הקושיה העונתיתאלעד

מדוע חסידי חב"ד לא ישנים בסוכה?

תשובה:משיח נאו
ההסבר הכללי (על קצה המזלג) של מנהגנו לא לישון בסוכה, קשור לכך שעוצמת הקדושה בסוכה גדולה ונשגבה ביותר מכדי שיוכלו לישון בה. וכפי שמבואר בעניין האורות ה'מקיפים דבינה' שחש האדמו"ר האמצעי, שעל כן עם כאלה אורות נפלאים לא יכל לישון בסוכה מבלי לחוש צער.
אם תרצה ללמוד על הנושא יותר בהרחבה- תוכל לעיין בליקוטי שיחות של הרבי חלק כט, עמוד 211.

יתר על כן, בשולחן ערוך הרב (אדמו"ר הזקן) כתוב כך: "ועכשיו נהגו העולם להקל בשינה שאין ישינים בסוכה רק המדקדקים במצות ויש שלמדו עליהם זכות למי שנשוי אשה שחייב לשמח את אשתו ברגל ונשים פטורות מן הסוכה א''כ אם אינו רוצה לפרוש מאשתו מקרי דבר מצוה וכל העוסק במצוה פטור ממצוה אחרת כמו שיתבאר בסימן תר''מ ועל כן הוא פטור משינה בסוכה בלילה ואפילו אם אשתו אינה טהורה מכל מקום שייך שמחה כשבעלה מתייחד עמה בחדר אחד כמ''ש. ומכל מקום טוב להחמיר שיהיה לו סוכה מיוחדת שיוכל לישן שם עם אשתו ויקיים שתי המצות."

מועדים לשמחה ובשורות טובות!

זה מוגזם.סבא גפטו
"...קשור לכך שעוצמת הקדושה בסוכה גדולה ונשגבה ביותר מכדי שיוכלו לישון בה..." ממתי אתה יכול להשליך את ההרגשות שלך על קיום מצוות? וזה לא תקנת חז"ל - זאת מצווה מהתורה.

הרי תמיד אפשר לקחת כל מצווה ו/או דוגמא ממעשייה של אישיות דגולה מבעבר ולומר א: אם הצדיק הזה עושה את זה, אני חייב להידמות אליו. ונלך לדוגמא הפתאטית ביותר: אם משה רבנו הניח תפילין, מי אני שלא אניח. זאת מצווה מהתורה. הוא קיים אותה, וגם אני חייב. (וזה יותר פתאטי ממה שזה יכול להיות). או לחילופין ללכת לאופציה ב: הצדיק הזה עשה את זה, וואי, איזה מעשה גדול. אני לא יכול לעשות את זה. מי אני חושב ת'צמי? אני בדרגה שלו? הוא יודע מזה ארבעת המינים. אני בטוח לא אצליח לבחור כאלה ארבעת מינים מהודרים... לדעתי שתי הגישות מקורן בטעות נפוצה והן לא נכונות.
קיום מצווה כלשהי זאת חובה בלי קשר אם הרב שלך עושה או לא. ודווקא אם הרב שלך רוצה לבטל מצווה הוא צריך לתת נימוק הלכתי ולא שמימי. כמו שלא פוסקים הלכה מזוהר, כך א"א להשליך מושגים מזוהר ומקבלה של 'אורות' 'מקיפים דבינה' וכו' וכו' על מצוות שינה בסוכה. (ולא שיש לנו כזאת הבנה בח"ן)

ממה שאני שמעתי, אחד הרבנים של חב"ד ששהה בזמנו בשטח כלשהו ברוסיה/בריה"מ היה לו כ"כ קר והוא הצטער. ופשוט שהמצטער פטור מן הסוכה. ולכן לא רק שהוא לא היה חייב לישון בסוכה, בשו"ע מובא שהוא חייב לעזוב את הסוכה כדי שהמצווה לא תימאס עליו ואז יישנא את המצווה. במשך השנים שמעתי מספר רב של חסידי חב"ד שאמרו לי שהרבי הצטער וגם אני מצטער / הרבי לא ישן וגם אני לא אשן. זאת דוגמא לבעיה עקרונית שהחסידות מובילה לה. פנאטיות. לעשות משהו בלי לחשוב. ואני לא מתכוון להכליל חסידויות או אפילו את חסידות חב"ד, אלא לומר שזה קיים, וקיים הרבה, ולעניינו הפנאטיות מתבטאת במנהג (בן איש חי: מנהג למפרע גהנם - גיהנום) שלא לישון בסוכה.

לפני שנתיים שהיתי בחברון בסוכות בלילה. זה היה סמוך לשוק הסיטונאי והיתה שם סוכה גדולה. סוכה לאורחים. הלכו לישון שם, ומספר חבר'ה חב"דניקים שחשבו גם ללכת לישון, עמדו ליד הסוכה, ובדווקא, ממש להכעיס, החליטו שהם יישנו בסמוך אלינו, אך תחת קורת גג בטון. חשוב לציין שהסוכה היתה ריקה ויש בה מקום שינה לאיזה מאתיים אנשים.

ומה שכתבת על פטור האישה ממצוות סוכה וזה שהגבר מצטער. במקרה או שבמקר"ה (רק מה') דיסקסנו בהלכה זאת בסעודת החג, בבוקר-צהריים, הלכה שבשו"ע. שאדם צריך להתנהג בסוכה שלו כאילו היא דירתו וממילא הוא יישן עם אשתו כשם שבבית שלו הוא ישן עם אשתו. (ואני לא נכנס לעניין צניעות, שאנשים נוהגים להיכנס לסוכה בחופשיות ובלי לשאול, שגם שם אפשר לבנות חדר נוסף. והרבה עושים את זה) והרמ"א כותב שלו נראה שכיוון שסוכה היא מצוות עשה שהזמן גרמא, אין עניין (לא 'אין חובה') שהיא תישן בסוכה. והמגן אברהם ועוד ניסו להסביר דווקא בשונה ממנו, שכמו שבמשך השנה אדם ישן עם אשתו, כך גם צריך לישון בסוכה כפי שמופיע בשו"ע. ודווקא אם היא לא תישן איתו הוא יצטער ואז הוא (הגבר) יהיה פטור מן הסוכה. לכן אישה צריכה ללכת לישון בסוכה כדי שהיא ובעלה ישמחו, וכך בעלה יוכל לקיים את המצווה (של סוכה בשינה נטו)

וכל העניין הזה של להתחמק ממצוות סוכה (וכן, דובל'ה אתה יכול לערוך...) זה כ"כ מקפיץ אותי, ו90% מהאנשים שבישוב שהייתי בו בחג, ומדובר שם ביודעי ספר שלא מעט מהם הם אנשים שרוב היום לומדים תורה לשמה, ולא, לא מתעסקים בח"ן של ממש. דווקא שמתיימרים להציג את המצווה כ"כ חביבה עליכם, ובגלל שהיא כ"כ חביבה עליכם אתם לא יכולים לישון בה כי יש להם אורות וכו' וכו' וכו'... זה אפילו לא דמגוגיה זולה. זה... ציניות מלוכלכת.

