אני אענה שוב בקצרה ובלי להשקיע בניסוח... ראי הוזהרת.
קודם כל, באמת נהנתי מהשאלה. רואים שיש מחשבה מאחוריה.
גם אני חושבת שבעצם, אין עניין להתפלל תפילות אישיות.
הרי ה' הוא טוב ומיטיב לכל, כל הנעשה תחת השמש - הוא טוב במדויק.
הוא יודע מה טוב לנו, ונותן לנו רק טוב - גם אם זה לא נראה לעיננו הקטנות.
קצת חוצפה לבקש ממנו טוב אחר, לא? כביכול לומר לו שאנחנו יודעים יותר טוב ממנו מה טוב...
אלא שכמו שאמרו לפני, תפילה היא בשבילנו.
ולא סתם בשבילנו -
אלא בשביל שאנו נחבר את הרצון שלנו לרצון האלוקי.
חכמי כנסת הגדולה (שהיו חכמים עצומים וגם חלק נביאים) תקנו לנו 19 ברכות (המכונות משום מה "תפילת 18"
), שהם תמצית מדויקת של השבח של ה', הרצון האלוקי שלו בעולם, והטובות שגומל איתנו.
מילים מדויקות שלכל אחת יש עומק אינסופי, אותו צריך ללמוד.
כאשר נעמול להבין כל פעם טיפה יותר מהם דעת. תשובה. סליחה. גאולה. רפואה. קבוץ גלויות. משפט. מינים. צדיקים. ירושלים. משיח -
יתעורר בנו רצון גדול לאותו חפץ אלוקי.
את הרצון הזה נבטא בתפילה, נטע אותו חזק יותר בלבנו,
והוא יוביל אותנו לפעול לטובת אותם אידיאלים אלוקיים.
הרי אם אנחנו כל כך רוצים, בוודאי שנשאל את עצמנו - "רגע, אז מה אני עושה לטובת זה?".
(למשל: אני שואלת את עצמי - מה זה בכלל "גאולה"? למה אני צריכה את זה?
אני אלך ואשאל, אברר ואחקור, אלמד, עד שאבין. וארצה.
בפעם הבאה כשאקרא את המילים "ראה בעניינו, וריבה ריבנו, וגאלנו מהרה למען שמך, כי גואל חזק אתה...", אני אתאמץ לעורר בי את הרצון העמוק בגאולה.
ותמיד יש מה להוסיף ולהעמיק עוד)
כנראה שאתמול, לא היה רצון ה' שבית המקדש יבנה. כנראה שזה לא היה טוב.
אבל מה זה אומר לגבי מחר? ולגבי היום???
גם היום, גם עכשיו, אני צריכה לפעול בשביל שבית המקדש יבנה.
אז תודה לך - בזכות השאלה שלך אני זוכה להזכר שוב בבירור חשוב, להזכיר לעצמי שיש לי עוד הרבה עבודה (ומספיק עם התירוצים!), ובעז"ה - שזאת תהיה תרומתי הצנועה לאידיאל העצום הזה, שאני אפילו לא מסוגלת להבין עד הסוף.
* דיברנו רק על הבקשה. מה עניין "שבח" ו"הודאה"?
שבח - בונה בנו את היחס כלפי שמיא. יראה. "קדוש". "מחיה מתים". תארים עצומים ובלתי מושגים.
הודאה - אולי לכן היא מגיעה אחרי הבקשה. שנזכור שאנחנו לא מבקשים בשביל הטובה הפרטית שלנו, כדי שאנחנו נרגיש יותר טוב, כדי למלא 'חוסר' אישי, שהרי "הטוב שמך", "הטוב כי לא כלו רחמיך".
אלא כי זה למענך, ריבונו של עולם.
אנחנו עבדים שלך פה.
אגב, כשהלב שלי ממש מלא, ואני מחליטה להוסיף בקשה אישית לפני "עשה שלום", אני מקפידה לומר לו-לעצמי:
הקב"ה, הטוב והמיטיב לכל, אני יודעת שהכל מדויק לי ולטובתי. הבקשות שלי עכשיו הן רק צורך פסיכולוגי...
.
[ממליצה על מאמר שהוא קשור ולא קשור - בספר שנכתב לזכר רועי קליין, יש מאמר על "בקשה". אם יוצא לך, תחפשי... מאמר מדהים]