אבל אי אפשר לכתוב איפה היא, כי אצל כל אמא היא ממוקמת במקום אחר. כל אחת והנסיבות שארגן לה הקב"ה - התמיכה שיש או אין מסביבה, המחירים של ההתמודדות, הדברים האחרים שצריכה לסחוב על גבה תוך כדי...
אם הדבר שאת מחפשת כאן הוא תמיכה, תמיכתי נתונה לך במאה אחוז, על כל החלטה. רק את מכירה את עצמך, רק את יודעת איפה עוברים הגבולות שלך, ומאיפה זה כבר מתחיל להיות מגזם וההפסד עולה על התועלת. אני אתך לגמרי.
אם חוץ מתמיכה את באמת מחפשת גם מידע, יש לי הרבה מה להגיד. אבל שקלי אם את רוצה לקרוא את ההמשך. אני לא משוכנעת שאני כשלא הינקתי הייתי רוצה לקרוא לעומק על הפער בין הנקה לתמ"ל. אם המידע באמת משמעותי לבחירתך - קראי, אם בעצם כבר החלטת שהדבר הנכון בשבילך הוא להפסיק ואת רק מחפשת תמיכה - עזבי. למה סתם לצבוט בלב. (אני פונה בזה גם לאחרות שקוראות - מי שעושה לה רע לקרוא, שלא תקרא בבקשה. אנא אל תקראו ותכתבו לי שעושה לכן רע לקרוא. אני כותבת רק למי שמעוניינת לדעת.)
כתבת שלא נשארים על ילדי תמ"ל סימנים. השאלה היא למה את קוראת סימנים. לרוב אלה לא סימנים שכתוב עליהם בטוש זוהר "עקב מתן תמ"ל". האמת היא שכשבוחנים את הילד הספציפי, כמעט כמעט אף פעם אי אפשר לדעת מה נגרם מחוסר הנקה ומה לא. למשל כשלילד שלי היו דלקות חוזרות ונשנות באוזניים - איך אפשר לדעת אם זה היה נחסך ממנו אם היה יונק או לא? אפשר לדעת רק שאחוז דלקות האוזניים גבוה יותר אצל לא-יונקים. אפשר לראות הבדל עצום כשמסתכלים על אוכלוסייה של אלפי אנשים - אי אפשר לדעת שום דבר ודאי כשמסתכלים על ילד אחד. אז בסופו של דבר הוא נאלץ לעבור ניתוח, ואחריו עוד אחד, וברוך ה' הבעיה נפתרה. אז היית אומרת שנשארו עליו סימני אי-הנקה או לא?
הקטע הוא שדלקות אוזניים היא רק צרה אחת, קטנה יחסית, מהצרות שהנקה יכולה למזער סיכון אליהם. הנה הרשימה שמובאת במדריך של משרד הבריאות: "דלקת אוזן תיכונה בתינוקות; זיהומים במערכת העיכול; זיהומים במערכת הנשימה; אן-אי-סי בפגים; תסמונת מוות בעריסה; השמנה בילדים; יתר לחץ דם בגיל מבוגר; אטופיק דרמטיטיס; אסתמה בילדים צעירים; בנוסף, באמהות מיניקות פוחת הסיכון לסרטן השד, סרטן השחלות וסוכרת סוג 2"
אז כן, לפעמים הנקה יוצרת הבדל גדול מאוד, ולפעמים לא עד כדי כך - אי אפשר לחזות מראש עם אילו אתגרים בריאותיים הילד יצטרך להתמודד בהמשך חייו.
אם תבחרי בסופו של דבר שעדיף לכם כרגע לוותר על ההנקה, יש לי שלוש המלצות חמות:
1) להפסיק בהדרגה, בקצב שהגוף מאפשר (בכל פעם לוותר על עוד הנקה רק כשהגוף כבר התרגל לגמרי להנקה הקודמת שוויתרת עליה), שחלילה לא תסתבכי יותר בדלקות מעבר למה שאת כבר סובלת.
2) ללמוד היטב את ההנחיות למתן תמ"ל באופן בטיחותי (מובאות למשל בסוף המדריך שצירפתי).
3) למצוא דרכים אחרות להכניס מגע עור לעור עם התינוק/ת, ולהאכיל תמיד בחיבוק.
וגם לך מגיע חיבוק, יקרה. הלוואי שהיה לך קל יותר... שיהיה מכאן ואילך רק טוב ובריאות.