קודם כל, זה גיל ההתבגרות! זה הגיל של כל הבאסה והתסכולים, לא צריך לפחד מהם! זה בסדר להיות לפעמים קצת בבאסה, ואפילו לפעמים להיות הרבה בבאסה (ואל תגידו שאמרתי את זה
)
לדעתי את צריכה להבין קודם כל, וזה ידרוש ממך לשבת ולחשוב קצת, לענות על שאלות ובעיקר בעיקר להיפגש עם עצמך.
-מה גורם לכאב שלי? באמת לחשוב עם עצמך על הדברים הכי גרועים, הכי נוראיים ולא להתבייש, כן, רע לי! רע לי כי...!!!
-למה הדברים האלה כ''כ קשים לי? מה בהם גורמים לי להרגיש שאני ממש לא מסוגלת להמשיך?
- למה אני מעדיף את המוות על פני החיים? את החידלון מפני ההמשכיות?
-מה אני מרגיש שחסר לי? (פיזית ונפשית) הרי לכל אדם יש צרכים, איזה צרכים את מרגישה שממש לא נענים להם.
צריך לזכור, שכדי להעביר את הכאב צריך להיפגש איתו. והמפגש הזה הוא קשה, הוא ממש להסתכל לכאב בפנים. במפגש צריך לתת מקום לכאב, אבל לא מתוך שקיעה והפסק אלא מתוך התחברות לכאב על מנת לצמוח. מתוך הסתכלות של חיפוש פיתרון.
למרות הקשיים שלי אני מאמין בקב''ה ובטוב שהקב''ה מנסה לתת לי, צריך לנסות לראות מה את למדה מהקשיים. (כן, מדברים על הקב''ה כי הקב''ה קשור לכל רבד ורבד בחיים שלנו. לא בצורה מעיקה אלא בצורה אמיתית וחיה, הוא נמצא בהכל. וכדי לצאת מהדיכאון, צריך גם להעזר בו!).
אני זוכרת שפעם אחת היה לי מאוד קשה וממש אני זוכרת שדיברתי עם הקב''ה ושאלתי אותו למה, לא הבנתי! לא היה לי כוח להתמודד יותר.
בוקר אחרי זה- למרות שהבעיה לא נעלמה, בכלל לא. יכולתי פתאום לראות באיזה מקום טוב יחסית אני כן נמצאת. יכולתי ממש לראות באיזה מקום הייתי אם לא הייתה לי נוכחות ה' בחיים.
התפילה משנה את צורת ההסתכלות שלי, את המקום בו אני נמצאת, מעבירה אותי למקום שבו אני כן יכולה להתמודד דווקא. על פי הרמב''ן יש מצווה להתפלל לקב''ה כשיש צרה. כל פעם שיש צרה, תפילה. הקב''ה תעזור לי! תפילה שמגיעה מתוך שברון לב, מתוך הסתכלות על המציאות ואמונה שהיא יכולה להיות יותר טובה, מתוך כאב למה היא לא טובה- זאת תפילה נפלאה! תמיד חשבתי הפוך, שזה לא טוב להתפלל לקב''ה מתוך צורך וכאב. אבל התפילה שנובעת מתוך כאב היא עוצמתית. אני לא אומרת שבגלל זה הקב''ה נתן לנו צרות. כי אני לא יכולה לעשות חשבונות שמים. אבל אני אומרת שאם כבר יש מציאות של מיצר- להתפלל.
"מן המצר קראתיה ענני במרחב יה"- איך זה יכול להיות שאם התפללנו במצר פתאום הקב'ה עונה לנו במרחב? כי ע''י התפילה נכנסים למרחב, ושם הקב''ה עונה לנו. התפילה מעלה אותנו ומקדמת אותנו.
בנוסף, ההבנה שיש משהו מעלי היא טובה. נכון יש לי צרות! צרות קשות וכואבות! אבל הקב''ה מעלי, יש משהו שהוא גדול מעבר לצרות והקושי העכשוי, משהו שאומר לי להמשיך ולהתקיים, להמשיך ולנצל את הכוחות הנפלאים שיש לי.
נפריד בין הקושי והחיסרון שלי לבין האדם הטוב שאני!
ננסה להבליט את הדברים הטובים שיש בי, למרות הקשיים ולמרות המכאובים אני בן אדם עם כוחות. במה אני טוב? במה אני יכולה להשפיע? במה אני יכולה לשנות? למי אני יכולה לעזור? במה אני יכולה לקדם? במה הנוכחות שלי בעולם היא ייחודית ואין אחרת ממני- יש לזה תשובה! יש חשיבות לכל אדם ואדם שנמצא פה. כל אדם הוא אוצר. מה מיוחד בי? אתה מיוחד! רק תחפש במה.
נמתיק את הקושי, נדבר ונבין מה אני צריכה לעשות כדי לשמח את עצמי, כדי להתחבר לכוחות העצומים שיש לי.
ננסה למצוא דרכים להפיג את הכאב, כל כאב שיש לנו וכל צרה שיש לנו יש לה מטרה. בדיעבד היא יכולה לקדם אותנו. ברור שהיינו מעדיפים חיים ללא צרות. או שמא? משל למה הדבר דומה? לאב שנתן סטירה לבנו ונתן לו רטייה ותרופה כדי לרפא אותה ואמר לו שכל זמן שהוא משאיר את הרטייה הוא יהיה בסדר. אבל רגע? למה הוא נתן לבן בכלל סטירה? לא עדיף שלא יתן סטירה?. יש שתי דרכים להסתכל על הרטייה- כמשהו שמרפא ותו לאו, או כתבלין, כמשהו שמקדם ונותן טעם לחיים. (מס' קידושין)
ת'כלס, זה לא מספק. באמת קשה להבין למה הקב''ה נותן לנו כאב. ויש תשובות, כי זה התפקיד שלנו, כדי להוכיח לנו כמה יש לנו מסוגלות. אבל האמת היא, שתשובה כללית לי אישית קשה לתת. אני יכולה לראות לפעמים איך קושי מסויים הוליד דברים מבורכים. ויש לי אמונה שהקב''ה עושה טוב, ושההתמודדות היא בריאה. זה קשה, אבל אפשר להאמין. צריך לזכור שיש לנו כוחות עצומים ויש לנו יכולת להתמודד. הקב''ה לא מנסה רשעים הוא מנסה צדיקים.
נתפלל, נתחבר, ננצל את הקושי שלצערנו נמצא ונתחבר לעצמנו, לקב''ה, לחברה, לא ניכנס ליאוש ושבירה. נצמח. יש לנו את היכולת לעשות כן.
כדאי לפנות לעזרה מקצועית, הורים, חברה טובה שיש ביכולתה לעזור, בפורום זה לא מספיק. אם קשה, מדברים, לא לשמור בלב! זה כואב פי עשר.
והכי חשוב! להיות פתוחים לשינוי תפיסה, להיות פתוחים לראות את הטוב. לפעמים מרוב שעסוקים בבעיה לא שמים לב שהפתרון חולף ועובר על יד פנינו.
אני אשמח לדבר באישי, ובכל מקרה, שיהיה ב''הצלחה רבה רבה!!
בעז''ה שהקב''ה ישלח לך שפע של כוחות כדי להתמודד ולהבין את עצמך ולהתקדם הלאה.