בס"ד
נשאלת השאלה:
איפה בני משה? למה הם לא ממשיכים את דרכו של אביהם בהנהגת עם ישראל? למה דווקא יהושע הוא זה שמחליף אותו?
עונה על כך המדרש רבה פרשה נ"א:
"אם הבנות (בנות צלופחד) יורשות בדין אז שירשו בני את כבודי. אמר הקב"ה למשה: יהושע הרבה שרתך והרבה חלק לך כבוד והוא היה משכים ומעריב בבית הועד שלך והוא היה מסדר את הספסלים והוא פורס את המחצלות הואיל והוא שרצך בכל כוחו כדאי הוא שימש את ישראל שאינו מאבד את זכרו, קח לך את יהושע בן-נון לקיים מה שנאמר 'נוצר יאכל פריה'".
זאת אומרת: מי שטרח בערב שבת, יאכל בשבת. יהושע עבד לאורך כל הזמן ושימש את משה רבינו ואת תלמיד החכמים בבית מדרש, ולכן הוא זה שזכה להחליף את משה רבינו בהנהגת עם ישראל ולהכניסם לארץ, כי הוא השקיע לאורך כל הדרך ומי שעובד מצליח.
ממשה אנחנו לומדים עין טובה:
הקב"ה מבקש ממשה שיסמוך את ידו על יהושע, אבל משה סומך עליו את שתי ידיו (בניגוד לאנשים שקשה להם לראות אנשים מקבלים את התפקידים שלהם) והוא לא מתלונן למה התפקיד הועבר לאחרים ולא נשאר אצל בניו אלא הוא נותן את זה בחיבה ליהושע בן-נון ואף מבקש מהקב"ה שלא ינהג אם יהושע כמו שהוא נהג איתו (שבהתחלה הקב"ה ביקש ממשה להנהיג את עמ"י ומשה סרב והקב"ה הפציר בו ולבסוף הוא הסכים, אבל בסוף הוא לא זוכה להיכנס אל הארץ המובטחת.
מביא המדרש רבה, משל למה הדבר דומה?
למלך שרצה לשאת יתומה והיא סרבה, אך המלך היה עקשן והוא הפציר בה שבע פעמים עד שהיא הסכימה להינשא לו תמורת סאתים חיטים. לאחר תקופה כעס עליה המלך וביקש לגרשה ולשאת אישה אחרת. אמרה לו אותה יתומה ביקשת ממני להנשא לך ועכשיו אתה מגרשני, לפחות לפני שאתה נושא את האישה הבאה תהיה בטוח שהיא אכן המתאימה לך ואל תעשה לה מה שעשיתה לי.
שנזכה בעז"ה להיות מונהגים על ידי מנהיג אמיתי, שמש תלמידי חכמים מצד אחד, ושיודע לטפל בכל אדם כמו שאותו אדם צריך ולא כמו שהאחר צריך (עוד אחת ממידותיו של יהושע). ושנזכה בעז"ה שלא יהיה לנו צרות העין על החבר למה הוא מצליח ואני לא ולמה הוא לוקח את התפקיד שלי אלא שנקבל את זה באהבה.
שבת שלום!
(הד"ת מבוסס על חלק משיחה שהתקיימה השבוע בישיבת 'שבי שומרון' ע"י רה"י שליט"א)
שבת שלום