אני מגיע לארץ עוד חודש ואני צריך כמות של מזוזות כתב ספרדי גודל 10 ו12 יש לי מהודרות אבל אני מחפס מחירים נמוכים
ז''א אולי פחות יפה אבל נחמד בכל זאת גם עם מחיר נמוך תהיו בקשר הכי מוקדם בבקשה
hastam.sebag@gmail.com / 0033634690817
תודה רבה
אני מגיע לארץ עוד חודש ואני צריך כמות של מזוזות כתב ספרדי גודל 10 ו12 יש לי מהודרות אבל אני מחפס מחירים נמוכים
ז''א אולי פחות יפה אבל נחמד בכל זאת גם עם מחיר נמוך תהיו בקשר הכי מוקדם בבקשה
hastam.sebag@gmail.com / 0033634690817
תודה רבה
הרב סבתו היה כותב סת"ם מהודר. פעם עשיר אחד ביקש ממנו שישים מזוזות-פשוטות- לא מהודרות, למפעל שלו.
הרב השיג לו מזוזות כאלה ממישהו אחר.
אחרי תקופה, בא עשיר אחר ללרב סבתו, ואמר לו בהתפעלות: פששש איזה כתב יפה יש לך.
שאלו הרב: איפה ראית את הכתב שלי?
ענה לו: ראיתי את השישים מזוזות שכתבת לעשיר פלוני... (כמובן שאינו מבין כלל בסת"ם).
הבין הרב סבתו שלא כדאי לו להתעסק כלל בסתו"ם "פשוטים", שלא יקראו על שמו....
זה אחד הדברים הקשים בשבילי בתור סוחר אני חייב למכור לפעמים דברים שאני אישית לא אוהב אבל יש דברים שאני אומר להם אני לא מוכר דברים כאלה אבל יש דברים שכל סוחר חייב שיהיה לו כמה סוגים וכמה מחירים
ולכן כתבתי לעיל אולי פחות יפה ומחיר נמוך אבל בכל זאת נחמד שלא תחשוב שאני רוצה רק מחיר טוב וזה ח''ו
כל אחד והסיפורים שלו ..שאינם קשורים. כל אחד שיעבוד במסחר נראה אותו לא מוכר לשוק שדורש גם פשוט (יותר נכון נחמד כשר לכתחילה) .
האם אתם חשובים שלסופרים שרמתם לא הכי גבוה אין מקום ?. יש כאלה שאכן מקדשים זמן ובכל זאת לא שיא היופי.
צריך לדייק הוא לא כתב פשוט אלא נחמדות. זאת אומרת יכולות אפילו להיות כשרות לכתחילה .
. אני מתאר כ70/80 שח .
סוחר לפרטי מוכר אותן כ150 200 שח .
..
ובקשר לסיפור. מכל סיפור עושים מעשה ניסים. הרב יכול לומר לו יפה שחשבת כך אבל זה סופר אחר שכתב. ,הרי כך האמת הוא אכן מכר מסופר אחר.
א- סוחר שקונה מהסופר מזוזה ב80 ומוכר ב200, הוא איש רע, ובשמים יתן את הדין על מה שעושה, והעגמת נפש שגורם לסופר, במדה והסופר עושה מלאכתו נאמנה.
ב- הסיפור בא לייעץ לסופרים לא להוריד את הרמה. זה פשוט לא כדאי ולא משתלם מהרבה בחינות. מבחינה זו הסיפור לדעתי קשור בהחלט.
ג- בדקתי מזוזות "כשרות-פשוטות" הרבה פעמים, ויכול להיות שאנשים לא שמים לב, אבל בהחלט מתעוררות בעיות הלכתיות במזוזות כאלה. למשל- רווחים גדולים מדי, ערבוב אותיות מכתבים שונים, אי הקפדה על פתוחות וסתומות, כניסות לחללי אותיות וכו' (מעבר לשאלה מי כתב אותם..).
