אז ככה, בשל מעמדי כבן ישיבה, והעובדה שאני דוחה שירות בצה"ל, שאני על דיחוי,
המקצוע היחיד שאני יכול ללמוד זה מנהל עסקים, וגם זה רק אולי, כי אלה האפשרויות למגזר החרדי,
פשוט נורא, מה אני עושה עכשיו לכל הרוחות?
אז ככה, בשל מעמדי כבן ישיבה, והעובדה שאני דוחה שירות בצה"ל, שאני על דיחוי,
המקצוע היחיד שאני יכול ללמוד זה מנהל עסקים, וגם זה רק אולי, כי אלה האפשרויות למגזר החרדי,
פשוט נורא, מה אני עושה עכשיו לכל הרוחות?
ו... כן , מתגייס והופך עצמי לסוג של פרחח במגזר שלי?
כל עוד אין גיוס רחב אצל החרדים, אני לא נתבע להתגייס, נתבע באופן אישי כוונתי,
אם אחליט להתגייס זה יהיה אחרי חתונה,
בעזהי"ת.
מתחתן!
פרנסה מנין?
בעזהי"ת.
אבל *זה* מה שמונע ממך להתחתן?! :O
לא רוצה להתחתן לפני שאני רואה עתיד,
לגיטימי,לא? אחראי, הא?
מה פירוש מהמדינה?
ואני לא רוצה שאשתי תפרנס אותי, חוצמיזה שאיך אני יכול להתחתן כשאני לא יודע אם אני חרדי?
בעזהי"ת.
ואם כך, הפתרון הכי טוב הוא-
שב ללמוד תורה. תמצא איזה חברותא טובה ותלמדו. ולא רק גמרא (גם), אלא גם דברים שיותר נוגעים בנפש האדם ובהשקפה כללית,
כך תוכל להחליט מי אתה ומה מטרתך בעולם הזה..
פשוט, הא?
מוטיזבכל אופן, רוצה לדעת אם עני חרדי? תגדירי חרדי
בעזהי"ת.
ועזוב אם אני רוצה לדעת אם אתה חרדי.
אתה בעצמך לא ידוע את זה, וזה יותר חמור בעיני..
הנושא הוא שהשייכות המגזרית היא הרבה יותר מאשר חלוקה השקפתית, אדם לא קם בבוקר ומחליט שהוא דת"ל , זה הבלבול, אבל באמת מעניין אותי איך את, או מישהו אחר כאן מגדיר חרדי, כדי לדעת אם אני בקריקטריונים 
בעזהי"ת.
אתה יודע מי אתה, אבל לא יודע לאיזה מגזר דעותיך משתייכות?
קשורות למגזר הדתי לאומי (שהוא לא מגזר, בעצם)
מאשר לחרדי, ולכן מה? מה לעשות? להחליף את השלט בדלת? לקשור סרט כתום לרכב? טכנית אני בציבור החרדי,
הדרך היחידה לשנות את זה, זה להתחתן אם מישי דת"לית,
אפשר לשנות מגזר.
אפשר לשנות ולהישאר חברים של המגזר השכן.
ובלי קשר לחתונה.
כי לא מתחתנים ומשנים מגזר, אלא מחליטים איפה אני ואז מוצאים אישה שמתאימה גם בהשקפה.
אתה יכול אולי ללכת לישיבת הסדר.
תלמד בישיבה דתית לאומית שנה וחצי. תתגייס למשך שנה וארבעה חודשים עם עוד ביינישים במחלקה, מה שיכול מאוד לעזור במהלך השירות, ואחרי זה תוכל לחזור לעוד שנתיים בישיבה שבהם גם תוכל ללמוד לתעודת הוראה - מה שייתן לך מקצוע ביד, גם אם הוא לא הכי מכניס בעולם. (זה לא שאחרי לימוד מדעי המדינה מרוויחים יותר...)
יש גם הסדר מרכז - שהם דוחים את השירות יותר ולומדים יותר זמן בישיבה ומתגייסים לתקופה קצרה יותר.
יש ישיבות גבוהות דת"ל ששם תוכל ללמוד ולבחון אם זה מה שאתה רוצה או לא.
רוב הישיבות משלבות גם הסדר וגם ישיבה גבוהה - ואפשר לבחור בין המסלולים ולעבור בין מסלול למסלול.
הענין הוא, שגם בישיבות הדת"ל יש כל מיני גישות ושיטות לימוד - אז אם תבחר לעשות משהו כזה, כדאי שקודם תברר איזה מקום הכי מתאים לך.
בעזהי"ת.
זה להיות גבר, ולהוציא לשון לשכנים החרדים 
סתם, פשוט כן, לעבור לישיבה דת"ל, ללמוד את השיטה הדת"ל, להתגייס, ולפעול בעצם כמו כל דת"ל מצוי.
ולגבי להתחתן עם דת"ל- אל תשכח שבחורה דת"לית מעוניינת להתחתן (ברוב המקרים) עם בחור דת"לי כמוה... אז אל תבנה על זה כ"כ.
אבל כן, חשבתי על זה הרבה, אנשים שמכירים יעצו לי לא לעשות את זה, זה לא פשוט, אולי זה מה שצריך לעשות... אולי זה מה שאעשה...
רחלקה
למדתי הרב קוק (אם כי לא הרבה)
בעזהי"ת.
תלוי עד כמה לומדים אותו מתוך אמת צרופה ולא מתוך "יש לי מטרה, בוא נמצא איך הרב אומר את מה שאני רוצה.."..
להיפך, למדתי מתוך נחיתות כלפי הדת"לים,
אבל הבנות שלו היו לבושות יותר צנוע מאשר הרבה בנו בדת"ל,
בלי לדבר על זה שאולי הוא היה חוזר בו מכל מה שאמר, לו הוא היה חי כיום
בעזהי"ת.
מי המקבילה הגברית של הרבנית עידית?
