אני תוהה האם יש מקום לחשוב על דברים לבד, ולהגיע למסקנה מה לעשות, או שהכל זה- רק מה שהרבי אמר ורק מה שנהוג בחב"ד?
מקווה שהשאלה מובנת...
ומכיוון שהרבי הוא יותר חכם ובחכמה אלוקית החשיבה שלו היא הקובעת,
י היא חשיבה אלוקית
ולא מוגבלת כמונו
דווקא בחב"ד נראה שיש יותר חשיבה עצמית מכל זרם אורתודוקסי אחר.
אולי מלבד הציבור הדתי הלאומי.
ומותר לי לחלוק עליו.
בחב"ד יש עניין של עבודה עצמית. היהודי צריך לעבוד על עצמו, זה לא רק שעצם החיבור לרבי מעלה אותך לדרגה גבוהה יותר.
פעם אמרו לי שהרבי מברסלב אמר לחסידיו שיבואו לציון שלו וזה לבד נותן להם. בחב"ד אין דבר כזה, החסיד צריך לעשות מעצמו.
ההבדל בין חסידות חב"ד לשאר החסידיות הוא הבדל מהותי שהבחלט מעמיד אותה במקום שונה הדורש התייחסות שונה.
אם בחסידות פולין, למשל, עבודת הצדיק היא הנותנת ואילו על החסיד מוטל רק להתקשר אליו,
הרי שבחסידות חב"ד המצב הפוך 180 מעלות: על החסיד מוטלת עבודה קשה, מייסרת תובענית ובלתי ניתנת לפשרות- כי המוטו של חב"ד בה' הידיעה הוא "חב"ד דורשת פנימיות".
ועכשיו שווה בנפשך: אם בעבודה, שהיא תמצית חייו של היהודי המאמין בכלל וחסיד בפרט, מוטל על האדם לעשותה בנפשו ולא לסמוך על הצדיק, קל וחומר שהדרך להגיע אל עבודה זו רצופת מחשבות והתלבטויות, ואותם לא יעשה לבד ?
כמובן שלא תשלי עצמך, שאם הרבי אמר כך וכך הרי זה מוסיף לעניין אמונה כי החסיד מאמין ברבו בלב שלם
יש הבדל בין לדעת ובין להאמין
כל הקטע של חבד שהחסיד עובד על עצמו ויש גם את הקבלת עול
די"מב"ה
פעם הגיע חסיד לצמח צדק וביקש ברכה שהוא וצאצאיו יהיו מקושרים לרבי ואז ממילא יהיה להם יראת שמים.
הצמח צדק ענה: כבר יותר מיובל סבי חותני (הבעל התניא והאדמו"ר האמצעי) ואני מוסרים את הנפש על מנת שלחסידים יהיה עבודה עצמית.
אבל חסיד חייב לדעת שכל החלטה שהוא יקבל תגובה ע"י רבו.
רק היום הזכירו לי סיפור נפלא אם הבעש"ט:
איזה גביר נכנס לבעש"ט, והבעש"ט שאל אותו אם צריך איברכה, והגביר ענה ב"ה אני מסודר.
הבעש"ט בכל זאת נתן לא מכתב לפרנס עירו.
הגביר תחב את המכתב במעילו ושכח כליל ממנו.
עברו 16 שנה, התהפך הגלגל, והגביר נהיה עני מרוד, מכר את כל נכסיו, ביתו ואפילו הבגידי יוקרה, לפני צאתו לדרך נדודים מצאה את המעיל הישן וכשלבש אותו, מצאה את המכתב של הבעש"ט שבינתיים הלך לעולמו.
מלא בושה וכלימה על שלא קיים את ציווי הרבי חיפש את הנמען למכתב ואז הודיעו לו שהנמען התמנה רק לפני שעות ספורות לפרנס הקהל.
הוא הגיע אליו ולולא המכתב של הבעש"ט באמצע החגיגות על מינויו החדש לא היה מקבל אותו, כל הקהל והאורחים בלבושי שרד ופתאום מופיע עני מרוד אם מעיל מרופת.
הפרנס פתח את האיגרת ובה היה כתוב שמביא האיגרת הוא גביר לשעבר שירד מנכסיו ועל ראש הקהל לעזור לו לעמוד על הרגליים.