ד- אינני עובד ב"מסחר", אבל מגיעים אלי גם אנשים שאינם "מביני ענין". ע"פ רוב, אחרי שהם מתפלאים על המחיר הגבוה, ואני מסביר להם- הם מבינים את הסיבות לכך, ומעדיפים לקנות את הסחורה שלי (היקרה יותר).
ה- הרב יכול היה להסביר לו, אבל לא יכול היה לדעת מי עוד ראה את המזוזות, וקיבל את הרושם שזה הכתב שלו...
בברכת הרבה נחת
א. לא ידוע אם איש רע. מזוזה ב80 שח לסוחר היא ברמה די טובה. אז יש הרבה אנשים רעים בעצם רוב
.
ב.אין מה לעשות כך מי שעובד עם סוחרים (90 אחוז כך משלמים).. לא כל אחד יכול ומעוניין בשוק פרטי.
ג.אכן.יש ויש .לכן זה המחיר .
ד.זאת אומרת אתה קונה גם מסופרים? אז כמה אתה משלם? או רק מוכר את שלך ? שבמצב כזה גם מזוזה נחמדה מאוד תימכר במחיר נחמד מאוד
.
ה.סלח לי הרב צריך לציין כשמוכר שהמזוזות לא נכתבו ממנו אלא ממשהו אחר. קל ולעניין.
בברכה
ואני לא מבין איך הסופר יכול לעבוד בצורה כזו.
אולי באמת כדי לכתוב איזה מדריך-בסיסי שמסביר מה הבעיות במזוזות כאלה, בהנחה שהסופר ירא שמים וכו' וכו'.
סה"כ - הרבה אנשים מחפשים שיהיה כשר ולא הידורים מטורפים.
חלק מהדברים, לטובת מי שאינו מצוי בענין, שיוכל לברר בקלות דברים רוב הדברים שאציין כאן הם לעיכובא:
א- ברור שצריך שהסופר יהיה משקיע וקפדן, ואם הוא כזה בודאי יעדיף לכתוב מהודר, ואם הוא כותב "פשוט"- צריך לבדוק על מה ולמה.
ב- האם מתייג? מה מתייג? קוים דקים או תגים ממש? תגים מנותקים מהאותיות?
ג- כותב כתב אחד ולא מעורבב- ספרדי אשכנזי. מקפיד על צורת האותיות (לדוגמא, שלשום ראיתי מזוזה שכתב שם ת כח)...
ד- האם הפרשיות פתוחות וסתומות כהלכתן?
ה- לשים לב לרוחים בין האותיות והמילים.
ו- האם עבר הגהה? ע"י מי?
ז- "בפשוט-כשר" מצוי הרבה שיש קוים מחברים חלשים מאוד (לדוג'- בין ירך הא' לגופה, ועוד כיו"ב), הנמחקים עם הזמן.
וכל זה בהנחה שכתב לשמן והסופר יר"ש...
אני מכיר סופר מזוזות ב - 70 שקל, ולוקח לו 27 דקות על השעון.
אין שום בעיה הלכתית בכתב שלו וגם לא מחיקות, הוא מוכר לסוחר בשבעים שקל וסוחרים מוכרים אותן לפחות בפי שתיים. וכך עובד המסחר, כמעט בכל תחום.
האם זה טוב? היה עדיף שכולם היו כותבים מהודר בשעתיים...אבל בשביל זה צריך לדאוג גם לקונים שמוכנים להשקיע. ציבור שיש לו מודעות גבוהה לעניין (כמו אצל חרדים) יש נכונות לשלם אפילו הרבה כדי שיהיה הכל באופן הכי טוב.
מציאות היא שיש סופרים זריזים שכותבים מאוד מהר. הכרתי סופר שכותב יריעה של ס"ת ביום, בזמן שאני כותב בקושי שתי עמודות (ואני לא כותב לאט), כתב סביר ביותר ללא בעיות הלכתיות.
