ההבדל בין גישת ההלכה לגישת התורה ביחס לשיטה הכלכליתרנן ציון

ההלכה התאימה את עצמה מבחינה כלכלית לעולם שבו אין שלטון יהודי. כך יכולים היו יהודים להסתדר היטב גם בשלטון קומוניסטי וגם בשלטון קפיטליסטי. ובתקופות קדומות יותר גם בשלטון פיאודלי או מלוכני. השיטה הכלכלית הקיימת כיום במדינת ישראל היא תרבות של שוק חופשי עם התערבות (מעטה או רבה) תלוי בעיני המתבונן לטובת איזונים מעמדיים. עם זאת בהלכה כיום חסר מימד אחד מרכזי על מנת להפכה לכלכלה ע"פ התורה והיא החלת הפרוזבול. ללא הפרוזבול ואם תהיה פה מצוות שמיטת כספים לפי הכתוב בתורה ניתן יהיה לדייק ולהגדיר את הכלכלה האם היא קומוניסטית או קפיטליסטית, לטעמי החלת מצוות כספים תביא לשינוי מאקרו כלכלי, המצווה חלה על כל החובות במשק ובזמן קצוב וכן היא ידועה מראש. ולכן היא אירוע מאקרו כלכלי. התורה אינה מגבילה אפשרויות מסחר לפי המודל הקומוניסטי. אלא מאפשרת כמעט כל מסחר . אולם בניגוד למודל הקפיטליסטי  היא מגבילה מסחר בין הווה לעתיד.  לסיכום לפי ההלכה יהודים יכולים להסתדר תחת כל משטר. על מנת לדעת האם התורה היא קפיטליסטית או קומוניסטית יש לבחון את מצוות התורה ולא את התאמת ההלכה למצב בו חיו היהודים בתקופות שונות בשל כל מיני אילוצים.

לגבי הכותרת -ד.

אנחנו לא קראים..

ההלכה - היא-היא התורה. חיי עולם נטע בתוכנו, זו תושבע"פ.

הגישה הכלכלית היא בדיוק השאלה מה הכלים שלךעוגי פלצת
להתמודד עם אילוצים

כשכולם עשירים ומסתדרים לבד אין צורך ממילא
במדיניות כלכלית של מדינה
כמה טעותים:יזהר

המצווה חלה על כל החובות במשק - לא נכון.

א. יש חובות שאין השביעית משמטת. עיין הלכות שמיטה ויובל לרמב"ם, פרק ט'.

ב. כדי שיחול דין הלוואה, וממילא השמטה - צריך שיהיו מלווה ולווה יהודים. מה שאין כן כשאחד הצדדים אינו יהודי אלא ישות מופשטת בשם "חברה בע"מ", וכל שכן - מדינה.

לסיכום, כשל עוזר ונפל עזור, וכל התזה שלך לא נכונה. לתורה יש נטייה ברורה לקפיטליזם (ברור שלא מוחלט), ומאידך הקומוניזם הוא ודאי אנטי-תורני, אנטי-יהודי, אנטי-מוסרי ואנטי-יעיל, מכל היבט שהוא.

השאלה אם הציר הוא קפיטליזם קומוניזםעוגי פלצת
או קפיטליזם סוציאל דמוקרטיה,
באשר לאפשרות הראשונה קשה באמת לומר
שמתעורר דיון...
עיין בטוריו של הרב אליעזר מלמדיזהר

בגליונות האחרונים של בשבע. הוא טוען שהסוציאל דמוקרטים הם על פי רוב קומוניסטים שהבינו שאי אפשר להשליט קומוניזם, אז הם מנסים בדרכים אחרות, אבל מבחינה השקפתית - הם אוחזים בשוויון מוחלט ולא ברכוש פרטי וכלכלה חופשית. אני לא יודע אם זה נכון באופן גורף, אבל אין ספק שיש בזה הרבה אמת. בסופו של דבר זה שורש הדברים. הרי זה לא שהקפיטליסטים נגד צדקה וחסד, אבל השאלה היא מה הבסיס.

כשהייתי מדריך בתנועת נוער דתית שלא נזכיר את שמה, קיבלתי לחודש אירגון את הנושא "צדק חברתי". קראתי את המערך, והחלטתי (בתיאום עם הקומונרית) שאני מעיף אותו לפח ובונה מערך אלטרנטיבי. ה"צדק חברתי" הזה, הוא בעצם מילים מכובסות לקומוניזם. צדק ולא חסד. השיח הוא של זכויות החלש, ולא של חובות החזק. 

לומר ככה זה כמו לומרעוגי פלצת
שקפיטליסטים זה ליברטריאנים שהבינו שמה לעשות צריך מיסים וצריך שכר מינימום

אם נלך עם היד הנעלמה של סמית הרי שטובת העני
היא שהעשיר יתנהל אך ורק למען האינטרסים שלו
ורק כך יהיו לו מוצרים בזול והזדמנויות תעסוקתיות.

האם יש ציוויים ברוח זו בתורה או שמא רק
בכיוון ההפוך?
קפיטליזם מוחלט הוא סוג של אנרכיה.יזהר

הוא לא יכול להתקיים במציאות, וודאי שלא מוסרית. אבל עם זאת, הקפיטליזם הוא הבסיס הנכון.

דוק ותמצא, שיש שווקים בהם החסמים שיוצרים מונופולים ואוליגופולים הם טבעיים ומובנים בענף (כגון: תשתיות טכנולוגיות), ובהם דווקא הקפיטליסטים דוגלים בהתערבות רגולטיבית, שמטרתה לייצר תחרות משוכללת מלאכותית. למשל: בענף הסלולר. היד הנעלמה לא יכלה לעבוד כאן. זוהי דוגמא לקפיטליזם מפוקח שלא הולך ראש בקיר עם עקרונות השוק החופשי והיד הנעלמה.

הקושי שלי עם דיונים כאלה הואעוגי פלצת
שכאשר מחפשים בתורה דוגמאות למדיניות כלכלית
לא מביאים הלכה או ציווי עם אופי קפיטליסטי מובהק
אלא באים לסייג את האופי הסוציאליסטי שמשתמע.

