הצגת את זה באור כזה, כאילו ההלכה דופקת את הסניף, במקום להודות בטעותך ולהציג את זה באור כזה, שהסניף הוא זה שדופק את ההלכה, בשם "ערכים נעלים" (שאני לא מזלזל בהם חלילה, רק אומר שכל אחד צריך להבין שאפשר גם בדרכים אחרות).
וזה עוד בלי שהתייחסתי ישירות לדברים שלך, שעכשיו אתייחס אליהם...
מה תפקידו של הסניף? מה תפקידה של בני עקיבא? תקן אותי אם אני טועה- אבל לחזק את בני הנוער.
תשמע, לא יודע מה איתך, אם אני הייתי חניך (ולא הייתי) בסניף שבו המדריכים "מתגבשים" עם המדריכות רק כדי לתפקד מצויין כדי שהם יוכלו לחזק אותי יותר - הייתי מרגיש שאני וגם הם צבועים - אני, שבגללי הם צריכים לעבור על ההלכה, והם - שכדי לכאורה לחזק אותי, הם מרשים לעצמם ליפול ולעבור על ההלכה בדברים האלו, כשהם יודעים בבירור שזה גם יכול להוביל למקומות לא טובים (כי כמו שאמר אח.. - אולי באמת ישנם כאלה שיכולים להתגבש עם בנות ועדיין לשמור על דוסיות מעוררת הערצה - וגם זה לעצמו צריך בירור - אבל על כל אחד כזה תמצא עשר אחרים שבעקבות ה"גיבוש" הזה, נפלו, וכעת יש להם חברה/הם מדברים בחופשיות עם בנות/אולי אפילו מגיעים בסוף לנגיעה. וזה לא אני אמרתי - זה הם בעצמם (שו"תים למיניהם, ובעיקר בחברים מקשיבים. שאלה לדוגמא מחברים מקשיבים: "היי, אני מדריך בסניף מעורב. אני יחסית דוס שלא מדבר עם בנות, אבל יום אחד התחלתי להרגיש שאני מתאהב במד"שית שלי - אנחנו מתגבשים ביחד, עובדים ביחד הרבה ולפעמים מכינים פעולה עד אחד בלילה ואז אני מלווה אותה הבייתה ומדבר איתה - כי הרי חייבים להתגבש כי סניף לא מגובש שווה סניף על הפנים - וככה התחלתי להרגיש שאני אוהב אותה. אני לא יודע מה לעשות? להגיד לה את זה? אבל גם היא דוסית כמוני!" שאלה מעין זו ועוד עשרות אחרות נשאלות מידי שנה במוקד של חברים מקשיבים! אם אתה רוצה אני יכול לתת לך את המספר של הרב יוני לביא שיספר לך ממקור ראשון על המספרים ועל מקרים כאלו...). ובעצם - חושב החניך לעצמו במודע או שבתת מודע - אם הם, המדריכים והמדריכות, לא היו "מתגבשים" ביחד, זה היה מחדיר בי הרבה יותר מוטיבציה בתחום הזה, והיה מראה לי ש"אם המדריך יכול, גם אני יכול" - כי כשאני רואה ש"למדריך מותר כי זה כדי לחזק אותי", אז אני מרשה גם לעצמי. אי אפשר להיות חכם בלילה, להעביר אלף פעולות על למה זה חשוב להתרחק מבנות, למה לא צריך לדבר איתם ומהן גבולות ההלכה בה, אבל בפעם הבאה שהחניך יראה אותך, זה יהיה בערב גיבוש בפיצריה בהקרובה/כל גיבוש שהוא, עם כל מדריכות הסניף...ילדים הם ישרים, ולא רואים עקום - הם רואים בדיוק מה שהעיניים שלהם מראות להם - ובמקרה הזה, צביעות.