מה גם יש כאן חבר'ה שעובדים עם פרטי ולא מכירים את השוק. לא מבינים שיש מזוזות ב80 שח שהם ממש טובות. ואלו עם רוב הבעיות זה כבר ב45 50 שח (וגם לא תמיד בעיות קריטיות) .
לא מבינים שבדרך כלל אלה שעובדים עם סוחרים מדובר בחבר'ה מהירים יותר ( גם בכתב הטוב ) .
הרי מי שכותב כתב מדהים שבמדהים שדורש מלא זמן ..לא יתעסק כמעט עם סוחרים כיוון שהכמות שיש לו במלאי מוגבלת ויכול בקלות להסתדר בפרטי ואולי כמה סוחרים שירדו אחריו.
בכל אופן לא כל אחד יכול להסתדר רק בפרטי.. תנסו לדמיין בחור ב22 האם יהיה לו קל למכור במקום חרדי? הרי הוא רק בן 22 מי יסתכל עליו רוצים לרוב זקן ומגבעת וככה להיות בן 45 זה מרשים יותר
.
אפילו במקום חילוני יש חלק שעושים פרצוף לנוכח הגיל ועוד אומרים מותר בגיל הזה לכתוב
.
יש ריבוי סופרים לכן הסחורים לא רודפים אלא הסופר רודף אחריהם. וכך המחיר.
הציבור החרדי אני שלח אותכם להתמקצע בשאר העבודות ולא רק הקודש.. אין ספק שהמפכה כבר התחילה אבל עד שנרוויח יקח כמה שנים או עשרות חחח.
בברכה
תשמעו מי שלא הבין אולי לא כתבתי ברור ונכון
קודם כל ברור ואין ספק שמדובר רק בכשרות מהודרות
דבר שני אני אישית קונה תמיד מ95 100 105 110 ואני יכול להגיד לכם תשאלו למי שמבין בתור סוחר זה מחיר מצויין ולמה אני עושה את זה כי פשות אני עובד בצרפת והמחירים שם יותר גבוהים אז במקום להנמיך המחיר וגם הרמה או לשמור על המחיר אבל לחפש הכי זול ולהרויח הרבה כמו שהרבה עושים אני מעדיף שהם ישלמו כמו כולם אבל שיהיה להם יותר מהודר ויפה
עכשיו אני חייב לציין שכל מה שאני קונה אני בודק אותם שוב ואני לא קונה שום דבר סגור ומוכן לימכור אני עובר על הכל ואני מוכר רק גסות ולא מוכר גודלים הקטנים מאוד כמו 6 או 8 והאנשים מבינים טוב מאוד כי אני מסביר להם שזה לטובתם ...... אבל אני לא יכול לחייב אותם לקנות מזוזות שעולות יותר כדי שיהיה מהודר כמו המזוזות שהייתי רוצה בשבילי זה כבר לא ואין שום סיבה למה שא' שעכשיו פותח עסק או קונה בית גדולה ולא יכול או לא רואה החשיבות שבדבר כ''כ ישלם מכיר מלא ....
ואני מציין שאני מתעסק עם הרבה חילונים רובם כי אני גר בטולוז ומי שמכיר זה לא עיר חרידית בכלל
עכשיו אות והדר אם יש לך א' שאתה מכיר שכותב עם הפרטים האלו אם תוכל לפנות אלי זה יעזור לי תודה
hastam.sebag@gmail.com
ד"א, פעם הייתי אצל סוחר שהציע 90 שקל למזוזות שלי, והוא אישו לא רע.
ושלום מכיר אותו היטב....
וכן הציעו לפרשיות שלי 110$, הייתי די חדש אז שאלתי את חברי א"י הכהן, והוא אמר שיקפוץ לים לא לפני שהוא קושר אבן כבדה ברגל!