האם התורה יותר עוסקת בלהעמיק את ההתערבות
או למתן אותה במישור הכלכלי?
איזו הלכה קפיטליסטית היית רוצה שתהיה?אדם כל שהוא

הקפיטליזם לא זקוק לציוויים, הוא מתבסס על פעולות שהאדם עושה מיוזמתו. הציוויים באים להגביל את האדם, במקומות שצריך להגביל אותו.

והציוויים מגבילים אותו לא מעט במישור הכלכליעוגי פלצת

מה זה מלמד?

אם התורה רואה במעורבות שלטונית דבר בעייתי, יש מקום להלכות או ציוויים

במישור הזה.

גם אגדתות או מימרות חז"ליות שמבטאות את האופי הקפיטליסטי של התורה

יתקבלו בברכה, אני לא מתנגד.

"יגיע כפיך כי תאכל אשריך וטוב לך"יזהר

בתורה שבכתב, אני לא רואה התייחסות לתפקידו...אדם כל שהוא

של המלך בהקשר הכלכלי.

חלק ניכר מההתייחסות למלך נוגעת להגבלת מעמדו, אבל אתה יכול לטעון, וסביר שבצדק, שזה לא נוגע למעורבות בעלת אופי סוציאליסטי.

התורה שבעל פה ברובה לא עוסקת במציאות של מדינה.

כך שלמעשה אני מתקשה לראות משהו ברור בכל הנושא הזה.

עם זה ^^^ אני הכי מסכיםעוגי פלצת

הקביעות הפשטניות "התורה היא קפיטליסטית" שאני נתקל בהן חדשות לבקרים

בכל דיון שנפתח בעניין, אני לא רואה הרבה ביסוס מאחוריו מעבר לספקולציה

ולעיתים גם משאלת לב (ואותו דבר גם בכיוון ההפוך)

ההבדל העקרוני בין הקפטליזם לקומניזם ובצורה פחות קיצונית גם הדי"מ
היא האם הרכוש שייך לפרט או לחברה.

ע"פ התורה הרכוש כמו כל דבר שייך לאלהים ..
אך הוא ניתן לפרט וזה אכן רכושו הפרטי.
הפרט מחוייב לדאוג לחלש אך זה חובת הפרט ולא בגלל שוויון וכי הרכוש שייך לכלל.
ולכן בנקודה העקרונית התורה היא קפטלסטית
אז הסוציאליסט יפתח תיאוריה אחרתעוגי פלצת

שכמובן הריבון בתורה הוא לא החברה אלא הקב"ה

והוא הבעלים האמיתי של הרכוש והוא מתערב בכל עניין כלכלי

והוא מחייב אותך להקצות נתחים מהונך ורכושך לטובת ערכים

ולא משאיר לך את היכולת לעשות ברצונך.

הייתי אומר שזה קורה אפילו לא מעט פעמים.

היתרון של הסוציאליסטים הוא שהם יכולים לנפנף בנוגע

להלכה פסוקה ברמב"ם ושו"ע לגבי התערבות השלטון במשק.

הוא יכול רק שהוא טועה.די"מ
האמת היא שאתה טועה, כברוב דבריךעוגי פלצת

למרות שמדי פעם אתה מבסס אותם ומבסס טוב,

ואני אוהב לקרוא את הודעותיך.

אני, למשל, אמנם לא בקיא ויודע לבסס כמוך,

אבל להבדיל ממך, ומכל מי שאני מתווכח איתו פה בפורום,

אני תמיד צודק.

^לייקעדידפ
יש היום הרבה אנשים לאומיים-חברתיים.ד א.
תכלס' אין שום קשר וזה לא אומר כלום, אבל סתם, אתם זוכרים איזו מפלגה ידועה בהיסטוריה הייתה 'לאומית-חברתית'?...
ושוב אתה טועה...די"מ
אם ממש תרצה אני יסביר למה אני חושב שהוא יטעה מי שיאמר זאת.
למעט שמיטה ויובלדי"מ
שזה דבר נדיר.
כל מצוות החסד אתה בוחר למי לתת ולא מעט מהם בכלל לא מוגדרים.

ההלכות שיש בשו"ע וברמב"ם זה כי חכמים נאלצו לתקן שיהיה חיים נורמליים ..
אך הכסף הוא רכושו הפרטי של האדם
אגב, שים לב די"מ שאפילו את מצוות שמיטה (כספים), חסמו בסופוותן טל

של דבר כאשר הבינו (הלל) שזה מונע התפתחות מערכת כספית הדדית טובה בארץ.

כלומר, אפילו את הדבר שניתן להגדיר כהכי "סוציאליסטי" שיש - נאלצו בסופו של דבר להביל ולהחזיר למצב המקורי (שהרי ברור שהמקור הוא שהרכוש שלך הוא שלך) - גם אם בצורה מלאכותית בשימוש באמצעים הלכתיים שונים (וזה כי פשוט כבר יש מצווה, אז כדי להגביל אותה אי אפשר פשוט לבטל אותה אלא מציבים על גביה מסלול עוקף שכשר הלכתית).

אני רוצה לראות אחד כאן שטוען שהוא סוציאליסט על פי התורה שיסכים להלוות לי ערב השמיטה סכום של עשרות אלפי או מאות אלפי שקלים כשהוא יודע שהוא לא יקבל את הכספים בחזרה לאחר הבחירות. אני מאוד אשמח למצוא אדם כזה - אני זקוק בדחיפות להלוואה

זה כבר לא נכוןדי"מ
הלל תיקן פורזבול כי המצב היה בעיתי.
והניסוח של התגובה שלך נשמע בעייני כיוצפה כלפי קודשא בריך הוא.
כאילו הלל הבין יותר טוב ממנו..
זה קצת מצחיק - כי ה' למעשה הוא זה שנתן להלל את היכולת לעשותותן טל

את זה. כלומר - ה' בעצמו נתן לחכמים יכולת "להגביל" דברים שהוא עצמו ציווה - מבין? ככה שזה א ממש חוצפה כלפי ה' או מחשבה ש"הלל הבין יותר טוב ממנו..." - זה פשוט הבנה שכן, חכמים - ה' בעצמו נתן להם את הכוח לקבוע דברים ואפילו "להגביל" אותו עצמו - לא להאמין...

