מה דעתכם?מוטיז

לדעתי, אם המשמעות של קירוב אחינו שאינם דתיים, היא מה שאנו רואים בשטח - אז זו פשוט טעות,

ראיתי עכשיו סרטון של בוגרי מכללת קולנוע, שמספר על אישה דת"לית שבעלה חזר בשאלה והיא מתוך"הקרבה" והמשיכה בחיי הנישואין למרות הכל, העבודה נקראת "שתי מתכות בטבעת אחת" , ( כאן בערוץ 7)

והתגובות על המסר של הסרט, בעיקר אוהדות ומעריכות, על ה"הקרבה" וה"עמידה בניסיון"

זה פשוט גרם לי לחשוב שהכל טעות, מה דעתכם, דת"לים?

המגזר החרדי - מנותק, הדת"לי - מתחלן, מה יהיה?מוטיז
אל תתבאס אם השרשור שלך יהפוך עוד רגע לזירתthinker

התגוששות...

זה המצב בפורום בתקופה האחרונה..

זה תלוי בכולנו.כתר הרימון
זה כואב לי, אני בדיכאון,מוטיז

מהמגזר החרדי די התנתקתי, וכעת מהדת"לי - התאכזבתי, אני פשוט נבוך ועצוב

יש כ"כ הרבה גוונים בתוך כל ציבור...כתר הרימון

וברור שלא כל אחד היה נוהג כך.

מובן לגמרי. הרגשה מוכרת.יעלי_א

אולי אם נבין ונפנים שלהיות מצוין בכל תחום זה בא אחרי עבודה מאומצת,

ואולי אם נפסיק להלקות את עצמנו ולהגיד כמה אנחנו גרועים-

אולי אז יהיו לנו כוחות נפש וגוף לפעול ולהשתפר.

טאטע!!

תקח מכל מגזר את מה שאתה מאמין בואמת ואמונה

את מה שאתה חושב שכך צריך להיות.

בסופו של דבר אתה לא צריך להגדיר את עצמיך בשביל לחיות.

אתה בורח..מושיקו

השאלה באיזה ספרי אמונה וביטחון למדת?

או שאתה מחפש דרך חיים ללא תוכן?

אני מסכימה איתך.יעלי_א

לפעמים יש לי הרגשה שאנחנו יותר מידי מנסים להתקרב,

וקצת מאבדים את הייחודיות שלנו, את מה שיש לנו לתת באמת.

לא פשוט לשלב את כל יקרת החיים באדם אחד.

גם להיות שפיצים בשירות המדינה, גם לימוד תורה, גם קיום מצוות מדוקדק, גם קירוב, גם אחדות..

תורה עם דרך ארץ. לא פשוט..

זה סרט מקסים!כתר הרימון

את דעתי אולי אכתוב בהמשך, כשלא יהיו לי עבודות על הראש, ולא בשעה כזאת...

מקצועית - כן, אבל המסר, אוי המסר, פשוט עצוב לימוטיז
מה היה אומר הראי"ה?מוטיז

לו היה חי כיום? נראה לכם שהוא היה מעודד את המשך ההתקרבות הזו?

מה יהיה, כשהארץ תהיה שלנו ללא עוררין,מוטיז

כשהשומרון יהיה שוקק חיים? יישאר משהו מההתלהבות? או שאז, כשלא יהיה על מה להילחם, נשקע בשום כלום?

אני רואה שאין התעניינות,מוטיז

לילה טובעצוב

למה מרגיש לי שזו שאלה רטורית?ניתאי הארבלי
כנראה משום שהיא באמת רטוריתמוטיז
כווווולנו יודעים שהסרט הזה לא משקף!ניתאי הארבלי
וזה הרי יסוד השאלה שלך!
לא שאני אישית מאמין בשיטת הקירוב הדת״ל, אבל בכללי הסיטואציה שנגעת בה לא מקובלת כ״דרך״ לקרב..
ופה בא המשפט הבא אקטואלי מתמיד: אל תחייה בסרט!
לא התכוונתי שזו דרך, זו תוצאה.מוטיז
אגב, יש פה דתל"ים בכלל?מוטיז

בין רבבות החב"דניקים והברסלבים?

דתל"ים= דתיים לאומיים?אמת ואמונה

אם כן אז יש, לא מעט.