בשנים שעבדתי עם סוחרים, השתכללתי מאוד גם בזכות הערות שלהם (לפעמים אפילו מוגזמות) וגם בזכות המאמץ להגביר את המהירות . בניתי קולמוסים מיוחדים, ישרים והפוכים הכל כדי להגיע להספק גדול בלי לפגוע באיכות. זה לא רע לעבוד עם סוחרים רק להשגיח שלא יהיה מחיר עבדות.
ואותו סוחר הציע לי 50000 ש"ח על כתיבת ספר תורה (כתיבה בלבד), השארתי אותו לבלות עם הצעתו לבד...
אבל באמת מי שעובד איתי יודע שלא רק אני תמיד בזמן משלם הכל מזומן ומאוד רציני אלא גם הם מתקשרים אלי מתי שהם רוצים ואני מביא להם כסף שירגישו שאני משלם טוב ויש לנו קשר מאוד טוב ואז בחזרה הם עושים לי גם עבודה יותר טובה ורציני
אבל גם יש הרבה סופרים שמעדיפים לחיות בלי לחץ ומזכורת בערך שוה כל חודש ..
בהחלט לא מוסרי ולא הגיוני לקבל מחירי רעב.
אם הייתי כותב מזוזה בפחות משעה הייתי מוכן למכור גם ב 80 ש"ח
אבל לתשומת הלב והריכוז שלי בכתיבה יש גם מחיר והוא לא זול.
לכן אני גם לא מוכן למכור לסוחרים.
מצד שני סוחרים אינם אנשים רעים. למסחר גם יש מחיר - עלויות החזקת עסק, משכורות, מע"מ, מס הכנסה ופרנסה לסוחר עצמו. ומתוך היכרות עם כמה סוחרים אני יכול להעיד שהם לא נהיו מליונרים מהמסחר (עזרא הסופר דאג שגם הם לא יתעשרו). אם הם עשירים זה כי הם עוסקים גם בתחומי מסחר אחרים.
כל סופר צריך לבדוק עם עצמו מה האפשרויות שלו, ועל פי זה להחליט אם היציבות של עבודה עם סוחרים עדיפה לו, או הרוגע של תשלום מלא על העבודה שלו.
מצד שני אני תמיד ממליץ לבעלי בתים לקנות ישירות מהסופר כך שהם ידעו מי עומד מאחורי הסחורה שהם קונים.
הסברים בפורום הם כלליים מדי ולא נותנים מענה אמיתי לבקשה שלך.
אם כבר מוכרים מזוזות פשוטות עדיף למכור ספרדיות.
כי המזוזות פשוטות בכתב אשכנז, שאני פוגש, בד"כ נוראיות.
אם בן אדם לא רוצה לשלם הרבה בד"כ (אחינו החפשיים) אני מציע להם מזוזות בכתב ספרדי אפילו שהם אשכנזים (אם לא הצלחתי לשכנע להעלות את התקציב).
וכן בתפילין, כך גם נוהגים גם בכל הבתי חב"ד שאני מכיר.
נראה לי שגוי לחלוטין.
(למדתי סופרות-סת"ם)
כך השיבוני. ועדיין אין הדברים מתיישבים היטב בלשון המחבר:
אסביר את הענין ומקווה שלזה התכוון בספר שציינת,
אכן כל אות צריכה להיות ע"י מעשה כתיבה כצורתה ולא ע"י חקיקה או אמצעי אחר שאינו מעשה כתיבה (כמו נפלה טיפת דיו ונעשה אות או חצי אות,
חק תוכות הגדרתו חוקק תוך האות או סביבתה וע"י זה נוצר האות, אמנם נחלקו האחרונים (ב"י ורמ"א באה"ע עם הרד"ך) אם חקק חצי אות והשלימה ע"י כתיבה או שנפלה טיפת דיו ונעשה חצי אות כגון גג וא"ו או יו"ד והשלים את האות (עשה לה ירך) ע"י כתיבה אם אזלינן בתר הסוף, שסיים האות ע"י מעשה כתיבה או שכיון שחלק נעשה בפסול ולא כל האות נוצרה ע"י כתיבה הכל פסול (ע משנ"ב סי ל"ב סע י"ז ס"ק ס"ז).