בדוגמה הכי טובה שבה חכמים יכולים לשנות את המציאות עצמה, היא כמובן מציאות של קידוש החודש - חכמים, בפועל יכולים לשנות את המציאות וגם אם יום כיפור נניח אמור ליפול ביום חמישי, כי באמת במציאות הקידוש לבנה אמור להיות ביום זה וזה - עדיין, חכמים אם הם מקדשים את הלבנה רק למחרת, אז גם יום כיפור יזוז! כלומר - שינוי המציאות, וכמובן ידוע הסיפור על רבי יהושע ורבן גמליאל.

ה' נתן לחכמים הרבה כוח בידם, ובין היתר, אפשר ב-ע-צ-מ-ו את האפשרות שהלל יתקן פרוזבול כאשר יבין שזה מה שנצרך, ועל הפרוזבול הזה אנחנו מסתמכים עד היום...

וכן, זה נכון - הלל תיקן פרוזבול כי המצב בעייתי - כלומר, העולם לא מושלם. בעולם מושלם, בעולם מתוקן לגמרי, אפילו לא היינו צריכים ציווי לעשות מצווה כזאת או אחרת, כי פשוט זה מה שהיינו עושים בטבעי. אבל בעולם, במציאות כעת - רואים שמצב של שמיטת כספים מלאה בלתי אפשרית, והורסת את כל העולם הכספי ובסוף פוגעת בחלשים עצמם גם כן - ולכן, כאשר זה מה שנצרך, בהחלט הלל משתמש באפשרות שה' הציב בידו ומציב כביש עוקף, כדי להחזיר את המצב על כנו שבו כ-ן ניתן לקיים תוכניות כלכליות ארוכות טווח. 

פרוזבולדי"מ
זה לא לדורת.

כשיהיה סנהדרין הם ידונו האם זה עדיין נצרך.
פרוזבול בפועל הוא כן לדורות, אתה רואה...ותן טל

אבל אמרתי שאין בעיה, אם הפרוזבול יתבטל, אני מתכוון לפנות לאותם אנשים כאן שמכריזים שהתורה סוציאליסטית ושהם דוגלים בסוציאליזם, ולבקש מהם הלוואה, נניח, של 150 אלף שקל, "רק" עד שבועיים לפני סוף השמיטה, בסוף השמיטה אני במקרה לא יהיה באיזור וגם לא רכוש שלי שניתן לקחת כהחזר, ואחזור לאחר שנת שמיטה לאחר שהחוב יישמט, ושכויייח, הרווחתי 150 אלף שקל על חשבונו... (כמובן שלא אעשה את זה, אבל העיקרון...).

אגב, גם היתר עסקה זה אחד מהאפשרויות ההלכתיות שנוצרו כדי לאפשר קיום יחסים כספיים בין אישיים, אחרת היה מאוד קשה להרבה מאוד בני אדם במדינה לחיות. 

מעניין איך משה רבנו לא חשב על זה?רנן ציון

האמת שנראה לי הגיוני שהסיבה לתקנת הפרוזבול,אני77

היא צורת החשיבה שבאה לידי ביטוי בסוף התגובה...

לקט שכחה ופאה גם כןאני77

^^^^ ה"ברירת מחדל" היא קפיטליזם, כמו שהברירת מחדל היא לנשום.ותן טל

בדרך כלל לא צריכים לצוות על משהו שהוא ברירת המחדל - זה פשוט הדרך שהעולם מתקיים. המציאות הטבעית היא שרכושו של אדם היא שלו. כמו שהמציאות הטבעית היא שאדם נושם כי זה מה שמקיים את גופו. ככה גם פעילותו הכלכלית של אדם וידיעתו שרכושו שלו, זה מה שמקיים את העולם בבסיס. על גבי זה, ניתן להוסיף פה ושם התייחסויות "סוציאליסטיות" שונות, הגבלות מעטות כדי "להסדיר" את היחס - אבל מכאן ועד לטעון ש"אם אין בתורה ציווים קפיטליסטיים זה אומר שהיא סוציאליסטית" זה קצת מגוחך. דווקא עצם זה שהציבו מעט ציווים סוציאליסטיים - שברובם המוחלט גם הקפיטליזם כיום דוגל, כי גם הקפיטליזם לעולם הוא לא מושלם אלא מציב לעצמו מחסומים שונים - דווקא זה, מוכיח שהבסיס הוא אכן קפיטליזם. 

לא שמעתי מעולם שבתורה הוגבלה כמות הרכוש שאברהם אבינו או משה רבנו או קורח שעל שמו הביטוי "עשיר כקורח" - יכולים לצבור.

מעולם לא שמעתי שבתורה הוגבלה כמות המפעלים שנשיא שבט כזה או אחר יכול להחזיק.

ועוד ועוד... - הכל יחד, מצטרף כמובן להבנה הפשוטה כמו שכתבתי למעלה - עלמציאות קיימת לא צריך לצוות, כמעט אף פעם.

על החיים אין ציווי. יש ציווי על ניסיון לעצור את שטף החיים "ונשמרתם מאוד לנפשותיכם" - אבל זה לא ציווי על ה-ח-י-י-ם עצמם, אלא ציווי שבא להזהיר שאסור לעשות דברים שפ-ו-ג-ע-י-ם בחיים שלך. זה הבדל משמעותי.

האם אתם מכייםר מצווה בתורה שמצווה אותי לנשום? מצווה שמצווה אותי לשתות? יש מעט מאוד דברים שאדם חייב לאכול - קורבן פסח, למשל. אבל בכללי אין הלכה בתורה שחייבים לאכול. יש הלכה שאסור לפגוע גם בבחיים של עצמך, זה לא אומר שזאת מצווה לאכול.

