קודם כל, זה שאתה אוכל רבנות, לא אומר שאתה אוכל משהו לא כשר, כן??? אתה אוכל כשר ועוד איך (כמובן, בתנאי שהרבנות עושה את עבודתה כמו שצריך, אך זה תקף גם לבד"ץ - כל מקום שמשגיח צריך לעשות עבודתו נאמנה לא משנה מה "רמת" הכשרות שהוא נותן).
אז כמו שאמרו לפני, ההבדל בין בד"ץ לבין רבנות, הוא במספר אופנים - דבר ראשון, החמרות מסויימות - אבל ההחמרות האלו הם החמרות שלא חייבים ואפילו לא ממש צריך להחמיר בהם, ולא צריך להגיד שמי שלא מחמיר בהם הוא "מתפשר" ו"מתחבר אל העם" דרך התרדדות. זה הצביון שלנו כציבור דתי לאומי. להבדיל, זה כמו שבתחומים אחרים שיש חרדים שיגידו שהם חמורים לא פחות, אנחנו מתנהגים שונה מהם - כמו בעניין הפרדה בין בנים לבנות (אצלנו חלקית, אצלם כמעט טוטאלית.) ועוד ועוד... זה דרך חיים, ואנחנו לא רואים את זה כהתפשרות -אנחנו כמוהם, מסתמכים על רבנים שלנו, ולא עוברים על התורה. יש גוונים בעבודת השם. להפוך מי שאוכל "רבנות" למישהו שאוכל "פחות כשר" זה לא נכון, עצוב, ומטעה.
דבר שני, צאו מהסטיגמה שחלק יש רק בבד"צים - גם רבנויות מוסמכות לתת הכשר של חלק. יותר מזה. גם בנוגע ל"מהדרין" אין לבד"צים בלעדיות. יש ועוד איך רבנויות שנותנות הכשר של מהדרין. בד"צ, למעשה, זה כשרות המהדרין של החרדים, שלהם יש את הרבנים שלהם, את ההנהגות שלהם, והם רוצים ללכת על פיהם. ספרדים שאינם חרדים, לדוגמא, יכולים ועוד איך לאכול גם בשר חלק בהשגחת הרבנות. העניין הוא שרוב הספרדים הללו לרוב ילכו על פי הרב עובדיה שליט"א, ועל כן יאכלו רק את ההכשר שלו (בית יוסף וכו'), אך לא באמת מתוך התעמקות בכללי פסיקת הכשרות כאן וכאן - הרי רוב העם לא מבין מה ההבדלים הדקים בכשרויות, ועל כן כל אחד הולך לפי רבותיו.
אוסיף נגיעה אישית - בעיר שאני גר בה יש מפעל של תנובה של בשר (רק עוף ככל הידוע לי, אך בכל זאת-), בהכשר רב העיר שלנו. וידוע לי שישנם רבנים חרדיים גדולים, שהצהירו שהם אוכלים עוף רק מהמפעל הזה בכשרות של רב העיר שלנו (רב ציוני דתי לגמרי, בלי חשש חרדיות..), כי הם סומכים עליו ועל הכשרות שהוא נותן יותר מכל כשרות אחרת. הכל תלוי בטיב ההדרכה של הרב את משגיחי הכשרות.
הבדל נוסף בין בד"צים לרבנות, לרוב, זה מספר הביקורים. בבד"צ הם יקפידו יותר לערוך ביקורים תכופים (כמעט מידי יום) במקום שבו משגיחים על מנת לוודא כל העת שההשגחה לא מתערערת. ברבנויות לעיתים המשגיחים מגיעים כל טווח זמן מעט ארוך יותר. אך גם זה תלוי ברב ובסוג הכשרות. יש כשרויות רבנות שהמשגיח נמצא קבוע, או שהמשגיח מגיע כל יום - את כל זה אפשר לברר ישירות אצל המשגיח (על כל תעודה יש את המספר של המשגיח...).
דבר אחרון - בל נשכח - אכן, הרבנות הראשית היא זאת שאמורה לאכוף את עניין הכשרות ברבנויות, והיא למעשה מוסד הכשרות הרשמי במדינה. הבד"צים קמו על גביה, בנוסף לה, ולא במקום לה - אז מי שמנסה לבטל את כשרות הרבנות, בגלל ש"יש בד"צים - שיבושם לו. אני עדיין מחזיק מהרבנים גם אם הם מונו על ידי הרבנות הראשית (שאגב, למעשה לרוב גם היא חרדית. רוב רבני הערים בישראל הם חרדים וזאת עובדה) ולא על ידי אדמו"ר או רב גדול בציבור החרדי זה או אחר. כל אחד ילך לפי מנהגו, אך ישתדל לא לבטל חלילה וללעוג למנהגו של אחר.
כל טוב.
נ.ב: למעשה, בהערת אגב, אוסיף התייחסות חשובה לנקודה שהזכרתי בסוגריים די בהתחלה - יש רבנויות שבהם בגלל מצבה של הרבנות, הכשרות בעייתית, אך זה מקרה נקודתי בגלל מצבה של אותה רבנות ספציפית, כמו רבנות שאני מכיר באופן אישי - לא בעירי - שרב העיר בה היה חולה שנים ארוכות, ובגלל החוק אי אפשר לפטר אותו עד מותו או עד התפטרותו מעצמו - בגלל זה מעמד הכשרות בעיר היה בעייתי. נקווה שמצב זה ישתנה בקרוב, מכיוון שלצערנו אותו רב עיר - שהיה גדול מאוד, אך בשנים האחרונות חלה קשות - נפטר לאחרונה. כעת, עם בחירת רב העיר החדש, נקווה שלאותה עיר תכנס רוח חדשה ברבנות והיא תחזור לתפקד באופן מלא ושוטף, ולא תהיינה בעיות.
שוב, שבוע טוב.