אבל ישנו עוד דין שמובא באחרונים שנקרא ח"ת ע"י כתיבה כלומר שגרם לאות לעמוד בצורתה והכשירה ע"י כתיבה אע"פ שבאמת זה לא ע"י חקיקה מ"מ קרי ליה חק תוכות ע"י כתיבה, כיון שגם היא לא נוצרה ע"י מעשה בגוף האות עצמה, אחת הדוגמאות לזה היא: כתב כ"ף כפופה מתחת לכ"ף פשוטה וצד ימין של הגג נגע בירך הכ"ף שלמעלה באותו רגע הכ"ף פשוטה נעשתה לכ"ף כפופה גדולה ופסולה, אלא שאם ממשיך בכתיבה אחת את צורת הכ"ף כפופה כבר ניכר שלמעלה זו כ"ף פשוטה ולמטה זו כ"ף כפופה רק שנוגעת קצת והרי להלכה אפשר להפריד אותיות שנדבקו אם ניכרת צורתן, רק כאן נעשה שינוי צורה לרגע אחד והסכימו רוב ככל האחרונים (מלבד היריעות שלמה) שהסת"ם פסול כיון שנעשה ח"ת ע"י כתיבה ואסור להפריד ובתו"מ אין תקנה ובס"ת צריך לגרור הכ"ף שלמעלה ולכותבה מחדש. (מיהו גם הרב מועלם מסכים לעצם הדין של השינוי צורה רק שאם זה היה ע"י מעשה כתיבה אחד בלי שהגביה ידו כיון שהיה שינוי צורה לרגע אחד ובאותו מעשה נכשר שרי לתקן). וישנם הרבה דוגמאות לזה ולכן צריך זהירות.
אבל לשון הרב הנזכר שצטטת לכאורה מורה שכל שעשה אות שאינה שלימה ואחר"כ הוסיף עליה הוי ח"ת ובפשטות זה אינו נכון מדין חק תוכות אלא מדין כסדרן בתו"מ אם המשיך לכתוב.
אלא אם כן כוונתו שהאות הראשונה היתה לא לשמה או לא ע"י מעשה כתיבה שאז באנו למחלוקת שהזכרתי למעלה בין הרד"ך לב"י והרמ"א.
אפילו לא כתבת איזה כתב אתה כותב
אבל בכל מקרה אני לא מבין גדול בעולם הסוחרים
שלום!
על מה כדאי להקפיד בתפילין פצפונות?
ראיתי כל מיני כאלו שכותבים 50 הידורים...אני לא מזלזל אבל לא מתלהב מכותרות בלי הסברים.
נ ב. גם מבחינת גודל האם יש נפ"מ בגדלים 2.2 2.4
אשמח להרחבה כמה שניתן.
ברוכים תהיו!
יש את הדברים החשובים בכל תפילין, שזה כתב הלכתי, ללא דיבוקים עם תגים שחורים וברורים וכו וכו
תוספות חשובות לפצפונים:
1. קלף של תפילין של ראש, צריך להיות דק מאוד (במיוחד קדש ו והיה אם)
2. כדאי שהפרשיות הנל שיהיו גם קצרות כמה שאפשר.
3. לגבי גודל הבתים רש"י ורת ביחד לא יהיו יותר מ 8ס"מ ביחד עם תיתורא ומעברתא. כדאי שרשי יהיה מעט גדול יותר מר"ת
באתר יש רשימה מפורטת של 60 או 70 הידורים וזה רק בפרשיות התפילין. אולי יש שם גם רשימת הידורים בבתי תפילין צריך לחפש..
אני ממליץ ללמוד באופן פרטי או בקבוצה קטנטנה
אם תרצה תפנה אלי בפרטי ואוכל לתת לך מספרים של מלמדים בכתב אשכנזי.