יש סוכה לחבדניקים?רות22
בערב סוכות קיבלתי מידע שחבדניקים אינם בונים סוכה..
אותו אחד שהעביר לי את המידע בירר אצל משגיח נוסף האם זה נכון.. ואכן גם זה אמר שזה נכון ששאל למה ענה : "האדמור הזקן אמר שיש אור חזק בסוכה ואנחנו לא מחזיקים מעמד באור הזה.."

אמרתי לאותו אחד זה לא נראה לי שהם לא בונים שאל עוד חכם.
היום של סוכות שאל שוב חכם ואותו חכם ענה : "חבדניקים כן בונים סוכה! והאדמור הזקן התכוון לא לישון בסוכה! "

עכשיו, אני בתהייה מה נכון? מה לא נכון?
בטח שבונים ,לא ישניםמושיקו

בגלל שלא ישנים במקום קדוש עם אור גבוה

בונים, בונים .. ומארחים חצי עולם... חיה רוז

והבנים גם לא שותים אפילו כוס מים מחוץ לסוכה..

מפתיע שקיבלתי מידע שגוי לצערי! אך לשמחתי טעיתי!רות22
בונים גם בונים......אחווש770
ולא ישנים גם לא בסוכה וגם לא בבית
ב״ה אין זמן יש הרבה עבודה
כעע ככה זה בבית חב״ד (אומנם לא הודו או תאילנד אבל בכל זאת....)
קיבלתי מידע ש..חיובי
שהחבדינקים לא מברכים על ארבעת המינים בסוכות. זה נכון?
זה לא שווה תגובה אם אתה לא מבין לבד את הציניותיבצ
שבזה.. בהתחלה תכננתי להגיב אבל אז נזכרתי שחבדניקים לא מגיבים רק נותנים לאחרים להגיב.

הייה שלום
זה נכון שיש כאלו שלא ישנים בסוכה שאין wifi בגללמושיקו

מצטער?

קורץ

זה לא היה בדיחהחיובי
מישהו אמר לי שהם רק מציעים לאחרים לברך אבל הם עצמם לא. יש בסיס לזה?
ככה אנחנו נוהגים בכל המצוות.משיח נאו בפומ!
לא הבנתיחיובי
תסביר את עצמך, כי עכשיו באמת התבלבלתי
^^^ חיה רוז

למשל

מציעים לאנשים להניח תפילין ולא מניחים (אה, בעצם מניחים 2 זוגות...)

מציעים לברך על ד' מינים ולא מברכים (אה, בעצם מקפידים על אתרוגי קאלבריא)

מציעים לבנות נרות שבת ולא מדליקים (אה, בעצם מדליקים מגיל 3)

תכלס, מי שאמר לך כך, או שמישהו אחר אמר לו את זה, או שהוא התבלבל בגלל שינה בסוכה (יש פה שירשור על הנושא... לא מומלץ לקרוא בוכה/צוחק) או שהוא עושה ממך צחוק.

אם האפשרות האחרונה נכונה, כדאי לך לבדוק במה עוד הוא עובד עליך.

איסור לשון הרע שקול כנגד שלוש העברות החמורות ביותרמושיקו

גמרא בערכין.

'אוהבי' חב"ד כנראה מהדרים בזה במיוחד בעניני חג הסוכות כנראה.

אז זהו, הנקודה העיקרית חב"ד מהדרים במצוות בצורה הכי מהודרת שאפשר ויש אנשים שזה מפריע להם כנראה,הם חושבים שהם יגביהו עצמם בהנמכת השני...

היי..חיובי
קצת הומור.. ובלי לחץ.. זה סתם היה בדיחה, אף אחד לא אמר את זה, וזה הזוי בדיוק כמו שחבדניקים לא בונים סוכה..
לרגע האמנתי שזו לא הייתה בדיחה...חיה רוז

ראה את ההודעה הקודמת כמבוטלת...

אה, כתבת שזה לא בדיחהמושיקו

מגניב

העיקר שמי באמת צריך לראות את זה יראה את זה כאן

עוד טעות: החידוש לא לישון בסוכה איננו של בעל התניאגבעוני מצוי

אלא של אדמור הרי"ץ כמדומני או של הרבי 

(יכול מאד להיות שגם אדמור הזקן לא ישן בסוכה, אך זה לא בגלל אור המקיף אלא כי ברוסיה הלבנה בטמפרטורה של מינוס-לא-יודע-כמה מעלות, אין הרבה אנשים שמסוגלים לישון בסוכה)

תאמין לי שהאדמור הזקן כן יכול....אחווש770
אבל כמדומני הוא חבדניק אז הוא לא עשן בסוכה....
האדמוה"ז פסק שיש לישון בסוכה,אלעד

והדברים ידועים.

וכמו בהרבה דברים חבדניקים לא הולכים לפיו...גבעוני מצוי

למשל תפילת ותיקין...

יש שו"ע הרב ויש מהדורא בתרא ופסקי הסידורמושיקו

לפי ההלכה שצריך לישון ולפי ההלכה מצטער פטור מהסוכה.

ודרך החסידות שהוא הנחיל מלמדת את שניהם יחד.

וכך עוד דברים (הכנה לפתילה שלכן מתפללים מאוחר וכו' )

אתה ממש מצטער כשאתה נמצא בסוכה?=חגית=

מצטער פטור גם מאכילה..

מצטער מהשינה לא מהאכילהמושיקו
אדמו"ר האמצעידתי לאומי
קצת סדר בדברים...אסתרק

אדמו"ר האמצעי גער בחסידים שישנו בסוכה ואמר להם "איך אפשר לישון במקום שיש מקיפין דבינה"?

אדמו"ר הריי"צ גם פרסם את הדברים ואם אני לא טועה- מאז זה הפך למנהג נפוץ בחב"ד.

הרבי מסביר בשיחה שלימה ומהממת כיצד לא פוגמים בשלימות מצוות סוכה כאשר לא ישנים בה, וכמובן מוסיף את ההסבר מדוע גם חסידים פשוטים כמונו, שאינם חשים את המקיפין דבינה, מצטערים בשינה בסוכה:

חסידים מצטערים מכך שהם לא בדרגה שבה הם יוכלו לחוש באורות הללו, ולכן מצטערים.

להרבה אנשים לא נח לשמוע כזה הסבר, כי עבורם "מקיפין דבינה" הוא מושג שיש להשתמש בו בשיעור בזוהר, חסידות או משהו כזה, ומפריע להם שזה מתערבב עם ההלכה למעשה. אבל מה לעשות, כל האורות הגבוהים וכו' הם אכן אמת מוחלטת שחודרת עד לגוף ההלכה!! (ככה זה כשלומדים חסידות... אלוקות בפשיטות ומציאות בהתחדשות, לעומת כאלה שאצלם זה להפך..).

ואם נוריד את זה לתיאור מעט חי: חסיד נכנס לסוכה, עם הפיג'מה שלו, מתרווח לו על המזרון, מנסה לישון שינה עריבה, והתת מודע שלו פשוט שולח לו אותות מצוקה- איך אתה מסוגל?? בסוכה יש אורות "מקיפין דבינה", גילוי אלוקות נעלה ביותר, ואתה מתפרקד לך ככה על מזרן!

עוד עניין שהרב'ה מוסיף, שהיה אמורא אחד שלדעתו הדסים עם עלה אחד שלא ממש יוצא יחד עם שני העלים הנוספים- כשר, ולמרות שזו דעה של היתר ולא מומלץ מלכתחילה, כל התלמידים של אותו אמורא היו קונים בדווקא כזה סוג של הדסים, ביטוי להתקשרות לרבם. וככה גם אנחנו לא יכולים לחשוב על מצב שבו אנחנו נישן בסוכה בעוד הרב'ה לא ישן בה.

אם יש חסיד שזה באמת קורה לו שלא ישן בסוכהדי"מ

אבל קודם שישים פיג'מה ויכנס לסוכה ואם הוא לא מצליח לישון שיחזור לבית,אם זה היה ככה אולי הייתי מאמין.

אבל המציאות היא שאף חסיד לא מנסה לישון הוא מלכתחילה יוצא מנקודת הנחה שהוא לא יצליח.

קשה לי להאמין שכל חסידי חב"ד יותר צדיקים מרבי זושא ומאד הרבה גדולים וצדיקים והם מרגיש את "המקיפין דבינה" יותר מהם.

אותו אמורא סבר ככה זה מחלוקת הלכתית,אז זה לא חומרא.

העניין הזה של חומרות שלעשות משהו כשברור שאין בו צורך לא היה בזמן האמרואים והתנאים.

יש דברים שהם באמת בדיעבד אבל זה עניין אחר.עם אמורא סובר משהו אין שום סיבה שהתלמידים שלו והוא לא יעשו את זה.

זה לא ביטוי להתקשרות זה פשוט הבנה שלא צריך לחפש חומרות וכשרוצים להראות שמשהו מותר אז צריך שגם הרב המתיר יעשה את זה.לא זוכר על מי זה מסופר שהוא היה רב העיר (נראה לי בטבריה) והיה חום גדול מאד ביום כיפור והוא פסק לאכול ופתח שולחן באמצא הרחוב שכולם יראו שזה באמת מותר וגם הוא עצמו עושה את זה.ושמעתי שכשהרב ליאור התיר קינואה בפסח הוא הקפיד לאכול את זה בפסח שלא יחשבו שיש בזה חשש.בחב"ד לקחו את העניין הזה יותר מדי רחוק והמציאו לכל דבר תורות והפכו את זה לעיקר.

