למה לא אוגנדה?שורש וגרביים

או: למה לא גולדרס גרין וברוקלין? (מרכזים חרדיים בעולם)

אשמח אם מישהו מחרדי הפורום יוכל להסביר לי למה הציבור החרדי מתעקש דווקא לגור במדינת ישראל, בוודאי לאור הגזרות החדשות.

הרי אפשר ללמוד תורה גם בחו"ל כמו שעשו אבותינו ב2000 שנה האחרונות, ואם כל כך קשה לקיים מצוות כאן אז מדוע להישאר?

(ואל תגידו לי מצוות ישוב א"י, זה לא תופס)

למה זה לא תופס?נועם ה
^^^ אין זמן שאין בו ערך בישיבה בארץ,עוגי פלצת

גם כיחידים...

א.^^^^^^^^^^חרדי מקורי
הוריי עלו לארץ רק בגלל המצווה!!

אני בארץ מכיוון שעם כל הרוע שיש במדינתנו הקטנה, גם בחו'ל יש רוע, והרבה!

וגם בגלל מה שהגמ' אומרת שבא"י יש יותר קדושה ובאמת יותר קל מבחינה רוחנית להתעלות בארץ

גדלתי בשני מדינות, בארץ ובדרא"פ, אחרי החתונה גרנו שם לשנה ואח"כ חזרנו לפה בשביל הלימודים האקדמיים.

למה? בגלל שגם הוריי וגם ההורים שלה גרים בארץ.

ותאמין לי ששקלתי לעבור שוב לחו"ל בגלל ההתיחסות הלא יפה של ה-ישראלים אחד לשני.
ברור בגלל המצווה וגם בגלל הקדושהמינימאוס

הרמה הדתית שיש כאן לא דומה למה שיש בחו"ל

הרבה מגיעים לכאן לישיבות  מרגישים את הקדושה ונשארים

עם כל הכבוד לחרדים בחו"ל הרמה הדתית שלהם לא מתקרבת לרמה הדתית של האנשים בארץ

הרבה יותר קל לקיים מצוות כאן בארץ, למרות הכול

מה יש לומר, הייתי בחו"ל ? ניסית להתפלל שם? הצלחת? הרגשת את ההבדל?

וחוץ מזה שאסור לצאת מן הארץ סתם בלי סיבה ואנשים מקפידים על זה

זהו. זה בקיצור.

את מזלזלת בתורה של גדולי ישראלשורש וגרביים

במשך 2000 שנה! הם עשו זאת בחו"ל בלי בעייה.

למה את מרגישה קדושה יותר מהם?

ואני בטוח שבמצב קשה של הכוללים כמו שאת מתארת אפשר למצוא היתר לרדת מהארץ.

(מותר ל3 דברים: פרנסה, לישא אישה, ותלמוד תורה)

אגב, מה את חושבת הסיבה לרמה הדתית הגבוהה שיש בארץ?

היא אמרה שיותר קלחרדי מקורי
לא שא"א להיות קדוש בחו"ל! !!!!!!
והם גם חלמו והתפללו לעלות לכאן. וחלקם גם עשו את זהמינימאוס

ולא למדינת ישראל שנותנת לך סל קליטה אלא לערבים וביצות וקדחת 

אז אתם נמצאים כאן מבחירהשורש וגרביים
ולא מחובה דתית כלשהיא?

ברור שגם חובה דתית אלא מה?!מינימאוס

יש מצווה לגור בארץ ולא שמענו שמה שכתבתי סתר את זה

(להיפך, כתבתי את זה עוד בכותרת)

טענת שלימוד התורהשורש וגרביים
הוא הערך המרכזי בחייך (בחיי בעלך, לא משנה)
אז מדוע כאשר מגייסים אותו לא ניתן לרדת מהארץ?
האם לימוד תורה לא קודם לחובה הדתית של יישוב א"י (שהיא מצווה יחסית שולית בתפיסה החרדית)?
אתה רציני?בקצרה
או לפחות קראת מה שהגיבו לך עד כה?
תורה זה העיקר, נכון, ואם אי אפשר ללמוד תורה בארץ, ובחו"ל זה יתאפשר, אולי מת עדיף לרדת, אבל תחשוב על כל אלפי הגורמים האחרים!
משפחה שגרה בסביבת גויים - שתחשף לחילוניות והתבוללות בסקלה אחרת ממה שאתה מכיר - זו אופציה הזויה.
'אבא לומד תורה' זה חשוב וטוב, אבל כדאי שהנכד שלו יהיה יהודי.
(וזה בלי להכנס בכלל לכל הקושי במעבר, הן מבחינת ניתוק החיים הנוכחיים, והן מבחינת ביסוס חיים חדשים שם, או בלי הנקודה הכלכלית חברתית שעדיפה פה בארץ הסוציאליסטית שלנו לאברכים מובטלים)

ועוד.
טוב, עזבו...הוא באמת פרובוקטור על גבול הטרול...ותן טל

לא בדיוק כמו יונתן, הרבה יותר אינטלקטואל, אבל עדיין -מחפש פרובוקציות לנצח. אני מקווה שאצליח באופן אישי להפסיק להאכיל טרולים ופורובוקטיונרים, כמו שכתר ביקשה...

מה הכוונה מצווה שולית?מינימאוס

תורה כערך מרכזי זה לא אומר שלא מקיימים את יתר המצוות

למרבה הפלא אצלינו מקובל מאוד גם לשמור שבת כשרות ועוד כל מיני מצוות שאינן לימוד תורה 

כיום לא מגייסים אותו ולא מגייסים אף אחד

כאשר יוחלט באופן סופי על גיוס לא יודעת מה הרבנים יחליטו לעשות

יש מצב שיאמרו שעדיפה תורה בחו"ל על פני הביטול שלה כאן 

ויש מצב שלא. אין לי מושג. באמת שאין לי.

למרות שלא נראה לי הגיוני שיאמרו לרבע מליון איש לעבור לחו"ל

הרב שך אמר כך במפורשמעיין טוהר

שאם לא יתנו לנו ללמוד נעבור לאמריקה

אני שואל את עצמי מבחינה טכנית איך יתנו לכולם ויזות?...

ושורש, אני לא מבין מה רצית. אבל בכלל!

משום מה נראה לכמה אנשים שמצות ישוב א"י לא חשובה לנו. 

אז לא! היא חשובה מאד.

אבל היא לא מצוה חיובית, היא מצוה קיומית, שלא מקריבים את כל התורה בשבילה.

למעשה היום ברוך ה' עדיין אפשר לחיות כאן.

מה יהיה בעתיד? ה' יעזור.

זה היה אני ^^מופים

בטעות כתבתי מהניק של אשתי

מעניין אם הרב שטינמן גם יגיד אותו דברמינימאוס

ואגב, לדעתי כולנו יודעים שלא יקרה בסוף כלום

הרי לא הולכים לשים כאן בכלא צבאי 8000 חברה בשנתון. זה פשוט לא הגיוני

שה' ישמור שלא נגיעמופים

וכיון שאת נשמעת לי מהזרם המרכזי (ולא עץ\זך) תדעי שלומר שהרב שטינמן חולך על הרב שך בנושא הזה לא מקובל בציבור שלכם...

זה בדיוק טענות הפשרנות שטוענים המכפישים

אבל היא צודקתguest

הדעות שלהם שונות 

להגיד פשרנות - זו הבעיה!

וכן, הרב שטיינמן היה בעד הנח"ל החרדי (ובעד כמה דברים נוספים),

אבל זה מכיוון שהוא רואה מי האנשים, ומה מתאים להם

(בניגוד לצערי למי שכתבת בסוגריים)

אני חושב שזה מוכחשמופים

הרב שטינמן בעד שיהיה נח"ל חרדי בשביל נופלים, אבל לא בעד שינוי אמיתי בציבור.

אבל אני יותר דיברתי על ה"מסורת", וה"דעס תוירה" וה"השקופה הטהוירו", שמי שחולק על הרב שך הוא מופקע לגמרי.

ממילא כולם אוחזים ברב שך, וכולם מנסים לומר שהדרך שלהם היא דרך הרב שך המסורה לנו מדורי דורות.

(להזכירכם, אני חרדי שסניק, שרואה את המלחמות אצל האשכנזים וליבי דוי עלי, כך שאני בכלל לא מזדהה עם כל המושגים כאן) 

בעיקר מאז שהתחילו הדיבורים על פשרנותguest

הוא דיבר על זה בגלוי

הרב שטיינמן לא ניסה להגיד את זה.

הוא בהחלט במקום של יותר הבנת הרב גוניות של הציבור

(לצערי - באמת עדיף להיות כמה שיותר רחוק מכל זה)

חס וחלילה לא אומרת שהוא חולקמינימאוס

אני רק שואלת את עצמי אם גם הוא ייתן הוראה ללכת לחו"ל או לא

בסך הכול כל מנהיג יש לו את הסגנון שלו

היא לא מזלזלתיוסי הגלילי
והיא לא מרגישה קדושה יותר מהם, אתה פה זה שמעיז להרגיש קדוש מהם.

