עבר עריכה על ידי שואף לאור בתאריך ט"ז בתמוז תשע"ג 16:11
א.הן אכן רוכשות את זה מהסביבה והתוכן שהן צורכות (כאשר לסביבה ולתוכן שהן צורכות ישנה הדדיות רבות) ולא כ"כ מההורים,דבר שנחשב מביך.למעשה רואים שהנוער החילוני עושה דברים שהוריו לא עשו,שעוד בימיהם נחשב לדוגמא לא צנוע גם בשבילם,צורת ההתלבשות לדוגמא היא בדיוק כמו בסרטים וסדרות מהמערב וכו'.. ולא ירושה מן ההורים.
החינוך הוא בהחלט חשוב(ולכן לדעתי הדוגמא של הורים בציבור החילוני פחות שייכת,משום שלצערי הם נכנעים לנוער ומספקים תירוצים לעצמם כמו "כך זה הולך היום") אבל הוא נתקל בסתירה אם ילד צורך תכנים שמורים לו אחרת ושיש להם השפעה פסיכולוגית עד כדי שטיפת מח(מושג שנשמע קצת כבד,אבל הוא קיים בהרבה מקומות),ע"י יצירת אמפתיה לעלילה ולגיבור וקשירה של אנשים ברגש עם העלילה.
לכן גם אם מחנכים ילד באופן מובהק ע"י דיבור מפורש בנושא הוא נתקל בבלבול ברמה כזו או אחרת (ואינני יודע אם מחנכים לזה באופן מובהק ע"י דיבור מפורש,אני מקווה שאת מבינה למה אני מתכוון,יש דברים שפשוט סומכים עליהם(ונראה שגם זה נעשה ללא מודעות) שהילד ילמד מעצם כך שהוא חי במסגרת נפרדת וכו',ולמען האמת אני לא יודע אם זה נכון,נראה שיש הרבה צורך בדיבור מפורש).
בהחלט שהמסגרת שהוריו שלחו אותו משפיעה עליו גם כן(אולם מה במקרים שבמסגרת עצמה יש גם בעיות,שחבריו גם צורכים תוכן נכרי כזה ? ),אך גם התוכן שהוא אולי צורך יש השפעה.
מה שאני מנסה לומר הוא שחינוך הוא דבר חשוב,אבל הוא לא מספק חסינות.עצם כך שאדם מעוניין להחשף לתוכן מסויים פותח אצלו פתח,זה שונה מאדם לאדם אבל מי לא מושפע מצריכת תוכן באופן קבוע שאינו חיובי כולו ?.
כמו כן,מכוניות מדברות,ואנשים עפים אלו בסה"כ תפאורה לעלילה,היחס האינטלקטואלי ובין אישי בין הדמויות הוא תמיד רציני ורציונלי,ולכן אדם יכול להיות מושפע מהנורמה של ההתנהגות שלהם.
אדם מבין מה הבל ודמיון ומה אמיתי,גם ילד(שאולי מלא תקווה שאפשר לעוף,אבל מבין שבסופו של יום זה לא אמיתי,או לפחות לא שכיח,אבל הדיבור בין הדמויות זה לגמרי לא בגדר העל טבעי וזה ברור גם לו לדעתי).והאמת שזה יותר מזה,אנשים אולי מחפשים תפאורה שמוצאת חן בעיניהם אבל מה שעושה את העלילה זה דווקא היחסים בין הדמויות והחלק הרציונלי,ואם כך זה דווקא העיקר.
ב.למה את חושבת כך ? ילד לא מושפע מנורמות ? כיצד הוא מתבגר ונהיה חלק מהחברה אם הוא לא יורש את הנורמות שלה ? אם כך בהכרח שילד מושפע מנורמות.יכול להיות שלילד יש ממדי חסינות שאין לנער,אבל הוא לומד כל הזמן,גם הוא יכול להיות מושפע ושדברים יצרבו בתודעה שלו ושגם אם לא יבטא אותם בהווה אולי יבטא אותם כנער וכו'.
ג.כוונתי היא דווקא שמתוכן המדיה שקיים,לא ניתן לברור בכלל,אין תכנים שלא טבולים בקלקולים ובעיות.גם לא ניתן לצפות שיהיה אחרת,אורח החיים שלהם שונה משלנו בצורה מהותית,התפיסות והערכיות שלהם רדודים באופן אובייקטיבי,וכל שכן ביחס לחיי תורה.ואם חייהם כך,לא ניתן לצפות שהתוכן שהם יוצרים יהיה שונה.