משהו מצחיק אותך?
(השבוע לא מצאתי משהו שיתקשר ישירות לנושא הפורום, ולכן החלטתי לכתוב משהו בעצמי, אשמח לתגובות)
" וַתִּצְחַק שָׂרָה, בְּקִרְבָּהּ לֵאמֹר: אַחֲרֵי בְלֹתִי הָיְתָה-לִּי עֶדְנָה, וַאדֹנִי זָקֵן. וַיֹּאמֶר יְהוָה, אֶל-אַבְרָהָם: לָמָּה זֶּה צָחֲקָה שָׂרָה לֵאמֹר, הַאַף אֻמְנָם אֵלֵד--וַאֲנִי זָקַנְתִּי. הֲיִפָּלֵא מֵיְהוָה, דָּבָר; לַמּוֹעֵד אָשׁוּב אֵלֶיךָ, כָּעֵת חַיָּה--וּלְשָׂרָה בֵן." (בראשית פרק יח)
שרה צוחקת והקב"ה כועס עליה.
תגידו, מה היא אשמה אתם יודעים כמה פעמים החברות שלה איחלו לה ששנה הבאה היא תחבוק בן? ![]()
כמה פעמים אפשר לשמוע את זה? ![]()
בהתחלה היא עוד קיוותה שהאיחול שלהן יתגשם.
כמה פעמים אפשר לצפות ולהתאכזב?
ועוד עכשיו, שכמה ערבים מאחלים את זה, יש בכלל סיכוי שזה יתקיים? ![]()
היא באמת לא אשמה!
אבל הקב"ה עדיין כועס עליה!
הקב"ה כועס ששרה מפקפקת בהנהגת הקב"ה בעולם.
היא באמת מאמינה, היא יודעת שהברכות של החברות ושל אותם ערבים יתקיימו בסוף
הרי הקב"ה הבטיח במפורש שזה יתקיים, היא עכשיו צוחקת, צוחקת משמחה שזה מתקיים. ![]()
אבל תוך כדי משמיעה ביקורת קטנה כלפי הקב"ה למה דווקא עכשיו, שהגוף שלה כבר זקן, שכוחות הנפש שלה כבר גמורים,
דווקא עכשיו הקב"ה החליט שזה הזמן המתאים?
הקב"ה עונה לה שאין לה מה לפקפק בהנהגתו, הכל מתוכנן**, הכל בשליטה!
לעיתים גם אנחנו נגועים ביצר הרע הזה,
הקב"ה למה אני בת 26 ועדיין לא התחתנתי?
אם לא בשבילי,
עשה למען אמא שלי, איזה צדיקה היא, כמה אמונה יש לה בך.
עשה למען אבא שלי, איזה עין טובה יש לו, איך הוא רואה את כל הדברים בצורה חיובית
עשה למען שמך הגדול שלא יתחלל על ידי שרואים אותי מתפללת אבל לכאורה ללא מענה. ![]()
הקב"ה מנהיג את עולמו מתוכננת ומדוייקת,
רק בדיעבד אנחנו מצליחים לראות עד כמה הקב"ה ידע לעשות את הדברים בצורה הטובה ביותר.
רגע לא הבנתי, מה הבעיה לצחוק? אני שמח, טוב לי אז אני צוחק!
הפרשנים מסבירים שיש שני סוגי צחוק בעולם:
צחוק חיובי- צחוק מתוך ביטחון ואמונה בה', צחוק ושמחה מתוך הבנה שיש לנו אבא בשמיים שדואג לנו.***
צחוק שלילי- כמו צחוקו של ישמעאל בהמשך פרשתינו, צחוק מתוך זלזול בהנהגת ה' בעולם
יהי רצון שנצליח להסתכל בכל צעד וצעד שלנו על הנהגתו של הקב"ה ולצחוק, צחוק אמיתי, צחוק מתוך ביטחון בה'.
שבת שלום! 
** היתפלא- האם יתסתתר מהקב"ה משהו, כתרגומו של אונקלוס "הַיִתְכַּסֵּי מִן קֳדָם יְיָ פִּתְגָּמָא"
*** "אָז יִמָּלֵא שְׂחוֹק פִּינוּ וּלְשׁוֹנֵנוּ רִנָּה אָז יֹאמְרוּ בַגּוֹיִם הִגְדִּיל יְהוָה לַעֲשׂוֹת עִם אֵלֶּה"
ניתן לעיין בתגובה שכתבתי לפני כחצי שנה על המזמור