כך כותב הרצי״ה בשיחות על א״י-משה ר-
חז״ל מוסרים קביעה החלטית:״אין תורה כתורת א״י״. יש ת״ח גם בחו״ל, הם יכולים להיות אנשים גדולים, אבל אינם בני מקומם. המקום גורם. כך היא המציאות, העובדה, שהמקום גורם.....
תלמוד תורה כנגד כולם וישיבת א״י שקולה כנגד כל המצוות..
מאיפה הבאת את המשפט ההזוי הזה?!בקצרה
אתה משווה בין מדינה יהודית מושתתת, לבין המצב לפני 60 שנה ועד מינוס אלפיים?!

אתה מוציא את מה שנאמר ואת המציאות מהקשרה
בלי בעיה?????אורין
אני מבין שאתה רוצה להמשיך לחיות בגלות.ותן טל

וזה כל כך שטויות במיץ, כי הרי ברור שהגלות זה ירידה רוחנית - כל גדולי ישראל בכל הזמנים אמרו את זה בהמון המון מקומות - כולל אלו שנולדו למדו ונפטרו בגלות. עניינו של עם ישראל זה לחיות חיי חברה בריאים ומלאים, בארצו. כמו בימי דוד ושלמה. וזה דבר שלחלוטין לא התקיים בחו"ל.

חוץ מזה שעצם זה שבחו"ל אין מצוות התלויות בארץ - צריך להספיק בשביל כל אחד להשתוקק לגור בישראל כדי לקיים מצוות רבות אלו שקשורות לאדמת ישראל עצמה.

חוץ מזה שהדעה ההלכתית שכל עניין המצוות בחו"ל הוא רק כדי שלא ישתכחו ("הציבי לך ציונים"), ולמעשה עיקר העניין לשמור מצוות בארץ - היא דעה הלכתית לא פעוטה ונשענת על גדולי דור בהווה ובעבר.

בקיצור - אם ערב לך לגור בחו"ל, אתה מוזמן, רק נראה בעוד כמה דורות כמה יהודים לא מתבוללים יישארו שם (וכן, בואו לא ניתמם - התבוללות קיימת ג-ם בקרב הציבור האורתודוכסי החזק בחו"ל, לא רק בקרב הרפורמים והלייטים. בקצב הזה עוד 30-40 שנים, יהיה כמעט בלתי אפשרי להתחתן עם מי שנולד בחו"ל וגדל כל חייו שם. יהיה צריך המון בדיקות וחקירות ודרישות ואולי גם ספרי יוחסין כדי לוודא שהוא יהודי לגמרי. ובארץ, ברוך ה', המצב עדיין לא ככה (בתקווה שלא יפתחו את הנישואין האזרחיים לכל דורש. בנתיים לא פותחים).

באוזניי שמעתי אחד מגדולי הרבנים בחו"ל כיום, בשאלה שהפנו אליו כאשר היה כאן בארץ, למה הוא לא עולה לארץ ולא מעודד צורה חזקה את בני קהילתו לעלות, דיי מתחמק ועונה תשובות כאשר הוא בעצמו אומר שהתשובות שלו לא מספקות, ושאכן מתי שהוא זה צריך לקרות. 

חלילהמופים

אתה ממש מגזים.

יש התבוללות מועטה מאד משהו בסביבות 3% (מהמקולקלים).

וספרי יוחסין אני לא רואה איך לא יצטרכו לפתוח כאן. הלואי ואתבדה.

באופן עקרוני צריך להיות בקהילה גדולה כדי להבטיח המשכיות לקהילה,

לצערינו באמריקה אין מצב שבו היהודים מאוגדים יחד בקהילה וגרים כולם יחד.

אפילו בניו יורק ברובעים יהודיים לגמרי יש המון גויים שגרים מטר ממך, וההווי הוא גוי גמור.

גם אם האחוזים שאתה אומר נכונים, ההיגיון אומרותן טל

שעם הזמן זה יתגבר. חוץ מזה שהנתונים של מדינת ישראל לפי מה שאני יודע על התבוללות באמריקה באופן כללי - גם הרפורמים כמובן, זה בערך 50 אחוזים. אז כמובן שהרוב זה לא מהציבור האורתודוכסי החזק, אבל עדיין גם שם כמו שאתה אומר, הסביבה גויית לחלוטין, וזה משפיע, זה משפיע... ועם הזמן זה עלול להשפיע יותר ו"המקולקלים" כמו שכתבת עלולים להתרחב...

הקב"ה קורא בניו לארץ...רק צריך להקשיב לפעמי משיח...בואו לארץ - תכל'ס, מה יש לכם עוד לעשות בחו"ל? מלבד כסף? אפילו אם אתה חרדי שלא מאמין במדינה וב"חבלי הגאולה" (אני לא מדבר אליך אלא כביכול פונה עכשיו למישהו עלום בעולם) - עדיין מבחינת ההיגיון המקום הטוב ביותר בשבילך, כיהודי מאמין ודתי, כעת, זה בישראל. אין שום צידוק להמשיך לגור בישראל, מלבד, אולי, הקטע הכלכלי - אבל אם באמת רק הכלכלה משאירה אותך בחו"ל, זה חבל: א. כי כיום בעידן הגלובליזציה אדם יכול לגור בארץ ולנהל רבים מעסקיו בחו"ל, בשלט רחוק ובנסיעות נניח פעם בחודש וכו'... (וזה בדיוק : "נסיעה לצורך פרנסה") - אבל עדיין החממה שלו תהיה ארץ ישראל עם קדושתה העצמית בלי קשר למדינה.

ב. כי כסף זה לא הדבר הכי חשוב בעולם...עתיד ילדיך חשוב יותר, ובינינו, בשקט, אפילו בקרב החרדים שגרים בארץ, הם רואים את עצמם " נחשבים" יותר ו"יוקרתיים" יותר מהחרדים שחיים בחו"ל... (ואני יודע שהרבה יקפצו עלי עכשיו אבל יש מגמה כזאת בקרב חרדיי ארץ ישראל...). 

ג. גם אם הגאולה עדיין לא הגיעה - אתה לא רוצה להכין לעצמך מקם טוב לצפות ממנו על בואה כאשר תגיע? בוא, תשתקע בארץ, תראה כי טוב, מקום שבו כ-ו-ל-ם מדברים עברית, ניתן ללמוד תורה י-ו-ת-ר ברווחה מאשר בחו"ל, וכל כך הרבה אחים אהובים יש מסביב...

בגדול, נראה לי שרוב החרדים בחו"ל - למעט קבוצה קטנה של נטורי קרתא ודומיהם שהם באמת בעייתיים, נראה לי שרוב השאר לא באמת "סולדים" מארץ ישראל, אלא שקשה להם להתנתק מכל מה שהכירו עד היום, קשה להם לעזוב משפחה, פרנסה, וכו' וכו'...וזה בדיוק מה שצריך לשבור, את התפיסה הגלותית הזאת, לעבור ממחשבה של "קהילה קטנה בברוקלין" למחשבה על "עם שחי חיי אמת בארצו".

וחבל, באמת חבל - גולת ארה"ב זוהי הגולה הגדולה ביותר כיום, כי רק שם עדיין ניצני האנטישמיות קטנים יחסית לאירופה למשל. באירופה לאט לאט כל היהודים עוזבים...בהימור מסוכן, אני יכול להגיד שתוך עשרות שנים בודדות, לא יישארו קהילות יהודיות באירופה, לנוכח התגברות האנטישמיות, והתגברות האיסלם מהצד השני. כבר היום יהודי צרפת בורחים ממנה לכל עבר, בעיקר לארה"ב, אבל גם לישראל...

בגדול אני מסכיםמופים

אבל לגבי צרפת, שתדע שרוב יהודי צרפת אוהבים מאד את א"י, וממה שידוע לי הם עולים לארץ, (לפחות הדתיים שבבהם)

בא"י יש אקלים יותר טוב. אגב, גם אלֹקים יותר טוב.שום וחניכה

(לא חרדי. אבל משמש כְּפֵה).

חח, שמש בינואר זו סיבה נהדרת להשארבקצרה
במקום שאני בא משםחרדי מקורי
יש אקלים יותר טוב

אבל על האלוקים אני לא חולק, בארץ יותר קל להיות שומר תו"מ
לעולם תורת חוץ לארץ לא תדמה לתורת ארץ ישראלאורין

בחוץ לארץ יש טומאה. אפילו באויר. ובארץ ישראל טהרה. אין מקום להשוואה בכלל.

זה כזה אירוני.ותן טל

כי עם כל הגזרות שמתחדשות - עדיין מדינת ישראל היא המדינה היחידה בעולם שממנת לומדי תורה בעצמה. בחו"ל אחוז החרדים שמקדישים את כל יומם לתורה קטן בהרבה - מוזמן לבדוק את זה. שם, רוב החרדים עובדים, בנוסף לומדים בכוללי ערב, כוללי יום שישי, או תומכים במקצת החרדים שם שכן נשארים ללמוד יום שלם.