הרי מצד ההלכה היבשה מי שלמרות שהוא מצטער ישן בסוכה הוא מחמיר,אבל אם חבדניק ישן בסוכה כל חבריו החבדניקים יגידו שהוא לא בסדר.משמע הפכו את הקולא לעיקר הדין!

וכל זה לפי הבנתך...מושיקו

אבל חסידים לא מרגישים את האורות, הם יודעים שהרבי מרגיש את האורות ולכן הוא לא ישן בסוכה והם מצטערים שהם לא מרגישים מצד הקשר בין רבי לחסיד ולכן הם בגדר מצטער?

הבנת ?

אני לא מצפה..

כי צריך היות חסיד ומקושר לרבי להבין עד כמה זה נכון...

בחב"ד לא המציאו שום דבר, הכל מבוסס תורנית וכתוב בספרים

מושיקו עדיף לא לדבר מאשר לדבר שטויותגבעוני מצוי

תענה "לא יודע כלום, הרבי אמר לא לישון ואני מקיים את דבריו"

אל תיתן תירוצים מטופשים שלא מתחילים בכלל

הסבר למה התירוץ שלך מטופש.

אתה אומר שאתה מצטער שאתה לא מרגיש את האורות המקיפים לעומת הרבי שמרגיש

כשאתה בבית, אתה לא מצטער על זה שאתה לא מרגיש את האורות שהרבי כן מרגיש?

אין שייכות לצער שלך עם הנוכחות שלך בסוכה

אם לאדם יש יתושים בסוכה והוא מצטער בגללם, מותר לו להיכנס הבייתה לישון, אך אם הבית שלו מלא יתושים כמו בסוכה - אזי התירוץ של מצטער לא מועיל לו.

זה דבר ראשון

דבר שני, 

באמת לא ברור למה בגלל סיפור שאמינותו מוטלת בספק, וגם אם היה - סביר להניח שנאמר בצחוק, איך בגלל דבר כזה משנים הלכה מפורשת.

איך זה שעד האדמור האמצעי/הריי"צ אף אחד לא שמע על ה"איסור" לישון בסוכה בגגל מקיפין דבינה

לא חז"ל, לא האריז"ל, לא הבעש"ט, לא אף ראשון ואף אחרון, וגם לא בעל התניא - לא ידעו מזה ולא דיברו מזה

מוזר ביותר

אני מצטט את שיחת הרבי על כךמושיקו

מוזמן לעיין בה
http://www.hebrewbooks.org/pdfpager.aspx?req=15830&st=&pgnum=64
(מאות ע ואילך)
ואם אדמו"ר האמצעי אמר פתגם וחסידים לא מרגישים את זה והם מצער מזה שלמרות שהרבי אמר הם לא מרגישים - זה גופא פוטר אותם מהסוכה.

הבעיה העיקרית שרוב אלו שעוררו תא הטענה היו בורים ועמי ארצות לפחות בכל הנוגע לזה, ואחרי שהרבי אמר שיחה שמפריכה אחת לאחת מהטענות אף אחד לא פתח את זה והמשיך בטענות המגוכחות.

אף חבדניק לא מצפה מחברו שלא חבדניק שלא יש, אבל לכל הפחות שאם יש לו שאלה על חברו שמהדר בצוות ופתאום נראה שהוא מיקל במצוה מוסימת , שיפתח את המקור שמבאר את זה וילמד - הוא לא חייב להסכים אבל לפחות להבין

נגעת בעוד בעייה.די"מ
אף חבדניק לא מצפה ממי שלא חבדניק שלא ישן אבל אם חבדניק יעיז להחמיר על עצמו ולישון יסקלו אותו...
עוד נקודה שמראה את העיוות.‏‎ ‎
עוזרים אחד לשני להיות חבדניקמושיקו

ינזפו בו בחביבות, לא יסקלו אותו - אל דאגה

למה לנזוף בו?הוא מחמיר על עצמו.די"מ
זה לא עיוותאלעד

מי שלא חב"דניק לא מצטער כ"כ שהוא לא זכה כמו הרבי לראות את המקיפים וכל זה

לא זה העיוות.די"מ
אלא שני שחבדניק ויעיז לישון בסוכה...
למרות שתכלס הוא מחמיר.
ממה נפשך?מושיקו

אם הוא חבדניק שמקפיד על כל פרט להיות קושר לרבי -  הוא לא ישן בגלל שהרבי מצטער

ואם הוא לא מחמיר הוא גם לא ישן - מטעמי נוחות.

והוא הוא מחמיר לישון בסוכה מחמת הקפדה על המצוות -  זה לא נקרא חב"דניק

זה בדיוק מה שמעוות.די"מ
מי שלא נותן מקום לחשיבה עצמאית זה ההיפך היהדות.
אחד התלמידים הכי קרובים של הרב יצחק זה ישראל אריאל ולמרות שהרב יצחק ברור חבדניק מתנגד ללשים תכלת הוא שם תכלת.
כי הוא לא חבדניק אלא תלמיד של הרב יצחקמושיקו
וזה הבעייה שבחב"ד אין דבר כזה.די"מ
מה שאמרת זה שטויות ותרוצים.די"מ
עם תרוצים כאלה אני יכול להסביר לך למה לפי התורה צריך לעבוד עבודה זרה...
אם התרוצים שלכם הם "אם אתה לא חבדניק אז לא תבין" זה נשמע כמו תרוצים של כת שנוטלת מאנשים את האפשרות לחשוב. אם סנהדרין כולם מחייבים אז לא הורגים כי לא יכול להיות שכולם לא מצאו זכות.אם כולם בחב"ד מקבלים את התרוץ השטותי הזה משהו שם דפוק.
אכן, הקבלת עול זה הדבר ה'דפוק' אצל החבדניקי"םמושיקו

אבל משום מה כולם מאושרים מזה ..

זה שאנשים מאושרים זה לא הוכחה לכלום.די"מ
אני מכיר במשך שעוברים על ע"ז ש"ד וג"ע והם מאושרים.אז מה?

זה קבלת עול בקטע הלא טוב.מצטער אבל הרושם שנוצר הוא שמקיימים את התורה כי הרבי אמר ולא שמקשיבים לרבי כי השם אמר. כל ההקפדה על חומרות הזויות (בפסח לדוגמא) מחד והפיכת קולות לאידיאל (שינה בסוכה,אכילה לפני התפילה) גורמות לזה.
כל זמן שזה מבוסס הלכתית מה רע?מושיקו
קודם כל אפשר לבסס כל דבר הלכתית.די"מ
אבל העיקר זה מה שכתבתי.
כל אחד לפעמים מחמיר ולפעמים מקל.
אבל כשהופכים קולות דחוקות למצבים מסוימים ללכתחילה.
וחומרות הזויות לעיקר הדין זה מראה שמשהו פה דפוק.
זה הענין של קולות וחומרות אלא הלכה פשוטהמושיקו

ואדרבה  - אפשר לראות אם מחמירים או מקילים על פי שאר הפרמטרים - אם מהדרים במצוות או לא 

זה שלא מוכנים לבל את דרך הסבר והלימוד זה כבר ענין אחר - אבל שגגולים וגאונים למדו באותה דרך והולכים בדרכה במשך מאות שנים זה רק מראה שזה לא בדיוק ענין של קולא

לא הבנתי מה אמרת.די"מ
אתה מסתכל על זה כקולה וחומרא בעינים שלךמושיקו

בעוד שזה חומרא  - עם סברא מבוססת.

בדיוק כמו הסברא ש"הועיל ונפק מפומיה דרב"

לא זה לא חומרא.די"מ
וכשזה מצטרף להפיכת חומרות לעיקר הדין זה מגביר את העיוות.
לדי"מ! לפני שאתה מדבר על משהו "דפוק"חיובי

לזכות הרבי נזקף מליוני מצוות של יהודים, והצלת מאות אלפי יהודים מהתבוללות וכו'.

לא ניתן לחשוד את הרבי ח"ו כאילו מזלזל במצוות.

אז מותר להניח שאם לא ישנים בסוכה זה לא נובע מזלזול במצוות אלא מענין הלכתי, שיש לו גם סימוכין על פי הקבלה והחסידות.

כדאי מאוד להסתכל איך הרבי בעצמו הגיב כשמישהו שאל אותו בדולרים על שינה סוכה..

http://video.chabad.info/newvideo/video.php?id=422

אני לא חושב שהרבי זלזל במצוות.די"מ
אני חושב שהוא בן אמור וייתכן שהוא טעה.
תסתכל על הוידאו שבקישור שהבאתיחיובי

מומלץ.

אמור מה?מושיקו

וזה הנקודה, מני לך שהוא טעה?

ואל תסתכל עליו כרבי וכו' לרגע אחד, אלא כאדם שבגיל 20 ידע גמרא ש"ס ופוסקים ישר והפוך ומאז הוא ישב ולמד ועוד ועוד.

ואתה?

אז איך אתה יכול לומר מסברה שלך מדהו?

וזה בדיוק הבעיה של החשיבה העצמאית מול הקבלת עול...