אבל באמת, שמעת על הרבנית עידית איצקוביץ?
מהציבור החרדי, אבל בקיאה ברב קוק וציונית.
בעזהי"ת.
לא חשוב..
הרבנית עידית לא מהציבור החרדי, היא עשתה שירות לאומי ל"ע! [באילת, והורים של חברה שלי היו המשפחה המאמצת שלה
]
אבל הם זילברמנים לדוגמה.
אבל זה לא הדיון, כמדומני.
והם "חרדים"
במה? אין לי מושג
רחלקהלדוגמה: תלמוד תורה זה לפי הרב קוק, וגם ציונות זה לפי הרב קוק.
כתר הרימוןובמילה אחת: הרב! 
לא פשוט ללכת נגד הזרם, אבל להקריב את החיים שלך ואת מה שאתה מאמין בו בגלל אחרים?
בעזהי"ת.
[או שפשוט קראתי על זה בספר שספק עובר על "לא ילבש"- "מים שאין להם סוף"
]
אני לא מרשה לצחוק על מים שאין להם סוף!!!

קיש חציליםלא למצוא עצמך מגזרית, זה בסדר, ללכת לצבא זה פשוט מופקע
חוץ משלושה שבועות של טירונות אתה כל יום בבית, ועוזרים לך להחביא מדים כשצריך...
לחכות עוד... עד מתי? צריך לעשות משהומוטיזכרגע אני בבית
כאאלה?
הצחקתני, תביט ברזומה, נראה לך שיתגייסו עכשיו הרבה?
אז נראה לך 
בעזהי"ת.
מתוך ייראת שמיים ומתוך רצון אמיתי להתקדם.
אחרת,... "זכה- סם חיים, לא זכה- סם מוות"...
מוטיזככה תעשה גם תעודה וגם צבא וסלאמט?
בשביל לשמש אח"כ איש מקצוע צבאי או משו כזה
זה ללמוד לימודים אקדמאים - פיסיקה, הנדסה, תכנות וכו'. הצבא מממן את הלימודים, ובסוף הלימודים מתגייסים ל-3 שנים של סדיר+3 שנים של קבע (עם משכורת של קבע).
יש מוסדות דתיים (לא נראה לי שחרדים) כמו מכון טל שאפשר ללמוד בהם בעתודה.
אבל אחרי זה יכולים לשבץ אותך בכל בסיס בצבא - ואני לא חושב שיש מסגרת חרדית או דתית בסוף הלימודים.
מצד שני, מתגייסים כקצינים אקדמאים (זה שונה מקצין רגיל) - ואני די בטוח שיש תפקידים שבהם יוצאים כל יום הביתה. במיוחד אם נשואים.
בעזהי"ת.
עתודה זה לאו דווקא לימודים אקדמיים, אני מכירה מישהו שעשה עתדה ולמד הנדסאות (שזה לימודי תעודה).
ובמכון טל אין תוכנית עתודה, אתה מתכוון למכון לב
בסוף הלימודים למיטב ידיעתי אין מסגרת דתית כלשהי, אבל מה שכן- לרוב העתודאים משובצים ביחד, בתפקידים דומים, כך שזה יוצר סוג של חברה סבבה.
ולגבי יציאות הביתה- אם אתה לא במודיעין אתה מסודר.
0578141707
נבדוק את זהמוטיזלא אמרתי שאני חושב כך,
הוא עוזר בפרנסה...
ולא זה לא אחראי לדחות חתונה... ![]()
בכל מקרה
א. אתה יכול להיות אברך..
ב. אחרי שתתחתן אם תתגייס, הצבא משלם משכורת..
ג. לך שב קצת בכלא, עד שתקבל פטור, ואז תוכל לעבוד..
ד. יש לי בן דוד חרדי שהולך עכשיו למכון לב ומשלים בגרויות ומתחיל ללמוד, ואז מתי שהוא הוא אמור גם להתגייס כחלק מהמסלול הזה, יש שם הרבה חרדים..
רק תקוה שזה לא יפגע ב'שידוכים' של האחיות שלך...![]()
א. אני לא רוצה להיות אברך , לא מאמין בזה
ב. אז הצבא ישלם משכורת שתהיה טובה בעיתה, אבל מה הלאה, צריך לתכנן ולהכין את העתיד
ג. תמיד הייתי טיפוס קצת מוזר,אחת המוזרויות תמיד היתה הסלידה העמוקה שלי מישיבה בכלא,
שלא לדבר על הנזק העתידי במקומות עבודה, לאדם אם פטור,
ומה עם כל אלפי הבחורים שדוחים את תיכנון העתיד שלהם בכמה שנים טובות כי יש עבודה שצריכה להיעשות פה?
למה הם יכולים ואתה לא?
כי הם לא נולדו בחברה חרדית אז זה בסדר שהם יעשו את העבודה השחורה בשביל אלה שדואגים רק לעצמם?
מילא אם היית אומר שאתה באמת רוצה ללמוד לימודי קודש, אבל אתה אפילו לא מסתיר את הסיבה שבגללה אתה לא רוצה להתגייס...
באמת שאני לא מבינה איך המצפון שלכם לא אוכל אתכם אחר כך.
אבל באמת יש בעיה אדירה בציבור שלהם...
יש לי בני דודים חרדים, ובאמת אם אח עוזב ישיבה והולך לצבא, זה פוגע בתדמית של המשפחה ובשידוכים של האחיות..
אבל למען האמת, הוא לא נשמע כאילו זה מטריד אותו במיוחד.
לפי הטענות החרדיות על חוסר צניעות, וחוסר התחשבות בדת... זה יותר גרוע מלשקר,
פייגלין כתב באחד המאמרים שלו סיפור שארע כשהגיע למילואים נדמה לי, ובשק שינה שלידו היתה חגיגה רבתי,
זה יות טוב מלשקר?