אגב, אפילו את הציווי הסוציאליסטי אולי הגדול מכולם, שמיטת כספים - אפילו את זה, הלל ראה שחייבים להגביל כי הוא פוגע במציאות הקיימת, ולכן תיקן את הפרוזבול. כלומר - התורה הגבילה את המצב הטבעי בו לאדם יש רכוש, והוא נותן למישהו אחר כהלוואה ומצפה שזה יחזור אליו, והתורה החליטה שבשמיטה זה נשמט - הלל ראה שזה לא מאפשר קיום יחסים כלכליים תקינים בעולם (מה לעשות, העולם לא מושלם, גם לא הדתיים. נראה אותך מוכן להלוות לי שנה לפני השמיטה סכום של חצי מליון דולר, כאשר אתה יודע שאני לא אצטרך להחזיר אותו לאחר מכן...נראה אוותך עומד בזה) - ולכן נאלץ באמצעים ההלכתיים שעומדים ברשותו להחזיר את המצב בצורה מלאכותית למצב הטבעי מראש.

אז כן, התורה מראש לא מגבילה את האדם כמעט בכלל ברכושו, בכמות הרכוש שמותר לו להחזיק, או כמות החברות שמותר שיהיה לו, לא גוזרת על מונופולים, ועוד ועוד. התורה כן מציבה חסמים מסויימים, פחות או יותר כמו שכיום ג-ם השוק החופשי מציב. אבל לנסות לטעון שהיא סוציאליסטית מעיקרה זה פשוט רדידות.

ברירת המחדל היא לא קפיטליזם, אלא אנרכיה.אני77

ולא זכור לי ציווי סוציאליסטי, מלבד עניין הקופה והתמחוי המוזכר בדברי חז"ל. (כפייה על הצדקה גם לא כ"כ נחשבת, כי זה חיוב של הפרט, והכלל רק דואג שהפרט יקיים את חובתו)

יש להבחין בין סוציאליזם, שעניינו חסד חברתי, ובמילים אחרות-להקים ארגוני חסד, לבין חסד שכל פרט עושה כמיטב יכלתו כדי לעזור לאחרים.

ובאופן כללי נראה לי שהתורה נגד סוציאליזם, כי אע"פ שראוי למסד את המשפט והצדק, לא ראוי למסד את החסד, שעניינו עזרה לחלשים, דבר שלא אמור להיות (חלשים לא אמורים להיות, לא העזרה להם).

"ובכול יהיו מעשיו לשם שמיים, ותהיה מחשבתו ומגמתו להרים דת האמת, ולמלאות העולם צדק, ולשבור זרוע הרשעים, ולהילחם מלחמות ה'-שאין ממליכין מלך תחילה, אלא לעשות משפט ומלחמה:  שנאמר "ושפטנו מלכנו ויצא לפנינו, ונלחם את מלחמותינו" "

ואין להשוות למצוות שמיטה, לקט, שכחה ופאה, שלכאורה התורה מחייבת פה דאגה לחלש, כי אין כאן חיוב לשיטת ממשל מסוימת אלא למעשה פרטי של כל אדם. (אין מישהו שאחראי לחלק את התבואה שהשארת לכל העניים)

(ויש להוסיף גם, שבגישה הסוציאליסטית, אע"פ שאין ממש עבדות, עדין יש ריח של עבדות. אמנם עבדות לכלל, ולא למישהו פרטי, אבל אעפ"כ יש בזה פגם מסוים.)

ובדרשנות ניתן להוסיף, שמלכות ישראל יצאה מלוט, הניצוץ קדושה שבסדום ודו"ק.

ואפילו יותררנן ציון

לפי הרמב"ם תיאור החובות שאותן אין השביעית משמטת מובילה לשאלה למה בכלל היה צריך הלל לתקן את הפרוזבול.

ולגבי המלווה והלווה שיהיו שניהם יהודים, האם במדינת הלכה תוכל להפלות אנשים שאינם יהודים ולקבוע שחובותיהם לא ישמטו הרי כתוב דין אחד יהיה לכם ולגר הגר בתוככם.

ולגבי חברה בע"ם ומדינה הרמב"ם לא מתייחס אליהם בכלל.

לא הבנתייזהר

הלל היה צריך לתקן פרוזבול כי הלוואות נשמטות, והוא ראה שאנשים נמענים מלהלוות.

הגר המדובר בפסוק הוא גר צדק, כפי שמסביר הרמב"ם בשלוש מקומות.

אכן, הרמב"ם לא התייחס לחברה בע"מ. אמנם הוא כן כתב שכל דבר הוא מותר אלא אם כן הוא נאסר. בכל מקרה, בסוגיא ל חברה בע"מ דנו האחרונים, כמו הרב קפאח, האגרות משה, יבדל לחיים טובים ר' אשר וייס, ועוד.

גם אנירנן ציון

אם הלוואות אכן נשמטו הרי יש הלוואות שבאופן מוגדר כולן נשמטות בשנת השמיטה. אם לגר ההלוואות לא ישמטו מן הסתם היהודים ילוו לגרים ולא ליהודים וכך לא ינתנו הלוואות ליהודים.

ולגבי חברה בע"ם כאשר תוחל המצווה ויבוטל הפרוזבול תידרש מחשבה האם לשמוט חובות של חברה כזאת.

לא הבנתי את הלוגיקה.יזהר

אנשים רוצים להלוות סכום X בכל זמן נתון, ואם ההלוואות ליהודים ישמטו הם יעדיפו להלוות את הסכום X לגויים (גרי תושב)??

ובכן, לא נראה לי.

להזכירך, לא מדובר על מוצר שכיר עם שוק של ביקוש והיצע. מדובר על הלוואות ללא ריבית. גמילות חסדים.

לגבי חברה בע"מ - אין צורך לחכות עד אז. זו סוגיא נושקת לסוגיא האקטואלית בעניין ריבית.

כוחי ועוצם ידירנן ציון

לפעמיםרנן ציון

יש כאלה החושבים שכוחי ועוצם ידי עשה לי את החיל הזה אבל טוענים יגיע כפך כי תאכל אשריך וטוב לך.