הפרנס עזור לו והוא ב"ה עלה מעלה מעלה שוב.
רואים שגם טעות לכוארה של שכיחה נגמרה בטוב. אם היה מחפש את פרנס הקהל לפני 16 שנה היה נופל על מי שהוא אחר לגמרי.
וסיפור זה חזר על עצמו בימינו כפי שסופר בבית משיח של שבת זו.
מרשה לעצמי לכתוב שמות כי הם פורסמו בגיליון.
הרב פרבר הירש, שליח הרבי בשכונת גילו, קיבל לפני 33 שנה מכתב מהרבי לרגל תספורת בנו.
ליום הולדתו ה-33 של הבן כמתנת יום הולדת הוא נתן את המכתב לבנו, 30 שנה לאחר קבלתו, במכתב היה ברכה לתספורת ותוספת נ.ב: (הרעיון לא המילים) כדאי ללמוד סופרות.
הבן בדיוק לאחרונה התלבט האם כתוספת פרנסה כמלמד בת"ת עליו ללמוד סופרות, וזה לא הכל הוא שאל את אביו האם פעם רצה ללמוד סופרות?
ר' פרבר ענה שלעולם הוא לא שם לב לתוספת של הרבי ולעולם הוא לא חשב אפילו לשאול את הרבי בכיוון כיוון שלפני 30 שנה הוא התחיל את השליחות והעבודה בבית חב"ד הייתה רק על כתפיו ולא היה לא פנאי כלל לדבר כזה.
יש עוד כמה דוגמאות והגדולה מכולם לדעתי:
כשחב"ד יצאו בקמפיין "נתניהו טוב ליהודים", זו הייתה אחלטה של עסקן בודד שהעמיד עובדה מוגמרת לפני בית דין רבני חב"ד שהסכימו בעל כורחם, הם היו אצל הרבי לרגל חג המוצ"ים (שבועות) וכשהבית דין פסק שלא לצאת אם הפרסום הודיעו להם שהפעילים כבר בשטח ולא ניתן לעוצרם.
אני זוכר עוד את הלילה של התוצאות, נרדמתי אם רדיו דלוק רק מרוב עייפות ומבואס לגמרי.
פואד בין אליעזר לאחר הניצחון הנראה לעיין הוציא את כל החרבות בלשונו נגד חב"ד, חב"ד תנועה פוליטית נסגור להם את הכניסה לבתי ספר ולבסיסים וכו', אבל הוא שכח את דברי דוד המלך, בערב ילין בכי ולבוקר רינה, שכח את דברי שמעון פרס "שיש רבי היושב בניו יורק וקובע מי יהיה ראש ממשלת ישראל", לאחר שהרבי תרפד את התרגיל המסריח.
האמונה ברבי אינה סותרת כלל את החשיבה העצמית אבל היא מבטיח שבכל מקרה התוצאות יהיו טובות.
איך לעשות הכי טוב את מה שדורשים ממנו 
וחושב הרבה על מנת להבין כל דבר.
בין השאר, כי צריך לעבוד את ה' גם עם השכל.
אבל לא כי השכל שלי הוא הקובע.
שליח במקום מרוחק לא יוכל להסתדר בלי חשיבה עצמית, הוא יצטרך להיות מאוד יצירתי
חוץ מזה חבדניקים מצליחים מצד אחד להחמיר מאוד לעצמם ולהראות יופי שביהדות לאנשים שהכי רחוקים
ולמצוא איזונים נכונים
זה לא ברור מאליו
ב"ה
בתחילת דרכה של החסידות בזמן הבעש"ט והמגיד, זה כך היה "צדיק באמונתו יחיה" יע חי יע הוא נותן את כוח לחסידיו.
והחידוש הוא של בעל התניא כפי שהעלתי בפוסט הקודם את דברי הצמח צדק.
אלו ואלו דברי אלוקים חיים.
זו שיטה וזו שיטה.
בנינו "למה לא הולכים לבדוק האם זה נכון, אם יש קושיות על זה", מי שהוא עושה את זה ???
יש אולי כמה שאלות בקובצי התמימים, אבל אף אחד לא יעז לפעול נגד דברי הרבי גם אם הוא לא מבין !