המשך חג שמח ושנה טובה לכל בית ישראל.
רפושבבאכי"ר לכל הטועים והתועים.

ס.ג.

האם אין כאן גם בעיה של לפרוש מן הציבור??פועה
את שואלת אותי?סבא גפטו
על 'לא תתגודדו' הם עוברים, וזה ברור ופשוט לכל אחד. מן הסתם יש להם איזה נימוק מעניין... אבל ברור שהם עוברים על זה. קיים חשש רציני יותר שהם ממ"ש מחדשים דת.
אנסה לתרגם את דברי סבא גפטו לעברית עדינה:אלעד
מאיפה לקוחה הסברא שחיוב מפורש יכול להדחות מפני רוב קדושתו. הרי אין אנו נמנעים מלהניח תפילין או לתקוע בשופר מפני רום מעלתם וקירובינו על ידם לקוב"ה.
גם ידוע על גדולי אדמורי"ם שהיו לנים בסוכה, כשאר כל ישראל. גם מהאדמוה"ז עצמו משתמע (כפי שצויין לעיל) שאילו חלק ניכר מישראל היו לנים בסוכה כן היה חיוב פשוט לישון שם. האם כיום, כשרבים רבים ישנים בסוכה לא יחזור החיוב?
שמעתי דווקאקשקשן
שהרב יצחק גינזבורג דווקא ישן בסוכה מטעמים בחוכמת הנסתר (ושאפילו פעם כשהיה צעיר יותר זרקו עליו אבנים כשישן בסוכה...)
עצוב שעל תגובה כזאת צריכים לומר "כל הכבוד".סבא גפטו
כי פשוט שצריך לקיים את המצווה הזאת. אך עם כל זאת, אם הרב גינזבורג אכן עומד מול עמדת רוב חסידי חב"ד ואכן ישן בסוכה, שכרו גדול. כי הוא מונע ומשתדל מרבים לחטוא שוב ושוב.

אני לא רואה מצווה גדולה לישון בסוכה כשזורקים עליך אבנים.
יכול להיות שהוא יצא משם כשזרקו לא יודע.....קשקשן
מן הסתם..סבא גפטו
אני לרגע לא חושב שהוא מנסה להלביש עליו את הבדיחה על הבריסקר בכניסה ל'שוק הערבי' בשער יפו והערבי שתיכנן לדקור אותו עם הברכה לבטלה..
בכול אופןקשקשן
תזהר לא לזלזל בדעות של אחרים [מה גם שיש רבנים גדולים שחושבים כך], אפשר לחלוק אבל להשתדל בלי לזלזל, זה רק מוסיף שנאה ומרחיק את המשיח, ואף אחד לא ישמע לדעותך אם תמשיך לזלזל...
אני זלזלתי?סבא גפטו
אני מנסה להבין!
ייתכן וקיים קצר. העניין הוא שהבסיס שלי, (ולא שאני מתיימר להציג ת'צמי ככזה) שמצווה היא דבר שריר וקיים. תקנת וגזירות חז"ל - ג"כ. מנהגים, להבדיל מתקנות וגזירות - לא. במיוחד כשהמנהג נהפך לחובה ציבורית/מגזרית והוא 'נפסק' מהזוהר. ובמיוחד כשזה סותר מצווה ברורה ופשוטה. ייתכן וכאן הקצר, כי יש כאלו שחושבים שיש הנחות מוצא ובסיסים יותר חשובים.

אמשיך עוד מעט. אני צריך לזוז.
קודם כל זילזלת- יכול להיות שאתה חוזר בך-כל הכבוד!קשקשן
בקשר למנהג- אם זה מנהג שגדולי ישראל נהגו בו הוא יכול לבטל מצוות ודברים דומים, לפעמים יש תשובות [הרמב"ן ועוד הרבה] שמביאות פילפול ארוך בנוגע למשהו ובסוף נכתב 'אבל לא נהגו' וכך מסתיים כל הפילפול הארוך והמייגע...
וכי לרגע החיוב ירד?סבא גפטו
ההלכה ש'המצטער פטור מן הסוכה' לא מורידה את 'החיוב של המצווה'. הוא עדיין חייב במצווה. ואפשר לומר שבזה שהו לא מתחכם עם הקב"ה ומחליט לישון בגשם, הוא מקיים את המצווה. שאח"כ - כפי שכתבת לעיל, מופיע בשו"ע, ייתכן והוא יישנא את המצווה. כך שלא לא היה מצב שבעתיד "...יחזור החיוב".
תשובתו של הרבח לשאלות כמין אלהמושיקו
קישור לשיחה הנ"למושיקו
http://www.otzar770.com/
באוצר הרבי,התוועדיות שנת תש"נ חלק ד' עמ' 325
למושיקואלעד
אני לא "מחפש לחרחר ריב לעורר מחלוקת ושנאת חינם בין בני ישראל" חלילה.

אבל אני כן רוצה תשובה הגיונית איך מקעקעים חיוב מפורש בגלל סברא.
אלעד- אני חושב שנתתי לך את כל תמצית ההסבר האפשרי.משיח נאו
לא מדובר פה על "קעקוע של מצווה בגלל עניין קבלי מחכמת הח"ן" כפי כתבת, אלא על תחושת צער שעפ"י תורה פוטרת משינה בסוכה!
החיוב ההלכתי הוא "לדור" בסוכהדובלה
במה זה מתבטא? אומרת ההלכה, שזה מתבטא בכך שהוא עושה בסוכה מה שרגיל לעשות בביתו כל השנה. כגון - אכילה, שינה, טיול ושינה. ומודגש בהלכה שעיקר המצווה היא באכילה.
ממילא הדיוק שלך לא לגמרי נכון. החיוב הוא לדור בסוכה, ואני מקיים זאת ע"י האכילה, השינה והטיול. אם נוצר מצב שאני פטור משינה בסוכה ולכן אינני ישן שם, לא נחסר כלום בקיום מצוות הסוכה, כיון שאני עדיין מקיים אותה באמצעות העיקר - אכילה, ואת זה אני עושה בהידור ובהקפדה.