אז מה? תגיד לי, הסניף לא יהיה מגובש, ואז הוא יהיה על הפנים ולא הרווחנו כלום! אז זה לא נכון. כשאתה בוחר להציג את זה ככה, ברור שזה יהיה ככה. אבל גם סניף מעורב יכול להיות טוב, גם בלי "גיבוש יתר" בין המדריכים למדריכות (שים לב - אם תתחיל ותתיר בהתחלה רק "גיבוש למדריכים ומדריכות", בסוף תגיע גם למסקנה שכדי שהסניף יהיה מגובש צריך גם "גיבוש בין החניכים והחניכות" שזה כבר ממש אבסורד...)
הכל תלוי ברצון. אתה יכול להיות נימוסי אל המד"שית שלך, ולא להיות סחב'ק איתה כל הזמן, וכמו שאתה קורה לזה "מגובש" - ובכל זאת להעביר אחלה פעולה על ערך הצדקה, איתה, או על ערך הצניעות, איתה (ככה גם החניכים יבינו יותר את ערך הצניעות, כשיראו שהמדריכה שלהם והמדריך שלהם מקפידים לא לדבר עם בנות שלא לצורך). או על כל ערך שהוא - זה אפשרי.
רק שאתה מראש מציג את זה כאקסיומה שזה בלתי אפשרי, ואז זה באמת בלתי אפשרי.
לא יודע מה איתך, אותי למדו ש"אין דבר העומד בפני הרצון" - ואני בטוח שאת הערך הזה מלמדים בבני עקיבא גם... אז איפה כוח הרצון שלכם? אתם לא יכולים להגיד לעצמכם - אנחנו המדריכים נתגבש ביננו לבין עצמנו, המדריכות תתגבשנה בינן לבין עצמן, ובכל זאת נצליח להרים סניף טוב, מעולה, שגם החניכים שיצאו ממנו בסופו של דבר יפנימו את הערכים האלו מתוך הסניף בעצמו, ולא רק מתוך "מבחר פעולות בנושא הצניעות"? אתם לא יכולים להחליט שאם אתם באמת רוצים, זה גם יקרה? הרי "אין דבר העומד..."? או שאולי - בשקט בשקט - גם אתה בעצמך לא מאמין בערך הזה עליו אתה מחנך שהכל תלוי ברצון? (ובבקשה אל תביא לי את הטיעון המגוחך - "הנה, אם אני רוצה להיות מלכת אנגליה אני לא יכול" או טיעון מהסוג הזה...כי אתה יודע בעצמך שזה לא רציני...).
כלומר, לסיכום החלק הזה - אתה אל תקבע כאקסיומה שצוות לא מגובש = סניף על הפנים, ובמקום זאת תתאמץ למצוא דרכים חלופיות, ולמצוא דרך שבה אתה לא צריך ליישר את ההלכה אל הסניף, אלא את הסניף אל ההלכה - ולמען האמת, אני אגלה לך - בסוף תגלה שזה לא היה כזה קשה כמו שחשבת, תגלה שכשרוצים, ופועלים בחוכמה, רואים שהזווית בין הקו של הסניף לקו של ההלכה היא לא כזאת גדולה ושאפ/שר להרים סניף מעולה שפועל על פי ההלכה, גם בלי להפסיד יותר מידי חניכים...
דבר אחרון - שים לב, שידוע הטיעון שבו משתמשים כדי להצדיק סניפים מעורבים (ובלעדיו ממש לא היו לסניפים אלו זכות קיום הלכתית) ש"אם הסניף לא יהיה מעורב, המון חניכים לא יגיעו - כי הם באים בשביל הבנות" אז אתה אומר, עדיף שיבואו בגלל הבנות, ואני כבר אנסה לחהנך אותם שזה לא נכון ולחנך אותם לכל הערכים של התורה וכלל ישראל - אבל בדרך אתה מחמיץ חלק גדול מהמטרה, בזה שלמעשה אתה משדר להם, ע"י הגיבוש שלך עם המדריכות - אם זה למען מטרה מסויימת שאתה מחליט שהיא טובה, אז זה בסדר "להתגבש" עם הבנות. ואז נוצרת מציאות שבה החניכים אפילו רואים אידיאל בזה שהם באים בשביל הבנות, ומדברים איתן על הברזלים חצי מהפעולה, כי - "לפחות אנחנו באים בגלל זה לבני עקיבא, וזה חשוב - אז זה אומר שמותר לנו לדבר עם הבנות, במיוחד כשגם המדריך עושה את זה בשבילנו..." אני יודע שזה נשמע מעט מגוחך, אבל יש סיכוי גדול מאוד שהחניכים יחשבו ככה, לאור מה שהם רואים שהולך ב"צוות המגובש" שלהם...).