אם זה מה שבאמת היה מפריע לך, בסדר.
אבל זה לא העניין אלא רק התירוץ.
מוטיזסליחה? אם בצבא אתה לא יכול לדאוג שלא יהיו חגיגות בשק"ש לידך אלו לא תירוצים, נכון שבנח"ל אין דברים כאלה מן הסתם,
אבל יש אחרים,
סתם, הנזק הוא רק בעבודות ממשלתיות...
מה יש לא להאמין בלהיות אברך? אתה לא באמין שמי שיכול למלמוד שילמד?
ביום שיש לי איך לחיות ואני לא צריך לעבוד, אני עף ללמוד!
לגבי הכלא- צחקתי, זה גם פוגע ב'שידוכים'...
לגבי ב. אתה צודק!
בקיצור לך על ד....![]()
'השלך על ה' יהבך והוא יכלכלך'
אני בגילך כבר הייתי עם 2 ילדים כשהקטן בן שנה...
אברך זו שאיפה לחיים (לחיות ע"ח אחרים בשלב הזה כדי לגדול בתורה), ולא משהו שיכול להיות פיתרון זמני בהעדר עבודה אחרת.
לא צריך לכתוב כאן את מה שכתב הרמב"ם על המתפרנס מן הצדקה....
אלא לחיות חיים פשוטים.
ואני מכירה אברכים.
אתה מגזים...מוטיזודברי הכסף משנה בנידון, שבכלל... 
מוטיזבמקרה אתה צודק, כי אני כן מדבר, אבל פה לא רואים אומץ.
נכון, אני עוד לא צריך להתחתן, (אם כי עמדת התורה היא שכן, הלא כן?)
אבל אני רוצה ללמוד מקצוע לפני החתונה או לפחות להיכנס למסלול שבסופו- מקצוע,
אגב אני במקרה רוצה ללמוד מדע המדינה, שזה אומנם יעזור קצת גם לעניין מקצוע בעתיד, אבל בעיקר כדי לתת תוקף לדעותי בנושאים הא... ברררררר... מדיניים, נניח,
מוטיזלפי מה שביררתי, אין לי מה לעשות, היום בערב יש לי פגישה אם אחד שמבין ומכיר , נראה אם יהיה לו משהו לחדש
אדם צריך אולי ללמוד מקצוע לפרנסה? או שאני טועה? 
סתאאם, לא הבנתי... מה אתה אומר בעצם? שאלך לצבא? או לישיבה?
אתה חושב שבציבור החרדי רואים את זה ככה? חחח
בציבור החרדי ברור שלא צריך ללכת לצבא, ויש דרכים להשיג את זה, אין שם כמעט אף אחד שחושב שאם הוא לא לומד הוא צריך ללכת לצבא, תרומה והגנה על העם? הציבור החרדי רשמית(!) לא קשור לעם, גם מבחינתו,
אלא את המגזר, ואז עושה מה שנהוג במגזר...
חבל!
באיזשהו מקום, טכנית אני שייך לציבור החרדי, וזכותי לא לאבד את זה, אי אפשר בלי זה, צריך חברה!
בעז"ה, אחרי החתונה כשתהיה לי אישה, ויותר בקלות אעשה מה שאני רוצה, אתגייס לצבא או אתרום בדרכים המקובלות האחרות...
נו באמת , את לא מצפה שאאבד את כל החברים שלי, ולו גם אם זו חבירות טכנית...
בעזהי"ת.
ולאן תשלחו את הילדים שלכם? לש"ס? ליטאים? ממ"ד? תורני?
זאת שאלה כ"כ רחבה..
ויש גם מה שנקרא "חרד"לים".
אבל אם הם ה"חרדים החדשים" אז כבר עדיף את הישנים... בלי להכליל,
אבל יש שם המון נחיתות, יאקי, נחיתות סתם, לא מתוך מחשבה, גם כלפי חילונים, אבל אני לא בטוח שחרד"ל זה מה שנקרא "חרדים חדשים"...
הילדים בחינוך חרדי לדוגמה
והם היו בגוש קטיף למשל.
האבא בכולל (נראה לי חרדי, לא בדקתי)
והאמא עובדת עם הציבור הדתי.
זו לא נחיתות! זה השילוב שהם בחרו כי זה מה שמתאים להם.
שהם חרדים, (בהגדרה טכנית)
והם ציוניים ןלאומיים מאד, והם בוחרים לחיות את כל החיים שלהם על משבצת "אאוט סיידר",
לא מוצא חן בעיני, ואגב , הם מתגייסים ? המשפחה הזאת
ואני כן חושבת שאדם יכול לבחור מהו לפי השקפתו ולא להיצמד לאחת מההשקפות המוגדרות.
חרד"ל - שייכים טכנית לציבור הדתי לאומי אך משתדלים יותר לקיים את ההלכה מאשר ה"מזרוחניקים".
הם דת,לים, דת"לים חזקים, הרי יש גם הרבה כאלה
מה, אם תלך לצבא הם פשוט יתעלמו ממך? יפנו לך עורף?
ואם כן, מי צריך חברים כאלה?
כשאין משהו אחר, צריך,
שנית, הם מצידם לא יתעלמו ממני, אבל כשנדבר אני ארגיש את המוזרות שלי בעיניהם, אין מה לעשות, צבא זה חריג נורא, ובהכרח יסתכלו עלי כחריג, גם אם ישארו "חברים" שלי
לחיות את החיים שלך לפי מה שאחרים רוצים בשבילך ולא לפי מה שאתה רוצה.
כל אחד ואיך שכיף לו.
צדיקה ומקריבה שכמותך,
מ-ה ה-ק-ר-ב-ת בחיים שלך למען האידיאלים שלך? אפשר לשמוע?
לא יודעת אם אפשר לקרוא לזה אידאל אבל הלכתי עם הלב.
שאר הדוגמאות - לא לפה.