גם "להתחכם עם הקב"ה", זהו רעיון מוטעה מיסודו, כיון שלדעתך כל הידור מצווה שאתה מוסיף בו הוא התחכמות בעלמא, עכ"פ אם אתה לא שלם בכל המצוות האחרות באותו הרגע... זה כמובן לא נכון. אם אני יודע שאני לא ישנא את המצווה בגלל זה, ואדרבא - חיבוב המצווה שלי כ"כ גדול עד שאינני מסוגל כלל לאכול מחוץ לסוכה אפי' אם יורד גשם, זכותי לעשות זאת ולזכות יחשב.
אדמו"ר הזקן לא ישן בסוכה!!!!משיח נאו
לכן ממילא דבריך מבוססים על הנחה עובדתית שגויה...
איננו נמנעים מקיום המצווה מפאת קדושתה אלא אדרבה- כפי שהדגשתי חב"ד מקיימים מצוות ישיבה בסוכה בשיא ההידור הרבה יותר מאחרים!
קדושת הסוכה לא מאפשרת לישון בתוכה! האדמו"ר האמצעי חש בגופו באופן העז ביותר את האורות המקיפים דבינה בזמן שהייתו בסוכה, ואי לכך ולא יכל בשום אופן להיות מסוגל לישון במקום עם אורות שכאלה!
אדמו"ר הזקן לא ישן בסוכה!!!!משיח נאו
לכן ממילא דבריך מבוססים על הנחה עובדתית שגויה...
איננו נמנעים מקיום המצווה מפאת קדושתה אלא אדרבה- כפי שהדגשתי חב"ד מקיימים מצוות ישיבה בסוכה בשיא ההידור הרבה יותר מאחרים!
קדושת הסוכה לא מאפשרת לישון בתוכה! האדמו"ר האמצעי חש בגופו באופן העז ביותר את האורות המקיפים דבינה בזמן שהייתו בסוכה, ואי לכך ולא יכל בשום אופן להיות מסוגל לישון במקום עם אורות שכאלה!
מה שייך פה עניין פרישה מהציבור לנושא?...משיח נאו
עפ"י תורה ושו"ע חסידי חב"ד מנועים משינה בסוכה מדין המצטער.
לכן לא הבנתי מה לזה ולעניין פרישה מהציבור?...
חוסר ההבנה פה היא שלך אדון יקר.משיח נאו
תקרא שוב את דבריי- לא דיברתי על "תחושות ורגשות", אלא על הלכה מפורשת שהמצטער פטור משינה בסוכה!
מובן שמי שלא חש צער מצווה לישון בסוכה, אלא שחסידי חב"ד מובן מאליו שמרגישים צער מהטעם האמור לעיל.
אז מהיכן יכולה להיות למאן דהוא את החוצפה לומר לחסידי חב"ד לנהוג בניגוד לדרך שבה נהגו רבותינו-נשיאינו מזה דורות?!?!

אכן בעניין הישיבה בסוכה- בזה אדמו"רי חב"ד נהגו תמיד להדר בלסעוד ולהתוועד בסוכה גם כאשר ירד גשם זלעפות, שבהחלט אפשר לומר שעפ"י דין היו רשאים לצאת- בכל אופן ישנם אינספור סיפורים למשל על כ"ק האדמו"ר הרש"ב, האדמו"ר החמישי שייסד את ישיבת 'תומכי תמימים'- כיצד חינך אותם למסור את נפשם בנושא של הידור במצוות הישיבה בסוכה, אפילו במצב של קור וגשמים עזים ביותר! והסיבה לכך פשוטה: העונג שחשו מהישיבה בסוכה היה כה גדול- עד שפשוט לא חשו שום צער מהגשמים או מהקור...

לעומת זאת בנושא השינה- פה זה כאמור סיפור אחר לגמרי: עניין ה'מקיפים דבינה' השפיע על אדמו"ר האמצעי באופן כל כך חזק, שפשוט לא יכל לישון בסוכה מבלי לחוש מכך צער עמוק! לכן עפ"י המצווה מדאורייתא ועפ"י שו"ע- חסידי חב"ד לא יכולים ואף לא צריכים לישון בסוכה!!!

איש מחסידי חב"ד בחברון לא עשה שום דבר ע"מ להכעיס ח"ו, אלא נהפוכו- אתה הוא החוצפן במידה וציפית מהם לישון בסוכה! אתה וכל שאר האנשים שהיו שם וניסו לבוא אליהם בטענות, שנובעות אך ורק מבורות וחוסר ידע והבנה...

אז עכשיו אתה בא לשנות סדרי עולם?! הרי מדורי דורות קבעו חז"ל שנשים אינן מחוייבות במצוות סוכה, ולכן עובדה שגם להלכה היה מה להגיד באופן חד משמעי כפי הציטוט שהבאתי. מצוות הגבר לשמח את אשתו (בפרט ובעיקר בחגי ישראל עוד יותר משאר ימות השנה הרגילים), ואיך ישמח אותה באם הוא יישן בסוכה וישאיר אותה לבדה בבית???

אינני יודע על איזה "אנשים יודעי ספר" אתה מדבר... אני מדבר על אדמו"רי חב"ד קדושי עליון ונשיאי ישראל!!!!! ואני בהחלט חושב שאת הפיסקה האחרונה שרשמת צריך לא רק לערוך אלא פשוט למחוק!!!!!!! על החוצפה שלך להיכנס לפורום של חב"ד ולהתבטא בצורה שכזו על אדמו"רי חב"ד ולקרוא לזה "ציניות מלוכלכת" תתבייש לך!!!!! לך תנפנף בדגל הציוייני של "מדינת ישראל" שבשמו גירשו אותנו מגוש קטיף וצפון השומרון, ותמשיך להאמין במשיחיות השקר של "אתחלתא דגאולה"- רק בבקה תעזוב אותנו בשקט!

זו הייתה כמובן תשובה לסבא גפטו מהודעתומשיח נאו
הראשונה בשרשור
אנסה, ברשותך, לסכם. תקן אותי אם אני טועהאלעד
ההבדל בין הגישות השונות נובע מהבנת המושג מצטער.
על פי הגמרא והשו"ע הרגיל "מצטער" תלוי ברוב בני אדם, ולכן גשם וקור יכולים להוות פטור ממצוות ישיבה בסוכה (כולל אכילה ושינה) ע"פ גדרים ידועים של תבשיל פול שנקרש, והנשאר לאכול בסוכה במקרה זה נחשב כ"חסיד שוטה" ע"ש
לעומת זאת, ע"פ שו"ע הרב והנהגת אדמו"רי חב"ד "מצטער" תלוי באדם עצמו. לכן גם אם מטר עז ניתך על הסוכה אפשר ואפילו ראוי לאכול כי עצם הישיבה לא מצערת אותו, והוא נכון למסור נפשו על האכילה מה שמביא אותו לידי שמחה של קיום המצווה בתנאים של מסירות נפש ממש. ובשינה לעומת זאת, האדם מצטער מאוד כי הוא לא יכול להכיל את האורות והקדושה הנוראית שמצויה בסוכה ולכן הוא פטור (גם אם מבחינה טכנית מאוד קל לישון שם). וגם אם הוא עצמו לא חש את הרוממות הוא מצטער בשם רבו, או על עצם העובדה שאינו מרגיש את הקד'.

הבנתי נכון?
לפחות אתה מדבר לעניין! ובכן כמה דיוקים:משיח נאו
1. ראשית, אני חושב אלעד שהוכחת שאתה משתייך לאלה שבאמת שואלים בצורה עניינית ואמיתית על מנת לדעת ולהבין, ומגיע לך על זה יישר כוח!
כי אתה בוודאי יודע, שישנם תמיד כאלה (אין הכוונה לחברים פה בפורום, למרות שההערות של "סבא גפטו" היו מאד קנטרניות ולא ענייניות לחלוטין) שכל מטרת שאלתם היא לחרחר ריבים ולזרוע שנאת חינם וכלל אינם מתעניינים באמת בתשובה, ואליהם הרבי מתכוון באותה שיחה שמושיקו היפנה אותך בספר ההתוועדויות תש"נ כרך ד' עמ' 325- לכאלה באמת לא שייך ולא ראוי שנשיב ברצינות! אבל לגבי יהודים כמוך ששואלים בתמימות- פה זה סיפור אחר לחלוטין..