ובהקשר לזה - האם לעד תצדיק קיום סניפים מעורבים? הרי ברור כמעט לכל הציבור שלנו, וכמעט לכל הרבנים, שחברה מעורבת זה "בדיעבד" - ואותי למדו ש"בדיעבד" צריך לעבוד קשה כדי לפתור אותו ולהגיע למצב "לכתחילה" - ובציאות כיום, רוב הסניפים אפילו לא רואים בעין את הסיכוי שהם יהיו מופרדים, וזה עובר מדור לדור, ממדריך לחניך, שהופך למדריך ומעביר את זה לחניך הבא וכן הלאה... - המטרה היא כן, להגיע בסוף למצב שבו כל סניפי בני עקיבא בארץ יהיו נפרדים, ותקראו לי חרד"ל או לא חרד"ל - זה האמת, וכל גדולי הדור מסכימים איתי (וזה שרב אחד, עם ביסוס הלכתי תמוה וכנגד כל הגדולים, פסק ש"חברה מעורבת צנועה" היא "לכתחילה" - זה לא טיעון, שכן, יחיד ורבים הלכה כרבים, וכאן, זה 99.999999% כנגד 0.000001%...).
כל המציאות של היתר קיום פעולות מעורבות התחילה בכלל בחו"ל, הרבה לפני הקמת המדינה, עם היתר של אחד הגדולים אז בתקופה ההיא, (לרוצים להעמיק - מדובר ברב וינברג, בעל ה"שרידי אש") שהתיר לקיים תנועת נוער מעורבת עקב המצב הרוחני הירוד בתקופה ההיא באירופה, ועקב מצב בו אם לא יעשה זאת יגרם נזק גדול בהרבה - תנועת נוער יהודית בחו"ל חשובה עשרת מונים מכזאת בארץ, שכן גם, כמשתמע, היא בחו"ל, על כל הכרוך בכך... - ולכן פסק בעקבות קודמים לו שבמקרה הזה "עת לעשות לה' הפרו תורתך".
זה בכלל לא המצב כיוםן. אנחנו במצב רוחני הרבה יותר טוב מאז, ולכן הלגיטימציה להתיר עירוב עוד ועוד פחותה בהרבה...
אפילו אתם - תשאלו את ההורים שלכם, או את הסבא וסבתא שלכם - בזמנם, בבני עקיבא, היו רודים ריקודים מעורבים, בנים ובנות ביחד - מי חשב בכלל על איסור נגיעה! - וכיום, כמה סניפים, ומעורבים ככל שיהיו - יתירו ויעשו דברים כאלו כמו ריקודים מעורבים?
אתה לא קולט שהמצב כיום כל כך הרבה יותר טוב, שזה ממש הזמן לבצע את השינוי - בהדרגה, זה כן, אבל לבצע - ולעבור אט אט למצב שבו החברה לא מעורבת, ואין בעיות כאלו בבני עקיבא...
אם נעשה ככה, כשבני עקיבא יגיעו למצב שבו המחנות שלהם נפרדים לגמרי - אז המצב הרוחני יהיה הרבה יותר טוב בתנועה, והחניכים באמת יספגו ערכי קדושה וטהרה, וצניעות, במלוא מובן המילה (ידוע שאחת הבעיות הצניעותיות הכי גדולות של בני עקיבא היא המחנות...)
לסיכום - אני מסכים שכיום אי אשר לשנות במאה שמונים מעלות בבת אחת - אבל זה לא נותן הצדקה להגיד, בוא נשאיר את המצב על כנו כי אחרת הסניף לא יהיה מגובש, הצוות לא יהיה מגובש, הסניף יהיה על הפנים. כי אחרת לאן נתקדם?
ואנחנו תמיד צריכים להתקדם. תמיד.