אלעד - אהבתי מאוד את הדברים שכתבת. ובמיוחד את האיזון היפה שצריך לשאוף, לעבוד ולהקפיד עליו. וזה הזכיר לי את רב אברום שאמר להתמקד במידות טובות, יראת שמיים ומראה. ומה כמו השנים שחלפו בכדי ללמד שזהו גם הסדר הנכון. צריך להיזהר מאוד לא לנטות אחר הקיצוניות, מחד לא להתעלם ממציאת החן, ומאידך לא לרדוף אחר היופי.
ואולם בהסבר אפשרי, רבים בודקים את המראה של בן או בת הזוג כ"מבחן ראשון", לפני שהם בודקים את המידות, הדתיות או השאיפות לחיים. הסדר הכרונולוגי של הבדיקה זה השינוי הראשון. ואחת הסיבות העיקריות לדעתי, זה משום שזהו המבחן הכי קל לביצוע. בעקבות האינטרנט והרשתות החברתיות, זה עניין של חצי דקה למצוא תמונה של המיועד או מיועדת. וברגע שזה נגיש ברשת, ומתרגלים למציאות, גם דורשים את זה מכאלו שאין להם פרופילים ברשת. והדבר דומה לסטודנט שעונה תחילה על השאלה הקלה במבחן, ורק אז עובר לשאלות הקשות.
הסבר אחר הינו שזו יכולה להיות הקפיצה הראשונית של הנפש הבהמית. לפעמים צריך להרגיע את הדברים השטחיים, בכדי שאפשר יהיה להיכנס לעומקם ומהותם של דברים. כך למשל, כאשר עושים קניות, נמשכים תחילה למראה של הבגד, הרכב או הספה, ורק לאחר מכן, בודקים את התכונות של המוצר.
אני מוכן לקבל את האשמת השטחיות בשני תנאים (רק שניים עלו בדעתי):
א. המראה חשוב יותר מהמידות, דתיות, ערכים ושאיפות. ("כי הוא חתיך הורס")
ב. במידה ומחפשים בחור או בחורה יפים הרבה הרבה יותר מהסביר. (היא צריכה להיות מינימום דוגמנית)
ואולם, וכאן אני משנה כיוון. אדם שחשוב לו כל כך המראה, מוכיח על עצמו שאינו מבין את עניין הנישואין. זה כמו חייל לפני קרב שבוחר נשק לפי המראה, או סטודנט שבוחר תואר לפי צליל המקצוע. כן כן, זה חשוב, אבל בשביל נישואין, וחיים משותפים העטיפה לא תספיק, ומה שיש בפנים יקבע.
2. תמונה או לא תמונה - כמות השרשורים והדיונים בנושא לא יודע גבול.
ולכן אזכיר
א. יש אנשים שפועלים לפי אינטואיציה - ולכן מראה עוזר להם בלי קשר ליופי.
ב. יש אנשים שמציאת חן זה המבחן הראשון לפני כניסה לעומק ההיכרות.
ג. יש אנשים שיופי ממש חשוב להם, ולכן עדיף שיפסלו תמונה מאשר אדם.
ד. יש אנשים שאינם פוטוגניים, או שהתמונה מזוויעה.
ה. יש אנשים שכל העיסוק הזה בתמונות גורם להם לרתיעה.
ו. לא יודע, אבל אמרתי שאגיע עד לעשר.
ז. יש אנשים שחשובים להם מאפייני מראה מסוימים.
ח. יש אנשים שמחפשים לראות שמדובר באדם עם נראות תקינה.
ט. יש אנשים שרוצים לדעת שמדובר באדם אמיתי, ולא מתחזה, בעיקר ברשת.
י'. זהו, יש עשרה קבין של יופי.
אבל..
כאשר מתחילים לשמוע הצעות, ולצאת ולהיפגש, נכנסים לתקופה מאוד מבלבלת. קשה לדעת אם אנחנו באמת רוצים להתחתן, או שזה נובע משעמום, לחץ או חוסר משמעות. ואפילו אם אנחנו יודעים שאנחנו רוצים להתחתן, אין לנו שמץ מה זה בכלל חיי נישואין, וסוכני הסוציאליזציה בדמות רבנים, אברכים, חברים וספרים, לא יכולים להבהיר לנו את זה, עד שנפנים את זה בעצמנו. פתאום אנחנו צריכים לענות על שאלות מורכבות וקשות כמו שאיפות בחיים, הגדרות דתיות, תכניות לחיים, ומה אנחנו מחפשים בבני\בנות הזוג השני
(אממממ שתהיה אישה, כן כן, ודתייה, כן כן, אה ודוסה נכון? ושתרצה ילדים, אה כל הדוסות רוצות ילדים? אה שתרצה שאני אלמד בישיבה עד לסיום ההסדר, אז מה אם זה עוד שנה? וכן וזה שתהיה נאה, אתה יודע, למצוא חן, זה חשוב, וכן, שתלמד איזה מקצוע.. ואיזה מקצוע אני אלמד? אה לא יודע, אולי הוראה, אולי עוד שנה בישיבה, חשבתי ללכת לאוניברסיטה, אבל אתה יודע זה מעורב וזה, אז צריך להתייעץ עם הרב, אבל זה לאח"כ, ואז ----- נפגשים עם המציאות: מכון מה? הנסדת מה? כן כן זה נשמע מעניין, טוב זה לא חינוך, אבל אממ זה נשמע טוב, וההורים שלך גרושים, אמממ אוקי, אממ מה זה אומר? זה משפיע וכזה? מי הרב שלי? אממממ הר"מ בישיבה?)
ועוד אינסוף פרוטוקולים בתרגום חופשי של חברים ומשודכים.
אז מה הפלא הגדול, שבאים לבחור או בחורה ומציעים להם הצעה, והם מתעקשים לראות תמונה. זה פחות מציק לי, אני מקווה שהם יוכלו לענות תשובות בוגרות ורציניות לעצמם בנושאים שבאמת חשובים, כי לא ייקח זמן רב, וזה יהפוך רלוונטי. ואסיים (עוד אשמע על האורך של זה) עם עצה שלי לשדכנים. למעט במקרים קיצוניים, תקבלו את הבקשות של המשודכים, אם הם רוצים לדעת פרט כזה או אחר, גם אם לדעתכם זה ממש לא חשוב, תשמרו על כנות ותעבדו ביושר מול המשודך ותספקו לו את כל המידע שהוא מבקש, בכדי להרגיע את רוחו ולהביאו לפגישה, שם כבר הכוחות האחרים יעשו את שלהם.