן של לשכת הקודש וגם את של יד רפאל.
ואיך מתחילים לכתוב כתב אדמו"ר הזקן?
זה נראה לי בלתי אפשרי!
ב"ה
במובן מסוים יותר קל:
יש כמה דברים-כלליים שצריך לדעת אני מקווה שאני לא אשכך אף אחד:
בקיצור יש היום ספר של הרב אברהם לוי ממגד"ה - "כתב חב"ד" שמפרת את כל הדיוקים אם הערות של הרב בלינוב חתנו של הרב לנדא אב"ד בני ברק.
הקושי בכתב אדמו"ר הזקן הוא שהפריטי פרטים האלה הם חיוניים וכל סתייה מהם יכולה לפסול.
האות הכי קלה בכל הכתבים "ב" יכולה בקלות להיפסל אם לא מקפידים על הריבוע למטה בצד ימין הקושי הוא בחיבור בין הבליטה והקב התחתון.
כמו כן האות "נ" צריך להיות בדיוק לפי המידות שלא תדמה ל"ב".
אם לומדים את הנקודות תורפה ומתאמנים עליהם שוב ושוב אין סיבה לא להצליח.
ברור שחייבים ללמוד ממורה לא רק את הכתיבה אפ' את הלכות חייבים ללמוד מימשהו עם ניסיון
ב"ה
חוץ מזה אין שום חיוב למעט החיוב להבחן במכון מוסמך ולקבל הסמכה.
הכל תלוי בבן אדם, בידיים שלו לגבי הכתיבה ובראש שלו לגבי ההלכות.
המקצוע של סופר בנוי מעיוני (ההלכות) ומעשי (הכתיבה) והם הולכים במגביל.
החלק העיוני הוא חלק עצום שמפוזר כמעט בכל מסכתות הש"ס וגם רבנים יודעי ספר לא בהכרח מתמצאים בהלכות סת"ם. לכן ישבו רבנים והחליטו שהמינימום של ידע לפני שמתחילים לכתוב זה:
שולחן ערוך סימן ל"ב ו-ל"ו עם נושא כליו (משנה ברורה, ביאור הלכה) קסת הסופר (לאשכנזים) וקול יעקב (לספרדים) לגבי קדושת השמות. זה כאמור המינימום שבמינימום. מי שלמד פעם בחיים שלו, לא חייב מורה ללמוד את זה.
סופר סת"ם לא חייב להיות מורא הוראה אבל הוא בהחלט צריך לדעת לזהות את הבעיה ע"מ לגשת למורא הוראה כשצריך.
לגבי החלק המעשי יש גם אפשרות ללמוד לבד בעזרת הספר "כתיבת סת"ם - אומנות הכתיבה ויסודותיה" של הרב מנדלוביץ אבל שוב זה תלוי בידיים של המעומד להיות סופר, מי שלא מסוגל לשבת כמה שעות במקום אחד ברציפות אין לא מה לחפש במקצוע, מי שאין לא מוטורוטיקה עדינה גם אין, שום מורה לא ילמד אותך להיות אם סבלנות יתרה.
בסופו של דבר הסופר לבד אם בורא עולם מול הקלף !
כשאני יושב לכתוב, אני כותב בחדר סופרים יש שם סופרים מתחילים אחד מהם שילם במיטב כספו ללמוד עם סופר ותיק, הוא לא יודע להכין קולמוס, כי אף אחד לא לימד אותו, הוא לא יודע לבחור קלף, כי זה אף מורה לא ילמד אותך ואפילו לבצע מחיקה הוא רץ למורה שיעזור לו.
לעומת זאת יש סופר יותר וותיק שכותב ס"ת ומדלג כל פעם 3 שורות כי התרגל לתנוחת יד לא נכונה ונוגע אם כף היד במה שהוא כתב קודם. ותנוחת היד גם אף מורה לא מלמד אותך.
המורה במקרא הטוב מלמד אותך את צורת האותיות מה הם הראשי תיבות י"ז, ח"ב, ש"ת שמופיעות בתיקון סופרים
וכל זה כבר כתוב ומפורט בספרים - אין צורך לשלם ע"ז !
כל הפטנטים, ועצות למיניהם רוכזו בטוב טעם לפי נושאים בספר שהזכרתי לעיל, השקעה של פחות מ-200 ש"ח והכל מתחת ליד.
נראה לי שגוי לחלוטין.