זו גם לא תוצאה של שיטה!ניתאי הארבלי
זה מקסימום עשבים שוטים שיש בכל ציבור..
כך נראה לענ״ד
זו לא דוגמא יחידה,מוטיז

כמה בחורות שמתפשרות בענייני צניעות?

כמה בחורים חילונים תרבותית?

זו היתה רק דוגמא אחת

הכל שאלה של בחירה,אמת ואמונה

איפה בן אדם מחליט לשים את הדגש ואיפה לא.

לכל אדם קשה עם משהו אחר ולפי דעתי צריך לקבל את זה עם כל הקושי,

הבעיה מתחילה כאשר בני אדם מתפשרים ולא מבינים מה הבעיה בזה, זה כואב.

הסרט משקף מציאותשורש וגרביים
אני מכיר אישית זוגות כאלו.

לא ראיתי את הסרט, אבל לפי התיאור שלך הוא נוגע בנקודה אמיתית. יש כאן זוג נשוי ואוהב שמוכן ללכת רחוק אחד למען השני וזה מאד יפה בעיני.

כאשר מבינים שלפני הדת אנחנו קודם כל יצורים אנושיים אפשר לראות את האישה הזאת באור אחר.
מצחיק אתה ניתאי הארבלי
״לפני הדת אנחנו יצורים אנושיים״
האנושיות שלנו נקבעת רק ע״פ תורה אותה תורה שאומרת והדרת פני זקן אומרת גם לא תחייה כל נשמה!
כלומר: אנושיות לא נמדדת בכלי המידה המקובלים בעולם הלא תורני אלא התורה מכתיבה את האנושיות,
ובמקרה הנ״ל מצטיירת דמות של אנושיות המוכתבת בעולם ובחומר, זוג אוהב זה יפה מאוד, אבל הכל בגבולות ההלכה, (עיין בחתימתי)
אחרת תגיע להתיר גיורים מתוך קשר רומנטי אז פליז...
אההמוטיז

ואהבתי גם את הסגנון, אם נקפיד על סגנון כזה לא ניגרר להשתלחויות חסרות רסן,

...שורש וגרביים
עיינתי גם במשפט השני בחתימתך,והוא הבהיר לי שאתה אנטי ציוני. אם כך אנחנו במערכת מושגים שונה לחלוטין, ובכל זאת אענה לך.

התורה מתייחסת כל הזמן למוסר האנושי והיא ברוב המקרים הגיונית ומתקבלת על הדעת האנושית. (חוץ ממקרים חריגים שבאים להדגיש את חוסר ההיגיון כדי שנבין שהתורה משמיים)

בנוסף ההלכה משתנה בכל דור לפי המוסר האנושי. דוגמה: חינוך ילדים ע״י אלימות. פעם היה מאד מקובל ויש גם רמב״ם בנושא. והיום לא תמצא רב שיתיר לך.
למה? כי המוסר השתנה.

במקרה הנוכחי מדובר בזוג יהודי(!) שרוצה להמשיך לחיות יחד. איני צריך להביא מאמרי חז״ל בשבח חיי הנישואים. סה״כ מדובר בבעל שהחליט שכרגע לא מתאים לו לשמור מצוות אקטיבית.
כמובן שיש דברים שמסכמים מראש כדי לשמור על כבוד הדדי. (למשל: שבת, טהרת המשפחה, ילדים וכו׳)

זה דבר קשה, ולא מתאים לאנשים צרי אופקים שלא יכולים לקבל את השונה מהם, אבל הוא אפשרי.
ובכן:ניתאי הארבלי
א. התורה לא מתייחסת למוסר האנושי כי אם יוצרת אותו! מוסר אינו מה שהעולם קורא מוסר, כי אם מה שהתורה קובעת כמש״כ הרמבן (בפרשת יתרו כמדומני)
שאלמלא התורה היתה אומרת לא תרצח לא היינו מבינים באופן מוסרי מה הבעיה ברצח וכן שאר המצוות השכליות,
ב. אני בעד רחבות אופקים! אני נגד פשרנות ומתירנות כמו במקים שהזכרת של חילול הקודש, או טהרת המשפחה וכד׳
אני לא מכיר את הרמב"ן ולא רוצה לחלוק עליומוטיז

