אמונה בעם ישראל:
ריה"ל, ספר הכוזרי:
פתיחה: מלך כוזר חולם חלום החוזר לילה אחר לילה ובו מלאך אומר לו: "כוונתך רצויה, אך מעשך אינו רצוי". למרות שהוא מקפיד במצוות דת הכוזרים החלום חוזר שוב ושוב. מלך כוזר יוצא לחפש את המעשה הרצוי.
1. שיחה עם הפילוסוף:
ע"פ הפילוסוף האל הוא מושלם כלומר אין לו רצון (אם היה לו רצון זה אומר שחסר לו משהו). לכן הוא לא ברא את העולם והאדם (שהיו מאז ומעולם) ואין השגחה ולא אכפת לו מה בני האדם עושים (אם הוא משגיח עליהם זה כאילו לא ידע משהו, וזה לא יתכן). המלצת הפילוסוף: תבחר לך דת שכלית (לא משנה איזו) ותשתמש בה לזכך את נפשך ולתקן את משפחתך ועמך כדי שתוכל להגיע למדרגה של השכלת השכל הפועל (האל) בשקט ובביטחה.
הכוזרי: דברי הפילוסוף הגיוניים ומשכנעים. אבל, אם אין לאל רצון, זה לא עוזר לי- כי בחלום נאמר לי שמעיי אינם רצויים. כלומר יש מעשה רצוי.
2. שיחה עם הנוצרי:
מאמין באל שברא את העולם והאדם. מאמין בבחירת עם ישראל ובתורתו. בשלב מסויים הופיע אדם שהוא גם אל ועם ישראל לא הלך אחריו, אלא 12 שליחים ואנשים מאומות רבות (הנוצרים של היום). הוא היה בשר ודם וגם אל והוא השילוש.
הכוזרי: הדת הזאת נשמעת לא הגיונית. יש בה דברים מופלאים שאדם יכול להאמין בהם רק אם ראה אותם העיניו. לי הם חדשים וקשה לי להאמין בניסים ונפלאות אלו.
3. שיחה עם המוסלמי:
מאמין באחדות האל ובבריאת העולם והאדם. האל לא יכול להתגשם בבשר ודם. ספרנו הוא דבר האל (אדם לא יכול לחבר ספר כזה). נביאנו הוא חותם הנביאים ומבטל את כל דברי הנביאים שלפניו וקורא לכל האומות לקבל את דתנו. שכר המאמין- תענוגות בגן עדן.
הכוזרי: מי שטוען שהאל דיבר עם אדם צריך להוכיח את זה. לא מספיקה לי שמועה על אדם שדיבר עם האל בשביל שאאמין.
4. נראה שהיהודים הם ההוכחה לכך שיש לאל תורה על פני האדמה. אולי בכל זאת אבדוק את "הדת הבזויה"- שיחה עם החבר (היהודי):
החבר: אני מאמין באלוקי אבותינו שהוציא אותנו ממצריים וכו' (המלווה את עם ישראל).
הכוזרי: היית צריך להתחיל בכך שהוא האל שברא אותנו.
החבר: גם משה ואהרון התחילו בכך שהוא אלוקי אבותינו. זה הדבר שמחייב אותנו היהודים.
הכוזרי: אם כך רק אתם מחוייבים במצוות הדת שלכם.
החבר: נכון. אותנו ובודדים מאומות העולם שנלווים אלינו (גרים). הן בגלל שהוציא אותנו ממצריים והן בגלל שהאל התחבר איתנו ובחר בנו כסגולת בני האדם.
הכוזרי: שוב אתה מדבר בחוסר הגיון.
החבר: דרגות בעולם הטבע הנבדלות זו מזו מבחינה מהותית:
דומם, צומח, חי, בעל שכל (אדם).
יש עוד דרגה- דרגה אלוקית: נביא. והיא אפשרית לכל יהודי ואינה אפשרית לגוי (הוכחה ממשה רבנו).