בוא נראה דוגמה מוחשית ואקטואלית:
הרבי אמר בכמה הזדמנויות:
בהגיענו ומסתכלים על המפה הפוליטית חסידי חב"ד באמת בבעיה:
מה יעשה חסיד חב"ד מאחורי הפרגוד? אז הוא חשב היטב עצמאית, ליבן ובירר ולבסוף הוא ישים בקלפי מה שבית דין רבני חב"ד יפסוק. יופי של חשיבה עצמית אם כל החכמה בינה ודעת שהוא גדל והתחנך עליה.
בסופו של דבר נצרך לזועק "רבי עלפאת מיר", ביברית "רבי תעזור לי!!!" כמו חסיד פולין ממושמע.
אלא כדי לברר, להבין, להתעמק. להגיע לדיוקים. להבין את הפרטים והניואנסים בדברים.
אני חושבת שאדם עושה בירור טוב על מנת להבין ובחור רופא טוב. כשהוא מוצא אותו, הוא סומך עליו כי הוא לא מבין ברפואה. יש כאלו שהולכים עם איזה רופא שיש להם בלי לבדוק איזה רופא הוא. זו טעות לדעתי.
אבל אם אתה מגלה ומבין בחשיבה מעמיקה שהרופא-הרבי שלך הוא אמת לאמיתה,אז הוא מבין יותר ממך. ואז זה נחמד להתעניין, אבל לחלוק על הרופא העולמי זה קצת מצחיק..
שניים מההבדלים:
1. ההפרש בין הרופא והמטופל הוא ידע וניסיון שגם המטופל היה יכול לרכוש. ההבדל בין רבי לחסיד הוא מהותי יותר. לא כל אחד יכול היה להיות משה רבינו למשל...כך שעוד יותר מצחיק לחלוק.
2. בשונה מרפואה, גם אחרי שמצאתי את הרבי, את השיטה, עדיין צריך להמשיך ולהבין. לא כדי לחלוק אלא כי כי זה חלק מעבודת ה'. היד צריכה לקיים מצוות, הרגל, וגם הראש, השכל. איך הראש עובד את ה'? כשהוא חושב.
(וזה עוד לפני שיטת חב"ד בשימוש בשכל על מנת להגיע לרגש ומעשה)
"אתה צודק אבל אנחנו משוגעים/לא חושבים" וכד' כאשר אתם מטילים את הסברות על הרבי ולא באמת מתמודדים?
את בעצם אומרת שהשכל אינו התניה ושהאמונה למעלה ממנו, בבחירת כתר.
מתאים לי
ב"ה
"הבנתי...."
המילה כתר נתנה לי להבין את משלו של רבינו הזקן הידוע אם בין המלך שצריך לכתוש האבן היקרה ביותר בכתרו של המלך.
למי שלא יודע את המשל אכתוב אותו אם הרקע שנאמר בו בקצרה:
רבי פנחס מקוריץ, למרות שהיה תלמיד מן המנין בחבורת החסידים ומתלמידי הבעש"ט, התרעם נגד ההפצה בשופי.
והתנגדותו היה המקור במרומים והתגשמה בהתנגדות כאן בעולם הזה.
יום אחד רבי פנחס כשראה דפי חסידות מתנופפים ברוח ונופלים ארצה אף הביא התנגדותו בפני תלמידי המגיד, רבינו הזקן נתן על כך משל:
בן המלך היה חולה מאוד, הגיעו רופאים מכל קצה הארץ לנסות למצוא מרפאה לחוליו, אבל כולם הרימו ידיים.
לבסוף הגיעה רופאה שהציע לקחת את האבן היקרה שבכתר של המלך לכתוש אותה ולתת לילד לשתות את המרקחת ואפילו אם יכנס רק טיפה אחת וכל השאר יישפך אולי יש סיכוי להציל את בן המלך.
והסוף ידוע רבינו הזקן הכן נלקח לכלא בעקבות הקיטרוג של רבי פנחס, אבל עוד בתוך כתלי הכלא קיבל הוראה מרבותיו להמשיך ולהפיץ חסידות ביתר שאת.
וכפי שהעולם נברא בהשתלשלות הספירות, יש בחינת חג"ת, חב"ד וכתר שהוא מלכות מהעולם שמעל.