אני פשוט לא בנאדם שאכפת לו מה אומרים...
התכוונתי לכתוב שאי אפשר להשוות, מצחיק להשוות,
אז אם אתה מעדיף להיצמד לחברה מסוימת ולקבל את מה שנהוג בה - בבקשה.
אני יכולה להבין את זה, אבל יש לכך השלכות.
איך מחליפים מגזר? לא? 
כאן.
שהדחיה שהמדינה נותנת לך היא על סמך העניין שתשב בישיבה ותלמד תורה
לא בכדי שתלך ללמוד לימודי אקדמיה
משל למה הדבר דומה,
שמעון הגיע לראובן ואמר לו שהוא מאוד רעב, והוא לא אכל כל היום.
ראובן נתן לשמעון עשרים שקלים הכדי שילך ויקנה בזה אוכל.
שמעון הלך וקנה בזה משהו אחר.
שמעון גזל את ראובן
כך גם כל אותם החבר'ה שמקבלים דחיית שירות בשביל שילכו ללמוד תורה
ובעצם הולכים ועובדים או לא לומדים תורה
הם גוזלים את המידנה
וגזל דציבורא הוא מאוד חמור!
ועוד לטעון בחוצפה שזה בשביל כל עם ישראל,
ובפועל ללכת וללמוד מקצוע בשביל העתיד הכלכלי *שלך*.
זה שקר וחוצפה והונאה והייתי אומרת גם גזל אבל אין לי כח להתווכח פה עם אנשים על הגדרות.
את מבלבלת בין "אין לי כח" לבין "אין לי תשובה, וידע מספיק"
את באמת חושבת שהסיבה שלא הולכים לצבא זה רק כדי ללמוד? שטויות, בחור חרדי קלאסי שילך לצבא, לא משנה איפה, לא ישמור על רמתו הרוחנית, או לפחות על אורח החיים החרדי, זאת עובדה,
אמנם יש כאלה שלהיפך, הצבא יועיל להם, אבל הסיבה האמיתית היא לא לימוד התורה, לפחות אצל חלק גדול...
כתר הרימוןהרוב המוחלט פה הם: חבדניקים מוסווים, ברסלברס מוסווים וחרדים מוסווים, 

אני הגעתי לפה במטרה להכיר דת"לים,
אני יודעת את זה. יש לי מספיק קרובי משפחה חרדים, חלקם חסידי וויז'ניץ ושמעתי על זה מספיק.
כל כך חשובה להם רמה רוחנית מזוייפת [ואני אומרת מזוייפת כי להסגר כל החיים בגטו זו לא חכמה] שהם שכחו מה זה מוסר בסיסי.
אני סולדת מכל מי שדואג רק לעצמו ולעתיד שלו ונותן לאחרים לעשות את העבודה.
בין אם הוא חרדי, נער גבעות [יש לי גיס כזה] או חילוני.
ואני סולדת עוד יותר ממני שאפילו לא מנסה להסתיר את זה.
ואגב, הבני דודים החרדים - חלקם דווקא כן התגייסו לתפקידים "לא מסוכנים רוחנית", כמו מורה חייל, או מדריך ב"אור ירוק". כשרוצים - אפשר.
לצבא הרבההההה יותר מאשר חילוני או דת"ל, הוא צריך לצאת נגד החברה שלו, לסבול מבטים לא נעימים,
לא לשפוט כל כך מהר...
ואני לא יודעת, לי האמת הפנימית יותר חשובה ממבטים.
מתי ניסית לבדוק מה באמת חשוב לך? ניסית פעם?
אני ניסיתי הרבה, והצלחתי גם בהרבה, אבל להיכנס לשכונה שלי עם מדים... אין לך מושג כמה זה הזוי ולא נעים
היו כבר כמה דברים...
בין השאר חבר חילוני שגדול ממני בלא מעט שנים.
לא היססתי לשניה אם להסתובב איתו בשכונה או להביא אותו לשבת, וממש לא אכפת לי מי מסתכל או מה אומרים.
[וזה אולי לא נשמע ככה אבל אני כן קצת דוסית].
ועוד כמה דברים, אבל לא לכאן...
אלא עם חברה שלימה...
אמת, הפטור מגיוס הוא אמנם רק ללומד,
אבל כמו שכתבתי אני לא מרגיש נתבע ללכת לצבא ולהקריב את מעט השייכות לחברה שנותרה לי,
הייתי עושה לפחות שירות אזרחי, שזה פחות חריג,
אבל אתם צריכים להבין שאולי לא כל, אבל רוב החברה החרדים שהלכו לצבא, הם נחשלים, הם שוליים, חוץ מאולי תתי קבוצות בציבור שהם לא בהכרח חרדים,
שמעו, אני רוצה ללכת לצבא, (אם כי אני מאד חושש, כי אורח החיים החרדי הוא יותר סגור, ואורח החיים בצבא עלול להשפיע לרעה...),
אבל אנלא חושב שזה נדרש ממני, אדם חייב את החברה סביבו, ואם הוא לא פרחח, הוא לא רוצה ולא מגיע לו לחיות בחברה של פרחחים, שוב, לא כולם, אבל רובם...
כי אם אתה דוחה גיוס בשביל ללמוד בישיבה אבל הולך ללמוד מקצוע - זו הונאה, וגם לא ממש הוגן.
שיהיה ברור, אני לא משוכנע במאת האחוזים שלולא מה שאמרתי הייתי צריך להתגייס,
לא לשכוח, הצבא הזה רחוק מלהתנהג כמו צבא יהודי, בנושאים המפורסמים והמוכרים,
לא כזה פשוט הנושא, ויש חרדים שבאמת ובתמים מאמיים בלב שלם, שרע! רע1 ללכת לצבא,
כי אחרי הכל הצבא מזלזל מאד בדת
אם לא יהיה פה צבא - כולנו נמות.