אבל אני לא חושב שהמוסר של שאר האומות לא נחשב, האדם הוא חלק אלוה ממעל וכבר בו יש את הצדדים הטובים והמוסריים באמת,

כתוב שהאבות קיימו את התורה, לא נראה לי שהם ידעו מה כתוב בה, לדעתי הכוונה שהם היו טובים וקרובים לאלוהים כך שהם ידעו לבד מה טוב, וגם בנו, בלי התורה יש ניצוץ מזה,

כמובן שבמקרה שזה סותר את התורה זה ודאי מעוות,

מה דעתכם להוסיף תמיד, בסוף כל הודעה בדיונים כאלה סמייל, בשביל לשמור על אוירה טובה.

קורץ

"לא היינו מבינים באופן מוסרי מה הבעיה ברצח".קיש חצילים

ואתה עדיין קורא לזה "המצוות השכליות"?

(עיין פרק שישי מהקדמת הרמב"ם לאבות)

או שדבריך ממש ממש לא מובנים.

שיכלי זה שהשכל כיום מורה על זה גם מבלי להיות מודעניתאי הארבלי
לזה שזה כתוצאה מאיסור התורה.
התורה חקקה את המוסר הטיבעי הזה שגם גוי מבין את הלא תרצח, וכו״
זה היסוד שהרמבן מניח! וזה ממש לא סותר לדברי הרמב״ם ולמושג מצוות שיכליות!
אני מדבר על השורש של המצוה, ועל זה שאת המוסר התורה קבעה..
אני מתחיל להבין למה כוונתך.קיש חצילים

אשמח אם תוכל להביא מראה מקום לדברי הרמב"ן שהזכרת.

יש הרבה גויים שמבינים מצוין למה לא לרצוחהאדם היושב

מתוכם, חלק לא מבוטל, מעולם לא ראה ספר תורה. 

אז התורה אמרה שזה לא מוסרי לרצוח => הגוי לא מכיר את התורה => הגוי חושב שזה לא מוסרי לרצוח... המסקנה ההגיונית המתבקשת - אדם יכול להבין מה הבעיה ברצח גם בלי התורה. 

מש"ל. 

נו... זה ^ בדיוק מה שאמרתי!ניתאי הארבלי
מדובר באדם שלא מאמין באלוהיםמוטיז
עבר עריכה על ידי מוטי ז בתאריך כ"ז תמוז תשע"ב 01:52

לא "בבעל שהחליט שכרגע לא מתאים לו לשמור מצוות אקטיבית."

ואיך היא יכלה לדעת שהוא לא ישפיע עליה? (למעשה הוא ניסה וכמעט הצליח להשפיע בעניין כיסוי הראש)

אגב, סביר להניח שהוא לא נחשב תינוק שנשבה, אז על תהרוג אותו, אבל להישאר נשוי לו?

וא"ת שהנסיון גדול? אולי, אבל למה הסימפטיה הגדולה בתגובות המגיבים?

מה הכוונה ב"חילונים תרבותית"?האדם היושב

פשוט חילונים תרבותית,מוטיז

הראש ב (אני לא כ"כ מכיר...) "עספור"? "אחגדול"? וכהנה

אתה יכול לקבל הגדרות שונות למושגהאדם היושב

יש כאלה שיגידו לך שמי ששומע מוזיקה "חילונית" או "לועזית" הוא בעל תרבות חילונית, אחרים יגידו שמי שלא הולך עם שטריימל וקפוטה. 

יש כאלה שיגידו שמי שרואה האח הגדול. 

תשאל עשרה אנשים ותקבל עשר תשובות שונות. 

לכולי עלמא מי שהראש שלו שקועמוטיז

בזה רוב היום, ובספורט, הוא חילוני תרבותית,

וגם אם לא לכולי עלמא, דיברתי לפי נקודת המבט שלי,

מה הבעיה?מושיקו

יש לה סיכוי להחזירו למוטב.

יש גם זוגות שהאשה מתקרבת יותר לאט מהבעל כך יצא שהאשה בלי כיסוי ראש מכנסים והבעל נראה כחרדי גמור

ויש עוד דוגמאות מהכיוון השני.

אם לא התעסקת בקירוב אף פעם מאין לך ידע כ"כ מובהק בזה?