זה לא "אני" זה כמעט כל פוסק יגיד לך את זה.די"מ
ודרך אגב לא מפריע לי כ"כ אם אתה חושב שספציפית פה הוא לא טעה.כי אפשר לדון על זה. אתה מסכים שייתכן שהוא טעה?
זה שרבי לא יכול לטעות זה נושא לדיון אחרמושיקו

אבל עצם זה שהוא קיבל סמיכה מהרגטשבר בגלל גאונותו ואתה עדין לא זה כבר סיבה שאתה לפחות לא יכול להתבטא כך..

זה לא שאני חולק עליו.זה שכמעט כולם חולקים עליו.די"מ
מותר להסתמך עליהם.

פה טמונה שורש המחלוקת.גם אם התרוצים יהיו מאד גרועים אתה תגיד שהוא צודק.
מי חולק?מי הביא טענות כמענה להסברים שבשיחה?מושיקו
חולק כל מי שפוסק שיש לישון בסוכהאלעד

כפי שפסקו בתלמוד, ברי"ף, ברמב"ם, בטור, בשולחן ערוך, בשולחן ערוך הרב ובכל נושאי כליהם.

נו ו?מושיקו

מעולם לא נפסק שאסור לישון בסוכה.

נפסק בתלמוד, ברי"ף, ברמב"ם, בטור, בשולחן ערוך, בשולחן ערוך הרב ובכל נושאי כליהם שהמצטער פטור מהסוכה...

יש גדר ל"מצטער" מושיקואלעד

הייתי רוצה לראות את התגובה של רבי יוסף קארו זצ"ל כשהיית מנסה להסביר לו את הצער שנובע מהעדר ראיית ה"אורות המקיפים"

אתה יודע מה הבעיה?מופים

יש משהו חמור מאד בסיפור הזה עם המצטער בסוכה

אין בנושא הזה היגיון. הוא לא מצטער. נקודה!

אבל הרי האדמו"ר שלכם אמר את זה, אז מה עושים?

אז בדרך כלל ביהדות כשיש רב גדול שאומר משהו - אנחנו מבטלים דעתינו, אומרים שכנראה יש לנו טעות, ועושים כמו שהרב אמר.

אם היו עושים כך בסוכה - ניחא.

הבעיה שחסידי חב"ד מתעקשים לומר שהם מבינים את זה, וממש משכנעים את עצמם שהם מבינים את זה בפועל ממש. וכן! הוא באמת מצטער שהוא לא מצטער

זה גורם לאדם לעקם את השכל שלו!

ואז אתה מוצא אנשים שחושבים שהרבי עדיין חי, ואתה לא מתפלא. כי אנשים התרגלו לעקם לעצמם את השכל, ואם יש הוכחה בכתבי הרב שלכם שהוא חי - אז כן! אני מבין את זה. וזה באמת כך! ועכשיו נשאר רק להתווכח אם מותר לפרסם את זה או לא.

זה לא נורא אם אתה לא מבין! קורה הרבה שלא מבינים דברים בחיים, זה לא מערער את כל היהדות!

אתה לא מבין? לא נורא! אם אתה סומך על הרב שלך - אתה יכול לסמוך עליו גם בלי להבין. אבל אל תעקם את השכל לך בשביל שתבין דברים לא מובנים. זה פשוט שקר, ואתה מתרגל לשקר!

רק שתי הבהרותחיה רוז

1. הדיון בין חסידי חבד הוא לא רק אם לפרסם... לא כל חסידי חב"ד סוברים כמו שאמרת. יש כאלו שנקראים אנטים, והוויכוח שלהם עם המשיחסטים הוא לא רק על הפירסום.

2. בנוגע לגדר מצטער, היה לנו דיון נוסף למטה. משום מה עברו להתדיין על זה שם. אתה מוזמן לעיין במקורות ומה שכתבתי שם.

לגבי 2 אני בכלל לא מתוכח על זהמופים

הויכוח בכלל לא מתחיל!

אין בזה שום הגיון, ואני לא מאמין שמי שמתווכח איתי חושב שיש בזה היגיון

מה שייך להתוכח אם 1+1=3 או לא?

אני רק מבקש לחשוב בהגיון, זהו!

אין חיוב לא מדאו' ולא מדרבנן ולא מצד החסידות לחשוב שהבנת מה שהאדמו"ר אמר. אתה יכול בשקט לומר שאתה לא מבין את זה, ואתה עדין חסיד חב"ד כשר

ברגע שתחשוב בהיגיון בכלל לא אצטרך להתווכח אתך

(ולגבי 1 - סליחה שאני לא מאמין להם, כיון שיש כאלה שטוענים שאסור לפרסם את זה - ברור שהם יאמרו שהם לא מאמינים בזה, אחרת זה נקרא לפרסם...)

אז, סיכום הדברים...חיה רוז

אז...

1.  אתה לא מאמין לדברי שאני לא חושבת כך. אתה מחליט לי מה אני חושבת.. סבבה.

2.  אתה טוען שאין בדעתי ובחשיבתי היגיון בלי להסכים אפילו לקרוא את דברי. 

לא אכפת לי לקרואמופים

אבל אני לא רואה את זה כאן, ואני מקווה שלא יהיה ארוך מדי

(וזה שאני לא מאמין - לא אומר שאני מחליט לך מה את חושבת, אני לא יודע מה את חושבת, זהו)

1. זה ארוך, כי זה דיון שלם, לא תגובה אחת.חיה רוז

2. באמת נחמד מצידך שאפילו שאתה לא מאמין לי,אתה לא מחליט בשבילי. זה מאוד אדיב.

אני באמת משתדל להיות אדיבמופים

אבל זה לא "נחמד מצידי", זה די נורמלי

(בקיצור - אל תיפגעי, אם יש מצוה של הרבי להכחיש את מישיחיותו מחוץ לחב"ד ומישהו מכחיש לי - אני אמור להאמין לו? הרי יש לו מצוה לשקר. גם אני הייתי משקר במצב כזה. אז אין לי איך לדעת מה אתם חושבים. ואגב, לא מדובר רק בך, יש לי כמה קרובי משפחה כאלה)

התחלת עם הנושא של חייםחיה רוז

ועברת למשיחיות.

אלו שני עניינים שונים. וממילא, אלו שני דיונים פנים חבדיים ולא דיון אחד, גם אם יש לזה נקודות נושקות.

ומצווה לשקר אין. אם יש משהו שאין עניין לפרסם אותו, זה לא אומר לשקר.

לא נפגעת מניקים אנונימיים, רק נראה לי קצת מוזר להגיב לדיון בפורום בגישה של אני לא יאמין למה שתגידו. אז למה אתה מתדיין איתנו?

או שלא בא להתדיין? סתם לומר שאתה חושב שאנחנו אנשים ללא היגיון?

לא באתי לפתוח דיוןמופים

על חיים כן\לא

רק נתתי דוגמא לאן אפשר להגיע עם חוסר הגיון

למעשה צורת הדיבור שלי לא הוגנת בויכוח, כי להאשים את השני בחוסר הגיון זה לא טענה שאפשר להתווכח איתה, או שכן או שלא

אבל מה אעשה שכך אני חושב שהאמת?

אז אמרתי את דעתי, מי שקרא וזה נתן לו נקודה למחשבה - מצוין

מי שלא מסכים - אז הוא לא מסכים. אף אחד לא מת מחוסר הסכמה

זכותך לחשוב כרצונךחיה רוז
אבל לכתוב כך לקהל הרחב גם בלי דיון זה כן הוגן?
נו באמתמושיקו

חופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופרחופר

תמצא נושא יותר מענין לחפור עליו

זה נושא נגד מעניין והוא כתב דברים נכונים.די"מ
אם הוא היה כותב בטון כמוך מיילאמושיקו

אבל הוא מגיע מנקודה הנחה שונה לגמרי

נקודה מוטעית שכו"כ וכחנים בעבר הגיעו ממנה 

אני לא חושב ככה.די"מ

ואני מאד שמח שהוא כתה מה שהוא כתב.

(כי בגדול אני מסכים עם מה שהוא אמר חוץ מזה-"אתה לא מבין? לא נורא! אם אתה סומך על הרב שלך - אתה יכול לסמוך עליו גם בלי להבין."

אני לא ראיתי שום בעייה עם הטון (מה גם שבהתחשב בזה שאתה קורא ולא שומע אתה לא באמת יכול לדעת,אז אתה צריך להסתמך על ההיכרות שיש לך עם האדם בפורום,ומופים הוא לא אדם שמזלזל באחרים ואתה יודע את זה.

בחב"ד יש ענין של חכמה בינה דעת וביטול כאחדמושיקו

מי שחי את זה קצת מקרוב קצת יכול להבין את זה.

שאתה מתדיין רואים שנפגשת עם חב"ד מקרוב.

שהוא מתדיין זזה מגיע מנקודה אחרת.

בכל מקרה הנושא הזה נחפר מספיק, לכל אחד יש את העמדות שלו וזה הוכח כבר שוב ושוב(חוץ מפינה שאני צריך לסגור..)

זה לא קשור למה שהוא אמר.די"מ

ואני מסכים עם מה שהוא אמר.

עם מישהו יגיד לי שהוא מתבטל לרבי ולכן לא ישן לסוכה אז זה דיון על האם נכון להתבטל לרבי,אבל לתת תרוצים גרועים....

אני שמעתי בשם ר' אציק שזה כנראה היה מנהג קדום,כמו שכנראה לברך אחרי נטילת ידיים היה כנראה מנהג קדום,ואחרי זה נדחקו איך להסביר את זה בבבלי.

זה מילא.אבל התרוצים שנתתם גרועים.