2. אינני יודע אם התקיים בחז"ל פלפול מעמיק בהגדרת המושג 'מצטער' (ייתכן שכן ולא למדתי את הנושא), אבל כדי לא לסטות מהעיקר צריך להבהיר חד וחלק בכל הנוגע למנהג חב"ד בנושא- הסיבה היא שהאדמו"ר האמצעי לא יכל לישון בסוכה מבלי לחוש צער, וכל זה מהטעם המבואר לעיל בעניין האורות המקיפים, וכך נהגו כל אדמו"רי חב"ד עד לרבי מלך המשיח בדורנו זה!
ממילא מובן וברור שכך נהגו וכך נוהגים גם כל החסידים!

3. היות וציינתי את העניין שחסידי חב"ד מאז ומתמיד נחשבו למהדרים שבמהדרים במצוות, ובפרט כמובן בענייני החגים (מצה שמורה בפסח, כלהידוי סוכות וכן הלאה)- אתה אבל בהחלט שואל שאלה טובה בנוגע למה שמורה ההלכה בעניינים הללו, והאם אין בעיה להדר בישיבה בסוכה גם בעת הגשמים? בו ואומר לך דבר אחד בתור דוגמא: היה פעם צדיק בשם רבי מדרכי מלכוויטש (שדווקא כמה שנראה לי השתייך לחסידות אחרת ולא לחב"ד, אבל על תתפוס אות במילה), שמסופר שפעם אחת ירד מבול גשמים על סוכתו אך הוא המשיך לשבת בה. באו ואמרו לו שכתוב בשולן ערוך שהנוהג כך נקרא 'הדיוט'. ואותו צדיק ענה להם: "הלוואי ואזכה להיות הדיוט של הקב"ה!"... בקיצור, תשפוט בעצמך אחי...

4. לגבי מה שרשמת בסוף, אומר לך לגבי עצמי למשל: אני כמובן אינני בדרגה שמסוגל לחוש את ה'מקיפים דבינה', אבל בוודאי שהייתי חש צער עמוק מנשוא לישון בסוכה מהסיבה הפשוטה, שלעשות ביודעין ובדיעה צלולה משהו שהוא בבחינת מרידה ברבי מלך המשיח ובשאר אדמו"רי חב"ד- איך ניתן לעשות דבר כזה מבלי לחוש צער?!?!

שבת שלום ורק בשורות טובות וחג שמח!

יש בזה משהו, אבל טעותדובלה
זה אמנם תלוי גם ברוב בני אדם, אבל דבר ראשון באדם עצמו. כלומר:
העניין של רוב בני אדם מדבר במקרה, בא ניקח לדוגמא זימזום של זבוב. או ריח של פרח מסויים. כולם שומעים את הזבוב וכולם מריחים את הפרח, אבל הוא היחיד שזה מפריע לו. לכאורה בזה מדובר שבטלה דעתו אצל כל אדם.

אבל כאן מדובר בצער שהגורם שלו אמנם קיים רק אצל חסידים, אבל הוא היה מפריע גם לכל אחד אחר אילו היה לו את הרגש הזה. ובמילים ברורות יותר: המצב הוא שרק לאדמו"ר האמצעי (למשל) הפריעו האורות המקיפים, אבל זה בגלל שרק הוא הרגיש אותם. כל אחד אחר שהיה מרגיש אותם גם הוא היה מצטער.
והרי זה דומה (להבדיל וכו') לאדם שרק הוא רגיש ואלרגי לעקיצות של יתוש למשל, שהדין הוא שאדם זה פטור מהסוכה כיון שכל האנשים האלרגיים גם הם מצטערים מאותו הדבר.

ובנוגע לחסידים, שהם מצטערים לישון בסוכה, כיון שזה מכאיב להם שאינם מרגישים את המקיפים וכו' כפי אריכות הביאור בזה, גם זה מפריע להם בגלל שהם חסידים ולכן זה כואב להם ומטריד אותם. אבל גם כל אדם אחר שהיה עומד במקומם היה מצטער. אצל שאר העולם פשוט לא קיים הרגש שבגללו בא הצער.

מלבד כל זה, לא מדוייק לומר באופן גורף שזה עניין שתלוי בדעת רוב בני אדם, כיון שבהרבה דברים זה נמדד כל אחד לפי עניינו. למשל, יש דין שאם זה טורח גדול מידי בשבילו להביא ולהחזיר כל פעם את הכרים והכסתות, הרי הוא פטור. כך גם יש הבדל לגבי שינה ברחוב, עד כמה הוא מפחד וכו'.

אוקי, אני צריך ללכת. המשך יבוא, שבת שלום וחג שמח!
אלעדי וסבא גפטו משכנעים יותר.פועה
בוודאי.....דובלה
עבר עריכה על ידי דובלה בתאריך כ"א תשרי תשס"ט 04:32
ככלל, תמיד מי שיסביר את דעתי, הוא יהיה לגביי המשכנע ביותר. אבל לא חשוב כרגע.

אני רוצה להשיב ולהאריך בזה, אבל אני לא מוצא את הזמן. רק הייתי רוצה להדגיש שסבא גפטו טועה בכמה הנחות שהוא מניח כבסיס בטענותיו.

א. אין לזלזל במנהגים. מנהג ישראל תורה הוא. ולא רק מצווה מהתורה או תקנת חז"ל, כפי שסבור גפטו.

ב. גפטו טוען שלא לומדים הנהגה בפועל ממה שעשה הרב פלוני, אלא ממה שאני מבין מההלכה. זו טעות, כיון שהעניין של "מעשה רב" מוזכר כבר בגמרא - החל מהדוגמא המפורסמת של רב אחא שחיפש דווקא הדסים של "תרי וחד" מכיוון שרבו רב כהנא הכשיר אותם (יש גם סיפור דומה לגבי ערבות קטומות כמדומני, לא זוכר את הפרטים), וכלה בשולחן ערוך ובפוסקים, שהלכות רבות נפסקו (אחרי כל הפילפולים) כפי ש"נהגו במדינות אלו" או שכך נהג רב מפורסם. עיין ותמצא כזה על כל צעד ושעל בטור, שו"ע, בית יוסף, דרכי משה ושאר הפוסקים..

ג. חב"ד האחרונים שאפשר להאשים אותם בניסיונות "להתחמק" ממצווה ואפילו מהידור מצווה. בפרט בסוכה. חב"ד הם המהדרים ביותר והמקפידים ביותר בתחום הזה, הן במצוות ישיבת סוכה גם בגשם וגם בשתיית מים בלבד, והן במבנה הסוכה שיהיה דווקא ד' דפנות שלימות וריבוי סכך מהודר וכו', אתרוג קלבריא ועוד.
ובכלל, חב"ד מקפידים עד קצה האחרון גם בדברים רבים אחרים. התפילין של חב"ד הם המהודרות והיקרות ביותר בשוק. טלית קטן, דווקא מצמר ודווקא עם גומי השומר על הציצית מתוחה כדעת אדה"ז. בחב"ד מקפידים על מצה שמורה עבודת יד בלבד במשך כל הפסח, ובכלל בפסח ההידורים בחב"ד הם הקיצוניים ביותר. הכנה לתפילה, מקווה, ועוד רבים הדברים וא"א לפורטם. אני חותם לכם שכל חב"ד היו ישנים בסוכה אפי' בגשם אם רבותינו היו דורשים זאת. בקיצור, חב"ד הינם יהודים שומרי תורה ומצוות לא פחות ממך. דעה הלכתית שונה משלך, איננה מוכיחה שהם מחפשים להתחמק ממצוות.