נא להפסיק לדבר שטויות - עדיין מדינת ישראל היא התומך העיקרי בלימוד התורה של החרדים בארץ, כולל תמיכה שלא מתבטאת בכסף ממש, אלא בתשתיות, רפואה וכו' - שהחרדים, באחוזים הרבה יותר גבוהים משאר האוכלוסייה, לא משתתפים בנטל המס בגלל שהם לומדים תורה - כך שלמעשה הם מקבלים את התשתיות ואת הקצבאות והכל, ו-ג-ם תמיכה בלומדי תורה, כאשר התוצר שלהם באופן יחסי קטן בהרבה משאר האוכלוסייה.

אני לא אומר כאן שזה לא טוב ושמדינת ישראל צריכה לא לממן לימוד תורה - אני רק אומר שצריך מינימום של ראייה מפוקחת והכרת הטוב. אני רוצה לראות עשרות ומאות אלפי אברכים חרדים עוברים לגור באמריקה וממשיכים ללמוד יום שלם. שטויות במיץ.

חוץ מזה שתתפלא, אני אישית מכיר המון המון חרדים שנמצאים פה בגלל מצוות יישוב הארץ - ויותר מזה, לאט לאט גם הם מבינים שמדינת ישראל זה לא רק קרדום לחפור בו, אלא היא בעצמה המקום הטוב ביותר בשביל יהודים ולמרות שזה לא גאולה שלמה, חבלי משיח זה כן - הרבה חרדים מתחילים להבין את זה לאט לאט גם אם לא מראים את זה בפומבי בגלל התפיסה החברתית וכו' - קוראים לזה התקדמות והתקרבות המגזרים, כמה שנראה שיש הקצנה, זה לא נכון בראיית המאקרו - הציבור היהודי בישראל לאט לאט אבל בטוח מתקדם למצב שבו המגזרים השונים מתקרבים זה לזה ויוצרים עם מאוחד הרבה יותר כאשר כל אחד לוקח את הטוב אשר נמצא במגזרים אחרים, בין אם טוב רוחני ובין אם גשמי.

(ואגב, אני באמת מאמין שככה בסוף יגיע המשיח - כאשר כולם יהיו מספיק ענווים כדי להבין שתמיד יש להם מה ללמוד מהציבורים האחרי. ג-ם הדתיים לאומיים וגם החילוניים וגם החרדים וגם האשכנזים מהספרדים ולהיפך - כולם לאט לאט מבינים שיש מה לקבל מאחרים. התקשורת מנפחת את ההבדלים והפערים, אבל מי שנמצא בשטח, רבנים שמגשרים בין ציבורים ומדברים עם ראשי הרבנים במגזרים אחרים, כמו גם מובילי דעת קהל בציבור החילוני - מדברים כל הזמן על כך שיש התקדמות.

מה נעשה והתקשורת אוהבת את הצהוב והרדוד. חבל, אבל בואו נתעלה מעל זה

אגב, מילה קטנה בנוגע לגזירות - תקציב הישיבות ב2014, בזכות הבית היהודי, לא ישונה ולא יקוצץ, ויישאר כפי שניתן בחודשים האחרונים של 2013, אחרי שהבית היהודי מיתנה את הקיצוץ בקרוב ל30 אחוזים והחזירה אותו לקיצוץ שנעשה בערך בכל המשרדים בממשלה (דבר לגיטימי). אתם מוזמנים לבדוק את זה במספרים, במיוחד לאחר הזרמת 130 מליון השקלים בתחילת השנה.

מצטרפת לשאלהפייגליניזית

אני לא חושבת שיש כאן אחד "חרדי" טיפוסי באמת שיוכל לענות לך, השאלה שהצגת היא די קיצונית, ואולי צריכה להישאל בחדרי חרדים, או משהו כזה, שם לא "יתגוננו" (כלומר יגידו שהם לא מחזיקים בעמה הזו) וממילא לא יהיה נושא לדיון, אלא יענו בצורה נחרצת מדוע אנו בגלות, גם מבחינה רוחנית, ועדיין בא"י.

אני מסופקת אם בכלל יש תשובה, למשהו מעוות לא אמור להיות תיאוריה שתצדיק אותו, מן הסתם.

באמת נכנעתם ל typecast שמציגים הפוליטיקאים???guest
הדיון הזה סביב תקופתינושום וחניכה

האם היא אתחתלתא דגאולה או סוף הגלות (היה על זה שרשור לא מזמן),

היא יותר סמנטית מאשר רעיונית (למרות שפה ושם כן ניתן לזהות פערים

הגותיים טהורים שמשפיעים על ההגדרה, אך הם לא העיקר).

לכולי עלמא  (למעט...) תקופתינו היא תקופה גורלית ובעלת משמעות. כל אחד

רשאי לענות לעצמו מהי המשמעות.

ולעצם השאלה:

לא עניתי על שאלת פותח השרשור משום שלא ירדתי לסוף דעת השואל,

ובקיצור - לא הבנתי מה השאלה.

נדמה כי השואל מלביש הנחת יסוד מסויימת על הציבור החרדי ועל בסיסה

מעמיד את שאלתו.

אני לא חושבת שהוא מלביש,פייגליניזית

הרחוב החרדי, (המרצים, העסקנים, המורים) מדבר בדיוק כך

כשהם מדברים עם מי? כשהם מנסים לייצג מה?guest

האנשים עצמם לא מדברים כך

??מופים

על מה את מדברת למען ה'??!!

נראה לי ששמעת מורות בבית יעקב שמדברות בפאתוס

(ואני אומר עכשיו משהו מאד שובניסט, אבל יש לי הרגשה שיש מורות בבית יעקב שגם כן מלמדות אותנו מה הבעיה שמוציאים דברי תורה לדברי הבאי, או בשתי מילים - לכי למטבח!)

החרדים שאני מכיר אישית, לא מדברים ככה.ותן טל

ואני לא מכיר רק 2, לשם ההבהרה... (וכן, גם חלק מהמשפחה הקרובה חרדית קלאסית ולא, הם לא מדברים ככה...).

לעיתים הרבנים כלפי חוץ מקצינים כדי לחדד עמדות, וכמובן גם התקשורת שמבליטה מה שנוח לה להבליט - אבל הציבור החרדי כיום הוא לחלוטין לא מה שהיה לפני 30 ו40 שנים. תשכחי מזה. למרות שזה מפתיע - אפילו בציבור החרדי חלות תמורות.

יש אומנם קצוות אידיאולוגיים שמדברים בחריפות לגמרי וככה גם מרגישים - אבל הם קצוות שאפילו החרדים עצמם סולדים מהם ומתנערים מהם (דוגמת הנוער החרדי מהעדה החרדית ששורף פחי אשפה בהפגנות וכו' - רוב מוחלט של הציבור החרדי מתנער מזה, רובו מתורבת ויודע להתנהל ג-ם בהפגנות סוערות...)

סיבה מאוד פשוטה.חיה וקיימת

(לא קראתי את התגובות אז אולי כבר כתבו).

יש הבדל בין הארץ לבין המדינה.

המדינה- הגבולות המוכרים לנו.

הארץ- כולל את עבר הירדן ועזה ולא כולל את אילת.

הארץ קדושה בכל מצב, הקדושה היתה תקפה גם ששלטו פה בריטים או הטורקים או היונים.

אילו היו מקימים מדינה באוגנדה לא היה שום ענין לגור בה.

אילו לא היו מקימים מדינה עדין היה עניין לגור בארץ.

סליחה, רק הערה בנוגע "לארץ"ותן טל

את מתייחסת רק לגבולות שקודשו בימי עולי בבל - עזרא ונחמיה. אבל זה לא כ-ל שטח ארץ ישראל. בימי שלמה המלך גם בית שאן וגם אילת היו שייכים לנו לגמרי, ובכלל, בארץ ישראל המובטחת של אברהם אבינו - השטח של ארץ ישראל הרבה יותר ענק ממה שכיום (מישהי העלתה פעם מפה על פי הרב ישראל אריאל נראה לי...אם למישהו יש את זה, שיעלה לכאן...).

חוץ מזה שבעצם, עבר הירדן - כלומר, מה שהיום בירדן - לא קודש בידי עולי בבל... זה כן נכבש בימי משה ויהושע - אבל בבית שני זה כבר לא היה בידינו...

בקיצור - אני מאמין ומקווה יותר, שכאשר המשיח יגיע ותהיה הגאולה השלמה, כ-ל ארץ ישראל המובטחת, תהיה שלנו - מנהר פרת ועד נהר מצריים...

הנה:שיר ידידת

אני לא יודעת איך להעלות תמונות בצורה נכונה אז מצאתי שיטה עוקפת ומוזרה (סליחה)

זה א"י לפי גבולות המקסימום של הרב ישראל אריאל.