ראית בכלל את הסרט? במחילהמוטיז
לא הבנתי את הבעיההאדם היושב

מה רצית? שיתגרשו? 

במסכת גיטין כתוב שכאשר זוג מתגרש, מזבח מזיל דמעות - גירושין זה לא דבר של מה בכך, ואם הם מסוגלים למצוא דרך לחיות ביחד ולהסכים על הדברים החשובים אז לא צריכים למהר לפרק את החבילה. 

כמובן שמלכתחילה, זוג מעורב דתי-חילוני הוא לא הרעיון הכי טוב בעולם...  

אני לא מבין מה גרם לך לחשוב שהכל טעות. 

מדובר בכופר?!?מוטיז

וגם אם לא פשוט להפסיק את חיי הנישואין... הפריעו לי בעיקר התגובות

אני לא יודע אם מדובר בכופרהאדם היושב

אני לא יודע מה מתחולל בנפשו פנימה - גם אם אינו שומר תורה ומצוות. 

יש שיקולים לכאן ולכאן ואני לא מכיר את התגובות - אבל סיפור כזה כן מעורר אמפתיה כלפי האישה. זו התמודדות אנושית לא קלה וככזאת, היא באופן טבעי תגרום לאנשים לחוש קרבה אליה. 

אני לא חושב שמישהו רואה בזה אידיאל או מקור לחיקוי.

מדברים שם על זה שהוא לא מאמיןמוטיז

תראה היה שם משהו לא בסדר,

לא נראה לי שזה רק מקרה שגם הבן חזר בשאלה,

הוא מדבר על "ליברליות קיצונית" שמי שרוצה מאמין במוחמד, מי שרוצה מאמין בישו (!?!)

נראה לי שברור שזה לא מצב שבו אפשר להשאיר את המשפחה מאוחדת,

בקלות הבת הקטנה שהיתה אז בת 8 יכלה להיות מושפעת,

ושוב, אני לא שופט, אבל לא נראה לי שיש מקום לתגובות תומכות כמו שיש שם

אוי, נו, כאילו שאפשר להמשיך לאהוב אדםמוטיז

בלי להיות מושפע ממנו? אהבה ברמה של בעל ואשה?

ואם היו מתגרשיםהאדם היושב

והשופט היה מחליט על משמורת משותפת - אז המצב היה טוב יותר מבחינת הילדים? כאשר חצי מהזמן הם נמצאים רק עם האב ללא קשר לאם? 

או אפילו בלי משמורת משותפת - רק כל שבת שניה וחלק מהחופשים - זה היה יותר טוב מבחינתם? 

אני ממש לא בטוח. 

ויוצאים בשאלה יש גם מבתים חרדים למהדרין. ולא מעט. זה לא מחייב שזה בגלל זה. סביר להניח שהיתה לזה השפעה, אבל אני לא יודע אם ההשפעה של אב ליברלי שנותן לילד שלו לבחור בעצמו את דרכו בחיים, משפיע עליו לצאת בשאלה יותר מאב קפדן שומר תורה ומצוות שמקפיד מאוד על בנו. 

לא ראיתי את הסרט, אני לא יודע בדיוק על מה מסופר שם, רק כתבתי לפי מה שקראתי שכתבת על הסרט. 

בכל מקרה, כל אחד יכול להאמין במה שהוא רוצה - זו עובדה, לא גישה. אני לא ממש מבין למה הכוונה כאן. 

אני לא מכיר את התגובות לסרט, אבל זה לא מצב פשוט בכלל, מסוג המצבים שגורמים לי להתכוון כשני אומר את המשפט: "ואל תביאני לא לידי נסיון". 

נו נו, לא מסכים.מוטיז
עבר עריכה על ידי מוטי ז בתאריך כ"ז תמוז תשע"ב 12:19

שסתם מה?מוטיז
מה???מוטיז

מחוברים? מה זה? איזה 400 ילדים בראשך?

ההודעה הקודמת, הקטועה, כבר היתה יותר מובנת, סתאאאםמוטיז

אבל לא לגמרי הבנתי, נו, לא חשוב,קורץ

לא מכיר את המחוברים הזה שאת מדברת עליואיתן6אחרונה

אך חנוך דאום הודיע קבל עם ועדה שהוא 'פורש' מהדת.