ולגבי חברה בע"מ שלמה המלך כתב בספר משלי פרק א' "גורלך תפיל בתוכנו כיס אחד יהיה לכולנו" כלומר תשקיע אצלנו בחברה בע"מ אם באג"ח ואם במניות, ונהיה שותפים. ושלמה המלך מזהיר כי "רגליהם לרע ירוצו וימהרו לשפוך דם". לא רק שאסור לקבל ריבית מחברה בע"מ אלא שהמשקיע בחברה כזאת כשופך דמים.

שיח זכויות או שיח חובותיזהר

יש הרבה דרישות ותביעות מבעל ממון. התורה מדברת על זה הרבה. ברור שהוא צריך שדעת שה' מוריש ומעשיר, ולתת מכספו לנזקקים. אבל הכסף שייך לו, ומכאן מתחיל הדיון. אין אמירה שעצם העובדה שהוא עשיר - זה לא בסדר.

זה עיקר ההבדל בין הסוציאליזם לקפיטליזם של התורה.

גם מהעני יש דרישות, ואין דרישה ושאיפה להשוות את מעמדו לזה של העשיר.

נחמד שאתה לומד הלכות מדרשות פסוקים מקוריות. לך בכוחך זה, ותרד לבורות בלי לעלות.

אבל על דרך הדרש, הפסוק אומר בדיוק הפוך: "כיס אחד יהיה לכולנו" - זהו בדיוק הקומוניזם.

השקעה בחברת תרופות למשלרנן ציון

כאשר חברת תרופות קובעת מחיר מונופוליסטי לתרופה מצילת חיים למרות שהעלות השולית שלה היא כמה אגורות. היא מונעת הצלת חיים מאלפי חולים ובכך גוזרת את דינם. צריך לשאול האם זאת האלטרנטיבה היחידה להשקעה בפיתוח תרופות . וזאת רק דוגמא על קצה המזלג על השקעה בחברות בע"מ.

לא מדוייק בכלל ועם הערה מעניינת.משה

עלות הפיתוח של תרופה זה מליארדים דולרים. עלות התרופה השולית היא כמה אגורות אבל אם לא יגבו עליה מחיר "רצחני", לא יהיה מי שיפתח תרופות בהמשך.

יש לזה פיתרון פשוט: להוריד את כמויות הפיקוח והבדיקות על תרופות.

זה אומר שיותר אנשים יהנו מיותר תרופות בזול (פחות שנות פיתוח ופחות בירוקרטיה = תרופה יותר זולה), אבל בלי שבדקו אותן כמו שצריך - כלומר העלאת הסיכון להיפגע מתרופה חדשה שלא נוסתה כמו שצריך.

יש פה יחס עלות/תועלת מאוד בעייתי שיכול להועיל או להזיק - שאלה קשה..

אפשר אולי לקצץ את תוקף הפטנט.יזהר

ואז המחירים יעלו עוד יותרמשה

כי חברת התרופות צריכה להרוויח בפחות זמן.

אפשר  אולי להאריך את חוקי הפטנט עם מגבלות כלשהם - כלומר לאפשר לחברה לפרוש את הרווח על תרופות ליותר שנים.

זה נושא מורכב-  הקפיטליזם עובד והביא אותנו לפיתוח של תרופות נחוצות ומיותרות גם יחד. אם לא יהיה ים של סף בתחום הזה.

אני הייתי מבטל את חוקי הFDA למינהם, לא את חוקי הפטנט. זה היה מאפשר לקצץ בעלויות הפיתוח במקביל לעליה ברמת הסיכון ומקרי המוות בתרופות.

סוג של עלות/תועלת.

עלות פיתוח ותוקף הפטנטרנן ציון

עלות הפיתוח אכן יקרה. עם זאת רווחי חברות התרופות גבוהים בכל קנה מידה. ראה את טבע שבזכות הקומפקסון הרוויחה עשרות מונים מעלות פיתוח התרופה. (כמובן שהחברה מממנת גם נסיונות פיתוח שלא צלחו). עם זאת לא צריך לדאוג לרווחי חברות התרופות. לגבי תוקף הפטנט כל עוד החברה היא מונופול היא תנסה להרוויח על התרופה את מקסימום הרווח שהיא יכולה. יתר על כן החברות מנסות ע"י עו"ד בהליכים משפטיים להאריך את משך זמן הפטנט וזאת למרות שעלות פיתוח התרופה כבר שוקללה. בנוסף חברות התרופות מנסות באמצעות שתדלנים פוליטיים להאריך את חוקי תוקף הפטנטים וזאת בגלל שלחברות התרופות יש כסף רב.

לגבי חברה בעם , חברה כזאת בניגוד לשותפות אינה מחויבת בתרי"ג מצוות ואפילו לא בשבע מצוות בני נח. החברה מחוייבת רק לרווחיה ולחוקי תאגידים בכל מדינה על פי חוקיה. נוצר מצב שבני אדם משרתים את התאגידים במקום שהתאגידים ישרתו את האנשים. למעשה למנהלי החברות יש רק מטרה שהיא שורת הרווח וזאת בניגוד לבעל מפעל פרטי למשל  המחוייב כפי שיזהר ציין ב"שיח חובות או שיח זכויות"

"יש הרבה דרישות ותביעות מבעל ממון. התורה מדברת על זה הרבה. ברור שהוא צריך שדעת שה' מוריש ומעשיר, ולתת מכספו לנזקקים. אבל הכסף שייך לו, ומכאן מתחיל הדיון. אין אמירה שעצם העובדה שהוא עשיר - זה לא בסדר."

לחברה בעם אין את החובות שנתבעים מבעל ממון פרטי.

"חברה בע"מ" רק נראית עשירה גדולהמשה

הבעלות על רוב החברות האלה מחולקות בד"כ בין גרעיני שליטה ובין מליוני אזרחים שמחזיקים מניה-שתיים בתור חסכונות.

הבעלים של החברות האלה יכולים (תאורטית) להיות מרוויחי שכר מינימום שקנו מניות דרך קרן הפנסיה שלהם.

ועדייןרנן ציון

החברה אינה מחוייבת לא בתרי"ג מצוות ולא בשבע מצוות בני נח. כמו כן גרעיני השליטה הם בד"כ אנשים אמידים.