תודה על הערה, באמת חשוב!!חיה וקיימת

זה ממש מרשים הגודל של הארץ במפה, בעז"ה בקרוב ממש -במציאות.

בית שאן? יש ספק אם היא בארץ? די ברור לי שהיא חלק מהארץ, מעולם לא שמעתי שיש מחלוקת ע"כ.

בקשר לאילת הדעות חלוקות (ממה שהבנתי) אני זוכרת שכשנסענו לשם (המשפחה) אבא שלי עשה שאלת רב אם מותר לצאת כי זה בגדר חו"ל. (מה שאומר שלנסוע לירדן זה בסדר אבל לאילת לא, מהבחינה של לצאת מהארץ)

השאלה היא לפי מה נקבעים הגבולות, אני חושבת שלפי מה שקידשו מ"ר ויהושוע, אבל צריך לברר אצל גדולים ממני

בית שאן זה לעניין שמיטה ותו"מותן טל

כי במצוות התלויות בארץ - רק מה שקידשו עולי בבל - עזרא ונחמיה - קודש לדורות וחל עליהם דיני מצוות התלויות בארץ. לכן למשל בחלקים גדולים של גידולי הערבה לא חלה שמיטה ומצוות התלויות בארץ אחרות...

וכן, גם בית שאן בתוך זה...וגם רמת הגולן.

ברמת הגולן כן כמה שזכור לייוני
אני רוצה גם את דובאייוני

יש מצב לסדר משהו?

זה פשוט משנדמה לךארוון

בחו"ל לא מקבלים תקציבים לישיבות, ובטח לא מלגות ללומדי תורה.

בגללטופי תות

שלימוד תורה בארץ ישראל שווה אלפי מונים מלימוד תורה בחו"ל.

בגלל הקדושה,

בגלל הס"ד בלימוד שיש ללומדים פה בארץ.

ולא קל לגור פה.

אנסה לענות על השאלות השונות שהועלו בשרשורברוךש

אשתדל שלא להביא מקורות, כדי להשאיר את הדיון פתוח לדעות ורגשות, מי שבאמת חשוב לו מקורות שיפנה באישי. אני אישית  מעדיף שהדיון יישאר קודם כול בהבנה האישית שלנו. אבל למרות זאת, ממליץ מאוד להסתכל בכתביו של החזון איש בנושא, לדעתי זה הבסיס של מרבית הקהילות החרדיות בארץ ישראל. 

שאלה: למה הציבור החרדי מתעקש לגור בארץ ישראל?
1. סטטוס קוו - הוא נולד פה, הוא גר פה, צריך סיבה לעזוב ולפעול, ולא בשביל שב ואל תעשה, וגם המשפחה ומרכז החיים פה
2. כי יש לארץ ישראל קדושה מיוחדת  של ארץ הקודש - מבלי להתייחס לעניין של גלות או גאולה, או לנימוקים הלכתיים
3. מצוות התלויות בארץ
4. כי יש פה מרכז יהודי גדול וחזק

שאלה: האם עקשנות זו משתנה כאשר מאיימים על אורח החיים החרדי?
1. כן, קיום אורח החיים החרדי, חשוב יותר מההידור של ישיבה בארץ ישראל
2. אולי, אבל כל עוד אפשר להלחם בזה, ולפעול לשינוי הגזירה, יש עניין להשתדל הרבה, במיוחד משום שמדובר בארץ הקודש, ולא איזה רוסיה. ויש סיכוי מאוד טוב להצליח במאבד נגד הגזירות.

שאלה: במה שונה תקופה זו משנות הגלות - ביחס לארץ ישראל?
1. חשוב ללמוד את התורה של הרבנים ולא רק את המעשים שנכפו עליהם. ובתורה של הרבנים, יש עניין מיוחד להיות בארץ ישראל, גם אם זה לא הלכתי, וגם אם זה לא חובה. והדור הזה זכה לקיים את זה, לעומת דורות קודמים שלא זכו. 
2. אפשר להדר בקיום המצוות, ולקיים מצוות התלויות בארץ 
3. יש להפריד בין ארץ ישראל למדינת ישראל וזה העיקר והמהות של השרשור לדעתי

ושאלה: ולמה החילונית מתגוררים פה אם אין להם תורה? 
1. כי הם כבר כאן, וזהו מרכז החיים שלהם, פה המשפחה שלהם, ולזה הם רגילים, ולא פשוט להגר
2. התפתחה פה סוג של לאומיות חדשה שמחברת את הפרט לערכים החדשים שאין להם דבר או חצי דבר עם היהדות אלא חיבור לקבוצה חדשה.
3. יש להם חיבור נוסטלגי\היסטורי למקום הספציפי, ללא הקשר דתי
4. מסיבות בטחוניות, הם מרגישים שבישראל, יש צבא שיגן עליהם
5. התבוללות - מכיוון שיש להם זיק יהודי, והם רוצים שהילדים שלהם יתחתנו עם יהודים ויהיה להם מיני קשר לעם היהודי
6. כי הם התלהבו מהרעיון הרומנטי של הקמת מדינה ברוח הסוציאליזם\קומוניזם, ופה נערך הניסוי
7. מסיבות דתיות, למרות שהם לא מספיק מחוברים בכדי לקיים את המצוות הפרטיות
8. בטעות, הגיעו, היה להם טוב, ונשארו
9. מדינת מעבר
10. באמת יש לא מעט שעזבו ועוזבים

הפסקה הבאה מיועדת לדתיים-לאומיים בלבד!
פעמים רבות שדתיים אוהבים להגיד שההבדל נובע מהפסיקה ההלכתית. מביאים את שיטת הרמב"ן, וכנגד את המגילת אסתר. ואוהבים להביא פוסקים שונים שפסקו בצורה כזו או אחרת (שלא לדבר על אגדתא או פסוקים). אבל הדיון הוא שונה לחלוטין. הרב קוק כותב שההבדל בין השיטות נובע מדבר אחר לחלוטין: "על ידי התרחקות מהכרת הרזים באה ההכרה של קדושת ארץ ישראל בצורה מטושטשת". אין כוונתי להתעלם מהצד ההלכתי של מצוות ישוב הארץ לדוגמא, אלא להצביע על רובד עמוק יותר בכדי להבין את הטעם של העניין. וזה כולל כמובן את הטיעונים השכליים כגון התבוללות, ביטחון, מצוות התלויות בארץ, קיום מצוות בכלל, וכו וכו 

מסכים עם כל מילהמופים
כתבת היטב, כמה שאלותשורש וגרביים

אני רואה שענית בצורה יפה ומסודרת על מה ששאלתי ולכן אפנה אליך מספר דברים:

ובכן, השאלה המרכזית שלי כיצד יש לציבור החרדי הצדקה מוסרית לחיות במדינת ישראל כציבור.

אם נחזור ליסוד הדברים, הציונות בנויה על הזכות ההיסטורית של עם ישראל בארצו, שקיבלה הכרה בעולם בהצהרת בלפור.

כידוע זוהי הפרה חמורה של 'שלושת השבועות'.

כך שהיהדות החרדית לא מכירה ברלוונטיות של הזכות ההיסטורית ובציונות כסיבה לגיטימית לחיות כאן.

אז מה נשאר לנו? הסיבות שכתבת,

1. סטטוס קוו - לדעתי זה יותר עניין של נוחות ואתייחס לכך בהמשך.

2.קדושה מיוחדת + מצוות התלויות בארץ - עניינים יחסית שוליים. בוודאי לא הצדקה מוסרית.

3. מרכז יהודי גדול וחזק - שוב עניין של נוחות.

אז יצא לנו שהעיקר הסיבות של הציבור החרדי הוא שיקולי נוחות.

כלומר נוח להתקיים כאן מבחינה כלכלית וגם יש חופש דת נוח.

אין כאן עניין אידאולוגי מיוחד או סיבה רוחנית מחייבת.

[מה שלא ניתן להגיד על הציבור החילוני, שרובו ככולו ציוני ומאמין בזכות עם ישראל בארצו, וההוכחה כמובן היא השירות המשותף לכולם בצה"ל]

אז בעצם קיבלנו שהציבור החרדי לא מוכן באופן עקרוני בשם הדת שלו לקחת חלק במדינת ישראל.

ואני מדבר על שותפות במובן עמוק של לקיחת אחריות. (ולא על "פרנסה" וכדומה)

כאשר הדת שלו לא מחייבת לחיות דווקא כאן.

ומצד שני מאד נח לו  לחיות במדינת ישראל (ששמה לה למטרה להיות בית לכל יהודי באשר הוא) ובמרכז היהודי הגדול שהיא יצרה ובתנאים הכלכליים הטובים.

ואני שואל האם אין כאן בעייתיות?

אני בעד שכל אחד יחיה ע"פ אמונותיו. אך האם בצורה הזו?

איזה הצדקה מוסרית יש לנו לחיות בהונלולומופים

לפי צורת המחשבה שלך שצריך איזה שהיא מצוה מחייבת  בשביל הצדקה מוסרית לגור במדינה, יהיה אסור לנו לגור בשום מקום...