ללומדה וכד'(מכללות חרדיות) יש קורסים בערב לגברים שאפשר למצוא פרנסה טובה מאוד ממה שמלמדים שם.
ללמוד זה לא סוג של פרחח?
מקסימום תלמד כעתודאי ואז תהיה בצבאכמה שנים אחרי החתונה אבל עכשיו תוכל ללמוד.
ויש את האונברסיטה הפתוחה, שאפשר לעשות קורסים מתי שרוצים.
תפסיק להרגיש מסכן
אולי אני סתם מפונק, אולי...
עבדתי על כולכם! אני בכלל חייל, פשוט רציתי שרשור ארוך...
סתם, לא אל דאגה, לא עבדתי על אף אחד,
בעזהי"ת.
ובאמת מוטי, ב"הצלחה בכל מה שתבחר.. וה' יהיה בעזרך!
ניתאי הארבליברוך.. מלך העולם שלא חיסר בעולמו כלום וברא בו בריאות טובות כמו רחלקה
לחפור לבני אדם!!!!
אמן!!
מוטי-
בעלי ואני החליטוטנו שמבחינתנו מגיע לך בהחלט "שכוייח" ענק
![]()
על דרישת האמת של החיים שלך
על החיפוש- לא להמשיך בכוח האנרציה... כי חייבים... כי כולם ככה... אלא לחפש את הדרך שלך בחיים
על זה שהחיפוש לך לא מוותר על פסיק מיראת שמים ויראת חטא שלך ולא שובר את הכלים של הסביבה הטבעית שלך
על זה שאתה מתכנן לעתיד - כמו שאומר הרמבם שצריך להמצוא פרנסה, לבנות בית, ואז לשאת אישה (ובסדר הזה דווקא, לא להתחתן ואז-- מה??)
וגם על זה שת'כלס אין "יחידה להכוונת חרדים לקראת החיים הגדולים בחוץ"
והכל זה בא מ"מישו שמכיר" או "חבר שאמר" ....
מסתומא השירשור הזה יעבור את ה200 הודעות
אז גם על זה- ![]()
תודהמוטיזעם כל הטענות, ואני שוקל שינויים,
לא כ"כ מהר עוזבים בסיס קיים, כי עם כל הדברים הברורים, יש עוד מליון שאינם ברורים ולא מוכרים...
לא פשוט...
תתיעץ עם מישהו שאתה סומך עליו מאוד שהוא יסדר לך את הדברים זה לא חייב להיות רב זה יכול להיות גם אדם פשוט או חבר טוב וכד' , אגב את מכיר את תושיה?
ישבתי אתמול, מאוחר בלילה, עם חבר.
שנינו עריקים (אני מאתמול.. מזל טוב!), שנינו עובדים ולומדים כמה שעות בערב.
סיפרתי לו שהציעו לי מסלול מיוחד לחרדים. משהו תקדימי שעוד לא היה.
לא רוצה להרחיב בפרטים, רק אומר שלכאורה אין שום מניע דתי לסרב לו. זה אפילו יותר טוב רוחנית מהעבודה שלי היום.
אמרתי לו: "יוסף, אתה בא?"
זה לקח כמה דקות, כמה שתיקות.
ואז זה השפריץ ממנו החוצה:
"לא רוצה ללכת למקום שלא אוהבים אותי שם",
"לא רוצה ללכת למקום שרוצים שאשתנה"
"מקום שיאהבו אותי רק אם אהיה כמו כולם".
פתאום הבנתי, המסלול שאני הולך להתגייס אליו, לא יתרום כלום לצבא. הוא סוג של מסלול מומצא כדי לגייס אותי בכל מחיר.
אתם פשוט מנסים לשנות אותי.
גלית דיסטל, במה זכית שיצאו מפיך המילים האלו: "רוצים שהחרדים יתגייסו? ... זה לא יבוא בקללות. זה לא יבוא בכפייה. ... זה יבוא כשנקשיב למצוקה שלהם. ... אפשר לפתור את זה. אפילו בקלות. אם רק נעצור רגע להקשיב להם"
"אני רוצה שתדעו אחיי החרדים, אתם לא לבד, ספינת הדגל של הימין מאחוריכם במאה אחוז ולא כנדבה ולא כתרומה אלא כי אתם סיירת המטכ"ל של הזהות היהודית במדינה הזו''.
היא תקפה בחריפות את הקואליציה: "מה שקורה עכשיו הוא בלתי נסבל. על לפיד אמרה: "מרכז בור ונבער שמי שעומד בראשו אין לו אפילו תעודת בגרות ושהיהודי הקדוש בעיניו הוא ישו, ובזכות שמאל קיצוני, לב המדינה הזו נדחק לשוליים".
היא הזהירה: "אתם יושבים כאן זחוחים ולא מבינים איזו רעידת אדמה תתרגש עליכם, אנחנו על סיפו של הר געש, אני כרגע עומדת על הלבה ומתריעה - לא יימשך יותר מצב שבו רוב יהודי ציוני יהיה מדוכא, לא יימשך! אנחנו מילימטר מלהבעיר את האדמה הזאת, אתם לא מבינים? כמה אפשר לדכא?''
"אני ממש לא אופטימית, אלא מודאגת מאוד מפני העתיד, כי ברור לי שגם אם החרדים יתגייסו זה לא ירגיע את הרוחות, כי תמיד ימשיכו להיות נגדם טענות: 'למה מפרידים בין גברים ונשים?' 'למה משקיעים כל כך הרבה כסף בהתאמת חטיבות לאורח חיים חרדי?' ועוד, אבל אני גם מאמינה בלב שלם שהקב"ה הוא זה שמנהל אותנו ורוצה שנגיע לימים טובים יותר. אז כן, עוד יהיה טוב, ועד שזה יקרה אני מבטיחה להמשיך לפעול"
"הדבר שפועם בי יותר מכל הוא לא תחושת הביטחון, אלא דווקא תחושת החופש. חופש כערך עליון חופש מקסימלי בכל תחום אפשרי. החופש שלי כיהודייה לבנות בית על אדמת אבותיי כי זוהי האדמה שלי ושל בני עמי. החופש של יזמים ישראלים צעירים חרוצים ומלאי מוטיבציה לבנות עסק משגשג מבלי לשאת את עולו של המגזר הציבורי ואני יודעת כמה עול זה מכביד, סחבתי אותו על כתפיי במשך שנים לא מעטות".