יתר על כןרנן ציון

אם יש בעל שליטה עוד אפשר לבוא אליו בדרישות. אם יש גרעיני שליטה המנכ"ל והדירקטוריון פועלים רק למען שורת הרווח אחרת ייתבעו ע"י בעלי המניות.

זה לא נכון.יזהר

שורת הרווח היא אלמנט אחד. מטרת השולטים בחברה היא להשיא את ערכה לבעליה, וזה נעשה ע"י מגוון דרכים, ביניהם שמירה על איתנות ויציבות פיננסית, יחסי נזילות תקינים, וגם השאת הרווחים.

בכל מקרה, האמירה ש"החברה אינה מחוייבת לא בתרי"ג מצוות ולא בשבע מצוות בני נח" היא סילוף והוצאת דברים מהקשרם. מנהלי החברה וכל אנשיה מחוייבים במצוות, ויש להם אחריות מלאה למעשיהם. אין שליח לדבר עבירה. הגדרת עסק כחברה בע"מ או כעוסק מורשה - לא קשורה כלל לעניין. הנפ"מ היחידה היא להלכות שתלויות בבעלות, כמו ריבית והחזקת חמץ בפסח.

החברה עצמה לא מחוייבת לתת צדקה מרווחיה, אבל כל בעל מניות צריך לתת מעשר כספים מהדיבידנדים שהוא מקבל, ומרווחי עליית ערך המניות, כאשר הוא מוכר אותן.

זה מבחינת ההלכה. מבחינת החוק והרשויות, על חברה בע"מ חלים תנאים הרבה יותר מחמירים מאשר על עוסק מורשה, בכל הנוגע לאינטרסים של הציבור, ובחברה ציבורית - על אחת כמה וכמה.

ואם יש סתירה בין חובות המנכ"ל לחברה לבין מצוות התורה?רנן ציון

למשלרנן ציון

כאשר אתה מדבר עם נציג בחברת תקשורת האם אתה חש שהוא נושא ונותן באמונה?

ברור שלא. מה הקשר?יזהר

האם כל האינטסטלטורים ומתקני המזגנים נושאים ונותנים באמונה? האם כל בעלי החנויות הקטנות נושאים ונותנים באמונה?

ההבדלרנן ציון

כאשר אינסטלטור אינו נושא ונותן באמונה הוא עומד ברשות עצמו . כאשר עובד בחברת תקשורת עושה כן הוא מייצג את כל בעלי המניות.

מה זה אומר?יזהר

ל"ייצוג" הזה אין שום משמעות.

אם מדובר על אחריות - הרי שכל ישראל ערבים זה לזה, והאחריות של בעל המניות, כמו של כל אדם אחר - תלויה ברמה יכולתו להשפיע ולשנות את המציאות המקולקלת. אם מדובר בבעל שליטה בחברה - אכן מחובתו להפעיל את כובד משקלו ולהשפיע על מדיניות החברה, כך שלא יהיו בה איסורי הונאה, חילול שבת וכו'.

ואם מדובר על הנאה ממעשה שבת ושאר עבירות - זו סוגיא נפרדת, שגורם משמעותי בה זה הרמה בה המעשים הבעייתיים של עובדי החברה מתורגמים לרווח ישיר לבעל המניות.

הבהרהרנן ציון

מטרת החברה היא להשיא ערך לבעליה. אם היא אינה עושה זאת בשל מניעים דתיים כל בעל מניות יכול לתבוע את הדירקטוריון על שלא עשה זאת . ולא משנה כמה קטנה הבעלות שלו בחברה.

ההגדרה בחוק היא כזאת-אדם כל שהוא

(מחוק החברות בויקיטקסט)

"תכלית חברה היא לפעול על פי שיקולים עסקיים להשאת רווחיה, וניתן להביא בחשבון במסגרת שיקולים אלה, בין היתר, את עניניהם של נושיה, עובדיה ואת ענינו של הציבור; כמו כן רשאית חברה לתרום סכום סביר למטרה ראויה, אף אם התרומה אינה במסגרת שיקולים עסקיים כאמור, אם נקבעה לכך הוראה בתקנון."

אם אני מבין נכון את החוק, אי אפשר ע"פ החוק להאשים מישהו שהעדיף לשאת ולתת באמונה על פני רווחים לא ישרים.

על כל פנים גם אם האדם התחייב לחברה משהו שנוגד את ההלכה, אסור לו לבצע אותו, גם אם החוק מחייב לבצע.

שאלהרנן ציון

האם כאשר אתה משקיע בבורסה או בכל כלי השקעה אחר (קרנות פנסיה, קרנות נאמנות וכיוצא בזה) אתה בודק שהיא מחויבת להשקיע ולבצע את פעילותה כהלכה?

לא. למה אני צריך לבדוק?יזהר

מותר לך להיות שותף בחברה שמחללת שבת בחמישים אחוז?רנן ציון

בעשרה אחוז? בפרומיל? בכמה מותר?

בכמות שגורמת לכך שאין לי השפעה דה-פקטו כלל.יזהר

גם בטל בשישים אסור אחרי שנכנס פסחרנן ציון

כאמור, לא נחשב בעלות.יזהר

בינתייםרנן ציון

זה אפשר לטעון אם יש "גרעין שליטה" שמנהל בפועל את הענייניםמשה

אם יש בעלות של ממש, זה יהיה קצת יותר מורכב....

לא ברור לירנן ציון

על כל מה שכתבתי כאן בשבוע האחרון לגבי חברות בעם חשבתי רק בשבוע האחרון. אין לי שום הכשרה רבנית ויתר על כן גם אני מושקע בקרן פנסיה. אם מישהו חושב שיש דברים הצריכים ליבון שישאל רב שהוא סומך עליו.

מה שאני כתבתי זה ע"פ פסיקה של מו"ר.יזהר

כמו שנאמר "מפי הגבורה שמענום"...רנן ציון

מה אתה רוצה?יזהר

באתי והצגתי דעה הלכתית לגבי חברה בע"מ. זה לא שהוא המציא את זה. כבר קדמוהו גדולי הפוסקים.

לא נוח לך? חבל.