במילה אחת: "משיח" שמסמל את המלכות בחינת כתר.
אז מה, עדיף שנהיה כמו סוסים??
שאומרים עלךיהם זה שהם היו "מרכבה" לשכינה.
לא רק כמו סוס שיש לו רצון אבל הוא מבטל אותו מפני הרצון של העגלון, אלא מרכבה, שאין לה בכלל רצון עצמי, הרצון שלה הוא הרצון של העגלון!
כל החיים של יהודי אמורים להיות במטרה אחת- "לא נבראתי אלא לשמש את קוני", אם לא זו הייתה המטרה לא היינו נבראים! התכלית שלנו זה להיות בביטול לה', וכך לקיים את רצונו ולהביא למימוש תאוותו בבריאת העולם- "נתאווה הקב"ה להיות לו ית' דירה בתחתונים" בגאולה האמיתית והשלימה..
שלום וברכה,
מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.
מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.
ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il
תזכו למצוות

הם מתגייסים (לא יודע בדיוק כמה אחוזי הגיוס שם, אבל הם לא כמו החרדים, זה בטוח), אבל לעומת הדתיים-לאומיים שמתייחסים לצבא כחלק מהתחייה הלאומית של עם ישראל, כחלק מהגאולה, החב"דניקים מתייחסים אל זה בצורה פרגמטית, שצריך צבא באופן טכני כדי להגן על העם (כך לפחות ידוע לי). אגב, זו תפיסה שדומה גם לתפיסה החילונית את הצבא. הויכוח העקרוני הזה הוא לא רק לגבי הצבא, אלא לגבי כל מוסדות המדינה וכו'.
אבל בחבד הכל סובב סביב השליחות של האדם, אז אולי בטוחים שזו השליחות של הבחורים בגיל הזה...
אני יודעת שבתי ספר של חבד וכאלו לא נחשבים חרדיים אלא ממלכתידתי כי הרבי רצה שאנשים שלא שולחים את הילדים שלהם לחרדי-ישלחו לחבד ויקבלו חינוך מספיק חרדי ומספיק ממלכתי... אז ישיבות חבדניקיות זה כמו הסדר או כמו ישיבות חרדיות?
חשבתי על זה, התלבטתי אם לכתוב את זה. חלק מהמידד של השירות בצה"ל בחב"ד זה המידד של השליחות, שכדי לקדש את שם ה' בעולם ולגרום לשם שלו להיות אהוב בעולם, הם הולכים לצבא (לא יודע בוודאות אם זה השיקול שלהם, אבל זה בהחלט הגיוני). אבל בסופו של דבר אצלם זה רק כלי כדי להגן/לקדש את שם ה' בעולם. מבחינת התפיסה החבדי"ת אין ערך עצמי (ערך מקודש) לצבא. לא כ"כ הבנתי את השאלה שלך בסוף.
נ.ב אינני חב"דניק והדברים נכתבו לפי ראות עיניי. עדיף שתשאלי חב"דניק שיסביר לך את תפיסתם.
אה, עכשיו הבנתי. לא יודע. מניח שבאמצע (יש אפשרות אך לא חובה)
יש ישיבות שהמקובל בהן הוא לעשות פטור (כמו הישיבה בכפר חבד) ויש כאלה שיש להן הסכמים עם הצבא על שירות אחרי שנת לימודים ב770 ורצוי גם חתונה (כמו הישיבה בקרית גת)
שתיהן ישיבות גדולות עם לא מעט תלמידים.
אבל חייבת להדגיש שבסופו של דבר זו תהיה הבחירה האישית של הבחור לכאן או לכאן וזה לא משנה איפה הוא לומד.
באף ישיבה אין איסור מפורש ללכת לצבא (אלא רק מינימום דחיית שירות עד אחרי החתונה) אבל גם אין יותר מידי עידוד לצבא.
לדוגמא במשפחה שלי חלק עשו פטור משירות וחלק שירתו.
אחת הבעיות המרכזיות שגורמות להמון בחורים להוציא פטור זה שהצבא עושה להם בעיות עם שנת הלימודים ב770 אחרי 3 שנים בישיבה גדולה ואף בחור לא רוצה להיות עריק ולהסתבך.
התוצאה היא שחלק מהבחורים עושים פטור וחלק חותמים על הסכם מסויים שדוחה להם את השירות לאחרי החתונה.