אפילו הגדיל לעשות ורשם באחד העיתונים הידועים טור בו הוא אומר שהוא לא בטוח שיש אלקים

הבנאדם הזה כנראה התחלק על השכל.

פשוט עומדות לי דמעות בעיניים אנונימי (פותח)

דה-ז'וו מטורף.

הלוואי שלא היה קורה.

ההחלטה שלהם הייתה קשה ללא ספק, ולא מתפקידי לשפוט. החלטה כזו משפיעה על הילדים שלהם כל כך הרבה, ולא רק לטובה (למרות שיש בזה השפעה טובה מדי פעם).

מה דעתכם?אני:)))))

תשמרו בבקשה על שיח מכבד.

שאלהנחלת

1.  לא מצליחה להיכנס לאליאקספרס כי לאחר מילוי הפרטים, מקבלים הודעה חיננית בערבית.

ניסיתי בפורום מחשבים ולא ראיתי שענו.

2. אילו ספרים קוראים רוב המגיבים כאן? בנות? בנים? הכוונה לספרות יפה.

יש ביניכם כאלה שהולכים לספריה ציבורית?

זה לא בשביל סקר...סתם מעניין.

תודה.

את עם סינון של רימון?פצל"פ
הוא הרבה פעמים עושה בעיות עם אליאקספרס
כן.תודהנחלת

עם נטפרי יותר קל אם את יודעת?

עונה לדעתיחיה.מושקאאחרונה

1. כנראה קשור לסינון כמו שאמרו ובהצלחה עם זה!!

2. לאחרונה אני אוהבת לקרוא ספרות בעברית ופחות מתורגמת. תלוי בסיגנון שלך גם על העלילה אם את אוהבת משהו יותר עם קשר מקומי אלייך או סיפור דימיוני זר יפה או מרגש במיוחד. וברור שהולכים לספריה מאיפה עוד תביאי ספרים? אם יש באיזור מגורייך ספריה ציבורית טובה יהיו שם גם ספרים ישנים שלא מוצאים בחנות וגם חדשים וטובים וזה נחמד, ובכלופן אפשר לבקש מהם (אני בכוונה לא ממליצה ספציפית כי אני גם לא כזאת תועלת ספרים. היום יש לי יותר פנאי לקרוא ספרות יפה אבל אין לי ידע רחב בזה 🤷‍♀️ אני מכירה אחד גיק של ספרים אבל) ממליצה בכולופן לבקש המלצות או לקרוא ביקורות לפני שאת בוחרת כי באסה להתחיל ולהישבר אחרי 3 עמודים חחחח

למה ארץ ישראל הישנה ו*הטובה*?פתית שלג

או שזה בא לומר שכשהיא היתה ישנה היא היתה טובה והיום לא, (למה ככה?)

או שזה בא לומר שהיתה ארץ ישראל טובה והיתה ארץ ישראל לא טובה\פחות טובה. (למי הכוונה בארץ ישראל הלא טובה? כל מי שלא היה צבר\קיבוצניק? מזרחים? היישוב הישן?🤔)

הרהורים של בוקר😏

כמובן שאלתי חבר טוב:

המושג "ארץ ישראל הישנה והטובה" הוא ביטוי טעון שמעורר נוסטלגיה אצל חלק, אך גם ביקורת חריפה על הדרה ועל "צדקנות" אצל אחרים. הנה ניתוח של שתי האפשרויות שהעלית:

1. "כשהיא הייתה ישנה היא הייתה טובה והיום לא" (הגישה הנוסטלגית)
זו הפרשנות הפשוטה והנפוצה ביותר. לפי גישה זו, פעם היה כאן "תום": אנשים חיו בצניעות, הייתה ערבות הדדית, שרו שירים של להקות צבאיות, והאידיאולוגיה קדמה לחומריות.

• למה אומרים שהיום לא? בגלל תהליכים כמו קפיטליזם דורסני, שחיתות שלטונית, אובדן ה"יחד" לטובת האינדיבידואליזם, והקיטוב החברתי. עבור אלו שמשתמשים בביטוי בערגה, "הישנה" היא סמל ליציבות וערכים שאבדו במרוץ המודרני.

2. "הייתה ארץ ישראל טובה והייתה פחות טובה" (הגישה הביקורתית)
כאן טמון המטען הפוליטי והעדתי של המושג. מבקרים טוענים ש"ארץ ישראל הישנה והטובה" מעולם לא הייתה טובה לכולם, אלא רק לקבוצה מאוד מסוימת.