כעת, אפשר לדבר על העניין עצמו, שאגב כפי שהובא פה כבר, אינו חידוש של הרבי, אלא כך נהגו חב"ד כבר לפני כ-150 שנה מזמן אדמו"ר האמצעי, וכך גם נהגו חסידות בעלז ועוד.
וכשירחיב לי ה' בזמן, אכתוב עוד.
אני הולכת בדרך חב"ד,לא מקפידה במצוות כמו חב"דאנונימי (פותח)
סבא גפטו ,אתה כאן לחפס פסילות ולא הצלחת אם הייתה מצליח היית עוזב כאן,
והרי אני מעדות המזרח,ועדות המזרח אוכלים קטניות בפסח,אלה חיים יותר קלים זה מנהג מקבל פסק הלכה,הם לא נקראים כופרים חס ושלום, כולל אותי ,הלואי והייתי יכולה להקפיד כמו חב"ד בחג הפסח ,התארחתי אצל חב"ד בערב פסח,הרגשתי יציאת מצרים ממש כפשוטו,אני לא רגילה לאכול מצה שמורה מכוסת בנילון שלא חס ושלום יקבל לחות ,ורק מצה שמורה כל הפסח,לא קל לאחר שותים מרק וכל מה שרוצים כגון תפוחי אדמה עוף וכו, אין לתבל מצה במרק אין הרבה דברים ,זו ממש יציאת מצרים בפסח ,בשביל זה אני אומרת שאני הולכת בדרך חב"ד ולא חבדניקית איך אני יכולה לעמוד בתנאים כאלה קשה מאד בפסח,ישר כוח,אצלי אבות אבותי מתימן לא נהגו כך,ואני נוהגת כמו התימנים קל יותר,ויש לזה פסק מנהג כמו פסק הלכה ,כנ"ל לגבי הסוכה לא ישנים בגלל אורות מקיפים חזקים, זה מנהג וזה מה שצרייך להיות להם ללכת כפי שחב"ד נוהגת,אין להם סיבת בתחמקות אלא האורותשמקיפים גבהים כשה הלם לשישון רק בסוכה אך הם כמעט דרים בה,לא אוכלים בבית עושים הכל בסוכה אכילה שתיה הכל מלבד לישון,בנית הסוכה בהקפדות חמורות לבניה כסוכה כשרה למהדרין,הלואי וכל השליחים של כ ל הזרמים היו תורמים לחברה בקדושה, כמו חב"ד בארץ ובכל העולם,היו עושים רק רבע ממה שחב"ד עושים בהפצת המעינות החוצה ,ולהבאת הגאולה כמו שהרבי נהג לעשות הכול להבאת הגאולה,בא ונסכם ועמך כולם צדיקים ,לעולם ירשו ארץ ,כל עם ישראל הולכים על פי תורת ישראל ,וכל עדה ועדה הולכת לפי מנהגיה ,אך התורה מול עיניהם תורת אמת,דרכיה דרכי נועם ונתיבותה שלום .יחי מלך המשיח !
כיום, נראה לך שכל האשכנזים לא אוכלים קטניות בפסח?סבא גפטו
אם אני / עקרת בית / מישהו/י לוקח אורז ובודק אותו שלושה פעמים, כשהאורז הזה (בניגוד לאורז שאוכסן בתקופת הרמ"א) לא מאוכסן בקרבת חיטים, והאורז יוצא נקי וחלק, הוא אורז לכל דבר ואין מה לחשוש שיש בו מי מחמשת הדגנים האסורים בפסח. ובאמת יש היום מספר רבנים אשכנזים שנוהגים לאכול (לא כי זאת 'מצווה' לאכול קטניות בפסח, אלא כי אין טעם לאסור על עצמך מה שהתורה לא אסרה עליך) קטניות בפסח. אם זה כי הטעם של ההנהגה לא תקף היום לשיטתם, אם זה כי אנחנו חיים בארץ ישראל, ובארץ ישראל צריכים לנהוג כמנהג תושבי המקום ואלו היהודים הספרדים (ספרדים מאזור ירושלים לדוגמא, לא ספרדים שהגיעו לכאן מקום המדינה. אלה יש להם מנהגים שונים) ואם זה מסיבות נוספות. אפשר להזכיר שאחד הנושאים שהגאון מוילנא העלה בתחילת מסעו לארץ ישראל (שנקטע...) שהוא יצטרך לנהוג בהרבה דברים כמנהג אנשי המקום - יהודים מזרחיים.
אני עדיין לא יודע אם אני ממש אוכל קטניות כשאשא אשה, אולי אצטרך לעשות 'המרת דת' (...) לספרדים/תימנים, וזה אומר לקבל את כל ההנהגות שהתקינו להם החכמים שלהם, אבל אין שום סיבה להשארת איסור קטניות באיבו.
יש מאמר מאוד מעניין של הרב בר-חיים בעניין.
אגב, הזכרת את עדות המזרח כמי שאוכלים קטניות בפסח. כך שא, זה לא לגמרי נכון. ב, גם אצל אלו שאוכלים, יש רבים שלא אוכלים מיני קטניות מסויים. המרוקאים לדוגמא, רובם המוחלט לא אוכל בפסח אורז. וד"ל.

את זוכרת את יציאת מצרים שאת אומרת שזה יציאת מצרים כפשוטו? מאיזה עול הרגשת שאת יוצאת שעברת לחב"ד - שם אין את העול הזה? איזה? עול של מדינת ישראל? כאילו, שאני אבין..

חב"ד לא אוכלים שרויה? שרויה זה דבר בטל. שהרי איך עושים 'כורך'? שהרי בחסה יש מיצים שבפה כבר מרטיבים את המצה. חבל לי שנתפסת לכת שכזאת. ובלי קשר לכת, למנהג ה'שרויה' מנהג שמזכיר לי יותר מכל את אמרתו של הבן איש חי: "מנהג, למפרע גהנם (גיהנום)"

שאר מה שכתבת אי אפשר להתייחס אליו בצורה עניינית. את חיה ב'אורות' של חסידות, את פנאטית ואת לא חושבת על מה שאת עושה. "אי אפשר למדוד", "רק רבע ממה שחב"ד עושים בהפצה..." (מה הקשר?) "הרבי נהג" (מה הקשר בין הרב לתלמידים שלו? אם הרב טועה התלמידים ימשיכו? בקיצור, את מדברת גבוהה גבוהה אבל טיעונים שטותיים שאין להם בסיס הלכתי, והמקור שלהם הוא בספרי הזוהר והקבלה שמהם לא פוסקים הלכה, בוודאי שלא מפרים מצוות דאורייתא.

