"הספר שהוזכר - "איך לדבר כך שהילדים יקשיבו..."
אני לקחתי אותו פעמיים מהספריה העירונית - זה לא עלה לי כלום.
בנוסף שמעתי השתלמות מטעם בית הספר שבו אני מורה - בגישת שפר - אבל אני לא יודעת כמה זה עולה בחוץ. האמת, קצת יצאתי מבולבלת, אבל בכל זאת נתן לי כלים טובים וגישה יותר רגועה.
על רגל אחת מה שזה נתן לי - להבין שהילד טוב ביסודו ורוצה לשתף איתנו פעולה. וכשהוא מתנהג אחרת זו תחפושת - שהוא שם על עצמו. הגישה טוענת שהמטרה של הילד היא להרגיש שייך להורים. לפעמים, אצל חלק מהילדים, הוא בטעות חושב שכך מקבלים את השייכות. לזה פחות התחברתי (כנראה כי לא הייתי במפגש שבו היא הסבירה את זה לראשונה...). בכל מקרה, ההבנה הזו שזה לא הוא האמיתי, האמון הזה בילד, מקרינים לילד והוא נרגע. בשעת התפרצות של הילד מה שהכי חשוב זה לומר לעצמך - זו תחפושת! הוא עושה את זה כדי למשוך אותך להתייחס אליו. אפילו אם ההתייחסות הזו שלך כלפיו לא נעימה בכלל (צעקות ועונשים) הוא מעדיף את זה כי כך הוא מרגיש עד כמה אכפת לך ממנו. אבל אם מצליחים "להתנטרל" - להסתכל כצופה מבחוץ - אפילו לחייך לעצמך חיוך קטן על התחפושת - לא לכעוס באמת (עבודת המידות) כי מבינים שזו תחפושת והוא רק עושה הצגה לכבודך, אז מגיבים מתוך סמכותיות רגועה. ואז בע"ה הילד ירגע כי הוא לא ירגיש שקיבל את מה שציפה מההתנהגות שלו.
המנחה גם הדגישה את עניין העין הטובה, שאם מסתכלים על משהו בעין טובה - מחפשים להתמקד בטוב ועליו לשים את הדגש - הטוב גדל (וזה נקרא ברכה). ואמא שרק "מחפשת" איפה להעיר לילד על בעיות - היא יכולה להעצים את ההתנהגויות הבעיתיות.
המנחה גם דיברה הרבה על כך שההורה צריך להרגיש כמגדלור שהילד רוצה להנות מאורו ולהתקרב אליו, להצטרף אליו. היא טענה שתרבות המערב יצרה מצב שבו ההורה מרגיש שהוא צריך להצטרף לילד. שמים את הילד במרכז. וזה לא אמור להיות כך ומוליד בעיות. הילד צריך דמות סמכותית שבטוחה בעצמה. היא חיזקה אצלי מאוד את הסמכות. (בעלי טוען שעברתי שטיפת מח...) היא חיזקה בכך שאמרה שההורה לא טועה מבחינת הילד. (תנסי להיזכר בך בתור ילדה מול הורייך) - כי הילד לומד מההורים איך מתנהל העולם ואיך מתנהגים במצבים שונים. לכן לא צריך ייסורי מצפון ורגשות אשמה (שרק מזיקים) שמובילים להססנות וחוסר שליטה במצב. מה שהחלטת - זה מה שצריך שיהיה. (כמובן שאפשר להחליט להתחרט, אבל לא מתוך לחץ, אלא הבנה מחודשת....)
סליחה שיצא ארוך. מקווה שיועיל למישהו.
אם יש שאלות, אשמח לענות ...