המשנה בתענית מספרת לנו ש"חמישה דברים רעים אירעו את אבותינו בשבעה עשר בתמוז: נשתברו הלוחות, ובטל התמיד, והובקעה העיר, ושרף אפוסטמוס את התורה, והעמיד צלם בהיכל״
וצריך להתבונן. מה מיוחד בחמשת הדברים הללו, שדווקא אותם בחרו חכמינו להציג בתור הדברים הרעים שאירעו לעמ״י ביום זה. הדברים לקוחים מתאריכים שונים בהיסטוריה היהודית, וחשוב להתבונן בקשר בניהם.
בהתבוננות מעמיקה מעט אפשר לשים לב, שחמשת הדברים הללו הם אירועים שפגעו בבסיס האמונה, בשורש של היהדות. למרות שהפגיעה לא הפילה סופית את ישראל, היא היוותה גורם מכריע לנפילה הסופית לאחר מכן (בחטא העגל מחד, ומאידך בחורבן הבית)
(בכל חמשת הדברים אין ביטוי לחורבן מלא, אלא לפתיחה למהלך שהביא לחורבן)
אנו, שזכינו לגדול במציאות אחרת, מציאות של בניה ולא של חורבן, מחובתינו לדאוג ביום זה לתיקון של בניה והתקדמות, כל אחד במישור האישי שלו (ובתחום הציבורי שעליו הוא משפיע).
שנזכה ל״צום הרביעי וצום החמישי וצום השביעי וצום העשירי יהיה לבית יהודה לששון ולשמחה ולמעדים טובים והאמת והשלום אהבו״
[מי שמעוניין, יכול לכתוב לנו איך כדאי לעזור לעם ישראל להתקדם עוד ועוד...]
)