לומר על תירוץ- גרוע זה טיעון לא ענייניחיה רוז
ציינת קודם שהדיון הקודם היה ענייני.
כשדיון ענייי אתה יכול להסכים או לא. אבל לא לומר על תירוץ- גרוע כי זו הסתכלות סובייקטיבית
את יודעת?מופים

חשבתי אח"כ על עוד משהו

את תוכלי לדון איתי דיון תורני האם דבר שברכתו מזונות חייב בברכת לישב בסוכה, באיזה שיעור ומתי?

תוכלי לדון איתי האם אומרים לבוד יחד עם דופן עקומה או לא?

זה תמיד כך שאשה יודעת לדון כל כך לפרטי פרטים על הלכה שלא נוגעת אליה, ולא סתם יודעת את פרטי ההלכה אלא גם מבינה את העומק בסברא מאחורי זה?

הוא אשר אמרתי - נוצר מצב שבנושא הזה, חלק מהותי של להיות "חסיד חב"ד" זה להסכים עם הסברא של האדמו"ר שלכם בנושא הזה, אז זה לא סתם דיון תורני אחד מיני רבים, אלא נושא רגשי חשוב שבלעדיו אתה לא חסיד שלם, וגם נשים רוצות להיות חסידות שלימות, אז את הנושא הזה הן ילמדו.

ואין בזה הגיון! חב"ד היא תנועה מחשבתית, שיש לה גישה מסוימת לעבודת ה', מחלוקות הלכתיות כאלה ואחרות הם לא חלק מההגדרה של חב"ד. אפשר להיות חסיד חב"ד גמור ולחשוב בשכל שחייבים לישון בסוכה, ומצוה לשים מטפחת ולא פאה, וצריך לעשות סעודה שלישית עם לחם. השכל שלנו הוא חופשי, והשתייכות לקהילה ופסיקה כמו רב מסוים לא מחייבת שאני גם אחשוב כמוהו, אלא רק שאני אעשה כמוהו

בדיוק כמו שהרב שלי מתיר היתר מכירה, וזה לא מחייב אותי לחשוב שההיתר הוא טוב, לא בוחרים דעה בהלכה לפי השתייכות מפלגתית

שוב אתה נכנס לכל מיני הסברים חוץ מלענות ענייניתחיה רוז
על מה שהתייחסתי כבר בשרשור שלמטה.
אין לך מטרה להתדין עניינית
כבר כתבת את זה.
רק לבוא ולנגח.
שיהיה לך לבריאות.
אני אפרוש מהדיון כיוון שזה לא דיון.
רק רציתי לתת לאנשים נקודה למחשבה.
נכון אין לי מטרה כאן לדון ענייניתמופים

אין לי כל כך אפשרות, לא שלחת לי קישור

אבל גם אין לי מטרה לנגח

אני לא מדבר בשינאה, מתוך רצון לתקוף, אלא מתוך כוונה לשכנע.

אז אתה יכול לרדת מהעניין.משיח נאו בפומ!
לא תשכנע פה אף אחד
יצאתן חומוסאלעד
אי אפשר לשכנע כשלא מדברים ענייניתחיה רוז

וודאי שלפעמים יש דברים שאני עושה/מאמינה בקבלת עול בלי להבין.

לא בנושא הזה.

אם בן אדם מדבר בשכל הגיוני הוא יכול לגרום לי לשאלות או חוסר הבנה.

(כאחת שהייתה משיחסטית והיום ממש לא, אפשר גם לשכנע אותי בדברים).

וצורת ההתבטאות שלכם בשרשור הזה לא מכבדת אתכם בלי קשר לשום מסקנה.

מי שלא ענייני כאן הוא אתןאלעד

זו הנקודה.

כאשר כל וויכוח או דיון או פולמוס מסתיים ב"נכון אנו לא מבינות אבל כך אמר הרבי וזהו" או "נכון אנחנו משוגעות זורקות את השכל וההגיון כי הרבי אמר"

אז מה לעזאזל ענייני פה??

אתן מבזות את החכמה בינה ודעת שעל יסודן בנויה החסידות בשמה אתן מדברות

אתה מדבר ברבים ללא עיון בתגובות של ניקיות שונותחיה רוז

לא נורא,, העיקר שהיה לך מה להגיד..

אלעד אולי אצליך מה שאומר הרבי זה מה בכךhaim770

ב"ה

אבל אצל חסיד חב"ד זה עקרוני ואולי העיקרון הבסיסי.

ולכן כתבתי זאת בכל מיני דיונים: "הצמדה לדברי הרבי זה אקסיום שבלעדיו לא ניתן להמשיך"

קשה לך אם זה? מכן מתחיל ומסתיים הכל !

ברור שתפקידנו להבין וליישב את דברי ו/או מנהגי הרבי, אבל אי הבנה שכלית איננה פוטר מקיום ההנהגה.

אני הביא אותך לדוגמה חיצונית וקימונית מאוד על מנת שתבין על מה אני מדבר:

הרבי אמר שהדור שלנו לא כפי שהיה בדור הקודם יעבור "בלי הפסקת בנתיים לגאולה השלמה"

לכן חסידי חב"ד, לפחות חלק גדול טוענים שהרבי חי וקיים, חלק מסתפקים בחיי רוחניים כפי שכתוב בתניא במכתב תנחומין/חיזוק לאחר פטירת ר' מ"מ מויטבסק וחלק חושבים שהרבי חי בגוף גשמי ממש ואין עיננו מסוגלים לראותו.

תגדיר אותם אם תרצה כמשוגעים, אבל לדעתם דברי הרבי הם מעל המציאות הנראית לעין.

בכל מקרא לכל חסיד חב"ד דברי והנהגות הרבי הם מעל לכל, כולל אם יש סתירה עם השולחן ערוך, לכאורה. אבל באמת שאין סתירה בצריך להתאמץ מאוד לתרץ.

אבל גם אם לא נתרץ נמשיך לנחוג כך כי כך הרבי ציווה.

באופן נקודתי, בלי להתייחס להמשך הדברים-אסתרק

עפ"י הלכה, אם אדם יודע שהוא הולך להצטער בסוכה הוא לא צריך להיכנס ולהצטער כדי לצאת.

ראה בארוכה בשיחה של הרבי שפירטתי לעיל, שהועלתה כאן באיזה שרשור ישן...(מה לעשות, הדברים תמיד חוזרים על עצמם):

http://www.inn.co.il/Forum/Forum.aspx/t473499

וכל חבדניק כזה בטוח שהוא לא יצליח להירדם מהמקיפיןדי"מ
דבינה
לא קשור אם יצליח להרדםמושיקו

הצער הוא מדבר אחר לגמרי

הצער שפוטר מסוכה זה צער שמפריע לישון.די"מ
ממש לא,צער על אי הרגשת המקיף כמו הרבימושיקו

תעיין בשיחת הרבי על כך

תביא מקור שהוא לא הרבי.די"מ
פחחחחאסתרק

כאן כבר גלשת. 

אם לא מספיק לך מקור שהוא הרבי- אתה כנראה במילא לא רוצה לשמוע, רק להתקיף.

כי אם הרבי לא מקור מספיק עבורך, אתה לא יודע או לא רוצה להכיר בגדלות העצומה של הרבי בתורה!

בכל מקרה, אתה צריך לצאת מנקודת הנחה שגם כאשר תקבל תשובה מספקת- זה לא אמור לחייב אותך לפעול לפיה, כי העניין של חוסר שינה בסוכה נוגע לחסידים בלבד.

ממש לא קשור.די"מ
והעניין וזה הפריע לי מאז שהייתי קשור קצת לחב"ד.
‏(היום אני כבר לא אבל זה לא בגלל זה)
סתם מצחיק אותי השרשור הזהחיה רוז

היה דיון ארוך למטה בנושא.

לא הגיעו להסכמות. אבל גם די"מ הסכים שהיה דיון ענייני.

השרשור פה כאילו התחיל מחדש.

כאילו אף צד לא אמר שום דבר...

כאילו אף אחד לא העלה שום טענה.

