דבר תורה לפרשת ויראמרדכי

בס"ד

בפרשת השבוע, וירא (בפרק כ"א בפסוקים כ"ב-ל"ד) מסופר על הברית שכרת אברהם עם אבימלך מלך פלישתים. מיד לאחר מכן, בפרק כ"ב, מסופר על ניסיון העקידה והתורה פותחת במילים "אחר הדברים האלה". לדעת הרשב"ם לפי הסמיכות של הפרשיות והחיבור בניהם על ידי המילים "אחר הדברים האלה" ישנו קשר בין הברית עם אבימלך לבין ניסיון העקידה.

לדברי הרשב"ם "אחר שכרת אברהם ברית לאבימלך לו ולנינו ולנכדו של אברהם, ונתן לו שבע כבשות הצאן, וחרה אפו של הקב"ה על זאת, שהרי ארץ פלישתים בכלל גבול ישראל והקב"ה ציווה עליהם "לא תחיה כל נשמה"" בהמשך דבריו כותב הרשב"ם שהקב"ה אמר לאברהם "נתגאיתה בכך שנתתיך, לכרות ברית בינכם ובין בניהם, ועתה לך והעלהו לעולה, וראה מה הועילה כריתות הברית שלך"

מדברים הרשב"ם לומדים כך:

1.      העקידה היא עונש!

2.      המילה 'ניסה' אינה מלשון ניסיון אלא מלשון קינטור וצער.

3.      'אחר הדברים האלה' - כוונתו סמיכות לעניין הקודם.

4.      העקדה היא עונש על הברית שכרת אברהם עם אבימלך.

(הרשב"ם מביא כהוכחה לדבריו ממדרש שמואל [שמואל א' ו', א'] וכן בסדר אליה רבה בסוף פרק ז' ובילקוט שמעוני ברמז צה על פסוק כ"א בספר בראשית)

חלק נוסף בברית זה שהיא כוללת גם ויתור על "ארץ פלישתים" שהיא חלק מארץ ישראל, ולכן ויתור זה הוא החטא. וזה המשמעות של פשט הכתוב (דברים ז', ב') "לא תכרות להם ברית ולא תחנם" הקושרת בין איסור כריתת ברית עם 7 העממים ובין ויתור על חלקים מארץ ישראל.

הקשר בין החטא לעונש הוא שאברהם רצה לאחר הולדת יצחק להבטיח את המשך זרעו בכל מחיר, אפילו במחיר ויתור על ארץ ישראל, ושיהיה ליצחק שקט בנחלתו "והסכם שלום". ולכן, מידה כנגד מידה, באה העקידה שהיא לקיחת הבן ומונעת כביכול את אותו העתיד.

הסבר נוסף הוא שלאבות, ובמיוחד לאברהם נאמר "לזרעך נתתי את הארץ הזאת" וברגע שאברהם חטא בברית ההבטחה על הארץ ("נתתי את הארץ הזאת") אז ממילא הופרע ההבטחה על הזרע ("לזרעך"). ניתן לראות את זה שההבטחה על הזרע ועל הארץ מגיעות ביחד, וברגע שפוגעים באחד מהם אז נפגע גם השני גם מספר בראשית בפרק כ"ב (פסוק י"ז) שם כתוב "והרבה את זרעך... וירש זרעך את שער אביו".

ובימים בהם מדברים על החזרת שטחים ויש משא ומתן, די לחכימא ברמיזא.

שבת שלום!

(מבוסס על פי שיעור של הרב יעקב זיסברג שליט"א ועל הכתוב בספרו 'נחלת יעקב' בעמוד 669) 

יפה מאוד בן-ציון

מאד נהניתי! לשולחן שבת

ישר כוח!!!

ממש יפה! תודה*בננית*
עכשיו אני יגיד את זה בשולחן שבת וההורים שלי יבינויצור הודי

שאני לא (רק) מבזבזת את הזמן בפורוםצוחק

ועוד אחד קצר -מרדכיאחרונה
עבר עריכה על ידי מרדכי בתאריך ט"ו בחשון תשע"ד 19:23

בס"ד

הקב"ה אומר לאברהם "קח את בנך"

אומר לו אברהם "יש לי 2 בנים"

אומר לו הקב"ה: "את יחידך"

אומר לו אברהם: "שניהם יחידים"

אומר לו הקב"ה "את יצחק'"

אומר על כך הרב כהנא זצוק"ל הי"ד (שהשבוע, ביום רביעי, י"ח חשוון נציין את יום השנה ה-23 להירצחו):

"תראו מה זה יהודים, כל הזמן שואלים שאלות.