לרוב מי שעשה פטור כבר לא יעשה צבא, אם כי יש כאלה שמבטלים אותו (לפעמים אפילו בגיל 30+ ואז הם מתגייסים לפיקוד העורף, הרבנות או כל מיני דברים בסגנון).
תודה
היי,
במסגרת מאמר שאני עושה על תפילה וכוונותיה , מחפש שמות של ספרים חב"דיים על עניין התפילה וכוונותיה (מה לכוון וכו'). ברמת הידע שלי, למדתי בעיקר את ספר התניא ועוד מספר קונטרסים קטנים.
תודה!
שלום וברכה,
מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.
מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.
ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il
תזכו למצוות

תקציר:
האדמו"ר מלובביץ׳ (חב"ד) לנתניהו -
"תצטרך להיאבק עם 119 אנשים, בוודאי לא תתרשם מזה כיוון שהקדוש ברוך הוא לצד הזה״.
דיוק המילים "לצד הזה" ולא "בצד הזה", דומה מאוד למה שבתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".
הסבר בדרך אפשר ב2 אופנים 👇
לדייק בכל אות. צוטט בשם הרבי "כיוון שהקב"ה בצד הזה". משמיעת הקלטת שומעים ברור שהרבי אמר "כיוון שהקב"ה לצד הזה", עם אות למ"ד, לא אות בי"ת.
https://x.com/OrwellTruth1984/status/1759284144620667267
מה זה משנה? בתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".
הסבר #1: אולי כי למ"ד זה לשון לימוד, צריך ללמוד ולהתקדם.
נכון בהקשר לשלום, למרות שבהשקפה הראשונה נראה כאילו אם עושים פשרה משיגים שלום, הנה כאשר לומדים את הנושא לעומק, מגלים שזה נכון רק בהקשר לאויב ידידותי ומתחשב, המריבות שבתוכנו. כאשר מדובר בהקשר לאויב האכזרי החיצוני זה הפוך: כל כניעה אליו רק מרחיקה את השלום.
נכון גם בהקשר ל"צד הזה". צריך ללמוד את הצד, האם הוא באמת הצד שאפשר להגיד עליו "הקדוש ברוך לצד הזה". יש "ידידים" במרכאות שטוענים שהם בצד הזה, אבל הנכון הוא שהם באמצע. כמה באמצע? תלוי מה עמדתנו, כי אם אנחנו נסכים לעמוד עם רגל אחת ביבשה ורגל אחת בים, טענת שונאי ציון ועוכרי ישראל תהיה שזה לא מספיק, ועמדת ה"ידידים" האלו תהיה שצריך להתפשר. זה למה עמדת ישראל צריכה להיות מה שיותר ימינה, שאז גם אם תהיה פשרה, היא תהיה יותר רחוקה מהים.
הסבר #2: ההבדל בין "לך בשלום" ו"לך לשלום", זה שהאות למד הקדמית משמעותה להתקדם לכוון, לא לעמוד במקום אחד. "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", ביחד עם זה נאמר עליהם "ילכו מחיל ⁵אל חיל". לא להסתפק עם "שלום" שלא עושים לנו שואה רחמנא ליצלן ולהגיד שאם אפשר לחגוג יום עצמאות, זו כבר "ראשית צמיחת גאולתנו", כי בהשוואה למה שהיה בימי הביניים זה מצב מזהיר. גם אם המצב מזהיר, צריך להתקדם שיהיה עוד יותר "מחיל אך חיל", אחרת זה לא שלום.
אותו דבר גם עם "לצד הזה". גם אם זה כבר הצד הנכון, ובלשון התלמוד הובא בספר תניא קדישא בתחילתו
"ואפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה..", צריך להתקדם עוד ועוד "לצד הזה", כי צדיק זה מלשון "צד", להתקדם עוד ועוד בכוון להיות צדיק, "ילכו מחיל אל חיל".
שלום ,. אני אם יחידנית - רווקה , מגדלת ילד בן 7 לבדי . אחרי שאימא נפטרה מסרטן אני נשארתי לבדי בעולם הזה . אין לי משפחה ואין לי קרובים .
עשיתי ילד בטיפולי פוריות , , כדי שיהיה לי בשביל מי לחיות .