דבר אחרון, לחשוב שלאחוז בחיל וברעדה בעת התפילה מעיד על "הקפדת מצוות כמו בחב"ד" - זאת טעות. לא בזה נמדדת הקפדת המצוות שלך.

רפושבבאכי"ר
הזלזול שלך במנהגי ישראל לא יוביל אותך למקום טובדובלה
ובוודאי לא מראה על יראת-שמיים יתרה.
וכשאתה מחפש להקל בעניינים כאלו, זה בסדר. ובפרט כשהקולא לא מגיע בגלל מנהג אלא בגלל נוחות וסברות. ולמרות שהם מנהגים וחומרות שנוהגים אצל חלקים רחבים מאוד מציבור שומרי המצוות, ולמרות שמדובר בנוגע להישמרות מחמץ בפסח שעל זה נאמר שכל המחמיר בזה עד קצה האחרון ה"ז משובח וכל הנשמר ממשהו חמץ בפסח מובטח שלא יחטא כל השנה וכו', כל זה לא מעניין אותך כיון שיש לך סברות לקולא ויותר נוח לך ללכת על פיהם.

אבל כשלזרם מסויים יש מנהג שלא מוצא חן בעיניך, ואינו קשור לקולא או חומרא אלא למנהג, פתאום זה נסיון להתחמקות ממצוות. ולא משנה שהציבור הזה מקפיד ומחמיר ביותר בדברים אחרים, מה שמוכיח שלהתחמק ממצוות זה ממש לא מה שהם מחפשים אלא להיפך, אבל זה לא מעניין אותך. רק הסברות שלך והדיעות שלך הם אלו שמנהלות את היהדות.

ישנו מנהג למלא את כוס היין לקידוש עד גדותיו באופן שנשפך מעט. אני מכיר יהודי שמתנגד מאוד למנהג הזה כיוון שזה ביזוי אוכלין ובל תשחית וכו'. אמרתי לו, אבל הרמ"א פסק לעשות כך!! (אגב, גם זה פסק שמבוסס גם על מנהג העם). הוא לא קיבל ואמר שהרמ"א טועה, זה ביזוי אוכלין.

אתה יודע שרוב האשכנזים נוהגים לפי פסקי הרמ"א. גם כאן, בלי שאלות, נוהגים כפי שהוא פסק. כמה אנשים באמת ניסו לברר מדוע אין בזה ביזוי אוכלין ובל תשחית? הרבי דווקא כן התייחס לזה ותירץ את העניין. אבל לשיטתך, אסור לנהוג כדעת הרמ"א כל עוד לא הוכחת בסברה שלך ובשכל שלך שזה אכן מותר. אין פוסקים, אין שולחן ערוך, אין מנהגים, אין גדולי ישראל, אין רבנים, יש רק "אני", "אנוכי". "אני ואפסי עוד".

עד מתי תזלזל במנהגי ישראל ובגדולי ישראל? עד מתי תחשוב שאתה היהודי היחיד שיודע וקובע כיצד לנהוג?
יש שלא מקפידים כאבותם ולא שופטת למה?יש נישואי תערואנונימי (פותח)
אשכנזים ועדות המזרח אז הולכים לפי הבעל,או שיכיםאנונימי (פותח)
מסורת ביתם ,ויש שמקלים והם לא מעדות המזרח, אני לא קובעת מה טוב מה לא, מה צודק ומה לא ,תמיד אומרת ועמך כולם צדיקים, לעולם ירשו ארץ .
אני לא זוכרת איזה אדמו"ר של חב"ד זה היהחילא דמשכנא
אבל היה אדמו"ר אחד שלא יכל לישון בסוכה ובגלל זה הוא לא ישן בכלל בכל חג הסוכות העיקר לא לישון מחוץ לסוכה!
הרבי בעצמודובלה
אומרים שלא ישן במשך כל חג הסוכות. אולי נמנם קצת.
זה נשמע לא הגיוניקשקשן
כתוב בגמרא שמי שנשבע שלא יישן 3 ימים מלקין אותו לאלתר - כיוון שאין דבר כזה שאדם יהיה ער 3 ימים רצוף! [כידוע חג סוכות הינו 7 ימים].
אבל אולי הרבי היה משהו אחר...
אם הוא נמנם אז זה הגיוניאלעד
והרבי הוא באמת משהו אחר, מסתבר
נכון.דובלה
זה מסתבר גם מעוד כמה וכמה דברים מעניינים שהיו איתו. הבולטים שבהם היו בתקופה שלאחרי שמחת תורה תשל"ח, שאז הרבי קיבל התקף לב, כידוע.

דבר ראשון בשעה שהוא קיבל את ההתקף, באמצע ההקפות, הרבי נשאר לעמוד וביקש שימשיכו לרקוד, למרות שכולם ראו שהוא החוויר ובקושי עמד. אחרי ההקפות הוא עלה בעצמו את המדרגות עד לחדר שלו. הרופאים שהוזעקו מייד אח"כ אמרו שזה היה התקף קשה מאוד והם לא האמינו שהוא נשאר לעמוד, ועוד לטפס מדרגות, וכל זה בלי להשמיע אנחה בשעה שזה אמור להיות כאבים נוראיים.

במשך התקופה שהרבי נשאר לנוח בחדרו כדי להתאושש ולהבריא (בין שמחת תורה לר"ח כסלו), קרה שהוא נרדם ל-4 שעות רצופות. הרבנית אמרה אז שזו הפעם הראשונה שהוא ישן כ"כ הרבה זמן רצוף!!!

באותה התקופה, הרבי ביקש מהרופאים רשות לומר שיחה לקהל. אחרי התייעצות הרופאים הסכימו שידבר במשך 5 דקות בלבד. בפועל הוא דיבר 20 דקות, כשהמוניטור שלו קיפץ בצורה מפחידה.
מה שמעניין יותר שהרבי אמר בהזדמנות אחרת מאמר חסידות, במהלך אמירת המאמר הרופאים הבחינו פתאום שבמוניטור ישנו קו ישר, אפס... הרופאים נבהלו זינקו אל הרבי. לתדהמתם הרבי היה עדיין באמצע אמירת המאמר ללא שינוי. היה נראה שהוא נמצא כעת בעולמות אחרים... הסיפור הזה הוא עדות ראייה של הרופאים, המזכירים ואנשים רבים שנכחו שם.
מה שמצחיק בכל הנושא של האור המקיף-ניצוץ חן
שאור המקיף, זה לא רק בסוכה, גם הציצית וגם התפילין הם אור המקיף (כמו שמבואר בשער הכוונות להאריז"ל), אז אולי שהחבדניקים יפסיקו ללבוש ציצית ולהניח תפילין כי הרי הם מצטערים, ומצטער פטור מן התפילין, ואז גם יפסיקו לעשות חילול ה' ברחובות.
תשובהחסיד שוטה
בס"ד
א. כדאי להיזהר קצת לפני שפותחים את הפה על האדמו"ר האמצעי.
ב. באמת לא יושנים בתפילין וציצית זה בבגד- ובכל מקרה גם נכנסים עם זה לשירותים ולכן זאת שאלה בפני עצמה. מסתמא יש הרבה מה להאריך ולהעמיק וכו' וכתבתי רק כלאחר יד.
ג. חילול ה' ברחובות????!!!!!!!!
תשובה...ניצוץ חן
מה התשובה -"זאת שאלה בפני עצמה" תשובה מבריקה ומענינת.
באופן עקרוני כדאי להזהר קצת לפני שמקשקשים שטויות.
בדיוק כמו שכתבת, כדאי להיזהר לפני שמקשקשים שטויות.דובלה
א. איפה כתוב ש"מצטער פטור מן התפילין והציצית" ????
ב. כל המצוות פועלות המשכת אורות מקיפים. נכון. אין קשר בין זה לנאמר על סוכה, שמלבד העניין הרגיל של המשכת אורות מקיפים ע"י המצווה, הרי שבתוך הסוכה עצמה מ-א-י-ר-ים האורות המקיפים. ואת הסוכה לא מניחים על הראש והזרוע אלא ישנים ב-ת-ו-כ-ה.
הערה לסיום האשכולמושיקו
כתוב במפורש במסכת סוכה שהתנאים רקדו כל לילה כל ליילה בשמחת בית השואבה והם היו מתנמנים אחד על כתפי השני (ולא בסוכה...)
זאת שאלה בפני עצמה- על הציצית.חסיד שוטהאחרונה
ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