יש עוד חסידויות שלא ישנים בסוכה באופן עקרוני, נדמהחיובי
לי צאנז או בעלז.
נראה לי שיותר בעבר והיום זה היטשטש.חיה רוז
אבל כן. זו לא שיטה רק של חבד.
זה לא שיטה רק של חבד, אבל ההתקפות יהיו כמובן רק עלחיובי
חבד. כבר התרגלנו. האמת זה מחמאה. כי זה מראה את היחס האמיתי והערכה לחבד מול האחרים, ממילא זה גם יוצר אנטי לפעמים. לגופו של ענין. מדובר על ויכוח עקר. מי שבאמת רציני בשאלה הזו, שילמד את כל השיחה של הרבי מתחילה ועד סוף כולל ההערות ומראי המקומות. אם עדיין יהיה לו שאלה, אין מה לעשות. הוא כנראה לא מבין את סולם הערכים והחוייה של חבד. שיתאר לעצמו שאת השיחה של הרבי הזו כתב משה רבינו בעצמו. בשביל חבדניק ממוצע זה ממש אותו דבר.
התקפות הם על חב"ד כי אף אחד לא מכיר את בעלזאדי"מ
וברור שחב"ד הם הרבה יותר מוכרים.
זה בדיוק העניין,הרבי אם כל הגדולה שלו הוא לא משה רבנו וגם משה רבנו טעה.
בעלזא.די"מ
וזה לא ההפוך את זה לבסדר.
זה עדיין מיעוט שבמיעוט בעם ישראל.
משה רבינו לא טעה. משה הוא מרכבה לשכינה וכל כולו זהחיובי
ביטול להשם. גם מה שמכונה כאילו הוא טעה, כשלומדים לעומק מבינים שזה לא במושגים שלנו. פעם שאל מישהו את הרבי, אם רבי לא טועה למה יש לו מחק מעל העיפרון? הרבי ענה לו, זה לא בגלל שטועה, אלא שמה שנכון לאתמול לא נכון להיום. לגופו של ענין, בזוהר וגם במדרשים מובא שאין דור שאין בו כמשה, ונשמת משה נמצאת בצדיק הדור. מבחינתי הרבי ומשה היינו הך.
ברור שהטעויות של משה זה לא כמו שלנו.די"מ
אבל משה חטא ולכן לא נכנס לארץ.ללמדך שכל בשר ודם גדול כל שלוה יכול לטעות.‎
‏"ולא ידע איש את קבורתו"-כדי שלא יעשו פולחן מהאיש עצמו.
משה לא טעהמושיקו

ומה שנראה לנו כטעות זה לא טעות אלא דבר מכוון

ה"חטא" שהוא עשה זה מסירות נפש כדי שלא יהיה קיטרוג על עם ישראל

והוא לא נכנס לארץ  - כי אם הוא היה נכנס דור המדבר לא היה קם לתחיה

ע"פ פשט התורה הוא חטא.די"מ
ובשונה מדוד אין מאמר חז"ל (לפחות שידוע לי,אם יש אשמח לראות) שאומר הפוך.
ע"פ פשט התורה איפה מניחים תפילין?מושיקו

אחפש את המדרש

בכ"א יש לתורה פשט רמז דרש סוד

לכן ציינתי שאני גם לא מכיר מאמר חז"ל שאומר הפוך.די"מ
זה נכון.אבל זה קומות.
הרמז הדרש והסוד לא יכולים לסתור את הפשט זה פשוט רבדים שונים.וברובד הפשוט משה חטא.
אצל יהודי שקצת מבין מיהו משה רבינו מונח באופןחיובי
מוחלט שמשה לא טעה. אל דאגה, גם המקורות והמדרשים יגיעו. אבל השאלה מה סוג המשקפים שאנו מלבישים על עצמנו, כשאנו מדברים על משה
לא.ממש לא.די"מ
כל בשר ודם יכול לחטוא.אם אתה טוען שלא אתה כופר בבחירה חופשית.
למשך חכמה יש מהלך שמשה רבנו הגיע לדרגה שבבחינה מסוימת לא היה לא בחירה חופשית.אבל גם זה לא לגמרי וזה יחודי למשה רבנו.
אותו רש"י שבזכותו הרבי מצאצאי דוד ויכול להיות משיחאלעד

מונה לפחות 5 טעויות של משה רבינו ע"ה.

אז אחרי כל הכבוד הראוי וההבנה שהטעויות והחטאים שלו אינן כלל בערך לאלו שלנו,

הוא עדיין בן אדם ואדם אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא ופשוט ואכמ"ל.

אכןמושיקו

מי שלומד פשוטו של מקרא מונח בפשוטו של מקרא

ולא שאני מזלזל מכיושהיום מצוה וחובה ללמוד את הפנימיות תהורה מתייחסי גם אליה .

כי לכל אחד יש את מה שהוא עשה בפועל ויש את הכונה האמיתית

מחטא האדם הראשון והלאה.

מי שמסתכל על גדולים וענקים כאנשים בערכנו הוא טועה.

ושאנשים גדולים ונעלים עושים טעות אי אפשר לקבל את זהכדבר המובן מאילו והשאלה שצריכ להשאל איך זה יכול להיות שנברא כל כךנעלה עשה טעות ולמצוא את התרוץ לזה

אני לא מסתכל עליהם לאנשים שווים אלינו.די"מ
ואני חושב שהשם בא ללמד אותנו דבר עצום שבשר ודם זה בשר ודם גדול ככל שיהיה.
לעשות פולחן אישיות זה נגד היהדות.לכן "ולא ידע איש את קבורתו"
החציו איש הוא בשר ודם - מה עם החציו אלוקים?מושיקו

בכל מקרה זה לא בערכנו אז אנחנו לא יכולים להביע דעה בדבר שלא בהשגתנו

אתה מקשה עלינו ממדרש?אלעד

רוצה 1000 מדרשים הפוכים??

אני מאוד מקוה שלא המדרש הזה הוא אבן היסוד להנחה כאילו מרע"ה לא יכול לטעות.

ממש לאמושיקו

משה ענינו אמת שלכן נתן את התורה.

ומי שכל כולו אמת לא יכול לטעות

מבואר בארוכה בספרי פנימיות התורה והחסידות

משה רבינו הוא שלימות גילוי החכמה האלקיתחיובי
הוא זה שמגלה בפועל את התורה שהיא חכמת השם בעולם. אלא שעיקר ענינו רועה ישראל אמיתי, שחלק ממסירות נפשו על עם ישראל שמעל התורה בשרשם, יכול להתפרש כטעות או נטיה מעל חכמת התורה. אך כבר אמר לו השם, אשר שיברת, ישר כחך ששיברת, כלומר, מה ששברת את הלוחות להצלת עם ישראל, ישר כחך. כי באמת כל ענין התורה הוא בשביל ישראל.
לא דיברנו על שבירת הלוחות.די"מ
אבל זה דוגמא שמבטאת את ענינו של משה רבינו ומזהחיובי
אפשר ללמוד גם על שאר הנהגותיו. לא ברור לי מאיפה נובעת ההתעקשות להסתכל על משה בעינים המגושמות שלנו ולהגיד שהוא טעה. התורה היא פשט רמז דרוש וסוד, יש ענינים שמי שלומד אותם על פי הפשט בלבד ולא על פי הפנימיות, הבנתו לוקח בחסר, כיון שהתורה היא מהות אחת שכל חלקיה משלימים זה את זה
זה ההסתכלות שנותנת פנימיות התורה!!!!מושיקו

וזה החלק המקשר בין כל הנושאים

מי שלומד את הפשט בלי הפנימיות אולי לוקה בחסר.די"מ
אך מי שלומד את הפנימיות בלי הפשט וטוען שזה הפשט ממש מעוות את התורה!
הפשט זה הרובד הפשוט על פי הפשט משה טעה.אלא אם כן תביא מקור חז"לי שהוא לא חטא אז הוא כן.אם הגמרא אמרה את זה על דוד ועל משה היא לא אמרה כנראה שהייתה לה סיבה.
מה זה חטא?חיה רוז
עבר עריכה על ידי חיה רוז בתאריך ג' בחשון תשע"ה 17:38

בלי קשר לסיפור הספציפי הזה.

כי אתה מזכיר את זה שכתוב שאין צדיק שלא חוטא.

סבבה. מה זה חטא?

סליחה, זה אלעד הזכיר את זה. (עריכה)

כמו שאולי שמת לב אני משווה אין חטא לטעות,די"מ
כי חטא זה מלשון להחטיא את המטרה.
אוקי. חטא= טעותחיה רוז

אתה מכיר את דברי רש"י  (או דברי חז"ל עליהם הוא מסתמך)

על חטאת (מלשון חטא) החודש?

על סיבת הקרבת הקרבן?

(כמדומני שזו פרשת פנחס)

לא.די"מ
ודרך אגב זה דברי אגדה ככה שייתכן יותר מפרוש אחד.
סבבה. יתכנו כמה פירושים. בכל אופןחיה רוז

רש"י מציין שקרבן החטאת היא כפרה על ה' על כך שמיעט את הירח.

לטעמי, אמירה כזו מכריחה שיש חטא שאינו עבירה.

שחטא במקורו זה עניין מסוים שממנו יכולה להגיע עבירה ויכול להגיע גם דברים שונים שנקראים חטא.

אתה מוזמן לעיין בפרשת הקרבנות שם ולמצוא את המקור בחז"ל, בכל זאת, גמרא זה העסק שלכם כבנים...

לא ממש הבנתי מה את מנסה לומר.די"מ

לא נכנסתי לדיון הכלליחיה רוז
רק להתייחסות למאמר שאין צדיק שלא יחטא.
מפירוש רשי הנל שמתבסס על חזל אפשר לראות שחטא זה לא מה שחשבת ולא מה שאני חשבתי לפני מה שלמדתי את העניין הזה.
אם יש מצב שמביאים קרבן חטאת על הקב"ה אז יש מה לעיין כאן לפני שטוענים שלא יתכן צדיק שלא טועה ולא עושה עברות אם מתבססים עם האמרה אין צדיק בארץ אשר יעשה טוב ולא יחטא.

אפשר את המקור ברש"י?די"מ
כשאהיה בבית אפתח חומש בע"החיה רוז
כמדומני שזה בפרשת פנחס . לא ממש קשה לחפש חטאת ראש חודש
במדבר כח טוחיה רוז

רשי מוסיף את זה כפירוש שני עפ"י מדרש אגדה.

זאת אומרת, כמו שכבר כתבת וגם אני,

יש חטא שהוא עבירה. זה נכון.

אבל יש גם חטא אחר כנראה.

וכמובן שבין שני הפירושים של חטא צריך להיות איזשהו קשר.

