הדרוש יקרה,
את שואלת שאלות אמיתיות ולכן מגיעה לך תשובה אמיתית.
מהי התמימות?
אנחנו רגילים לחשוב על תמימות כמצב שבו לא יודעים ולא מכירים את הרע,
ולכן עלתה השאלה שלך על הרס התמימות.
ילד קטן שמגלה לראשונה ש"עבדו" עליו, הפעם הראשונה ששיקרו לי, כשאני צריכה להסביר לילד בגן שחבר שלו שיקר לו...
אלו רגעים שבהם אנחנו מרגישים שנהרסה התמימות.
אבל זה לא מדויק.
לפי התורה, אין מצוה לטמון את הראש בחול ולא להכיר ברע, אלא להיפך:
"ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב ואת המוות ואת הרע..." (דברים ל טו)
ה' מניח לפנינו גם את הטוב וגם את הרע, חשוב לו שנכיר את העולם שהוא ברא מכל צדדיו.
בשביל מה זה? כדי שנגיע לתכלית היותינו בעולם:
"ובחרת בחיים למען תחיה אתה וזרעך"!
מי שמכיר את העולם עם הטוב ועם הרע, והוא בוחר בטוב - מתוך בחירה, לא מפני שאינו מכיר את הרע - הרי שהוא יכול לבחור בחירה שלמה ואמיתית ולחיות חיים אמיתיים.
תמים תהיה עם ה'אלוקיך - אין הכוונה "תמים" כמו אדם שאינו מכיר את העולם, כמו ילד קטן, אלא תמים = שלם.
תכיר בשני צידי המטבע ותבחר בצד הטוב, כי בחירה חופשית מתוך הכרת האפשרויות השונות - היא תעשה אותך שלם יותר.
עכשיו כמובן עולה הדילמה - למה לי להכיר את כל הרעות החולות של העולם? עם כל דבר אני צריכה להתמודד, ולבחור בטוב? הרי אני עלולה לטבוע במדמנה של רוע, מאיפה יהיו לי כוחות?
אז באמת אין מצווה לחפש את הרע כדי להתמודד איתו, ומי שיש לה אמונה רואה בכל יום ויום שה' מזמן לה נסיונות שעליה להתמודד איתם, כדי לצמוח, כדי לבחור בטוב. וה' יודע עם מה כל אחד מאיתנו צריך ויכול להתמודד, ומזמן לנו אתגרים בהתאם.
ואם עם ישראל כולו נשמה אחת כללית, כפי שלימד אותנו מרן הראי"ה זצ"ל, וכל ישראל ערבין זה לזה, הרי שבכלל ישראל כולם יחד מתמודדים עם הרבה נסיונות שונים ומגוונים, וביחד יש אפשרות שכלל ישראל יוכל לבחור בטוב. כל אחד עם נסיונותיו שלו יוכל לבחור בטוב, ולהוסיף "חיות" לעם ישראל.
זה נשמע מאד רוחני וגבוה, אבל האמת היא שזה ענין מעשי מאד שצריך ללמוד איך ליישם ביומיום.
פגשת פעם מדריכה או רבנית, או רב גדול, שנראה כאילו הם כל כך טהורים וגדולים שאין להם את הקשיים שלנו, המתמודדים עם היצר... אף פעם לא שמעו ולא קיבלו לשון הרע, איך אספר להם שסיפרתי בעצמי לשה"ר?
אבל אחרי שמתייעצים עם אותם גדולים, מבינים שהם דווקא יודעים טוב מאד על מה מדובר, והם אפילו מחזיקים כמה הדרכות בכיס איך לא ליפול שוב לבור הזה, הדרכות אמיתיות מתוך ידיעת הקושי והאתגר - ובכל זאת הם נראים לנו טהורים ותמימים!
כי יש להם ידיעה ובחירה, ומי שבוחר בטוב תמימותו לא תיפגע.
אתן לך דוגמה ממה שקרה לי.
בימי ההתבגרות הייתי נחרדת לפעמים לשמוע אנשים מקללים בשפה בוטה, ופתאום גיליתי בשרות הלאומי שחלק מעבודה עם נער בסיכון כוללת שמיעת מילים מחרידות ושפה נוראית, שתמיד סלדתי מהם. באותה תקופה החלטתי שאבליג כדי שלא יראה כאילו ה"אשכנזיה" מתנשאת על "פשוטי העם", אבל מאד חששתי שהאוזן שלי תתרגל וכבר לא יצרום לי כל כך לשמוע שפה שכזו...הבטחתי לעצמי שבמהלך השנה אעשה דין וחשבון ביני לבין עצמי, וכך אשמור על מה שיקר לי.
היום, אחרי שנים, אני עובדת בבית חולים, מקום שבו השפה והאוכלוסיה מגוונים מאד, וכך גם האנשים - יש עובדים ומטופלים שידברו באופן נעים ונקי, ויש שרחוקים מכך...כשהייתי חדשה התעלמתי מהשפה הבוטה, לא הגבתי, ואם יכולתי - השתדלתי להתרחק משיחה שכזו. פשוט לעסוק במשהו אחר במקום אחר. ולאט לאט שמתי לב שהעובדים הקבועים משתדלים לדבר לידי יותר נקי, וחלקם חושבים שאיני מכירה בכלל את הרמיזות והמילים הנוראות שמתעופפים סביבנו לעיתים, כי פעמים רבות אני מתעלמת. הם לא יודעים שעברתי בית ספר שלם ללימודי השפה הבוטה האפשרית בעולם בשנת השירות ההיא, ושאני מבינה כל רמיזה ומשפט קטוע, אבל אני בוחרת להשאר בתמימות. בוחרת להתעלם ממה שאני רוצה להרחיק ממני,ובעז"ה מגיע סיוע מלמעלה בענין.
היום חברותי שמכירות אותי יודעות שפשוט אפשר לבחור אחרת, לבחור להישאר בתמימות למרות כל מה שקורה מסביב.
אז האם איבדתי את תמימותי במהלך הזה, או שמא בחרתי להיות שלמה יותר ותמימה יותר למרות מה שקיים בעולם?
אם אשפוט לפי השאלה שלך, כתבת בה ש"תורת ה' תמימה משיבת נפש" - המילה "משיבת נפש" מסבירה לי שהלכתי לאן שהוא וחזרתי משם, היה תהליך, משהו חזר למקומו, תורת ה' התמימה ידעה שיהיו לי אתגרים, התורה לא התעלמה מהם, והדרכה תורנית היא שמאפשרת את התשובה, הצמיחה הרוחנית שבאה מההתמודדות, וכל ניצחון שכזה הוא ממש משיב נפש.
האתגרים לא נגמרים אף פעם, אז שיהיה לכולנו בהצלחה....
שיהיה בהצלחה....