(למדתי סופרות-סת"ם)
כך השיבוני. ועדיין אין הדברים מתיישבים היטב בלשון המחבר:
אסביר את הענין ומקווה שלזה התכוון בספר שציינת,
אכן כל אות צריכה להיות ע"י מעשה כתיבה כצורתה ולא ע"י חקיקה או אמצעי אחר שאינו מעשה כתיבה (כמו נפלה טיפת דיו ונעשה אות או חצי אות,
חק תוכות הגדרתו חוקק תוך האות או סביבתה וע"י זה נוצר האות, אמנם נחלקו האחרונים (ב"י ורמ"א באה"ע עם הרד"ך) אם חקק חצי אות והשלימה ע"י כתיבה או שנפלה טיפת דיו ונעשה חצי אות כגון גג וא"ו או יו"ד והשלים את האות (עשה לה ירך) ע"י כתיבה אם אזלינן בתר הסוף, שסיים האות ע"י מעשה כתיבה או שכיון שחלק נעשה בפסול ולא כל האות נוצרה ע"י כתיבה הכל פסול (ע משנ"ב סי ל"ב סע י"ז ס"ק ס"ז).
אבל ישנו עוד דין שמובא באחרונים שנקרא ח"ת ע"י כתיבה כלומר שגרם לאות לעמוד בצורתה והכשירה ע"י כתיבה אע"פ שבאמת זה לא ע"י חקיקה מ"מ קרי ליה חק תוכות ע"י כתיבה, כיון שגם היא לא נוצרה ע"י מעשה בגוף האות עצמה, אחת הדוגמאות לזה היא: כתב כ"ף כפופה מתחת לכ"ף פשוטה וצד ימין של הגג נגע בירך הכ"ף שלמעלה באותו רגע הכ"ף פשוטה נעשתה לכ"ף כפופה גדולה ופסולה, אלא שאם ממשיך בכתיבה אחת את צורת הכ"ף כפופה כבר ניכר שלמעלה זו כ"ף פשוטה ולמטה זו כ"ף כפופה רק שנוגעת קצת והרי להלכה אפשר להפריד אותיות שנדבקו אם ניכרת צורתן, רק כאן נעשה שינוי צורה לרגע אחד והסכימו רוב ככל האחרונים (מלבד היריעות שלמה) שהסת"ם פסול כיון שנעשה ח"ת ע"י כתיבה ואסור להפריד ובתו"מ אין תקנה ובס"ת צריך לגרור הכ"ף שלמעלה ולכותבה מחדש. (מיהו גם הרב מועלם מסכים לעצם הדין של השינוי צורה רק שאם זה היה ע"י מעשה כתיבה אחד בלי שהגביה ידו כיון שהיה שינוי צורה לרגע אחד ובאותו מעשה נכשר שרי לתקן). וישנם הרבה דוגמאות לזה ולכן צריך זהירות.
אבל לשון הרב הנזכר שצטטת לכאורה מורה שכל שעשה אות שאינה שלימה ואחר"כ הוסיף עליה הוי ח"ת ובפשטות זה אינו נכון מדין חק תוכות אלא מדין כסדרן בתו"מ אם המשיך לכתוב.
אלא אם כן כוונתו שהאות הראשונה היתה לא לשמה או לא ע"י מעשה כתיבה שאז באנו למחלוקת שהזכרתי למעלה בין הרד"ך לב"י והרמ"א.
אפילו לא כתבת איזה כתב אתה כותב
אבל בכל מקרה אני לא מבין גדול בעולם הסוחרים
שלום!
על מה כדאי להקפיד בתפילין פצפונות?
ראיתי כל מיני כאלו שכותבים 50 הידורים...אני לא מזלזל אבל לא מתלהב מכותרות בלי הסברים.
נ ב. גם מבחינת גודל האם יש נפ"מ בגדלים 2.2 2.4
אשמח להרחבה כמה שניתן.
ברוכים תהיו!
יש את הדברים החשובים בכל תפילין, שזה כתב הלכתי, ללא דיבוקים עם תגים שחורים וברורים וכו וכו
תוספות חשובות לפצפונים:
1. קלף של תפילין של ראש, צריך להיות דק מאוד (במיוחד קדש ו והיה אם)
2. כדאי שהפרשיות הנל שיהיו גם קצרות כמה שאפשר.
3. לגבי גודל הבתים רש"י ורת ביחד לא יהיו יותר מ 8ס"מ ביחד עם תיתורא ומעברתא. כדאי שרשי יהיה מעט גדול יותר מר"ת
באתר יש רשימה מפורטת של 60 או 70 הידורים וזה רק בפרשיות התפילין. אולי יש שם גם רשימת הידורים בבתי תפילין צריך לחפש..
אני ממליץ ללמוד באופן פרטי או בקבוצה קטנטנה
אם תרצה תפנה אלי בפרטי ואוכל לתת לך מספרים של מלמדים בכתב אשכנזי.