"החופש של בני האדם להיות בטוחים בכל מקום. החופש של נשים ערביות לזכות בלילה אחד שקט ונטול חרדה מבלי להתהפך במיטה ולתהות האם בנם יהיה קורבן לאלימות. החופש של נשים חרדיות לבחור במחיצה ציבורית כי זהו צו מצפונם וזוהי בחירתן החופשית הלגיטימית והמלאה. החופש של כל הורה לבחור את חינוך ילדיו על פי תפיסת עולמו גם כשמדובר בהורה חרדי".
"החופש הנפלא להתבטא ולהחליף רעיונות מבלי לחשוש מהענישה המצמררת ואכזרית של משטרת התקינות הפוליטית. החופש של הציבור לצרוך רעיונות ולגבש מחשבות מתוך היצע של תקשורת חופשית. כי שוק חופשי הוא מחשב חופשית. החופש של נבחרי הציבור שיושבים בכנסת הזאת לממש את רצון העם מבלי לחשוש מאיום השוט הבלתי נראה אך קיים תמידית של מערכת אכיפת החוק, שלא תמיד חקר האמת הוא נר לרגליה ולא תמיד רדיפת הצדק הוא המנוע שמניע אותה".
בתחילת דבריה סיפרה ח"כ דיסטל על הוריה שלא הורשו לגעת בירקות בשוק באיראן על מנת שלא "יטמאו" אותן ביהדותם, ובהמשך הדברים אמרה: "המערכת הפוליטית כמו שילבה הידיים מימין ומשמאל כדי ליצור אחדות, אלה שהאחדות הזאת איננה כוללת את אבי ואת אמי. הם נדרשים כעת אחר כבוד פשוט לזוז הצידה. הוריי אמנם אינם טמאים עוד, הם רק המחלה שבגללה קם לו גוש הריפוי, הם רק הפגם שבגללו קם לו גוש השינוי, הם רק אבן בנעל של ישראל הראשונה שבגללה קם לו גוש האיחוי. אבי ואימי ולמעלה משני מיליון בני אדם חרדים, דתיים, מזרחים ומסורתיים הפכו שקופים או נלעגים או מוחרמים או נרדפים והכל בשם איזו אחדות מזויפת שבאה להסתיר שיסוי עמוק מאוד ושנאה עמוקה ביותר".
מחכה להמשך ממך
כל פעם כשאני מצליח לצאת ממנו, אני מופתע כל פעם מחדש.
ת'אמת, שזה לא בדיוק 'מצליח' אלא שהשם מוציא אותי ממנו.
אבל נשמע מסקרן הנושא
מעצמי אני לא מתייאשת (כנראה) אף פעם
אני יודעת שתמיד יש דרך להשיג את מה שאני רוצה
לפעמים זה לוקח זמן למצוא/ ליישם אותה
מאחרים כן
אני לא נותנת צ'אנס שוב ושוב
אני לא מצפה מאנשים לעשות אחרת ממה שהם תמיד עושים
לגבי עצמי.
השאלה היא אם זה נכון ו/או מציאותי ומעשי
במילים אחרות
סטנדרטים גבוהים
עצמיים ומאינטרקציה עם הסובבים
באופן מעשי זה אומר לסמוך בעיקר על עצמי
להבין יתרונות/ חסרונות של הסובבים
ולפעול בהתאם
לפעמים לוקח שנים כדי להבין את עומק הייאוש שאתה מיואש ממישהו אחר..
משיח נאו בפומ!אני מבין שאת מהוותיקות פה 
מה אתה רוצה לדעת?ל המשוגע היחידיקמתי במצב רוח קרבי..
אשמח להבין מה הפריע לך, כי אני לא ראיתי שום בעיה במה שכתבתי.
(אני גם לא מגיב פה הרבה בכללי...)
דוסיתתאחרונהעוד סיפור, הפעם עם בחור. הבחורצ'יק שאני מדבר עליו הוא מוכשר בקנה מידה. מעמיק, חכם, נבון, בעל מידות, ו---מכיר היטב את מעלותיו.
ובכן, קרה שבתקופה מסוימת בישיבה הבחור התחיל להתנדנד. פתאום הצוות אינו מרוצה ממנו. הוא נכנס לעימותים עימם. הוא אינו מרוצה מהצוות. הם "יורדים לחייו" ומשפילים אותו. הם אינם מכירים בערכו ובמעלותיו, וכו'.
הקרוסלה מסתובבת שמאלה וצוברת תאוצה. קרב ההאשמות — ממנו אליהם ומאליהם אליו — מביא אותו מהר מאוד הביתה. זהו! אי אפשר לשרוד איתו יותר בישיבה. הוא מעיב על כל הסדר ועל כל ה"טעם הטוב" שבישיבה.
"אז מה אתה אומר, שלוימי? תסביר לי בצורה פשוטה: מה קרה לאחרונה בישיבה"? "כלום. אין לי מה להסביר עוד. הם אנשים רדודים. לא מבינים אותי. חושבים שאני בשר ודם כמו כל שאר הבחורים בישיבה. לא מבינים שיש לי נפש. שיש לי נשמה מעמיקה. לא מאמינים שכשאני אומר משהו — אני מתכוון לכך ברצינות. חושבים שאני עוד איזה "מתבגר" שמנסה להתמרד עליהם, וצריך "להעמיד אותו במקום" באמצעות דיכוי מתמיד והשפלות חוזרות".