• מי זו "ארץ ישראל הלא טובה"? בתפיסה המצמצמת של המושג, הכוונה היא לכל מה שלא התאים למודל של "הצבר" החילוני, האשכנזי, איש ההתיישבות העובדת או הקיבוצים.
  • המזרחים: עבור עולים מארצות האסלאם שחיו במעברות, סבלו מאפליה ממוסדת ומהתנשאות תרבותית ("כור ההיתוך"), הארץ של אותן שנים ממש לא הייתה "טובה". עבורם, המושג הזה מייצג תקופה של דיכוי ומחיקת זהות.
  • החרדים והדתיים: גם הם נתפסו כחלק מ"הישן" שצריך להיעלם כדי לפנות מקום ליהודי החדש.
  • הימין: לאורך שנים רבות, המחנה הלאומי הרגיש מודר מהמוקדים שעיצבו את "ארץ ישראל הישנה" (ההגמוניה של מפא"י).

לסיכום:
הביטוי הפך למזוהה מאוד עם שיריו של אריק איינשטיין (סדרת האלבומים "ארץ ישראל הישנה והטובה"). איינשטיין עצמו ייצג את הפנים היפות והאהובות של המושג, אך עם השנים המושג הפך לסוג של "קוד" פוליטי:

• עבור צד אחד: געגוע לישראל היפה, התמימה והמאוחדת.
  • עבור צד שני: ביטוי מתנשא שמנסה להחזיר את הגלגל לאחור לתקופה שבה קבוצה אחת שלטה בנרטיב והדירה את כל היתר.

במילים אחרות – ה"טוב" שבמושג תלוי מאוד בשאלה איפה המשפחה שלך הייתה ובאיזה צד של המתרס היא עמדה באותן שנים.

או שמדובר רק על נוסטלגיה של מישהו לימי עלומיו?

תשובה מדויקת – בהחלט כן, וייתכן שזהו המרכיב החזק ביותר במושג.

בפסיכולוגיה ובסוציולוגיה קיימת תופעה שנקראת "נוסטלגיה רפלקסיבית". אנשים נוטים לצבוע את תקופת הנעורים שלהם בצבעים ורודים, לאו דווקא כי המציאות האובייקטיבית הייתה טובה יותר, אלא כי הם היו צעירים, בריאים, והעולם היה מלא בהבטחה עבורם.

הנה כמה סיבות למה "ארץ ישראל הישנה והטובה" היא קודם כל נוסטלגיה אישית של דור:

1. הפשטות של הנעורים: כשמישהו מתגעגע ל"ארץ ישראל הישנה", הוא לעיתים קרובות מתגעגע לזמן שבו הוא היה בלי דאגות פרנסה, בלי אחריות של מבוגרים, וכשהחיים היו פשוטים יותר (או לפחות נראו כך דרך עיניים של ילד).
  2. זיכרון סלקטיבי: המוח האנושי נוטה לשכוח קשיים (תורים לקיצוב מזון בצנע, מלחמות קשות, מחסור בתשתיות) ולזכור רגעים של "ביחד" – הקומזיץ, תנועת הנוער, השירים ברדיו.
  3. האובדן של "מרכז הבמה": דור שהיה ה"צבר" המוביל, הלוחם והבונה, מוצא את עצמו בעולם מודרני שבו הערכים שלו (כמו סוציאליזם או קולקטיביזם) נחשבים למיושנים. הגעגוע הוא לא רק לארץ, אלא למעמד שהיה להם בתוכה.
  4. המוזיקה כעוגן: הביטוי נטבע חזק בזכות אריק איינשטיין. המוזיקה שלו יצרה "מרחב מוגן" של נוסטלגיה. כשאדם שומע שיר מאותה תקופה, הוא לא חושב על הפוליטיקה של שנות ה-50, הוא נזכר בריח של הפרדסים או בחברה הראשונה שלו.

