א. באמת לא באתי בקטע של להיתלהם, אבל זה באמת הרגיז אותי כל הטענות שעלו פה לפני זה, שמה שאני הבנתי מהם זה "האשכנזים בטוחים שהם יותר טובים מהספרדים ומפלים אותם" ובתור התחלה נורא הפריע לי בכלל עצם החלוקה.
וגם בכללי - הפריע לי מאוד ההרגשה הזאת של הקיפוח, ואם תקראי שוב את הדברים - ולא רק את התחלת השירשור אלא את כל התגובות, כי הם אילו שצרמו לי ועליהם הגבתי - זה די ההרגשה שעולה מהדברים.
מתנצלת אם זה יצא מתלהם - זה באמת הרתיח אותי.
ב. אצלנו לומדים תמיד גם את ההלכה של האשכנזים וגם את של הספרדים. זה באמת ניראה לי נורא תלוי בביה"ס. וכנראה שגם בהיסטוריה זה תלוי בביה"ס... וזה תמיד נכון. כי אני מכירה בתי ספר שלומדים רק את של הספרדים. יש מקום ללמוד על עדות המזרח, אבל אם את טוענת שיש תיעוד ויש הכל וסתם לא מכניסים את זה לחומר אז את מוזמנת להראות לי על איזה חומר בדיוק את מדברת.
גם אצל האשכנזים לא הכניסו את כל הפרעות שקראו להם מאז הגלות. הכניסו את הדברים העיקריים, הגדולים ביותר. ועשו את זה גם לספרדים - פשוט כמסתבר לעדות המזרח היה פחות. כנראה שלעדות המזרח זה הגיע פחות בבומים, יותר מחולק, יותר בקטן - וכמסתבר לא כ"כ טרחו לתעד אותם.
אין מה להאשים בזה את האשכנזים... אני אישית הייתי מעדיפה שלא היה קורה כלום. לאיודעת מה איתך... הייתי מוכנה לשבת ללמוד על ההיסטוריה של רומא ושליהודים תיהיה איזשהי כוכבית קטנטונת של "והם חיו בארץ ישראל בלי מלחמות ובלי פרעות והם קיימו את עבודת המקדש ולמדו תורה וקיימו את כל המצוות". באמת שזה נראה לי עדיף. אבל זה לא ככה.
ושוב, אני לא אומרת שלספרדים לא קרו דברים!!! קרו להם דברים, ודברים שצריך ללמוד עליהם. והנה - ברוב המקומות לומדים. יכול להיות שאצלכם היה איזשהי פשלה. לא יודעת. אבל זה נמצא בחומר.
וכן, מה לעשות שעל עדות המזרח לומדים פחות כי באמת קרו להם פחות דברים גדולים כאילו שאנחנו יודעים עליהם.
זה לא הופך אותם לפחות טובים או משהו.
זה לא שאנחנו מנסים לדלג על ההיסטוריה שלהם.
זה לא שהפרעות שהיו לנו יותר נוראיות כי הדם שלנו כחול יותר.
ממש לא.
ואני לא משמיצה חס וחלילה. לספרדים היו המון רבנים חשובים וחכמים, וקרו להם הרבה דברים.
ואני יודעת את זה כי ישבתי לשנן אותם ואת התקנות שלהם בע"פ לפני המבחן.
וממש לא חשבתי לעצמי בראש "את מי זה מעניין ההיסטוריה של הספרדים? זה לא קרה למשפחה שלי, אז מה אכפת לי" (אני בכוונה מקצינה. אני יודעת שזה לא מה שאמרת. אבל בכוונה אני מקצינה כדי שזה יהיה יותר מובן) ממש לא.
זה עניין אותי, כי זה העם שלי, וזה לא משנה אם זה קרה למשפחה שלי או לא.
זה העם שלי.
אני לא מנסה למחוק את ההיסטוריה של הספרדים - אבל באמת, תני לי דוגמא למשהו שצריך להכניס לחומר ולא קיים.
מה את רוצה שנלמד?
את רוצה שנמציא לספרדים היסטוריה חדשה כדי שיהיה לנו על מה ללמוד?
זה לא שלספרדים אין היסטוריה של פרעות לצערי הרב, ומה שיש - לומדים. אבל באמת - מה את רוצה שנעשה?
גם על האשכנזים אנחנו לא לומדים כשהם חיו להם באושר ואושר.
וכן, מה לעשות שהשואה, ומאורעות תרפ"ט זה באמת חלק גדול מההיסטוריה של עם ישראל?! מה אפשר לעשות?! שלא נלמד על זה?!
גם על גירוש ספרד לומדים. גם על תור הזהב. ואפילו לומדים הרבה.
אם תמצאי משהו גדול ומשמעותי שקרה ליהודי המזרח ולא נמצא בתוכנית הלימודים (על בתי ספר יחידים אני לא יכולה לעשות כלום. זה באמת לא בסדר.) ויש לנו עליו מידע - אני מוכנה להגיש איתך על זה עתירה לבג"ץ.
אבל קודם תמצאי, אחרי זה תפריחי לאוויר האשמות.