חבדניקים מתגייסים לצבא כמו דתיים לאומייםתמימלה..?
או לא מתגייסים כמו חרדים?
לא זה ולא זהתות"ח!

הם מתגייסים (לא יודע בדיוק כמה אחוזי הגיוס שם, אבל הם לא כמו החרדים, זה בטוח), אבל לעומת הדתיים-לאומיים שמתייחסים לצבא כחלק מהתחייה הלאומית של עם ישראל, כחלק מהגאולה, החב"דניקים מתייחסים אל זה בצורה פרגמטית, שצריך צבא באופן טכני כדי להגן על העם (כך לפחות ידוע לי). אגב, זו תפיסה שדומה גם לתפיסה החילונית את הצבא. הויכוח העקרוני הזה הוא לא רק לגבי הצבא, אלא לגבי כל מוסדות המדינה וכו'.

אממתמימלה..?

אבל בחבד הכל סובב סביב השליחות של האדם, אז אולי בטוחים שזו השליחות של הבחורים בגיל הזה...

אני יודעת שבתי ספר של חבד וכאלו לא נחשבים חרדיים אלא ממלכתידתי כי הרבי רצה שאנשים שלא שולחים את הילדים שלהם לחרדי-ישלחו לחבד ויקבלו חינוך מספיק חרדי ומספיק ממלכתי... אז ישיבות חבדניקיות זה כמו הסדר או כמו ישיבות חרדיות?

נכון, את צודקתתות"ח!

חשבתי על זה, התלבטתי אם לכתוב את זה. חלק מהמידד של השירות בצה"ל בחב"ד זה המידד של השליחות, שכדי לקדש את שם ה' בעולם ולגרום לשם שלו להיות אהוב בעולם, הם הולכים לצבא (לא יודע בוודאות אם זה השיקול שלהם, אבל זה בהחלט הגיוני). אבל בסופו של דבר אצלם זה רק כלי כדי להגן/לקדש את שם ה' בעולם. מבחינת התפיסה החבדי"ת אין ערך עצמי (ערך מקודש) לצבא. לא כ"כ הבנתי את השאלה שלך בסוף.

נ.ב אינני חב"דניק והדברים נכתבו לפי ראות עיניי. עדיף שתשאלי חב"דניק שיסביר לך את תפיסתם.

תודהתמימלה..?
השאלה היתהבישיבות חרדיות אסור להתגייס, בהסדר חלק מהישיבה זה הצבא, איפה חבד ממוקמות על הרף של אסור עד חובה?
בשמחהתות"ח!

אה, עכשיו הבנתי. לא יודע. מניח שבאמצע (יש אפשרות אך לא חובה)

איפשהו באמצעפונקציה

יש ישיבות שהמקובל בהן הוא לעשות פטור (כמו הישיבה בכפר חבד) ויש כאלה שיש להן הסכמים עם הצבא על שירות אחרי שנת לימודים ב770 ורצוי גם חתונה (כמו הישיבה בקרית גת)

שתיהן ישיבות גדולות עם לא מעט תלמידים.

אבל חייבת להדגיש שבסופו של דבר זו תהיה הבחירה האישית של הבחור לכאן או לכאן וזה לא משנה איפה הוא לומד.

באף ישיבה אין איסור מפורש ללכת לצבא (אלא רק מינימום דחיית שירות עד אחרי החתונה) אבל גם אין יותר מידי עידוד לצבא.

רעיונית זו מה שהבחור רוצהפונקציה

לדוגמא במשפחה שלי חלק עשו פטור משירות וחלק שירתו.

אחת הבעיות המרכזיות שגורמות להמון בחורים להוציא פטור זה שהצבא עושה להם בעיות עם שנת הלימודים ב770 אחרי 3 שנים בישיבה גדולה ואף בחור לא רוצה להיות עריק ולהסתבך.

התוצאה היא שחלק מהבחורים עושים פטור וחלק חותמים על הסכם מסויים שדוחה להם את השירות לאחרי החתונה.

לרוב מי שעשה פטור כבר לא יעשה צבא, אם כי יש כאלה שמבטלים אותו (לפעמים אפילו בגיל 30+ ואז הם מתגייסים לפיקוד העורף, הרבנות או כל מיני דברים בסגנון).

ממ מענייןתמימלה..?אחרונה

תודה

מחפש ספרים חב"דים על תפילהred panda

היי,

במסגרת מאמר שאני עושה על תפילה וכוונותיה , מחפש  שמות של ספרים חב"דיים על עניין התפילה וכוונותיה (מה לכוון וכו'). ברמת הידע שלי, למדתי בעיקר את ספר התניא ועוד מספר קונטרסים קטנים.

תודה!

ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

דיוק כל אות במילים "כי ה' לצד הזה", כמו "לך לשלום"hamedinai

תקציר:

האדמו"ר מלובביץ׳ (חב"ד) לנתניהו -

"תצטרך להיאבק עם 119 אנשים, בוודאי לא תתרשם מזה כיוון שהקדוש ברוך הוא לצד הזה״.

דיוק המילים "לצד הזה" ולא "בצד הזה", דומה מאוד למה שבתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".

הסבר בדרך אפשר ב2 אופנים 👇

לדייק בכל אות. צוטט בשם הרבי "כיוון שהקב"ה בצד הזה". משמיעת הקלטת שומעים ברור שהרבי אמר "כיוון שהקב"ה לצד הזה", עם אות למ"ד, לא אות בי"ת.

https://x.com/OrwellTruth1984/status/1759284144620667267

מה זה משנה? בתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".

הסבר #1: אולי כי למ"ד זה לשון לימוד, צריך ללמוד ולהתקדם.

