בס"ד
אולי טיפה ארוך, אבל שווה כל שניה!
זה קרה בסמינריון קיץ שלפני השירות. אחרי כמה ימים של פעילויות, שיחות, הרצאות ויחידות, דיברנו על "איך הגענו לשירות" בקבוצה שלנו - קבוצת בנות בתי הספר היסודיים הממ"דים - ופתאום קלטנו שכמעט אף אחת מאתנו לא רצתה בהתחלה בי"ס יסודי. נו ברור, הרי בנות השירות שם כל היום גוזרות, מצלמות ויושבות במזכירות...
ואז הגיע החלק הבא של השיחה שלנו - "אבל עכשיו אנחנו מבינות שבת שירות ביסודי זה הדבר הכי חשוב והכי מדהים שיכול להיות, ואנחנו לא מתחרטות לשניה".
השיחה הזאת התקיימה לפני כחצי שנה, ומאז אני רק מבינה יותר ויותר כמה צדקנו אז - כמה בת שירות בבי"ס יסודי זה השירות הכי משמעותי שאני מכירה, וכמה אני שמחה שאני בו.
אז מה באמת עושות בנות השירות בבתי הספר?
ברוב בתי הספר (אני לא מכירה את כולם..), העבודה היא בעיקר עם הילדים המתקשים. הגדרת התפקיד שלך: לעזור להם, לקדם אותם ולהעלות להם את הביטחון העצמי.
אז למה דווקא יסודי? כי זה הגיל בו מתעצבת האישיות. בגן, הילד עוד לא ממש מבין מה קורה איתו, ואחרי היסודי - בעיקר מנסים לתקן את מה שהתקלקל ביסודי...
בגיל של בית הספר היסודי הילד בונה את הבסיס של האישיות שלו, את הגישה שלו ללימודים ולחיים בכלל. כל פעולה בתקופה הזאת חשובה. ילד שיש לו ביסודי ביטחון עצמי והוא מצליח - סיכוי גדול שהוא יצליח יותר גם בהמשך חייו.
בתור בת שירות יש לך אפשרות ממש לגעת בתלמידים הרכים האלה ולעזור להם באמת - לשבת עם ילד ולהראות לו שהוא יודע ומצליח, להאמין בו שהוא מסוגל (דרך אגב, עד היום אף אחד לא האמין בו וכולם חשבו שיש לו בעיות), ללכת במסדרון עם חיוך ולהיות נקודת אור לילדים שקשה להם במקום הזה. ילד אבוד בשיעור - את באה ומסבירה לו, מראה לו מה המורה מלמדת עכשיו. זה יכול להיות חסד עצום! ילדים חדשים בבי"ס - לעזור להם להתאקלם, להכיר להם, להיות איתם...
ועוד לא דיברתי על הרמת מועצת תלמידים, פרויקטים של התנדבות, עבודה ביחד עם הרכזת החברתית, התנסות בעמידה מול כיתה, הוצאת עלון שבועי ועוד... (לא הכל יש בכל בי"ס כמובן, אבל גם רק חלק מהדברים זה מכובד מאוד).
מה שאני רוצה לומר זה ככה:
לבנות שמחפשות שירות משמעותי: לכו על זה. בהתחלה חיפשתי קומונה (קריעה והשקעה והרבה סיפוק), והיום, בית הספר (בתוספת גרעין- אבל זה בפעם אחרת..) מספק אותי מאוד! כנראה שיש בזה משהו!
ולבנות שלא מחפשות שירות אינטנסיבי - זה מעולה, אין בעבודה הזו אטרף ולחץ, ומצד שני, היא מדהימה. את לא צריכה לעשות יותר מדי אחרי שעות העבודה ואת יכולה לתת את כל כולך ולהשקיע ולהיות מצוינת, גם אם את לא איזה כריזמטית-על או משהו כזה..
תבואי עם אהבה לילדים, עם אמונה בהם, עם רצון לעזור כמה שרק אפשר- לקדם אותם, להעלות אותם, שיהיה להם טוב בחיים, ותראי שיהיה לך כיף ולא תתחרטי.
אני יושבת פה ומנסה להעביר לך את התחושה שלי, לנפץ את הסטיגמה שיש על שירות לאומי בבתי ספר יסודיים, להוכיח ששירות כזה הוא מדהים, איכותי ומספק, ועוד לא כתבתי חצי מהיתרונות שבשירות בממ"ד על פני שירות במקומות אחרים (בקצרה: אוירה של חגים, אוירה דתית, מגוון סוגי תלמידים, מגוון מורים שאפשר ללמוד מהם המון, לא להשתגע כל היום עם אותם אנשים, שירות מוגדר, עזרה מיועצות ומחנכות, ילדים שמעריכים אותך ומחזירים אהבה, אפשרות לשילוב עם מדרשה או גרעין, ועוד...).
לסיום, העבודה הזאת חשובה גם, כמובן, אם לא רואים תוצאות ב"מיידי", אבל כשזוכים מידי פעם לראות תוצאות, לדעת ששינית, שקידמת, שהשפעת, ... - זה כל כך מדהים ומשמח! לפעמים, מהצד שלך נראה לך שלא עשית המון, אבל בפועל - שינית לבן אדם את החיים. בהצלחה!