(משפט מתוך השיר של עברי לידר.)
אז תתעלמו לרגע ממה שעברי התכוון אליו כשהוא כתב את השיר.
יודעים מה? תוציאו מהראש גם אהבה בן גבר לאישה. גם בזה אפשר לדון, אבל זה לא המקום הנכון, ואני גם לא הבנאדם הנכון.
ממ, קראתי השבוע את הספר "שירת מרים", של סמדר שיר. זה ספר מדהים לחלוטין על מרים פרץ. (מומלץ נורא, ד"א. גם בתור ספר קריאה וגם בתור... ספר חיזוק?).
ובעקבות הקריאה עלו לי כמה הגיגים למוח.
ואת אחד ההגיגים, בא לי לשתף עמכם, אם יורשה לי.
חשבתם על זה פעם? על אהבה בכללי? על כמה שאנחנו שונאים אנשים שנאה עיוורת רק מתוך התבוננות על ההתנהגות שלהם, או על המראה שלהם, בלי שאנחנו בכלל מכירים אותם? או על סמך יום אחד בלבד שביליתם בחברתם?
אז תחשבו על זה לרגע. קחו לכם כמה דקות מהחיים, ותחשבו על זה.
על כמה אנרגיות אנחנו מוציאים על השנאה הזאת, כמה סטיגמות יוצאות מהשנאה הזאת, וכמה השנאה הזאת גוררת גם אחרים לזה.
בחיים יש כמה מעגלים.
לשנים מתוכם אפשר לקרוא "מעגל השנאה" ו"מעגל האהבה".
איך זה פועל? בצורה הכי פשוטה שיש.
בואו ניתן לכם דוגמא:
נניח שחברה באולפנא עיצבנה אותי. זה גורם לי לחזור הבייתה עצבנית, וכשאמא שלי שואלת איך היה אני עונה לה "בסדר," זועף, ומסתגרת בחדר.
אמא, שנפגעת מההתנהגות הזאת, מעירה איזו הערה ביקורתית ומרגיזה לבנאדם הקרוב שנמצא לידה.
זה יכול להיות אח, אחות, אבא או סתם שכנה.
ובעצם המעגל הזה מסתובב ומסתובב, ויש מצב שגם יחזור אליי או אל החברה שלי (שהרגיזה אותי בהתחלה, זוכרים?).
ומה יוצא מהמעגל הזה?
כלום!
סתם עצבים מיותרים ושנאה קטנה.
כן, שנאה.
אולי תגידו "למה את משתמשת במילים כל כך חזקות?!"
אז אני אסביר שזה אומנם לא שנאה שאורכת הרבה זמן, אבל היא מתמשכת לכמה שניות.
ולעומת זאת, מעגל האהבה זה בדיוק ההפך ממעגל השנאה.
הערה קטנה ואוהבת שתגידו למישהו, אפילו סתם משהו קטן.
המעגל הזה מתמשך, וזו עובדה. זה פשוט עובד ככה. והדברים הקטנים והמשמחים האלה אשכרה יכולים לעשות למישהו את היום!
אז למה אנחנו לא עושים את זה, אה? למה?
למה אנחנו ממשיכים לבזבז אנרגיות על שנאה טיפשית ולא מוצדקת, וגורמים למעגלי השנאה האלה להסתובב ביננו בלי הפסקה?
למה אנחנו לא מבינים שלאחת מהזכויות הענקיות שקיבלנו מהקב"ה קוראים אהבה, ומשום מה אנחנו לא ממשים אותה ברמה הכי גבוהה שאנחנו יכולים?
וזו זכות מדהימה. להיות אדם אוהב ונאהב, זו אחת מההרגשות הכי נפלאות שקיימות.
"תתארו לכם עולם יפה", כמאמר השיר של שלמה ארצי.
עולם יפה, זה מה שהיה יוצא, אם היינו משקיעים את כל הכוח שלנו באהבה.