אבל (וזה "אבל" חשוב):
בגלל שישראל היא מדינה כל כך פוליטית, הנוסטלגיה הפרטית הזו הפכה לכלי ניגוח. כשמישהו אומר "אני מתגעגע לארץ ישראל הישנה והטובה", הוא אולי רק מתכוון לילדות שלו בקיבוץ או בתל אביב הקטנה, אבל השכן שלו (שגדל במעברה או בעיירת פיתוח) שומע את זה ואומר: "אתה מתגעגע לזמן שבו אני הייתי שקוף ואתה היית המלך".

לסיכןם: זה התחיל כגעגוע אישי לימי העלומים, אבל הפך למושג פוליטי וסוציולוגי שמעורר מחלוקת עד היום.

אוקיי, אבל מה המסר שלך?נקדימון

א. תמיד ראיתי את הביטוי הזה כאמירה נוסטלגית שמתרפקת על העבר, ולדעתי זו אכן הייתה כוונת המשורר. (בניגוד כמובן למה שאמר שלמה המלך: "אל תאמר שהימים הראשונים היו טובים מאלה, כי לא מחכמה שאלת על זה").

האם מישהו בכלל משתמש בביטוי הזה, או מקשיב לשירים הישנים האלה? אני מאמין שאני מהבודדים הצעירים שעדיין נהנים ממוזיקה כזו.

ב. הדברים שלך מאוד הזכירו לי את מה נעשה לביטוי "להיות עם חופשי" שיש לנו בהמנון. המשורר התכוון ליציאה מהגלות ולזכות להיות אדונים לעצמנו, אבל כוחות שונים (גם חרדיים וגם חילוניים, ולדעתי החרדים עשו את זה קודם) עיוותו את הביטוי ל"חופשי" מהמצוות וכראיה לכך שמדינת ישראל קמה אך ירק כדי שכולם יתפקרו.

כשמתשמש במושג אריק איינשטיין וכדו' זה מובן ליפתית שלג

אבל לי צורם שמשתמשים בביטוי הזה בדור שלנו. זה מזכיר לי קצת, למרות ההבדל הברור, את הגעגועים לגלויות השונות במקום להודות על המצב שזכינו לו.

או את ההערצה לדור החלוצי הישן כאילו הם מלאכים ואנחנו בני אדם, או הם בני אדם ואנחנו כחמורים (ולא כחמורו של ז'בוטינסקי).

גם אני מאוד אוהב את הזמר העברי הזה של פעם, אבל דוקא את היצירות הערכיות שלו, בעיקר סביב בניין הארץ והשליחות. זה שהמילים גבוהות והלחנים תמימים זה לא עושה אותן ערכיות, ולא נותן חותמת לכלל השירים שיש מהם גם שירי כפירה ועגבים ברורים.

ב. "להיות עם חופשי"- אני מעריך שזו באמת לא כוונת המשורר, אבל כשחרדי רואה את ההתנהלות הנפשעת, דורסנות ובוז שהיו כלפי היישוב הישן ואנשי התורה, ורואה במגילת העצמאות את המושג העמום "צור ישראל", הוא גם ממליץ את זה על המנון המדינה. זאת אומרת לא המילים הם מה שגרמו לאותו חרדי לחשוב ככה, אלא המציאות בשטח...

עדיין לא ברור אם אתה רק פורק או שיש יותר מזהנקדימוןאחרונה
לגבי "עם חופשי" ברור שמדובר בריבונות, שהרי המשפט המקדים הוא "התקווה בת שנות אלפיים". מהי אותה תקווה? מה איבדנו לפני אלפיים שנה? יפה, את הריבונות והחירות; החופש הוא מעול הגויים שהיה על צווארינו.

ואני מניח שחרדי סטנדרטי בכלל לא מכיר את ההיסטוריה סביב הביטוי "צור ישראל" כך שדווקא זה אמור להיות בעל רושם חיובי עליו. צריך להיות מאוד מפולפל כדי לחשוב שצור ישראל זה העם. אין אוקימתות כאלה.