עיקר המחשבה שלך מוטעה מיסודו. אתה לא הבעלים של הארץ הזאת יותר ממני, ואין סיבה שנצטרך לתת לך דין וחשבון!

זכותינו על הארץ היא בדיוק כמו זכותך, ארץ ישראל היא של עם ישראל לא כזכות היסטורית, אלא כי הקב"ה נתן לנו את הארץ. אתה לא יודע את זה?

ויסודות ה"מוסר" שלך לא ברורים לי. מעניין איך בנית את אותו מוסר, מאיזה חברה למדת אותו וכו'

מופים, עזוב את שורש...ותן טל

אתה לא תצליח לשנות אותו והוא לרוב לא יטרח באמת לענות בכנות ולהבהיר מה הוא מנסה ליצור (תשובה": פרובוקציה). 

אפשר להתעצבן ולהשתומם ולהשתגע מהבן אדם הזה ואפשר פשוט להתעלם ממנו ולתת לו להמשיך להתבוסס במקום שהוא נמצא כרגע ושיהיה לו בכיף...

חוץ מזה שהוא נוטל חירות כ"כ גדולה לעצמו לקבוע במדויק מה חרדי לא יוכל לטעון היום (ולדוגמא - חרדים רבים בעקבות רבניהם כיום מודים ששלושת השבועות התבטלו בעת הצהרת בלפור ועוד יותר בעת הצבעת האומות המאוחדות - אבל לשורש זה לא מספיק כי כשהוא נעולעל משהו הוא ישאר נעול עליו גם אם תביא לו בת קול שתגיד ההיפך...) - אז בכלל מגוחך ושטותי לענות לבנאדם עם רמה כזאת... ומצטער אם זה מעט חריף - זאת האמת. ואם הצלתי פה אדם אחד שיפסיק בעקבותיי להתייחס לפרובוקטור - עשיתי את שלי

סתם מענייןמופים

איפה ראית כזה דבר?

(אולי אתה מדבר על "לא לעלות בחומה" שעל זה הצהרת בלפור נאמרה, אבל על למרוד באומות אני זוכר שראיתי שהרב שך והרב עובדיה אסרו להתנגד לאמריקאים בצורה מתריסה בגלל זה)

בקיצור אשמח למקור

אני מדבר בדיוק על לא לעלות בחומה...ותן טל

אבל גם בקטע של "למרוד באומות" - ברגע שקיבלנו היתר רשמי מהאומות לבנות מדינה וקיבלנו שליטה עצמאית על הארץ ולא מנדט - זה כבר פחות אקטואלי...

מקור לפניי כרגע אין, מצטער...

תודה ותן טל, חסכת לי זמן, כאב ראש ותהיותבקצרה
על איך והאם להגיב.
אני יוצא מהדיון, מקווה לא להכנס לאחרים.
שיהיה לך לילה טוב
הצלת אותיחרדי מקורי
יש לי כמה תיקונים על מה שכתב שורש ועוד משהו לומרמינימאוס

זוהי הפרה חמורה של 'שלושת השבועות'.

ברגע שישראל קיבלה הכרה ע"י הצהרת בלפור זה כבר לא הפרה של שלושת השבועות (כך אוחז הרב שך)

היחידים שאוחזים שזו הפרה למרות ההכרה של האומות זו קהילת סאטמר

סטאטוס קוו- האם אתה יודע מהו הסטאטוס קוו?

לצורך הקמת המדינה היה צריך הסכמה של כל הגופים היהודים ובכללם אגודת ישראל שבתחילה לא הסכימה

עד שהובטח לה הסטאטוס קוו ואז נתנה הסכמתה להקמת המדינה הווי אומר שעל בסיס זה קמה המדינה והיתה

כי אלמלא האישור אני לא יודעת מה היה קורה

קדושה מיוחדת + מצוות התלויות בארץ

קדושה מיוחדת ומצוות התלויות בארץ וכן עצם המצווה לגדול בארץ

זה ענינים שוליים אולי לאנשים שהמצוות הן שוליות בחיים שלהם

אנשים שכל החיים שלהם זה תורה ומצוות זה בוודאי לא שולי בחייהם

מרכז יהודי גדול וחזק

מרכז יהודי גדול וחזק זה ענין אידיאולוגי מובהק וסיבה רוחנית. הרי הציבור החרדי כל מה שאתם טוענים עליו כל היום זה שהוא מנסה לשמור על הרוחניות שלו ולהיות מובדל בתוך עצמו ולא להתבולל עם גוים חילונים,

כל זה מטעמי דת ורוח ולא מטעמי נוחות.

ועל הטיעונים בסוף?!

1. ארץ שלי אני לא צריכה להתנצל לאף אחד שאני גרה בה

2. חרדים גרו כאן גם בלי המדינה רק בגלל שהם רצו לגור בארץ ישראל, לקיים את המצוותיה ולחוות את קדושתה

הם עלו לכאן בתנאים הרבה יותר קשים והרבה לפני עליות הציונים 

3. החרדים עלו לכאן מסיבות אידיאולוגיות הרבה יותר מאשר הציונים שרצו מקלט מפני הגלות

4. אם כבר יתנצלו החילונים על כל הטומאה שהם מטמאים את הארץ שלי. אה???

טוב זה היה בהגזמה, בסופו של דבר כולנו מרויחים מזה שכולנו גרים כאן

זה שהחילונים גרים כאן למעשה זה הכי דחוף וחשוב כי זה מונע את ההתבוללות שלהם

5. כל כך הרבה חרדים מוותרים על חיים נוחים בהרבה בחו"ל ,

באים לארצינו למודת המלחמות שבסך הכול לא תמיד קל בה כלכלית והרמת חיים נמוכה בהרבה

הם לא עושים את זה כי יותר נוח פה או קל פה הם מגיעים למרות שלא יותר קל כאן

wow!!!!!!!חרדי מקורי

כתיבה יפהפייה!!!!!!!

תענוג לקרא!!!!!!!
ועוד משהו אחרון לקינוחמינימאוס

לך התורה ,שהחרדים משתדלים ללמוד כל היום ומתנתקים מהמציאות בגללה (אני פשוט מצטטת מה שאנשים כותבים כאן)

תפתח את הרש"י הראשון תקרא. זהו.

כתבת יפה ממש!אלמונית 0

מסכימה עם הרוב (אם כי גם הציונים הלכו מאידיאולוגיה, ולא רק מקלט.. בכל זאת הם גדלו בבית דתי ועל כל התפילות שנחזור לציון)

האידיאולוגיה הציונית כמעט הגיעה לאוגנדה לא? מינימאוס

אבל האמת שרובם כן היו ציונים וגדלו על השאיפה דווקא לארץ

לא מדויק,אלמונית 0

הרצל גדל בבית בלי שום גישה ליהדות, והסיבה היחידה שהניעה לפעול אותו זה האנטישמיות. לכן לא היה לו אכפת שיהי מקלט באוגנדה.

אבל רוב הציונים באותה התקופה (גם הכופרים שבהם) רצו דווקא את א"י, ועובדה שהם התגדרו להצעה.

אגיב בקרובשורש וגרביים
...שורש וגרביים

לפני הכל, אני חושב שזה מגוחך מעט שאת עונה לשאלותיי בעל גבי הפורום ומייצגת את עמדת הציבור החרדי, שהרי גדולי התורה אסרו את השימוש באינטרנט וגם אישה בעלת ידע כללי ותורני בוודאי אינה עפ"י הדרכתם.

זוהי הפרה חמורה של 'שלושת השבועות

את בוודאי יודעת שבזמן הקמת המדינה היו בסה"כ 600 בחורי ישיבות, ואגודת ישראל לא הייתה ממש גורם פוליטי שהשפיע על מישהו. מגוחך לראות בהם שותפים שנתנו את הסכמתם. אף אחד לא שאל אותם והססטוס קוו נעשה כמחווה ובהבנה שמדינת ישראל צריכה לשמש בית לכל היהודים.

עדיין נשארת בכל תוקף הטענה של "להתגרות באומות"

קדושה מיוחדת + מצוות התלויות בארץ

לשיטתך, אין שום הבד עקרוני בין אלפיים השנה האחרונות לעכשיו, גדולי ישראל בכל הזמנים הסתדרו ללא המצוות הללו כנראה שגם אתם יכולים. זו לא הסיבה שחרדים גרים פה

מרכז יהודי גדול וחזק

שוב, מדינת ישראל מארחת בשמחה את החרדים, ותמשיך לארח אותם מכיוון שהיא מקלט בטוח לכל יהודי.

לפני שהוקמה מדינת ישראל לא היה כאן מרכז יהודי חזק. ולכן בהכרח הוא נוצר בעקבות התנאים הנוחים שמדינת ישראל מספקת.

כאשר היו תנאים טובים בחו"ל (באירופה למשל) החרדים חיו שם ללא בעייה. וכן היום במרכזים שהזכרתי לעיל.