אז אתה מרגיש שהם משפילים אותך? - "מאוד." "תגיד לי, שלוימי, מה בעצם אתה רוצה מהם?" - "שיבינו אותי"! "עוד משהו?" - "שיעריכו אותי". "עוד משהו?" - "שיכירו בי".
כאן כבר עצרנו. כי פתאום לא דיברנו על הצוות. לא דיברנו על הישיבה. לא דיברנו על השפלות, ולא על ויכוחים. דיברנו על צורך. צורך עמוק מאוד. הצורך שיראו אותי. הצורך שיגידו לי שאני שווה. הצורך שמישהו שאני מעריך – יעריך גם אותי.
"תגיד לי", המשכתי לשאול אותו, "אם מחר בבוקר ראש הישיבה היה קורא לך לחדר שלו, מניח יד על הכתף שלך ואומר לך: 'שלוימי, אני מעריך אותך. אני יודע שאתה בחור רציני. אני יודע שיש בך עומק. אני יודע שאתה רוצה טוב' – כמה מן הכעס היה נשאר?" הוא שתק. ואז חייך. "לא הרבה", הוא הודה.
"אז יכול להיות", שאלתי בעדינות, "שכל המלחמה הזאת היא בעצם מלחמה על הכרה?" הוא שוב שתק. והפעם השתיקה הייתה ארוכה יותר. "יכול להיות", הוא אמר לבסוף.
וכאשר הגענו לנקודה הזאת, התחיל להתברר דבר נוסף. אדם שנלחם על הכרה, עושה לפעמים דברים שלא באמת מתאימים לו. הוא מתווכח יותר מדי. הוא מקצין. הוא מזלזל. הוא לועג. הוא חייב להוכיח. הוא חייב לנצח. הוא חייב להראות לאחרים שהם אינם מבינים, כדי להוכיח לעצמו שהוא כן.
"תגיד לי בכנות", שאלתי אותו, "יכול להיות שהיו פעמים שלא באמת נלחמת על האמת – אלא על הכבוד שלך?" הוא הוריד את העיניים - "כן." "ויכול להיות שלפעמים זלזלת בערכים שהיו חשובים להם?" - "כן." "ויכול להיות שלפעמים ניסית להראות להם שהם קטנים ואתה גדול?" - "כן."
וכאן קרה הדבר היפה: הוא לא נשבר. הוא לא הובס. הוא לא הוכרע. הוא פשוט פגש אמת. ופתאום נעשה לו קל יותר. כי כל עוד הוא היה משוכנע שהוא הקורבן היחיד בסיפור, הוא היה חייב להמשיך להילחם. אבל ברגע שהוא הסכים לראות גם את החלק שלו – המלחמה הפסיקה להיות נחוצה.
"אתה יודע מה?" הוא אמר. "אני חושב שאני רוצה לדבר איתם." "להתווכח?" - "לא." "להסביר?" - "גם לא." "אז מה כן?" - "לבוא עם דגל לבן." אבל לא דגל לבן של אדם שהפסיד. דגל לבן של אדם שהבין שהניצחון אינו הדבר החשוב ביותר. דגל לבן של אדם שהבין שאפשר לומר בפשטות: "רבותיי, גם אני תרמתי למריבה הזאת. גם אני רציתי מכם הכרה. גם אני נפגעתי. גם אני ניסיתי לפעמים להכריח אתכם לראות אותי.
והאמת היא, שכמה שאני נראה חזק – אני עדיין צריך לשמוע מכם לפעמים שאני בסדר".
וזוהי, אולי, אחת המתנות היפות ביותר של הענווה: היא אינה גורמת לאדם לחשוב פחות על עצמו. היא גורמת לו פחות לעסוק בעצמו. היא אינה מוחקת את המעלות - היא משחררת את האדם מן הצורך להוכיח אותן בכל רגע מחדש.
ולא את ציבור הבית שלך.
אולי יש קבוצה של חברים מסביבך שזה השיח בה, אבל זה לא מה שעובר על הציבור כולו, לא מה שקורה בעיתונים החרדיים, לא מה נאמר אצל הרבנים, לא מה שהיה במשך היסטוריה שלמה.
ויש לציין שאתה שם אותנו במילכוד, כי אם נהיה "נגד" מה שאתה אומר אז זה פוגע בך, ואם נהיה "בעד" אז אנחנו נעשה שקר בנפשנו.
תוכל לעזור לנו להבין איך לשוחח איתך?
יש לציין שגם אני מתמודד עם השאלה הזו, בקשר לאיך לתקשר עם עצמי
מי זה?
וגם תלוי בזמנים.
לאחרונה נגע בי השיר "שווים"
יש לי מלא שירים וזמרים
כל שיר כמעט ונוגע בי לא משנה באיזה שפה..
אבל יש זמר שאני ממש אוהבת
זה רון בוחניק
במיוחד!
כולם פתאום עוברים שינויים ביחד
משהו שיושב לי על הלב תקופה ואני לא רוצה
לפתוח עם המשפחה
כי זה יכול להעכיר אווירה וזה לא מה שאני רוצה שיקרה.
אחותי הגדולה ואני לא תמיד היינו החברות הכי טובות.
קשר סבבה היו שנים יותר, היו שנים פחות.
היא התחתנה כמה שנים לפניי
והכל ממש בסדר,
אני נשואה עם המשפחה שלי,
היא נשואה עם המשפחה שלה.
באופן כללי היא בקשר הרבה יותר טוב עם המשפחה של בעלה מאשר המשפחה שלנו.
שם היא מרגישה ממש ממש חלק.
היא מגיעה לכל האירועים, הם נמצאים אצלם המון,
היא בקשר ממש טוב עם האחיות שלו.
ממש חלק מהמשפחה לגמרי.