הכוזרי: איך קמה דתכם? כמו תחילת כל דת ע"י יחידים שלאט לאט מפיצים את הדת להמונים?
החבר: כך קמות דתות המבוססות על השכל, שהותחלו ע"י בן אדם. שלנו קמה פתאום המכה אחת!
לאחר הוצאת עם שלם באותות ומופתים ברורים לכל (10 המכות, חציית ים סוף, מן במדבר) ואחרי התקדשות בני ישראל- התגלה להם ה' פנים אל פנים לכל העם וכך התחילה הדת שלנו. התגלות לכל העם ולא רק ליחידים.
טבלאות סיכום - פתיחה לספר הכוזרי
סיכום שיטות הפילוסוף, הנוצרי והמוסלמי:
|
|
הפילוסוף
|
הנוצרי
|
המוסלמי
|
|
תיאור הא-להים
|
האל מושלם ומרומם ולכן אין לו רצונות.
|
יש אל אחד, אך הוא מתבטא בשלש צורות – השילוש הקדוש (אב, בן, רוח הקודש). האל קדמון לעולם.
|
יש א-ל אחד, קדמון לעולם.
|
|
האם האל ברא את העולם?
|
לא – לאל אין רצונות ואין עניין בדברים נמוכים כמו העולם שלנו ולכן לא ייתכן שברא אותו. העולם קדמון.
|
כן.
|
כן.
|
|
מהו הקשר בין האל לבני האדם?
|
אין קשר – האל לא משגיח ולא מתעניין בעולם ובוודאי לא מתגלה לבני האדם - הוא מרומם מכך.
|
יש השגחה של האל ויש לו רצונות מבני האדם. הקשר כל כך ישיר עד שהאל ירד ממש לעולם באופן גשמי, בדמות של אדם (ישו).
|
יש השגחה של האל והוא נותן שכר ועונש לבני האדם. אסור להתייחס לאל באופן גשמי וכל התיאורים שלו הם רק משל.
|
|
הבסיס לגישה
|
מתבסס על השכל בלבד.
|
מתבסס על הניסים המסופרים בתנ"ך ועל גדולתו של ישו.
|
מתבסס על הפלא שבספר הקוראן – מי שקורא בו רואה שזהו ספר אלוהי.
|
|
דחיית הכוזרי
|
סותר את החלום, שם נאמר לו כי יש מעשה מסוים שאותו ה' רוצה שיעשה. סימן שה' משגיח ויש לו רצונות מיוחדים מבני אדם.
|
סותר את ההיגיון – קשה להאמין בניסים כאלו, אלא אם כן רואים אותם ישירות.
|
צריך הוכחות חזקות כדי לשכנע שאכן ה' דיבר עם בני אדם, כגון ניסים שהתרחשו בפני המון אנשים. ההוכחה מהקוראן לא מספקת ואינה מועילה למי שלא יודע ערבית.
|
ההבדלים המרכזיים בין היהדות לשאר הדתות:
|
|
יהדות
|
שאר הדתות (בייחוד הנצרות והאיסלאם)
|
|
את מי מחייבת הדת? (פיסקה כ"ז)
|
את עם ישראל בלבד
|
את כל העולם
|
|
על מה הדת מבוססת?
|
על ניסים שאירעו להמון רב והסיפור עליהם עבר במסורת של עם שלם, מדור לדור.
|
על ניסים שאירעו ליחידים.
|
|
ממה נובעת החובה לקיים את צו הא-ל? (פיסקה כ"ז)
|
מכיוון שה' הוציא את עם ישראל ממצרים ויצר איתם קשר ישיר, בשל היותם עם סגולה.
|
מכיוון שהאל ברא את העולם, יש לשמוע לציוויו.
|
|
כיצד נוצרה הדת? (פיסקה פ"א)
|
באופן פתאומי – במתן תורה
|
בצורה הדרגתית.
|