כלומר אין כאן שום טיעון תורני.

ולשאר הטענות:

1. בוודאי שעלייך להתנצל בפני שכנייך הערבים על כך שאת כובשת את אדמתם. ולא תהיי החרדייה הראשונה שנוהגת כך.

הרב יוסף חיים זוננפלד הוביל בשנת 1924 משלחת למלך ירדן כדי להתנצל בפניו על אלימות הציונים ולהבהיר את עמדת היהדות החרדית. מן הראוי שתנהגי גם כך. (http://he.wikipedia.org/wiki/%D7%99%D7%95%D7%A1%D7%A3_%D7%97%D7%99%D7%99%D7%9D_%D7%96%D7%95%D7%A0%D7%A0%D7%A4%D7%9C%D7%93)

2. נכון לגבי היישוב הישן (כ20,000 בלבד) כל שאר החרדים (מליונים) היו באירופה עד תחילת הציונות

3. כאן מדובר כבר בטעות מוחלטת. הקהילות החרדיות ברובם המוחלט נשארו באירופה ולא עלו לארץ עד לאחר השואה. 

4. זו חוצפה לדבר כך כלפי התנועה שבעצם מארחת אותך ודואגת לכל התנאים הנוחים שהוזכרו.

5. זו שוב חוצפה לדבר על מלחמות כאשר באופן עקרוני את לא נוטלת חלק בהם.

אחרי כל הטיעונים המייגעים אומר בקצרה:

הציבור החרדי באופן עקרוני לא לוקח חלק במדינת ישראל שהקימה התנועה הציונית.

בלי הציונות לא היה כאן כלום, ועדיין היה זורם ביוב ברחוב כמו ביישוב הישן.

לציבור החרדי אין מצווה מיוחדת לחיות דווקא כאן, פשוט מאד נוח לו, ויש לו מארחים נחמדים ונדיבים.

האם זה מוסרי בעינייך?

אני אמורה להתנצל בפני מישהו שאני גרה כאן?מינימאוס

אין לי שום תכנון לעשות את זה

חרדי מקורי
בד"כ אני לא מגיב לך אבל פשוט הצחקת אותי איך שאתה קובע בשרירותיות מה החרדים עושים, למה הם עושים והאם הם עושים

צחוק יפה לבריאות!! תודה!!
לך תכין קפהיוני

מארח. 

תשובה לשורשברוךש
עבר עריכה על ידי ברוךש בתאריך י"ד בשבט תשע"ד 12:35

דעתי,

בסרט כנר על הגג, בסצנת סיום, ינטה השדכנית מספרת לגולדה לאן היא עוזבת, לאחר שהם מגורשים מהכפר אנטבקה (ראיתי את זה הסרט לאחרונה לצורך חשוב, אבל גם נהניתי ), גולדה שואלת לאן, וינטה אומרת,: (ציטוט מזיכרון), מה אנחנו אומרים כל פסח, לשנה הבאה בירושלים, אני הולכת לארץ הקודש.  דווקא גיבורי הסרט, למשל טוביה ומשפחתו או הקצב, או שאר הדמויות ממשיכות ברובן לארה"ב, למשפחה שיש להם שם. 
לדעתי, זהו תמצית היחס החרדי לארץ ישראל. זה יהלום מיוחד. אבל לא חובה, זה הידור של הידור. האגרות משה מסמל בעיניי את הפסיקה הקלאסית בנושא, זה לא חיוב, אבל מי ששם, זכה. זה משהו מיוחד ושולי שנלווה לדברים הגדולים. 

שאלה: האם יש כאן בעייתיות? 
1.  תשובה: לא. זו דרך חיים ועולם ערכים אמוני של ציבור ורבנן. הגיוני שזה לא תואם את זה הציפיות או דרך החיים שלך, אבל מבחינה מהותית, אין בזה בעיה. 
2. לא, כי אין השלכות מהותיות בנושא. מעבר להבדלי השקפה, אין הבדלים משמעותיים בהתנהלות של המגזר החרדי ביחס למגדרים אחרים. בנטרול של השירות הצבאי (עוד נחזור אליו), הם משלמים מיסים (בעיקר עקיפים), מרביתם עובדים ולוקחים חלק פעיל במשק (עניין שמשתפר משנה לשנה), הם שומרי חוק, וכל עוד יש לתקשורת מלפפונים אחרים, הם לא שונים מכל אזרח אחר. 

שאלה: איפה הבעייתיות החרדית במדינת ישראל?
תשובה 1. אי גיוס לצה"ל
2. קצבאות לישיבות 
3. קצבאות ילדים
4. השפעה על ציביון הדתי של המדינה (נישואין, שבת וכו)
5. התקיימות נבדלת בתוך קהילות (מזה שהשכונה סגורה ללבוש לא צנוע ועד לאוטובוס חרדי שבו נהוג שנשים יושבות מאחור)

שאלה: האם הדברים שהזכרתי למעלה - הן בעיות?
תשובה: לא. אלו עניינים ערכיים שתלויים בפרספקטיבה ובסט הערכים של העונה. מי שרוצה לעודד ילודה יהודית, משתמש בכלי המוניטרי של קצבאות ממשלתיות. ההשלכות על התקציב הן שיקול ערכי. כנ"ל לגבי קביעת הצביון הדתי\חילוני של המדינה, דיון שגם הציבור החילוני והדתי שותפים לו. כנ"ל קצבאות לישיבה - זה נושא ערכי, האם כדאי להביא כסף לישיבה או מדעי הרוח? לישיבה או תאטרון הבימה? לישיבה או לערוץ הראשון? שאלה של ערכים. ההתקיימות הנבדלת אולי שונה מכור ההיתוך, אבל בעיקרון נחשבת ללגיטימית בתוך חברה סובלנית ופלורליסטית שמנסה לתת לכל קהילה ואדם את הביטוי המיוחד שלו, כל עוד אין פגיעה משמעותית באדם או קהילה אחרת. 

שאלה: האם יש הצדקה מוסרית לקיום החרדי בישראל? 
תשובה 1.  כן, בדיוק כמו כל מדינה אחרת, פלוס כמה בונוסים נחמדים. 
2. אולי. תלוי ביכולת של שמירה על אורח החיים החרדי בתוך הניסוי הציוני
3. לא. זה פלטרין של מלך, וצריך להישאר בגלות עד שיבוא גואל

את הנושא הגדול של צה"ל, אני משאיר לסוף.  (אוקי ערכתי, אשאיר את זה קטן).
הגיוס לצבא, הינו המוקד העיקרי לפירוד ושנאה בין המגזרים בישראל, במיוחד בשנים האחרונות. 
אם נושא הגיוס הוא מסיבות בטחוניות, והצורך בחרדים הוא פיקוח נפש ממש, אז יש צדק בטענות נגד הציבור החרדי שלא רוצה לקחת חלק בהגנה פעילה על הקיום הפיזי שלו. 
אולם אם הגיוס לצבא הוא מסיבות חברתיות, סוציאליסטיות, מסורתיות, הכול חוץ מפיקוח נפש. אז קשה להעדיף ערך אחד על פני האחר, במאבק של האזרחים על ערכי המדינה. ואנחנו חוזרים לשאלה הפשוטה: האם עדיף לתקצב בחור שלומד גמרא או בחור שלומד ספרות? או לתקצב את שניהם, רק אחד מהם, או אף אחד מהם. נושא שכמובן נגזר מהעולם הערכי של המשיב. 

בכל מקרה, אני אישית לא רואה בלובשי המדים ציונות. 
יכול להיות שיש חייל שמסכן את חייו ומקריב ביטחון האזרחים, והוא פועל מתוך מניעים ערכיים, שהוא מגדיר כציוניים. אבל הגיוס הסיטונאי בכפייה של חלקים גדולים לשלוש שנים בציבור החילוני, ו-שליש מהציבור הדתי, לא עונה על ההגדרה הזו, לדעתי. 

אתה יודעחרדי מקורי
אתה ממש כותב יפה!
^^^^^מינימאוסאחרונה

ילדה שיוצאת מלא פעמים בלילה ממיטת מעבר, מותשים.עינב66

אשמח לשמוע מנסיונכם כשילדה בת שנתיים ותשע עברה למיטת מעבר (כי למדה לצאת מהמיטת תינוק), מה הכי עזר לכן שתשאר במיטה שלה במהלך הלילה ולא תבוא אליכם חמש פעמים?

רוצים להתחיל איתה מהלך אבל מנסים להבין מה יגרום לה להישאר במיטה שלה ולא לבוא אלינו כי היא יכולה וזה מפתה לצאת ולהיות עצמאית.

מבחינת שפה היא מבינה אבל לא הכי מדברת עדיין.

תכתבי בפורוםרקאני

הריון ולידה

פה זה פחות רלוונטי

בפועלנפשי תערוגאחרונה

מה שיעזור זה להחזיר כל פעם

כל פעם

אבל זה מתיש ומנסיון אישי באיזה שלב באמצע הלילה נשברים כי רוצים לישון

עם הזמן זה עובר.