נכון בהקשר לשלום, למרות שבהשקפה הראשונה נראה כאילו אם עושים פשרה משיגים שלום, הנה כאשר לומדים את הנושא לעומק, מגלים שזה נכון רק בהקשר לאויב ידידותי ומתחשב, המריבות שבתוכנו. כאשר מדובר בהקשר לאויב האכזרי החיצוני זה הפוך: כל כניעה אליו רק מרחיקה את השלום.

נכון גם בהקשר ל"צד הזה". צריך ללמוד את הצד, האם הוא באמת הצד שאפשר להגיד עליו "הקדוש ברוך לצד הזה". יש "ידידים" במרכאות שטוענים שהם בצד הזה, אבל הנכון הוא שהם באמצע. כמה באמצע? תלוי מה עמדתנו, כי אם אנחנו נסכים לעמוד עם רגל אחת ביבשה ורגל אחת בים, טענת שונאי ציון ועוכרי ישראל תהיה שזה לא מספיק, ועמדת ה"ידידים" האלו תהיה שצריך להתפשר. זה למה עמדת ישראל צריכה להיות מה שיותר ימינה, שאז גם אם תהיה פשרה, היא תהיה יותר רחוקה מהים.

הסבר #2: ההבדל בין "לך בשלום" ו"לך לשלום", זה שהאות למד הקדמית משמעותה להתקדם לכוון, לא לעמוד במקום אחד. "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", ביחד עם זה נאמר עליהם "ילכו מחיל ⁵אל חיל". לא להסתפק עם "שלום" שלא עושים לנו שואה רחמנא ליצלן ולהגיד שאם אפשר לחגוג יום עצמאות, זו כבר "ראשית צמיחת גאולתנו", כי בהשוואה למה שהיה בימי הביניים זה מצב מזהיר. גם אם המצב מזהיר, צריך להתקדם שיהיה עוד יותר "מחיל אך חיל", אחרת זה לא שלום.

אותו דבר גם עם "לצד הזה". גם אם זה כבר הצד הנכון, ובלשון התלמוד הובא בספר תניא קדישא בתחילתו

ספריית ליובאוויטש

"ואפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה..", צריך להתקדם עוד ועוד "לצד הזה", כי צדיק זה מלשון "צד", להתקדם עוד ועוד בכוון להיות צדיק, "ילכו מחיל אל חיל".

מבקשת עזרה במזוןiskabelka1

שלום ,. אני אם יחידנית - רווקה , מגדלת ילד בן 7 לבדי . אחרי שאימא נפטרה מסרטן אני נשארתי לבדי בעולם הזה . אין לי משפחה ואין לי קרובים .

עשיתי ילד בטיפולי פוריות , , כדי שיהיה לי בשביל מי לחיות .

כיום הוא לומד בכיתה ב' בבית ספר דתי ,ירא שמיים ! צדיק אמיתי !

לילד אין אבא - לכן  אין מזונות .  נתקלתי בקשיים מאוד גדולים ת בגלל חובות ., גרה ברמלה  . מבקשת עזרה במזון , מצרכים בסיסים כמו קונפלקס , ממרח שוקולד, ביצים , חמאה, שמן ,פסטה חלב,,ירקות . לא נעים בכלל לבקש עזרה, אבל בלי שאלות ,רק מהנתינה מהלב ..... בבקשה אשמח אם תושיטו יד של עזרה .🙏

תפני לבית חב"ד ברמלהבת.
אני פניתי אליהם ברמלה - לא קיבלתי מהם שום מענהiskabelka1
נסי לפנות לארגון כולל חבדפונקציה
איך השיחה של הרבי על צמאה לך נפשי עזרה לי להבין...hamedinai

המכשול הכי מרכזי להגיע לשלום - מחנות הפליטים.

75 שנה שהם "פליטים" , דבר שאין לו אח וריע בהיסטוריה.

כל קיומו של עם ישראל הוא פלא ונס על-טבעי, ובאותה מידה גם שנאת ישראל אין לה הסבר הגיוני.

מחנות הפליטים מתוחזקות במיוחד בכדי לשמר את ההתנגדות לקיומה של המדינה היהודית בארץ ישראל.

ביחד עם זה, מחנות פליטים אלו גורמים לנו להיזכר שאנחנו יהודים עם היסטוריה של אלפי שנים שחזרנו לארצנו.

אחרת נשאלת השאלה: באיזו זכות מגיע יליד רוסיה שיש לה ארץ הכי גדולה בעולם, מעולם לא דיבר עברית, כותב משמאל לימין, בא עם נשק בידיים מול הטוענים שהם צאצאים של פליטי 48.

אולי יש פה מסר מן השמים:

וְהָעֹלָה עַל רוּחֲכֶם הָיוֹ לֹא תִהְיֶה אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת.. חַי אָנִי נְאֻם אֲ-דֹנָי ה' אִם לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה... אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם (יחזקאל כ לב).

לכן אם נחזור בתשובה ייבטל הצורך של מחנות פליטים אלו, כי כבר גמרו והשלימו את תפקידם וייעודם.

כי כל הסיבה לקיומם הלא-טבעי היה בכדי לעורר אותנו שלא נתחמק מהשאלה #באיזו_זכות ולמה הארץ שייכת לנו.

סימוכין:

הביאור הידוע על הניגון "צמאה לך נפשי.. אך טי דורין.."

האזינו: כשהרבי שר והסביר את הניגון `צמאה לך נפשי` ● מיוחד

שכל תפקידו של היצר הרע רק להעלות את האדם למדרגה יותר נעלית, ואם כן כאשר האדם השלים את המשימה, מתבטל הצורך של היצר הרע.

זה היה משיחת פורים ה'תשח"י (1958).

והפלא ופלא, בתלמוד (סוכה נב ב) מובא קשר בין היצר הרע לישמעאלים:

"ארבעה מתחרט עליהן הקב"ה שבראם, ואלו הן: גלות, כשדים, וישמעאלים, ויצר הרע".

זה באמת הזוי ברמה ששומעים רק משרופים.מי האיש? הח"ח!אחרונה

ראיתי כבר בזמנו את העלונים שמתארים איך יבוא המשיח ואז משבר האקלים ייעלם כהרף עין (ועוד נגזרה מכך מסקנה שאין מה להיות מוטרדים).
לחשוב שמחנות הפליטים הרעילים והמסוכנים - והעמוסים אנשים מלאי שיטנה ומשטמה לישראל - משמשים כאיזה מטה זעם הולוגרפי תיאולוגי, זה בערך אותו ההיגיון.

אגב, העלונים ההם הופיעו למיטב זכרוני עוד כשבחיים היתה חיותו, אבל גם אם אני טועה בכרונולוגיה הזו אזי מכל מקום הם הופיעו כשהמשיחיזם שלאחר המוות עוד היה בשיאו.

מובן שכל התפיסה הזו נשענת על ימי ההאדרה המטורללת למבצע "סופה במדבר" (שחרור כוויית מהפלישה העירקית) ותום הקומוניזם במדינות הסובייטיות-לשעבר, שיצרו שבתאות ברורה ומובהקת.

מחפש ספר בנרותיונה ב

אני מחפש את הספר "שערי לימוד החסידות" של הרב מיכאל חנוך גולומב

גם יד שניה

מישהו יודע היכן ניתן להשיג?

אולי יעניין אותך