בס"ד
לע"נ אביתר בורובסקי הי"ד
"אם בחוקותי תלכו ואת מצוותי תשמרו ועשיתם אותם" (כ"ו, ג')
"תנו רבנן: אם בחוקותי תלכו - אין 'אם' אלא לשון תחנונים" (ת. בבלי ע"ז ה
השבת נקרא בעז"ה את פרשות בהר - בחוקותי.
פרשת בהר מדברת בעיקר על הלכות מעניינות ביישוב הארץ- אמונה שמתבטאת באדמה ובאדם-
שמיטה, יובל, עבדים, בנ"א לחברו (ריבית-נשך) וכו'.
מדהים שאדם ואדמה זה אותיות דומות שמעתי על מבט מעניין לא זכור לי ממי וכן הוספתי גם מעניות דעתי, שאדמה זה מלשון אדמה (בסגול לא בקמץ) לה'
אדמה=משהו נמוך, צנוע שעליו עומדים כולם. כך גם אדם שהוא עניו, הוא נדמה לד' והעולם עומד עליו.. בזכות ענוותנותו והתבטלותו להקב"ה המעידים על אהבתו הגדולה לד'.
ופרשת בחוקותי מספרת לנו מה יקרה אם נעבוד את ה'
, ובעיקר מה יקרה אם לא נעבוד.. 
הפסוק שמובא למעלה פותח את בחוקותי. "אם בחוקותי תלכו" הגמרא (בנות-
, אתן יכולות להמשיך לקרוא!) מבארת שלשון "אם.."היא לשון תחנונים, כלומר הקב"ה מבקש ומתחנן אלינו שנלך בדרך הטובה. שהוא ירעיף עלינו רק טוב ולא יצטרך להעניש אותנו..*

הכל טוב ויפה חוץ מבעיה אחת. כשכותבים 'אם' לא מתכוונים להתחנן! מתכוונים להציע אפשרות למעשה ולא לבקש ממך לעשות משהו.. ככה זה בשאר ה'אם' שבתורה.. אם התורה רצתה לכתוב בלשון תחנון שתכתוב "בבקשה לכו בחוקותי..." או משהו כזה..
שאלתי את השאלה הזאת את ראש הישיבה של שבי שומרון והוא ענה לי תשובה אדירה ממש!!
התורה כתבה בכוונה בלשון שאינה משמשת בסתם לתחנונים, בשביל להגיד לנו: "אני מתחנן אליכם שתשמרו את מצוותי, אבל הבחירה, התכלס - זה המעשה שלכם. אתם תחליטו אם ללכת בחוקותי ואם לא..."
שנזכה להתקרב לה'..
__
*למעוניינים בעיון - המהרש"א על הגמרא הזאת מסביר כמה דברים יפים (לדוג' את זה שדרשו את ה'את' הזה לתחנונים ואת ה'את'שעוד כמה פסוקים ("ואם לא תשמעו"..) כלל לא דרשו לזה..)
הד"ת נכתב ע"י אאלעד ודניאלה .יע. בברכת פינוקים מרבש"ע ובאהבת ישראל!