גם אצלי דברי הרבי הם אמת מוחלטת! אבלחיה רוז
עבר עריכה על ידי חיה רוז בתאריך ג' בחשון תשע"ה 17:35

אבל חציו אלוקים זו לא אמירה לפורום. בטח לא פתוח.

כי זה דבר שנשים יכולים לקחת למקומות מוזרים.

כאילו אפשר לחצות את אלוקים...

כאילו יש איזה קו אמצע ששם עובר החציו הזה אצל משה...

זה מדרש תמוה שמובן היטב ע"י לימוד חסידות.

אבל הוא בשום אופן לא יכול להוות סיסמא.

כי אלוקים הוא אחדות אחת שלא מתחלקת לחצאים.

ומשה הוא בשר ודם.  

בשתי מילים, ולא אכנס לדיון בזה על גבי פורום פתוח, אבל מצד הביטול של משה לקדוש ברוך הוא. בגלל שהוא עניו מכל האדם אשר על פני האדמה, אז ממילא הוא לא חש מציאות בכלל וכל מה ששולט ומתגלה במציאותו זו האלוקות. האלוקות שקיימת אצל כולנו, רק שאצל כולנו הישות - הגאווה או התחושה העצמית שלנו מסתירה את זה ונותנת מקום לטעיות של בשר ודם.

הגיוני שמי שלא למד את הנושא בחסידות לעומק לא יסכים עם זה בהודעה אחת.

אבל זו אמת, לא התחמקות: רק שלומדים עוד עניין ועוד עניין ועוד עניין מקבלים הסתכלות אחרת על משה רבינו בכלל. ואז אפשר להפנים משהו כמו שנכתב למעלה.

זה לא סיסמא ,זה מדרשמושיקו

שאפשר להבין אותו רק על ידי חסידות

ולא רק אותו אלא גם דברים שנראים  הכי פשוטים 

נכון. לגמרי.חיה רוז

אבל לומר את זה בפורום שבו אתה לא יכול ללמד את כל החסידות שמאחורי זה, זה כמו לומר סיסמא לדעתי.

סתם שאלת בורות שלי.. בענייני חבד... חיה רוז

רש"י מצאצאי בית דוד?

והרבי מצאצאי רש"י?

צאצא בן אחרי בןמושיקו
הרבי מצאצאי המהר"ל בן אחר בן בקו ישיר
למהר"ל יש מגילת יוחסין ישירה לרבי (משנה וכו')
שהוא היה מצאצאי דוד המלך כנ"ל

איפה רש"י בעסק?חיה רוז

על המהר"ל אני יודעת.

בלי לפגוע באף אחד, אבל בשירשור הזה רואים משהו מאודחיובי
מעניין. יש כאלה שמונח אצלם בפשטות שמשה לא יכול לטעות, ומגינים על ההנחה הזו בכל דרך, ויש כאלה שמנסים להוכיח שמשה כן יכול לטעות, ומתעקשים על זה.. אני חושב שזה עצמו נקודה למחשבה מה נקודת ההסתכלות הבסיסית של כל אחד.. זה לא בשביל להעליב מישהו חלילה, אלא רק להראות כמה החסידות משנה את ההסתכלות ומעדנת את המבט המגושם שלנו.
איזה דמגוגיה!די"מ
אנחנו צריכים לחפש את האמת ולא את מה שהקשיקא שלנו רוצה. אם תביא לי מקור ברור (=גמרא שאין אף אחד שחולק עליה) שיש דבר כזה בשר ודם שלא יכול לטעות(או לחטוא זה היינו הך לעניינו) אז ברור שאני יודה.החידוש הזה של "צדיק הדור" זה של החסידות ואולי הזוהר. אני חושב שהשם ברא לנו שכל כדי שנשתמש בו. הירושלמי "תלמודה של ארץ ישראל" אומר על הפסוק "ככל אשר יורך" -"במה דברים אמורים כשאמרו לך על ימין שהוא ימין ועל שמאל שהוא שמאל,אבל אם אמרו לך על ימין שהוא שמאל ועל שמאל שהוא שמאל..." ודרך אגב להלכה גם הבבלי לא חולק עליו.(חוץ מזה שגם אם כן לא ברור שחייבים לפסוק לפיו,ובכללי זה מדבר בכלל על הסנהדרין ולא על סתם כל רב)
זה חלק מהבעיה, שאתה מוכן לקבל גמרא אך לא מוכן לקבלחיובי
אם זה משהו שנאמר על ידי אחד מגדולי החסידות. זה אותה תורה עם אותה קדושה. נכון שלפעמים יש מחלוקות, אך דבר שאומר הבעל שם טוב לדוגמא הוא דבר אלקים חים בדיוק כמו דבר שנכתב בגמרא או מדרש
אל תשווה בין תנאים לאחרונים. עם כל הכבוד.אלעד
למה לא?מושיקו

שלומדים חסידות הכל נראה באור אחר.

כולל האמירות של רבותנו נשיאנו בהשואות הללו...

וזה הסיבה שאין סוף לוויכוח הזה

כי האופן שבו חבדניק רואה את הדברים ואחד ממגזר אחר זה שני ראיות וגישות שונות והפוכות אחת מהשניה

^^^ בדיוק כך.משיח נאו בפומ!
יש הירכריה בתורה.די"מ
ראה ה' בצדיקים שהם מועטים עמד ושתלן בכל דור דורמושיקו

לחסידות יש פרוש עמוק בזה, אני לא יביא את זה כי צריך להיות כלי לזה על ידי לימוד חסידות

ועדיין אחרונים לא יכולים לחלוק על ראשונים.די"מ
ואם הם בערכם?מושיקו
מלבד ההסתכלות החסידית על נשיא דור, הם צודקים.חיה רוז

על פי כללי העברת התורה, דורות מאוחרי לא יכולים לחלוק על דורות ראשונים.

נכון שמידי פעם יש דמויות שונות כמו אמורא שאמרו עליו "תנא ופליג" (סליחה אם אני לא מדייקת בלשון. שהוא בדרגת התנאים ויכול לחלוק עליהם. אבל זה לא הסדר הרגיל.

כיוון שהרבי הוא משה רבינו שבדור, ברור לי שדבריו אמת מוחלטת. אבל אי אפשר להשוות באופן גורף כל דבר תורה של ראשונים ואחרונים.

גם אני לא מחזיקה היום מדבר תורה של כל אחד מהאחרונים, וגם אתם. ואילו דברי חז"ל גם אם לא נפסקו להלכה נחשבים דברי אלוקים חיים.

וברור שיש קדושה ואלוקות בכל לימוד תורה. אבל לא כל אחד זוכה לכוון אל האמת באותה המידה.

נו באמת,די"מ
הדבר האחרון שאפשר להגיד עליו שהתקבל על כל ישראל (בוודאי באגדה) זה גמרא.
ולכן רק לזה אני מחוייב.
אם הבעש"ט אמר משהו זכותי לא להסכים.
הוא לא בן אחר בן מושיקואלעד

וקולמוסים רבים נשתברו על כך וגם אתה הודית לי על כך כאשר דנו בעניין בשיחה אישית.

אגב רבי יהודה הנשיא שממנו צמח בכלל המושג "נשיא הדור" לא היה בן אחר בן משלמה המלך ע"ה כפי שמחייב לכאורה הרמב"ם ואפילו הכי נכתב עליו בגמרא שיכול להיות המשיח, שלא לדבר על בר כוזיבא אשר דימו חכמי דורו וגם רבי עקיבא (שהיה נשיא הדור וחוליה בשרשרת מסירת התורה) שהוא המשיח, למרות שכלל לא היה מזרעו של דוד.

באסה.

זה לא מחייב ,אבל זה נתון מסויםמושיקו

מה שזכור לי שלמרות שעל פי מה שמפורסם יש בת אחת בכל השולשלת מצאו גם יחוס דרך בו

אבדוק את זה שוב בכ"א

על כגון דא כדאי להביא את מה שכתוב בספרחיובי

מגיד דבריו ליעקב - להמגיד ממזערטיש (סעיף רל"א)

"דצדיק נקרא אספקלריא, שכל אדם שרואה בו -  רואה את עצמו כמו במראה, ולכן אמרו במשה שחשדוהו באשת איש בפסוק "והביטו אחרי משה", דבאמת שכל צדיק יש לו כללות מכל העולם ומכל בני האדם וכל אחד החלק שלו רואה בצדיק, ולכך חשדוהו באשת איש שהם באמת הי' נואפים ערב רב, וראו חלקם בצדיק וחשדוהו, ובאמת חלקם הוא הרע בטל במציאות אצלו נגד הטוב שבו, זהו ראה נבילה דבר נבל בארציות של ישראל, וזהו מפני שהוא עצמו עומד בבבל לשון בלבול" 

ומה נפלאו דבריו שכתב בספר חנה אריאל (מחסידים הראשונים)

"אמר ותבע מהם "ומדוע יראתם לדבר בעבדי במשה"?

בעבדי אפילו אינו משה, ובמשה אפילו אינו עבדי. . . פי' למה לא הרגשתם בחינת יראה כשבאתם לדבר במשה . . שמהראוי היה שכשאתם מתקרבם אל מדריגתו, יש לכם לירא לדבר.." וממשיך שם דברים חריפים.

נראלי שירשרת לתגובה שלי בטעותאלעד

בכל מקרה,

חבל שלא אמרו את זה לחז"ל בגמרות ובמדרשים ולפרשנים השונים על התורה.