כיום הוא לומד בכיתה ב' בבית ספר דתי ,ירא שמיים ! צדיק אמיתי !
לילד אין אבא - לכן אין מזונות . נתקלתי בקשיים מאוד גדולים ת בגלל חובות ., גרה ברמלה . מבקשת עזרה במזון , מצרכים בסיסים כמו קונפלקס , ממרח שוקולד, ביצים , חמאה, שמן ,פסטה חלב,,ירקות . לא נעים בכלל לבקש עזרה, אבל בלי שאלות ,רק מהנתינה מהלב ..... בבקשה אשמח אם תושיטו יד של עזרה .🙏
המכשול הכי מרכזי להגיע לשלום - מחנות הפליטים.
75 שנה שהם "פליטים" , דבר שאין לו אח וריע בהיסטוריה.
כל קיומו של עם ישראל הוא פלא ונס על-טבעי, ובאותה מידה גם שנאת ישראל אין לה הסבר הגיוני.
מחנות הפליטים מתוחזקות במיוחד בכדי לשמר את ההתנגדות לקיומה של המדינה היהודית בארץ ישראל.
ביחד עם זה, מחנות פליטים אלו גורמים לנו להיזכר שאנחנו יהודים עם היסטוריה של אלפי שנים שחזרנו לארצנו.
אחרת נשאלת השאלה: באיזו זכות מגיע יליד רוסיה שיש לה ארץ הכי גדולה בעולם, מעולם לא דיבר עברית, כותב משמאל לימין, בא עם נשק בידיים מול הטוענים שהם צאצאים של פליטי 48.
אולי יש פה מסר מן השמים:
וְהָעֹלָה עַל רוּחֲכֶם הָיוֹ לֹא תִהְיֶה אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת.. חַי אָנִי נְאֻם אֲ-דֹנָי ה' אִם לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה... אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם (יחזקאל כ לב).
לכן אם נחזור בתשובה ייבטל הצורך של מחנות פליטים אלו, כי כבר גמרו והשלימו את תפקידם וייעודם.
כי כל הסיבה לקיומם הלא-טבעי היה בכדי לעורר אותנו שלא נתחמק מהשאלה #באיזו_זכות ולמה הארץ שייכת לנו.
סימוכין:
הביאור הידוע על הניגון "צמאה לך נפשי.. אך טי דורין.."
האזינו: כשהרבי שר והסביר את הניגון `צמאה לך נפשי` ● מיוחד
שכל תפקידו של היצר הרע רק להעלות את האדם למדרגה יותר נעלית, ואם כן כאשר האדם השלים את המשימה, מתבטל הצורך של היצר הרע.
זה היה משיחת פורים ה'תשח"י (1958).
והפלא ופלא, בתלמוד (סוכה נב ב) מובא קשר בין היצר הרע לישמעאלים:
"ארבעה מתחרט עליהן הקב"ה שבראם, ואלו הן: גלות, כשדים, וישמעאלים, ויצר הרע".
ראיתי כבר בזמנו את העלונים שמתארים איך יבוא המשיח ואז משבר האקלים ייעלם כהרף עין (ועוד נגזרה מכך מסקנה שאין מה להיות מוטרדים).
לחשוב שמחנות הפליטים הרעילים והמסוכנים - והעמוסים אנשים מלאי שיטנה ומשטמה לישראל - משמשים כאיזה מטה זעם הולוגרפי תיאולוגי, זה בערך אותו ההיגיון.
אגב, העלונים ההם הופיעו למיטב זכרוני עוד כשבחיים היתה חיותו, אבל גם אם אני טועה בכרונולוגיה הזו אזי מכל מקום הם הופיעו כשהמשיחיזם שלאחר המוות עוד היה בשיאו.
מובן שכל התפיסה הזו נשענת על ימי ההאדרה המטורללת למבצע "סופה במדבר" (שחרור כוויית מהפלישה העירקית) ותום הקומוניזם במדינות הסובייטיות-לשעבר, שיצרו שבתאות ברורה ומובהקת.
אני מחפש את הספר "שערי לימוד החסידות" של הרב מיכאל חנוך גולומב
גם יד שניה
מישהו יודע היכן ניתן להשיג?