ואתם כהורים.

אל תרגישו שנכשלתם אם היא בכל זאת מגיעה למיטה 

אנשים שמבינים בכסף השקעות וכוניק זמניק
אני אשמח לשמוע אותכם שם בשאלה קטנה שאלה על חסכון קטן - חיסכון השקעה וצריכה
פורום תורני דתי לאומירוצה להשתחרר

מכירים את פורום אוצר החכמה? לתורה? ועוד כמה קצת פחות מוצלחים?

יש הרבה פורומים תורניים חרדיים. הראשונים שהזכרתי מוצלחים מאוד בהרבה מובנים, פעילים, ואפשר למצוא בהם דברים מעניינים גם לאחר זמן.

האם יקום פורום תורני דתי לאומי? שיהיה ברמה, פעיל, לגופו של עניין (בדרך כלל כמובן), ומעניין?

תגיד אוצר החוכמההפי

תגיד לי אלפי ספרים תורניים ב"ה שעזרו לי שנים

באיזה הקשר זה פורום? 

תחפשי בגוגל 'פורום אוצר החכמה'רוצה להשתחרר

ותגלי מקום מעניין מאוד. זה לא 'אוצר החכמה' עצמו - ספריית הספרים הענקית, אם כי יש ביניהם קשר כמובן.

זה פורום תורני, רובו חרדי אך לא כולו. חלק מהכותבים מוכרים (הרב איתם הנקין ז"ל, יבל"א הרב יוסף בדיחי, הרב יואל קטן, ועוד מן הסתם), אם כי כולם משתמשים בשמות אנונימיים כמו כאן.

זה קצת מצחיק אבלנקדימון

מי ששם בפורומים אלה מי שנחלשו רוחנית והתדרדרו לפורומים. אצלנו, החזקים לא משוטטים בדברים כאלה באינטרנט וממילא לא תראה מקבילה.

זו פרשנות בלבד.

לא חושב שזה נכוןרוצה להשתחרר

כלומר, מן הסתם יש שם רבים כאלה, אבל ודאי לא כולם. יש שם אנשים גדולים, ידענים ומעניינים, יראי שמיים בהחלט.

חלקם גם רבנים מוכרים, כפי שכתבתי להפי.

בסוף השימוש בכלים כאלה מועיל לפיתוח של שיח תורני, לפתרון שאלות, ועוד.

אה, ואני מכיר חברה חזקים מאוד אצלנו שמכירים את הפורומים האלה. כל מי שמחפש באינטרנט מדי פעם תשובות לשאלות תורניות עיוניות (לא הלכתיות פשוטות), כמעט בטוח נפגש בזה. דווקא חברה ברמה גבוהה לדעתי. אז אמנם הצדיקים הנ"ל אינם משוטטים יומם ולילה באינטרנט, אבל יוצא לפעמים להיכנס.

בינינו, קשה ברשת להישאר בדיונים מעמיקים כל הזמןמתוך סקרנות
להבנתי, סוד ההצלחה של הפורומים שהזכרת הוא שרוב גולשיו עם חסימה חזקה מאוד לרשת, ככה שאין לה באמת "רשת" שמושכת אותם לכל מיני מקומות ומפריעה לריכוז...
יש סיפור מעניין עם אוצר החכמה והפורום שלהםמשה

לעצם העניין. כנראה בעולם הדתי לאומי יש לא מעט פעילות כאן (פחות משהייתי רוצה) ולא מעט גדולי תורה צעירים כותבים דווקא בפייסבוק.

יש קבוצת פייסבוק/ווטסאפ של רבנים לדעתיארץ השוקולדאחרונה
אבל לא יודע אם היא סגורה, רק שמעתי עליה מרב שאני מכיר
ממש מושך אותי כל הנושא הזה של בניה ויצירהרק נשמה

עכשיו יש לי אפס ניסיון אבל אני ממש רוצה לדעת לעבוד עם חומרים לעשות חריטות בעץ לבנות רהיטים וכאלה לא בקטע של מקצוע סתם כתחביב אבל אין לי מושג איך מתחילים וגם איך משלבים הכל עם לימודי תואר

יש למישהו רעיונות לקורסים או סדנאות או ליודעת מה?

פשוט להתחיל, בכל דרך, להשקיעזיויק
מהאינטרנט בשלב א', ואחר כך תתקדמי לדברים ממשיים יותר
יש ביוטיוב כמויות של חומר בחינםמשהאחרונה

משם אפשר להתחיל. אחר כך להתקדם...

פלאפון חדש. באיזה מחיר כדאי? מה היתרון של דגם יקר?מתיעצת28

אממ... מניחה שזאת שאלה קצת מצחיקה וילדותית כי זה כמו לשאול למה יש רכב שעולה 50K ולמה פרארי עולה 300K..

ובכל זאת.. אני רוצה לקנות סמארטפון חדש אחרי 5 שנים..  מה היתרונות לקנות ב2000 ולא ב1000/1500 ש"ח? ואולי בכלל כדאי חד"פ להוציא 3000 ש"ח?

השאלה מה חשוב לךפשוט אני..

לדעתי, לאדם הממוצע טלפון ב-1,000 ש"ח (מהדור האחרון של שיאומי למשל) יכול לספק את כל הצרכים +++. 

אבל אם למשל חשוב לך מצלמה מעולה, כזאת שתאפשר לך לפתח את התמונות שצילמת בלי שיראו שזה צולם בטלפון (כלומר בלי פיקסולים, מריחות וטשטושים), אז המחיר כבר קופץ פי כמה...

נתונים נוספים שאם הם חשובים לך, יכולים להשפיע על המחיר: עמידות למים ואבק, בהירות מסך (לנוחות צפייה באור שמש), עמידות לנפילות, זיכרון RAM (ככל שגבוה יותר - הטלפון יוכל לשרוד יותר משימות גם בלי להאט ולהיתקע), קליטה של דור 5 (מאז שיש לי דור 5 - אני כבר לא מחפש WIFI באף מקום, כי האינטרנט שלי במכשיר יותר מהיר מרוב הרשתות הביתיות), אפשרות לסים וירטואלי (בשביל להתחבר לחברות סלולר בלחיצת כפתור בלי צורך בסים פיזי, כולל למשל אם רוצים חבילת גלישה בחו"ל כמעט בחינם), טעינה מהירה, סוללה חזקה...

מכשיר שמצטיין בכל מה שכתבתי עכשיו, כנראה יעלה לפחות 3,000 ש"ח. אבל מי שלא חייב את כל התכונות האלה, בהחלט יכול לקנות מכשיר פשוט יותר.

נקודה למחשבה: מכשיר פשוט של היום שעולה רק 1,000 ש"ח, הרבה יותר משוכלל ומתקדם ממכשיר דגל שעלה לפני 5 שנים 3,000 ש"ח.

מצטרף לנאמרנפשי תערוג

הכל תלוי מה תרצי לעשות עם זה

לאחרונה קולגה רכשה את הדגם האחרון של אייפון הכי טוב.

עלה 7000+

שאלתי אותה מה הצורך, היא הסבירה שהיא מצלמת הרבה סרטונים לפרסום העסק שלה והיא חייבת שזה יהיה הכי טוב שיש

לעומת זאת.

אצלי התכונה הכי חשובה במכשיר סלולרי זה אינפרא אדום. לצורך שליטה במזגנים במקום עבודתי. לכן חיפשתי דווקא את התכונה הזאת. 

קצת דיוקיםגירגירמיאחרונה

כל מה שכתבת גם מכשיר ב-1000₪ יכול לתת, חוץ מסים וירטואלי שזה שמור למכשרים יקרים.

כמו שכתבת בעצמך, המכשירים הפשוטים היום הם הכי טובים שהיו לפני 5 שנים.

ההבדלים בעיקר הם "הפרמיום", ועל זה משלמים הרבה מאוד.

לדוגמא, אם המכשיר מפלסתיק או מאלומיניום מוסיף עלויות ייצור של בערך 30$, האם זה משנה? כנראה שלא, עוד לא הכרתי מישהו שלא משתמש בקייס (חוץ ממני). 

כנ"ל לגבי מסך אם הוא LCD או OLED מדובר על הפרשים של 100$ לפחות עבור היצרן, אני אישית לא רואה הבדל בצבעים או בבהירות גם באור שמש.

כנ"ל לגבי המצלמה, אם אתה מצלם צילומים קלים (ללא תנועה, אור טוב) ולא אכפת לך ש-AI ישפר את הצילומים, לא תוכל להבדיל בין תמונה שצולמה למכשיר יקר או זול.

כנ"ל לגבי איטום למים, כל המכשירים שראיתי מבפנים היו חסינים למים, זה בסה"כ אטמי גומי פשוטים יחסית, אבל לזה שאין תקן אומר שהיצרן לא לוקח אחריות ולא משלם תמלוגים עבור ההסמכה.

