ראשית, אפשר היה לוותר על ה"סיום" של דברייך ("בלי להכיר את השטח מספיק זה לא כ"כ חכם"..). הרי אני בוודאי חשבתי שאני כותב ע"ס מה שאני מכיר. גם אם יש טעות - זה דבר שיכול לקרות, ואפשר להעיר עליו ולעדכן. מה גם שלא כתבתי נחרצות אלא "חושבני".. אני מניח שכתבת מזעמך (המוצדק) על עצם הנושא.
לגופו של ענין - הסיבה העיקרית לכתיבתי היתה, כמובן, הזדהותי עם תוכן דבריכן. ובהיות שהרגשתי כאן "בהלה" מוצדקת מהכיוון, בפרט שזה התחיל מציון גיל של 3 חודשים.. כתבתי שחושבני שזה מוגזם. ועדיין אני חושב שאף אחד לא יִטמטם עד כדי כך שיקדים לגיל כזה...
עם זאת, בדקתי, כדי "להכיר יותר את השטח" בענין זה, כדברייך, ובאמת לצערי הרב ראיתי שבענין גיל 3 טעיתי.
הם תולים זאת בשני דברים: יציאה של יותר נשים לעבודה, וחשיבות החינוך בגיל הרך.
לענין הראשון - היה מספיק "חינם", וכל משפחה תבחר.
לענין השני - אכן החשיבות גדולה מאוד; גם של החום הביתי, גם של שימת הלב האישית. ויש גם צדדים טובים בגן בגיל הזה. ואינני מביע כאן דעה לגופה של שליחת ילדים לגן בגיל 3.
אך תמהני על החוצפה לקבוע בשביל הורים לילדים בגיל צעיר כזה, כיצד יחנכו את ילדיהם. אמנם הם מתיימרים בהסתמכות על "מחקרים אקדמיים" בדבר חשיבות החינוך בגיל הרך - היה מאוד מענין אותי אם מישהו יעשה מחקר על מס' הילדים שיש ל"חוקרים האקדמיים" הללו, ועל היחס שיש בין מס' ילדים של החוקר בבית, לדעתו בנושא כזה של כפיית גיל חינוך בגן...
בפרט שאנו רואים את ה"הצלחה המסחררת" של החינוך המערבי מבחינה ערכית ונורמליות המשפחה.
קל וחומר כשמדובר על כפיה ליום לימודים ארוך, שנגד זה כבר הספקתי למחות, גם בגני חובה.
אף אחד לא יספר לי ש"מחקרים" גם הוכיחו שילד צריך להיות עייף בגן בצהריים. זה אישי לכל אחד.
נראה יש כאן "שימוש" בילדים לצורך כלכלי. כשאדם באופן פרטי מחליט שכך הוא צריך, מצד המכלול של חישוב ההכנסה בביתו, מותר לו. אבל החלטה "מערכתית" זו בעיה גדולה.
איפה "חופש הפרט"?
וזה נכון, ששמו את הדגש על החגיגה הגדולה של המימון הכלכלי והחביאו את ה"חובה". מן הסתם בהנחה שהנתינה הכספית לציבור, היא דבר "מרעיש" והקול של מי שיטענו נגד הכפיה יעלם בתוך זה.
דומני שבתוך כל הפניות בדבר "חופש הפרט" היה מקום לפניה גם בענין הזה. ואולי מי שרוצה להזיז משהו בנושא, יעלה "עתירה" - לפחות על הניסיון לכפות יום לימודים ארוך בגיל צעיר. יש משפטנים ומשפטניות שהיו מוכנים לקחת על עצמם דבר כזה, דומני (לא שאני תולה מי-יודע-מה שמערכת ה"משפטית" הזו, אבל אי אפשר ש"זכויות הפרט" יהיה נושא שמועלה רק בהקשרים מעוותים).