אילו אברהם לא היה שואל שאלות וישר שוחט את ישמאל, כמה בעיות זה היה פותר. 

(ברוך מרזל היום בתוכנית 'עוקפים מימין' בהגשת מיכאל בן-ארי ואיתמר בן-גביר ב'גלי ישראל)

..גיימס פוטר
הסיבה שכמעט ריק בחצי מהפורומים פה זה כי הייתי בתקופת הקורונה שפשוט היה פה מפוצץ ועכשיו זה רגיל? 
עכשיו בגלל המלחמה הם עוד יחסית פעילים😅הרמוניה

זה ירד מאדד (ברוך ה'..)

כבר זמן רב שאין מצטרפים צעירים חדשים לפורומיםפ.א.
והפעילות בפורומים ירדה משמעותית 
חד משמעית בקורונה היה ה הרבה.סוורוס סנייפאחרונה

אבל עכשיו יש פחות פעילות ממה שהיה לפני הקורונה

מי רוצה לחזור ללימודים??ניגון❤️

ואוו איך בא לי כבר את החופש הגדולל🤭

אני כבר שנה וחצי בבית...ההרהמורניקאחרונה
גם פרה זקנה יכולה להניב חלב..😌😌עוד חומייני חי
כעעען כען
למה אתם חיים?מעייןאהבה

מה הסיבות שלכם בחיים?

חתירה מתמדת להגשמה עצמיתפ.א.
כי ככההרשפון הנודד

בבסיס אני חי כי זה לא דורש ממנו שום פעולה אלא קורה לבד.

ואני ממשיך לחיות כי אני רוצה להתפתח ולהיות יותר שלם ומאמין שעוד יהיה לי טוב.

בנוסף אני מרגיש שיש לי פה תפקיד בעולם שאולי יהיה משמעותי

אני חיהניגון♥️
כדי לעשות טוב לעולם ולאנשים ואני מאמינה שכל אחד יכול להפוך את העולם למקום יותר טוב ושמח ואוהב ♥️ וגם לעבוד את ה' שזה הכל בסוף
נהנה מהחיים פשוטההרהמורניק
וואוצאצא

לא יודע.

מבררים את זה, מחפשים את זה

הלוואי וידעתי

אם כבר הגעתי לעולם ואני כאן - נעשה הכל כדי להנותGini
מהחיים, לחיות טוב, באושר, בשמחה, בסיפוק, ולדאוג לעתיד שלנו כאן 
אני הגעתי למסקנה שהחיים זהגלגל שבו אני עולה ויורדתתמימלה..?אחרונה

כל הזמן והמטרה שלי היא לאסוף כמה שיותר כוחות כשאני למעלה כדי להצליח לעלות אחרי הירידה הבאה...

ככה עד שיבוא המשיח....

יש אנשים!הרשפון הנודד

הפורום חזק להיות פעיל והם דיבורים חזקים אז מוזמנים להעלות נושאים מעניינים שאתם מתלבטים בהם אם סתם שאלות, חוויות, רגשות ופריקות

למישהו יש הדרן?איידן

יש לי הדרן ויש תקלה ואין לי אינטרנט במכשיר (שהוא גם ככה דפוק (חצי טאצ) ובלתי נסבל) אני לא יכולה לקבל לטלפון אימיילים ובנוסף האפליקציה שלהם לא עובדת 

יש למישהו דרך לעזור לי?

בבקשה אני נואשת נראלי אם עד סוף שבוע הם לא חוזרים אליי אני עוברת לנוקיה (ונוקיה זה זוועה)

אם מישהו יעזור לי אני אשמח מאוד

למישו יש את היי סקול מיוזיקל בדרייב?נחט

או סרטים אחרים 

יש פה אנשים ערים?מעייןאהבה
תמיד...אנא בכחאחרונה

אולי יעניין אותך