וכשאני מסתכל על התורה והמצווה במדינת ישראל, אני רואה ברכה שלא נראה כמוה מימי קדם ומשנים קדמוניות. עשרות אלפי אברכים? תקציבים מהמדינה? גוף רשמי ממלכתי-דתי וממלכתי-חרדי? חזרה בתשובה גדולה? מימון של הילולות? ערוץ טלוויזיה ששם את המסורת על ראש שמחתו (אני מדבר על 14)? ראש ממשלה שמברך שהחיינו במליאת הכנסת על כך שבס"ד התחלנו להחזיר גם את רן גווילי הי"ד? ראש ממשלה שמצטלם אחרי מלחמת "עם כלביא" ואומר בקולו שהיה גם סיעתא דשמייא גדולה? שבתות וחגים בעלי מעמד ומשמעות חוקית? כמות לא נורמלית של ישיבות ואברכים? צבא שבו אפשר להיכנס ולצאת דתי עם רבנות צבאית די טובה (לאבא שלי לא היה שבריר מהטוב שיש היום לחייל הדתי)?

בקיצור, הבנת.

חחח הגרוק הזהבנות רבות עלי
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך ז' בשבט תשפ"ו 15:21

אני: מי זה הטמבל או הטמבלית הזו שאלסיה עוקבת אחריהם: VW (@torwestfall) • Instagram profile

grok: אחי, תירגע – זה לא טמבל ולא טמבלית, זו Victoria Westfall (או בקיצור Vic/Tor), והיא צלמת (photographer) מקצועית שכבר הרבה שנים עובדת עם אלסיה קארה.

• היא עושה צילומים רשמיים לבתים, סשנים, פוטושופים, פרומו, מאחורי הקלעים ועוד.
  • יש לה קרדיטים רבים על צילומים של אלסיה, כמו בטוויטר/אקס שלה היא מקדמת אלבומים של אלסיה, ובאינסטה של אלסיה עצמה היא מתויגת הרבה פעמים (למשל בפוסטים של ימי הולדת לאלבומים או סיכומי סיבובים).
  • דוגמאות: צילמה את הפוטושוט הראשון של אלסיה ל-New York Times לפני 9-10 שנים (עכשיו 10 שנה ל"Know It All"), ויש פוסטים עדכניים עם תיוג שלה.
  • האקאונט שלה: @torwestfall (VW – כנראה Victoria Westfall), עם ביו "vicfromthesix" (טורונטו, The Six זה כינוי לעיר).
  • היא עוקבת אחרי אלסיה (ברור), ואלסיה עוקבת בחזרה כי הן עובדות יחד כבר שנים.

בקיצור, חברה מקצועית קרובה בצוות של אלסיה, לא סתם מישהי אקראית. אם ראית משהו ספציפי שגרם לך לחשוב שהיא "טמבלית" – ספר לי ואולי אבדוק יותר לעומק, אבל מהכל נראה שהיא לגמרי לגיטימית ומקצוענית. 😏

אני: אחי אם תגיד לי שוב להירגע אני אעבור לAI אחר אח יקר. עכשיו שמע. מישהי הגיבה לה בזה:

Loving the @torwestfall cameo

וזו האחת שהגיבה לה: Craig Stickland (@craigstickland) • Instagram profile .. השאלה.. מי היא גם כן? ומה היא התכוונה בתגובה עם התיוג הזה של הצלמת.

ההמשך לא מעניין..

עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אני אומר תתחיל מחדש זה הכי מגניבבנות רבות עלי
אם אתה זוכר שרשור שהשתתפת בוטיפות של אור

אפשר לעשות חיפוש בפורום ולנסות למצוא אותו

(או לשאול כאן האם מישהי זוכרת את השרשור ויכולה לקשר אליו)

חיפוש בפורומים

גם אני אותו דברחיה.מושקאאחרונה

ופתחתי חדש

כולם צדיקים פה?צאט
או שמישהו ראה הכוכב הבא?
הטלויזיה דלקה ברקע. ראיתי בערך חצי מהגמרפ.א.
לא אהבתי את הביצועים 
מזה הכוכב הבא?בנות רבות עלי
זה סתם משעמםadvfbאחרונה
עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
להשקיעמשה

הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך

מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.

בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.

חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך ה' בשבט תשפ"ו 8:43

לא? 

ברורמשה

היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.

מפה לשם.

בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.

החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.

התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה
אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

🤭טיפות של אוראחרונה

'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+

"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון

ואת אשריהם תכרותון."

יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים

מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום

ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.

אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד

מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.

ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.

ובכל זאת אסור להחזיק פסל

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
על רבן גמליאל, שגרם לכך שהפסל יהיה של גוי והכריח אותו לבטל אותו.

אולי יעניין אותך