יש עוד הרבה הבדלים כאלו, היצרנים יודעים את זה ולכן המכשירים הזולים פשוט חותכים את על הפינות האלה.

כל האמור לעיל לא מנע ממני לקנות את מכשיר יקר מאוד מאוד.

אגב, סים וירטואלי לא יותר זול מסים רגיל מחברה מקומית או סים רגיל גלובלי שתזמין מאליאקספרס, הוא רק יותר נוח,  זה יותר זול רק עבור סים עם חבילת גלישה בלי מספר. 

את חייבת להגדיר לעצמך מה אופי השימוש שלך בוזיויק

כי זה יכול להיות כלי זניח שאת לא נוגעת בו כמעט וזה יכול להיות מרכז היום שלך ללימודים / עבודה וכאלה.

אם למשל את מצלמת ועורכת סרטונים זה גם שיקול ובגלל זה כדאי לחשוב עם עצמך מה הפונקציות שחשובות לך ומה התקציב.

כמו שכתבו כולםפצל"פ

זה תלוי למה את משתמשת...

וגם לכל חברה ודגם יש יתרונות וחסרונות

אני מציע לך אם את באמת פחות מבינה ומכירה את העולם הזה של מפרטים של פלאפונים וההבדלים ביניהם

אז פשוט תכתבי מה השימושים שאת עושה בפלאפון וכמה מהם במקביל

אם בא לך אז יכולה גם לומר איזה מכשיר יש לך עכשיו ומה את מרוצה ולא מרוצה ממנו ככה יהיה מקום להשוואה וידעו לתת לך יותר מדויק

אם יש לך גם חברה של פלאפונים שאת רוצה רק מהם אז תכתבי

מה הצורך?משה

מכשירי ביניים (1500+) מספיקים לדעתי לרוב השימושים. אני עצמי מסתפק במכשיר ביניים שקניתי בפסח של 2021 ועבר מאז קצת שדרוגי תוכנה קצת יותר מורכבם (כן, בניתי לו רום !). הוא אחלה ומשרת אותי יפה לבינתיים.

קנית בסוף גלאקסי כלשהו אבל אל תשאלומתיעצת28

נמחקה לי כל היסטורית הצטאים בווצאפ במכשיר *הישן* .. ואחרי דו שיח ארוך עם הצאט GPT/גמיני נראה שאין לי שום גיבוי... מצד שני אם להיות רציונלית מה כבר איבדתי? הודעה ממשהי מהעבודה שמארה לי כמה אני מיוחדת.. נראלי נחיה.. 

תתחדשי🤗 ומעכשיו את מקפידה לגבות את הדברים בסלולריפ.א.

שלך באופן שוטף 

תתחדשי! נשמע לא קריטי בכללזיויק
"הודעה ממשהי מהעבודה שמארה לי כמה אני מיוחדת.. "יוני.ו.
נשמע די מבאס לאבד חחח
ווטסאפ זה צרה צרורהמשה

וגיבוי שלו (באמצעי חיצוני, כלומר קובץ טקסט) בעיניי זה די קריטי.

לשבור הרגלים קבועיםזיויק

יוצא לכם? קל? קשה? יש טיפים?

כמו כן היה לי הרגל טוב שנטשתי ורוצה לחזור אליו.

איך שוברים את הכבדות שחוסמת ביני לבינו?

ההובי של חייoo

לשנות הרגלים רעים

ליצור הרגלים טובים

כשהבנתי את הקונספט של ההרגל זה הפך קל

ממליצה על ספר כוחו של הרגל

הוא מסביר את הרעיון של

טריגר- פעולה- תגמול

איך להיפטר/ ליצור הרגל

אמיתי? זה קל לך?זיויק
אחפש את הספר
לשנותoo

או ליצור הרגל זה תהליך מתמשך

הרבה אנשים אוהבים תוצאות של כאן ועכשיו

לא אוהבים תהליכים

וזה גורם לקושי בהשגת דברים

אני כן אוהבת תהליכים

מסוגלת לראות את התוצאה העתידית ולחכות בסבלנות

לרוב גם נהנת מהדרך

לכן בעיניי זה לא קשה

אחרים בטח יקראו לזה קשה עד בלתי ישים

נשמע נדיר ממשזיויק
זה באמת קשה מאד מאד, מתאים לאנשים ספציפייםנפש חיה.
חדמשזיויק
עם זאת זה מאתגר תסכימי איתי
לאט לאטנפש חיה.

ממליצה לקרא קצת טורים של הרב יצחק פנגר

ללכת בצעדים קטנים 

ולחלק את החזון הגדול למטרות קטנות ברות ביצוע

תהיי ספציפית?זיויק
וזה עזר?
אשתדלנפש חיה.

לפני כמה שבועות בעלון הידברות הרב פנגר רשם טורים בנושא שינוי התנהגות

ופירט איך לעשות את זה צעד צעד

זה עלונים לפני חודש- חודש וחצי ככה.

לגבי הצעדים הקטנים-

נגיד שאתה רוצה לרוץ מרתון שזאת המטרה הגדולה, אז

קודם אפשר כצעד ראשון להגביר מוטיבציה ובמקביל להוריד את המושג המופשט (רוצה לרוץ מרתון)

לפס מעשי (שינויים קטנים - לשים את הנעליים ליד הדלת, אפילו בלי לנעול, בשלב מאוחר יותר לקבוע זמן לריצה)

כשהייתה לי מטרה גדולה

השיטה של צעדים קטנים עזרו לי להגיע אליה....

היום אני מתמודדת עם דברים שאותה טכניקה בהחלט תשמש אותי

רק צריך לרצות

ולעשות משהו קטן בכיוון. 

תודההזיויק
מתחילים לאט לאטנפשי תערוג

ומוסיפים כמה שיכולים

אי אפשר לשבור הרגליםצדיק יסוד עלום
אפשר לשבור הרגלים, זה לוקח זמן אבל קורהקעלעברימבאראחרונה
דייטיםאבוד
בנות תעזרו לי, אני לא מבין אני לוחם משוחרר נראה באמת טוב, אבל בנות פוסלות אותי סתם, מה קטע?
הפורום הלא נכוןארץ השוקולד

יש פורום לנו שנועד לזה.

לגופו של עניין, יש מגוון סיבות להחליט שכן או לפסול, לא הייתי מניח שהמראה היה הסיבה.

מוזמן לשאול בפורום לקראת נישואין וזוגיותפשוט אני..אחרונה
עבר עריכה על ידי פשוט אני.. בתאריך א' בטבת תשפ"ו 22:03

ו...

בנות הן לא בנים, תחליף דיסקט 🤭

רעיונות למשחקי קופסאהרמוניה
עבר עריכה על ידי הרמוניה בתאריך כ"ג בכסלו תשפ"ו 20:09

מגבשים וכייפים ששווה לקנות?

תודה

אליאסדרור אל
קטאן כמובןריבוזום
טיקט-טו-רייד שיחקתי פעם אחת ומאוד נהניתי אבל אין לנו בבית, אז אין לי ניסיון אישי אם הקסם שלו מחזיק מעמד. לפי מה ששמעתי מסביב נראה שכן משחק שווה. 
נראה ככה...הרמוניה
שם קוד!ריבוזום
איך שכחתי (דורש לפחות ארבעה שחקנים)
זהוו גם אליאס...הרמוניה
סיאנס. לא משחק קופסא אבל מגבש.די שרוט
ואם יש בעיה הלכתית של עבודה זרה אז טוויסטר. ואם יש בעיה הלכתית של נגיעה אז טלפון שבור. ואם יש בעיה הלכתית של במושב ליצים אז תלמדו הלכות לשון הרע.
אני בוכה😂Shandy
אציע כמה שונים:ארץ השוקולד

שם קוד,

אליאס,

דיקסיט,

עידן האבן,

טיקט טו רייד,

Robo rally,

The crew,

Avalon,

Shadows over Camelot,

Nefarious,

Colloretto,

סושי גו,

אזול,

Draftasorus

יואוהרמוניה

מה זה השמות האלה אתה בטוח שזה בישראל?😂

ממש תודה!

מה ה3 הכי מומלצים בעיניך? (חוץ משם קוד ואליאס)

הרבה משחקים הם באנגלית במקורארץ השוקולד

ולא יודע אם תרגמו אותם, בכל מקרה, בכלל המשחקים שפירטתי אין מלל כמעט.

תלוי מה הסגנון שאת מחפשת?

האורך? מספר השחקנים?

אה וואלה...הרמוניה

טוב אז יש לי שיעורי בית לחקור.

לא משנה הסגנון והאורך העיקר שיהיה אפשר גם בשני שחקנים ומעלה ולא מ-4

מה שלא מתאים רק ל2 מהרשימהארץ השוקולד

שם קוד (יש לו גרסה לזוג),

אליאס,

דיקסיט (אפשר לבצע התאמות שיעבוד לזוג),

Avalon,

Shadows over Camelot

סושי גו,