הם בטח היו מתנסחים אחרת ומוחקים כל אזכור לחטא ופספוס של מרע"ה

בחיצוניות זה נראה חטאמושיקו

בפנימיות זה לא חטא.

אגב אצל אדם הראשון היתה גם כונה פנימית בחטא עץ הדעת..

זה באמת היה בטעות, בקשר למה שכתבת, הריחיובי

כשחז"ל אומרים משהו זה משהו אחד, ואנחנו, אנשים פשוטים, צריכים להיזהר יותר בדברנו על משה.

תורה היא וללמוד אנו צריכיםאלעד

ואם כל הסייגים ויראת הרוממות שלנו כלפי קדושי עליון אלו יגרמו לעיוות אצלינו, כזה שלא יאפשר לנו להבין שאכן אפילו הם חטאו ויש לנו מה ללמוד מהם גם כבני אדם- הרי שזה פיספוס והיפך כוונת חז"ל במאמרים אלו המתארים את החטאים השונים ואת תוצאותיהם.

שוב, אין אני חולק עליך שיש צורך במשנה זהירות וענווה מופלגת ש"הרי אלו כמלאכים" ו"קוטנם עבה ממותנינו" וכל זה. אבל אל לגדלות שלהם, שהיא באמת לעין ערוך מהמושגים בהם אנו חיים, לעקר את עצם מציאות החטא גם אצלם, כי אז באמת לא נלמד כלום.

המושג חטא הוא מלשון להחטיא ולפספסחיובי

אין הכוונה - אצל צדיקים אלו - שעשו משהו שהוא נגד רצון ה' חלילה, כיון שכל מעשיהם קודש והיו מרכבה לרצון העליון.

אלא שלכל אחד מהם יש את דרגתו הרוחנית, מקבילה לעולם רוחני, לספירות עליונות וכדומה, וכאשר אנו מעריכים את דרגה זו לגבי דרגה שלמעלה ממנה (שהרי בעולמות העליונים - אין ספור מדריגות) זה יכול להחשב כחטא.

זו הבנה פשוטה ובסיסית בכל ההסתכלות שלנו על הצדיקים האמיתיים, כמו לדוגמא האבות ומשה רבינו ודוד המלך. (מבחינתי גם הבעש"ט והרבי, אבל כרגע אני מדבר על העיקרון).

אבוי לנו אם נסתכל עליהם כמו שאנו מסתכלים על עצמנו. 

אולי אפשר לומר, כי כל דבר בעולם יש זמנו להתגלות. כנראה שבדורות קודמים האנשים היו מספיק עדינים, ולכן הבינו מעצמם עיקרון זה. ולכן חז"ל יכלו להתבטא בצורה יותר חדה.

בדורות המאוחרים יותר, כשהתגשמנו יותר, באה החסידות ומלמדת אותנו את עיקרון הזה.

מי שמנסה להתעלם ממנו, וללמוד את הדברים כפשוטן בצורה המגושמת שלהם, דומה למי שרוצה ללמוד את המשנה בלי פירוש הגמרא, או את הפסוק בלי פירוש רש"י.

ומה נפלאים גם דבריו של הרבי בדיוק בפרשת השבוע הזוחיובי

לך לך (לקוטי שיחות חלק ה, תרגום):

כבר הוסבר פעם בהרחבה לגבי חטאים שמספרת התורה בקשר לצדיקים בכלל ובמיוחד בקשר לאבות, שאין אלה חטאים במובן הפשוט ח"ו, שהרי אצל צדיקים גמורים אין כלל יצר הרע, ובמיוחד אצל האבות אשר היו כל ימיהם "מרכבה" לרצון העליון, אין אפשרית כלל מציאות של רע ח"ו, שהיא השורש של כל חטא,

אלא חטאם הוא העדר אור (חטא מלשון חסרון) שבקדושה עצמה נגרם על ידם העדר מסויים בהמשכת אור עליון. בדומה למיעוט האור שבהשתלשלות המדרגות מלמעלה, שבכל דרגה יש פחות אור מאשר בדרגה שמעליה.

הסבר זה אינו מהווה סתירה למאמר הידוע על הפסוק "ויפול אברהם על פניו ויצחק ויאמר בלבו הלבן מאה שנה יולד ואם שרה הבת תשעים שנה תלד", ש"אין מקרא יוצא מידי פשוטו, ואם תאמרו איך אפשר הדבר אשר אברהם יהיה מסתפק במאמר ה'? תדעו אשר זהו מצד הגוף ואשר גם גוף קדוש בשר הוא"

כי אדרבה מכך שבמאמר עצמו מופיע הביטוי "גוף קדוש", מובן שלא היה זה חטא כפשוטו כי בקדושה אין כלל רע. לכן יש להסביר את משמעות המאמר שגם כל מה שעשו האבות רק מצד הגוף ומפני שבשר הוא נעשה באופן שיכול להתפרש בפשטות ובחיצוניות כחטא כפשוטו.

עד כמה שזכור לי ראיתי את סדר הייחוס בן אחר בןחיה רוז

לא דרך הרבנית דבורה לאה אלא דרך בעלה ר' שלום שכנא.

לשון הרע זה איסור הכי חמור ובמיוחד כאשר עושים בערמומיותhamedinaiאחרונה
ובמיוחד אלו שחרטו על דגלם את החפץ חיים שמסר נפשו על איסור לשון הרע.

והאיסור הכי חמור של לשון הרע זה נגד צדיקים.

במו עיני ראיתי שמישהו אמר בתום לב בדיחה לא סימפטית ואחרי כשנה שנתיים קרה לו רחמנא ליצלן בדיוק כמו שהיה נשמע בבדיחה. מפאת כבוד לא אוכל לפרט. אבל תסמכו עלי שאני לא בודה את זה.

דחוף ביותר לשלוח פ"נ לקרוא על ציון הרבי ולבקש סליחה.
ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

חבדניקים מתגייסים לצבא כמו דתיים לאומייםתמימלה..?
או לא מתגייסים כמו חרדים?
לא זה ולא זהתות"ח!

הם מתגייסים (לא יודע בדיוק כמה אחוזי הגיוס שם, אבל הם לא כמו החרדים, זה בטוח), אבל לעומת הדתיים-לאומיים שמתייחסים לצבא כחלק מהתחייה הלאומית של עם ישראל, כחלק מהגאולה, החב"דניקים מתייחסים אל זה בצורה פרגמטית, שצריך צבא באופן טכני כדי להגן על העם (כך לפחות ידוע לי). אגב, זו תפיסה שדומה גם לתפיסה החילונית את הצבא. הויכוח העקרוני הזה הוא לא רק לגבי הצבא, אלא לגבי כל מוסדות המדינה וכו'.

אממתמימלה..?

אבל בחבד הכל סובב סביב השליחות של האדם, אז אולי בטוחים שזו השליחות של הבחורים בגיל הזה...

אני יודעת שבתי ספר של חבד וכאלו לא נחשבים חרדיים אלא ממלכתידתי כי הרבי רצה שאנשים שלא שולחים את הילדים שלהם לחרדי-ישלחו לחבד ויקבלו חינוך מספיק חרדי ומספיק ממלכתי... אז ישיבות חבדניקיות זה כמו הסדר או כמו ישיבות חרדיות?

נכון, את צודקתתות"ח!

חשבתי על זה, התלבטתי אם לכתוב את זה. חלק מהמידד של השירות בצה"ל בחב"ד זה המידד של השליחות, שכדי לקדש את שם ה' בעולם ולגרום לשם שלו להיות אהוב בעולם, הם הולכים לצבא (לא יודע בוודאות אם זה השיקול שלהם, אבל זה בהחלט הגיוני). אבל בסופו של דבר אצלם זה רק כלי כדי להגן/לקדש את שם ה' בעולם. מבחינת התפיסה החבדי"ת אין ערך עצמי (ערך מקודש) לצבא. לא כ"כ הבנתי את השאלה שלך בסוף.

נ.ב אינני חב"דניק והדברים נכתבו לפי ראות עיניי. עדיף שתשאלי חב"דניק שיסביר לך את תפיסתם.

תודהתמימלה..?
השאלה היתהבישיבות חרדיות אסור להתגייס, בהסדר חלק מהישיבה זה הצבא, איפה חבד ממוקמות על הרף של אסור עד חובה?
בשמחהתות"ח!

אה, עכשיו הבנתי. לא יודע. מניח שבאמצע (יש אפשרות אך לא חובה)

איפשהו באמצעפונקציה

יש ישיבות שהמקובל בהן הוא לעשות פטור (כמו הישיבה בכפר חבד) ויש כאלה שיש להן הסכמים עם הצבא על שירות אחרי שנת לימודים ב770 ורצוי גם חתונה (כמו הישיבה בקרית גת)

שתיהן ישיבות גדולות עם לא מעט תלמידים.

אבל חייבת להדגיש שבסופו של דבר זו תהיה הבחירה האישית של הבחור לכאן או לכאן וזה לא משנה איפה הוא לומד.

באף ישיבה אין איסור מפורש ללכת לצבא (אלא רק מינימום דחיית שירות עד אחרי החתונה) אבל גם אין יותר מידי עידוד לצבא.

רעיונית זו מה שהבחור רוצהפונקציה

לדוגמא במשפחה שלי חלק עשו פטור משירות וחלק שירתו.