כמו שאמרתי מפי הגבורה שמענוםרנן ציון

בעידן התביעות הייצוגיותרנן ציון

כל בעל מניות קטן יכול לתבוע את הדירקטוריון על אי השאת ערך לבעליה. אין בעל מניות שהוא קטן מכדי להשפיע.

ודרך אגב מתי פסח?

בבקשה תראה לי תקדים בפסיקה לטענות המשפטיות שלך.יזהר

יש חוק לא צריך תקדיםרנן ציון

חוק יכול להיות אות מתה.יזהר

חוץ מזה, דיברת על מציאות: "בעידן התביעות הייצוגיות". ופתאום לא צריך תקדים?

גם פסקי הלכה יכולים להיות אות מתהרנן ציון

עפ"ל.יזהר

כבר בהודעה הראשונה ניצנצה קראותך. אחרי זה טענת שיש לך רב. ועכשיו אתה שוב מגלה את אפיקורסותך ברבים.

הדיון תם מבחינתי.

ככה זה כשאתה מתווכח עם סכיזופרן פרנואידירנן ציון

שמעשן ואוכל ביום כיפור. אבל חושב שכל פסקי ההלכה המתירים השקעה בחברות בעם יתבטלו מהעולם.

ודרך אגב אם תקרא את מזמור שיר ליום ראשון אחד לאחד אני כזה.

הרב אישון אשכנזי ואני מזרחירנן ציון

הרב שלי הוא הרב יוסף שרגא רב בי"כ היזדים בירושליםרנן ציון

תשאל אותו

זכית.ד א.
סליחה אכן זכיתירנן ציוןאחרונה

מותר לו לשאת ולתת באמונה אם תקנון החברה מתיר לו...משה

לפי הרב פיינשטיין האמירה נכונה מאוד!מודדת כובעים

חברה אינה מחוייבת במצוות! 

בסיפא אתה מדבר על ממשל תאגידי שמחייב חברות ציבוריות בלבד.

אתיקה - יש בלי סוף, כל אחד לפי הרגשתו/הגישה האתית שבה הוא מאמין.

צטערת, לא הבנתי, מה הכוונה לחברה אינה מחויבת במצוות?גאולה

חברה בע"מ היא לא אדם ולכן לפי פסיקתו של הרבמודדת כובעים

משה פיינשטיין לא מחוייבת במצוות התורה.  

עיין באגרות משה שם, שם.

ומה זה אומר בפועל?יזהר

האם כנציג שירות של חברה כזו מותר לי לשקר ללקוחות ולסחוט מהם כספים?

האם מותר לי כאחראי פרסום לש החברה לפרסם תמונות לא צנועות?

האם מותר למנהלי החברה להעסיק עובדים בשבת?

אסור לך לגזול אחרים כי אתמודדת כובעים
מחוייב במצוות השבת אבידה- להגן על ממון הזולת כשהוא הולך לו לאיבוד.
אבל לחברה מותר לקבל ריבית ולתת ולכאורה יוצא שלך מותר לגזול את החברה.
אך כל הנל זה דעת יחיד של האגרות משה, כפי שכתבתי.
יש פה למעשה פסיקה חדשנית שמכירה בחברה כגוף נפרד.
ריבית=גזל?יזהר

ממש לא.

ריבית היא תשלום על הלוואה. איסור ריבית בהלוואה מיהודי ליהודי היא סוג של חסד המחוייב מן הדין.

בעוד שגזל אסור בכל דרך שהיא, ואף גזל הגוי אסור - ריבית בדרך מסחר אסורה רק מדרבנן, ומותרת לגוי (ויש אומרים אף מצווה).

לא כתבתי שריבית זה גזלמודדת כובעים
ריבית מותר לחברה.
גזל גם.
אבל אתה חייב להשיב אבידה ולכן אסור לך לגנוב בשם החברה.
אם אתה רוצה להעמיק בזה- אני מאוד ממליצה לך לפתוח את המקור- זה מרתק!!!
אני לא לגמרי מבין...אלעזר300

את היצור הזה שנקרא "חברה בע"מ" בני אדם המציאו, ולא יותר מדי מזמן. מי אמר שמבחינה הלכתית בכלל קיימת ישות כזאת שהנכסים שייכים לה?

נכון. היא שקופה מבחינה הלכתית,מודדת כובעים

וזה אומר שמתייחסים לבעלי המניות כאל החברה.

אך פסיקתו של הר' משה פיינשטיין חדשנית וכן מכירה ביישות נפרדת.

לא נשמע לי..יזהר

גם ללא דיני השבת אבידה - אין היתר לגזול. סוף סוף לא החברה גוזלת אלא אנשיה.

איזה מקור?

אגרות משה -מודדת כובעים

אסור לי לגנוב ולהאכיל חתול רחוב...אדם כל שהוא

אף שאינו מחוייב במצוות.

אם אני עובד של חברה, אסור לי לעשות פעולות שאסורות ע"פ ההלכה לצורך החברה, כמו שאסור לי לעשות אותם לצורך חתול רחוב.

נראה לי שיזהר הגדיר נכון את העניין [אם כי לא בדקתי את התשובות ההלכתיות בנושא].-

"בכל מקרה, האמירה ש"החברה אינה מחוייבת לא בתרי"ג מצוות ולא בשבע מצוות בני נח" היא סילוף והוצאת דברים מהקשרם. מנהלי החברה וכל אנשיה מחוייבים במצוות, ויש להם אחריות מלאה למעשיהם. אין שליח לדבר עבירה. הגדרת עסק כחברה בע"מ או כעוסק מורשה - לא קשורה כלל לעניין. הנפ"מ היחידה היא להלכות שתלויות בבעלות, כמו ריבית והחזקת חמץ בפסח.

החברה עצמה לא מחוייבת לתת צדקה מרווחיה, אבל כל בעל מניות צריך לתת מעשר כספים מהדיבידנדים שהוא מקבל, ומרווחי עליית ערך המניות, כאשר הוא מוכר אותן."