בדיוק הפוך מאיך שהיא מרגישה איתי.
לאירועים שלי היא אפילו לא תמיד באה.
לכל מיני דברים שאני מזמינה היא די מתחמקת.
והשבת,
מישהי מהמשפחה
הייתה אצלה עם בעלה והילדים,
ופתאום הבנתי משהו,
שאני אף פעם לא הייתי אצלה בבית.
היא מעולם לא הזמינה אותי, או מישהו מהילדים שלי,
או את בעלי.
אין שום שיח כזה.
איזה פעמיים כשעברנו קרוב לעיר שהיא גרה בה,
אפילו הזמנתי את עצמי,
ופעם אחת היא פשוט לא ענתה כל היום,
ופעם השנייה היא התנצלה שהיא לא בבית.
אבל היא אף פעם לא אמרה,
אבל תבואו ביום אחר, בואו ננסה פעם אחרת.
אף פעם לא הזמינה מיוזמתה
אותנו אליה.
אני לא יודעת אם הבעיה היא אצלי או אצלה.
אולי זו פשוט תחושה כללית.
אני מרגישה שלפתוח את זה ייצור אווירה עוד יותר כבדה וממש ריב.
אני יושבת עם עצמי, ודי מתוסכלת.
לא כי אכפת לי מביקור כזה או אחר,
מעוד פעם לבוא אליה או שהיא תבוא אליי,
אלא פשוט
כי האווירה במשפחה לא כל כך
זורמת מאוחדת ומגובשת, והם פשוט
לא מרגישים חלק מאיתנו.
את יכולה להרגיש. קודם כל.
אפשר להציע/להזמין. אפשר לעשות את 'העבודה' בצד שלך. אבל בצד שלה, אם היא לא רוצה אין באמת משהו שאת יכולה לעשות. זה שלה.
לכתוב. שוטף. בלי הפסקה. לפחות 5 פסקאות.
אבל לצערי שמעתי על כמה סיפורים כאלה, שהמקור שלהם היה איזו חוויה לא נעימה מלפני הרבה שנים. אולי בעלך החמוד עשה משהו ששידר משהו... (לפעמים זה איזה תת מודע מדברים מהילדות, שמעוררחם אצלה קנאה או כאב כלשהו. כל עוד את הקטנה, יש יותר סיכוי שאת לא זוכרת/מודעת להכל).
את יודעת מה פער הגילים ומה הגיוני וכדו'.
בכל מקרה, אין המון מה לעשות עם הדברים האלה. נשמע שאתן חיות בטןב למרות הקרירות הזו, אז אולי אפשר להניח לזה ככה...
יכול להיות חוויה ישנה, אבל יכול להיות יותר אופי שמשהו באופי שם נח לה יותר מהאופי במשפחה.
לא רוצה לפרט אבל מישהו מהמשפחה- שאני מאוד מאוד אוהב ורוצה קשר חי- לא כל כך קשור אליי בלשון המעטה, בשלב כלשהו פתאום קלטתי שמאז שהתחתן כשמגיע אלינו שבתות לא היה אומר לי שלום ישיר/נותן איזה חיבוק/ אפילו לא מיישיר מבט. לאחים אחרים כן.
אותו דבר כשהיה הולך, כואב לי מאוד. ברור לי שלא ממקום רע.
פתאום גם קלטתי שהמון דברים שאני עובר לאחרונה הוא אפילו לא מודע אליהם. אפילו ברמה הטכנית ובטח שלא בקטע ריגשי.
הוא גם מאוד מאוד מחובר למשפחה של הצד השני ומרגיש שם בבית (כל הכלות והחתנים שלהם זה ככה)..
אבל יש כמה דברים שדי ברורים לי לוידע למה אבל נראלי אין היגיון בלא להסכים עם זה.
כמובן הכל רק לדעתי והרגשתי..
א- לומשנה כמה הוא מרגיש טוב עם המשפחה של הצד השני, ברור שכמו שהוא חסר לי ככה אני חסר לו, אין תחליף למשפחה, אח או אחות, לכן, אם אנחנו מדברים על חוסר אמיתי, שהוא לא רק דמיון בראש שלי ברור שגם הצד השני סובל מהמציאות הזו ורוצה משהו אחר..
ב- בחיים בחיים אני לא אסכים עם אמירה של לא נורא תוותרי ותמשיכי ככה, סך הכל אין מריבות.. (לפעמים חוסר קשר כואב וקשה הרבה יותר ממריבה, וגם אם לא), ברגע שיש תביעה (דו צדדית, ושוב, כנראה שיש) לקשר עמוק, אם לא נרווה את זה, זה לעולם לא סתם 'יירגע'.. זה יעני תביעה בנפש שתישאר..
ג- אז לעצמי אני אומר.. קודם כל לא להתייאש מהקשר. ואז גם לא לכעוס על הצד השני.
ד- אולי לאט לאט לפתח איתה קשר. אבל ממש לאט בהדרגה, לשלוח הודעה, להגיד שלום. ומתישהו אפילו לדבר על עצם הניתוק. לצערי בשלב די עוד אין לי ניסיון..
בהצלחה ממש!
האמת, סורי אבל נחמד לדעת שיש עוד איתך בסירה..
פשוט הרגשתי הזדהות ממש חזקה עם המון פרטים שכתבת. וכמה תגובות, סליחה, אבל נראות לי ממש מוטעות שיובילו לעוד כאב וחיים פחות בריאים..
ממש מקווה להצלחתך
זה נראה כאילו תוצאה של מה שהיה בבית ההורים קודם.
זה מאד מוערך שאת מרגישה את החוסר ואת זה שצריך אחרת.
האם לדעתך אפשר לבנות קשר חדש?
את רוצה בזה?
דווקא אחרי הנישואין מגלים כמה אנחנו צריכים את האחים שלנו הרבה יותר מאי פעם..