אחת הבעיות המרכזיות שגורמות להמון בחורים להוציא פטור זה שהצבא עושה להם בעיות עם שנת הלימודים ב770 אחרי 3 שנים בישיבה גדולה ואף בחור לא רוצה להיות עריק ולהסתבך.

התוצאה היא שחלק מהבחורים עושים פטור וחלק חותמים על הסכם מסויים שדוחה להם את השירות לאחרי החתונה.

לרוב מי שעשה פטור כבר לא יעשה צבא, אם כי יש כאלה שמבטלים אותו (לפעמים אפילו בגיל 30+ ואז הם מתגייסים לפיקוד העורף, הרבנות או כל מיני דברים בסגנון).

ממ מענייןתמימלה..?אחרונה

תודה

מחפש ספרים חב"דים על תפילהred panda

היי,

במסגרת מאמר שאני עושה על תפילה וכוונותיה , מחפש  שמות של ספרים חב"דיים על עניין התפילה וכוונותיה (מה לכוון וכו'). ברמת הידע שלי, למדתי בעיקר את ספר התניא ועוד מספר קונטרסים קטנים.

תודה!

ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע

שלום וברכה,

מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.

מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.

ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il

תזכו למצוות

דיוק כל אות במילים "כי ה' לצד הזה", כמו "לך לשלום"hamedinai

תקציר:

האדמו"ר מלובביץ׳ (חב"ד) לנתניהו -

"תצטרך להיאבק עם 119 אנשים, בוודאי לא תתרשם מזה כיוון שהקדוש ברוך הוא לצד הזה״.

דיוק המילים "לצד הזה" ולא "בצד הזה", דומה מאוד למה שבתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".

הסבר בדרך אפשר ב2 אופנים 👇

לדייק בכל אות. צוטט בשם הרבי "כיוון שהקב"ה בצד הזה". משמיעת הקלטת שומעים ברור שהרבי אמר "כיוון שהקב"ה לצד הזה", עם אות למ"ד, לא אות בי"ת.

https://x.com/OrwellTruth1984/status/1759284144620667267

מה זה משנה? בתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".

הסבר #1: אולי כי למ"ד זה לשון לימוד, צריך ללמוד ולהתקדם.

נכון בהקשר לשלום, למרות שבהשקפה הראשונה נראה כאילו אם עושים פשרה משיגים שלום, הנה כאשר לומדים את הנושא לעומק, מגלים שזה נכון רק בהקשר לאויב ידידותי ומתחשב, המריבות שבתוכנו. כאשר מדובר בהקשר לאויב האכזרי החיצוני זה הפוך: כל כניעה אליו רק מרחיקה את השלום.

נכון גם בהקשר ל"צד הזה". צריך ללמוד את הצד, האם הוא באמת הצד שאפשר להגיד עליו "הקדוש ברוך לצד הזה". יש "ידידים" במרכאות שטוענים שהם בצד הזה, אבל הנכון הוא שהם באמצע. כמה באמצע? תלוי מה עמדתנו, כי אם אנחנו נסכים לעמוד עם רגל אחת ביבשה ורגל אחת בים, טענת שונאי ציון ועוכרי ישראל תהיה שזה לא מספיק, ועמדת ה"ידידים" האלו תהיה שצריך להתפשר. זה למה עמדת ישראל צריכה להיות מה שיותר ימינה, שאז גם אם תהיה פשרה, היא תהיה יותר רחוקה מהים.

הסבר #2: ההבדל בין "לך בשלום" ו"לך לשלום", זה שהאות למד הקדמית משמעותה להתקדם לכוון, לא לעמוד במקום אחד. "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", ביחד עם זה נאמר עליהם "ילכו מחיל ⁵אל חיל". לא להסתפק עם "שלום" שלא עושים לנו שואה רחמנא ליצלן ולהגיד שאם אפשר לחגוג יום עצמאות, זו כבר "ראשית צמיחת גאולתנו", כי בהשוואה למה שהיה בימי הביניים זה מצב מזהיר. גם אם המצב מזהיר, צריך להתקדם שיהיה עוד יותר "מחיל אך חיל", אחרת זה לא שלום.

אותו דבר גם עם "לצד הזה". גם אם זה כבר הצד הנכון, ובלשון התלמוד הובא בספר תניא קדישא בתחילתו

ספריית ליובאוויטש

"ואפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה..", צריך להתקדם עוד ועוד "לצד הזה", כי צדיק זה מלשון "צד", להתקדם עוד ועוד בכוון להיות צדיק, "ילכו מחיל אל חיל".

מבקשת עזרה במזוןiskabelka1

שלום ,. אני אם יחידנית - רווקה , מגדלת ילד בן 7 לבדי . אחרי שאימא נפטרה מסרטן אני נשארתי לבדי בעולם הזה . אין לי משפחה ואין לי קרובים .

עשיתי ילד בטיפולי פוריות , , כדי שיהיה לי בשביל מי לחיות .

כיום הוא לומד בכיתה ב' בבית ספר דתי ,ירא שמיים ! צדיק אמיתי !

לילד אין אבא - לכן  אין מזונות .  נתקלתי בקשיים מאוד גדולים ת בגלל חובות ., גרה ברמלה  . מבקשת עזרה במזון , מצרכים בסיסים כמו קונפלקס , ממרח שוקולד, ביצים , חמאה, שמן ,פסטה חלב,,ירקות . לא נעים בכלל לבקש עזרה, אבל בלי שאלות ,רק מהנתינה מהלב ..... בבקשה אשמח אם תושיטו יד של עזרה .🙏

תפני לבית חב"ד ברמלהבת.
אני פניתי אליהם ברמלה - לא קיבלתי מהם שום מענהiskabelka1
נסי לפנות לארגון כולל חבדפונקציה
איך השיחה של הרבי על צמאה לך נפשי עזרה לי להבין...hamedinai

המכשול הכי מרכזי להגיע לשלום - מחנות הפליטים.

75 שנה שהם "פליטים" , דבר שאין לו אח וריע בהיסטוריה.

כל קיומו של עם ישראל הוא פלא ונס על-טבעי, ובאותה מידה גם שנאת ישראל אין לה הסבר הגיוני.

מחנות הפליטים מתוחזקות במיוחד בכדי לשמר את ההתנגדות לקיומה של המדינה היהודית בארץ ישראל.

ביחד עם זה, מחנות פליטים אלו גורמים לנו להיזכר שאנחנו יהודים עם היסטוריה של אלפי שנים שחזרנו לארצנו.

אחרת נשאלת השאלה: באיזו זכות מגיע יליד רוסיה שיש לה ארץ הכי גדולה בעולם, מעולם לא דיבר עברית, כותב משמאל לימין, בא עם נשק בידיים מול הטוענים שהם צאצאים של פליטי 48.

אולי יש פה מסר מן השמים:

וְהָעֹלָה עַל רוּחֲכֶם הָיוֹ לֹא תִהְיֶה אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת.. חַי אָנִי נְאֻם אֲ-דֹנָי ה' אִם לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה... אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם (יחזקאל כ לב).

לכן אם נחזור בתשובה ייבטל הצורך של מחנות פליטים אלו, כי כבר גמרו והשלימו את תפקידם וייעודם.

כי כל הסיבה לקיומם הלא-טבעי היה בכדי לעורר אותנו שלא נתחמק מהשאלה #באיזו_זכות ולמה הארץ שייכת לנו.

סימוכין:

הביאור הידוע על הניגון "צמאה לך נפשי.. אך טי דורין.."

האזינו: כשהרבי שר והסביר את הניגון `צמאה לך נפשי` ● מיוחד

שכל תפקידו של היצר הרע רק להעלות את האדם למדרגה יותר נעלית, ואם כן כאשר האדם השלים את המשימה, מתבטל הצורך של היצר הרע.

זה היה משיחת פורים ה'תשח"י (1958).

והפלא ופלא, בתלמוד (סוכה נב ב) מובא קשר בין היצר הרע לישמעאלים:

"ארבעה מתחרט עליהן הקב"ה שבראם, ואלו הן: גלות, כשדים, וישמעאלים, ויצר הרע".

זה באמת הזוי ברמה ששומעים רק משרופים.מי האיש? הח"ח!אחרונה

ראיתי כבר בזמנו את העלונים שמתארים איך יבוא המשיח ואז משבר האקלים ייעלם כהרף עין (ועוד נגזרה מכך מסקנה שאין מה להיות מוטרדים).
לחשוב שמחנות הפליטים הרעילים והמסוכנים - והעמוסים אנשים מלאי שיטנה ומשטמה לישראל - משמשים כאיזה מטה זעם הולוגרפי תיאולוגי, זה בערך אותו ההיגיון.

אגב, העלונים ההם הופיעו למיטב זכרוני עוד כשבחיים היתה חיותו, אבל גם אם אני טועה בכרונולוגיה הזו אזי מכל מקום הם הופיעו כשהמשיחיזם שלאחר המוות עוד היה בשיאו.

מובן שכל התפיסה הזו נשענת על ימי ההאדרה המטורללת למבצע "סופה במדבר" (שחרור כוויית מהפלישה העירקית) ותום הקומוניזם במדינות הסובייטיות-לשעבר, שיצרו שבתאות ברורה ומובהקת.

מחפש ספר בנרותיונה ב

אני מחפש את הספר "שערי לימוד החסידות" של הרב מיכאל חנוך גולומב

גם יד שניה

מישהו יודע היכן ניתן להשיג?

אולי יעניין אותך