אם כי נדמה שיש גם דיעה אחרת, שבעלי המניות הם הבעלים, ולשיטה זו יהיה גם איסור חמץ בפסח וכדו'

אתה הוצאת דברים מהקשרםמודדת כובעים

מה שאסור לך - אסור לך.

שוב - זה פסק מפורש של הרב פיינשטיין וקצת מגוחך להתחכם עליו.

ריבית זו ה-דוגמה: לחברה מותר לקבל ריבית/לקחת דרך חשבונות הבנק שלה.

ואתה צודק שיש דיעות אחרות מפסיקתו.

לפחות דבר אחד שהוזכר כאן...אדם כל שהוא
עבר עריכה על ידי אדם כל שהוא בתאריך כ"ז בטבת תשע"ה 15:12
עבר עריכה על ידי אדם כל שהוא בתאריך כ"ז בטבת תשע"ה 15:06

נראה לי מתאים לדוגמא שנתתי - וזה לשאת ולתת באמונה.

יש כאן גם אמירות כלליות שנאמרו כאן, והבנתי אותם בצורה כזו, [אבל אולי זו לא הייתה הכוונה].

ולגבי ריבית, יזהר התייחס במפורש, ואני ציטטתי אותו.

אסביר יותר-

כל פעולה שחברה מבצעת נעשית בפועל ע"י בני אדם [באופן ישיר או עקיף], ולכן אם יש בפעולה עבירה, בני האדם שבצעו את הפעולה עוברים את העבירה.

מה שיכול להיות להיות חריג בכלל זה, אלו עבירות שאינן על מי שביצע את הפעולה, אלא על הבעלים, כמו חמץ בפסח וריבית.

העיקרון נכון מה החידוש?דתי
במחשבה שניה אין הבדל כי התורה נתנה את הכוח לחכמים לשנות.דתי

עשיתם אקזיט של 100 מיליון דולרזיויק

מה הלאה בחיים?

תנסו להרוויח יותר?

תשבו במנוחה על התורה ועל העבודה?

תשקיעו במשהו טוב לעם ישראל?

אמתין עד סוף התוארבין הבור למים

בעו"ס, היינו לימוד תורה.

עד אז אגבש דעה עם בעלי, בטח נשקיע בלחיות היטב בכדי למות היטב

חשוב לא להתרגש

למה לך תואר?זיויק
נוח להיות בתוך מסגרתבין הבור למים

כשמאה מיליון דולר נופלים אל כיסי.

בנוסף לא מצאתי עדיין מי שילמד אותי את הדברים מפיו, ועליי ללמוד לפני שאצא לשדה.

קודם כלנקדימון
קרן מלגות לתחומים בהם אני רוצה יותר בוגרי ישיבות רציניים - שישבו ברצינות והתאברכו ואז החליטו ללכת לעולם המעשה - כדי שישפיעו במדינה. הייתי רוצה לסנות קרן שתהיה מסוגלת לספק להם תמיכה משמעותית כדי שילכו דווקא ללמוד תואר בלי (כמעט) דרגות פרנסה.
מסקרןזיויק
מה היית רוצה שילמדו לעשות? או להיות?
להשקיעמשה

הרבה יותר חשוב להרים מיזמים שיעשו את העבודה ויכניסו כסף אחר כך

מלתרום אותו ובעצם לאבד אותו.

בכללי אני מעדיף לתת דגים ולא חכות.

חכה מועילה בטווח הרחוק לאדם עצמו יותר מדגנפש חיה.
עבר עריכה על ידי נפש חיה. בתאריך ה' בשבט תשפ"ו 8:43

לא? 

ברורמשה

היה לי פעם סיפור עם עבודה משרדית קטנה שהייתה לי וחברה במצב כלכלי לא פשוט. בקיצור נתתי לה את זה נטו כצדקה וגם שילמתי קצת קדימה על עוד חודש כדי לעזור עם חוב ספציפי.

מפה לשם.

בחודש הראשון היה מעצבן והיא עשתה את זה לא כל כך טוב. בחודש השני עשתה את זה טוב. בחודש השלישי עשתה מעולה ממש.

החוב נגמר מזמן. היא עבדה שם עוד שנה והייתי מרוצה מהעבודה שלה. התבאסתי ושמחתי כשהיא עזבה.

התכוונת: לתת חכות ולא דגיםזיויק
נכון. טעות.משהאחרונה
כולם צדיקים פה?צאט
או שמישהו ראה הכוכב הבא?
הטלויזיה דלקה ברקע. ראיתי בערך חצי מהגמרפ.א.אחרונה
לא אהבתי את הביצועים 
עזרה!צאט

היי חזרתי לכאן אחרי שנה שלא הייתי פה🙂‍↔️

ובאופן אירוני הסיסמה הייתה שמורה לי אבל לא היה לי מושג מה השם משתמש😅 (די מצחיק שאדם לא זוכר איך קוראים לו אבל כן זוכר של אחרים)

כמובן שאין איך לאפס שם משתמש..

קיצור יש למישהו רעיון איך למצוא?

או שאולי אני פשוט יתחיל מחדש ותכירו את אני של עכשיו🙂

עדיף לפתוח דף חדש…פ.א.אחרונה

גם הפורום כיום אינו מה שהיה לפני שנה,

די דעך.

הרבה ניקים ותיקים התחלפו בניקים אחרים.  כנראה הרוב לא יזהו את הניק הותיק, גם אם היית יודע אותו.   

אםרועישםטוב

אם מישהו מטייל ומוצא פסל מלפני 3000 שנה, האם הוא צריך לנתץ אותו או למסור אותו לרשות העתיקות?

לתת השתחוויה קטנהצדיק יסוד עלום
במובן סמלי מסורתי
ברור שבכך יש איסור חמורארץ השוקולד

הערתי ברצינות אם הציניות פוספסה כדי שלא תצא תקלה

🤭טיפות של אוראחרונה

'באתי עדיך - האם הכרתני? הנני היהודי, ריב לנו לעולמים...'

לא זוכר. אבל לזכרוני גם אםקעלעברימבאר
גוי פוגם פגימה קטנה בפסל כדי לבטא שהוא לא מאמין בע"ז הזאת, אז הוא כבר יצא מכדי ע"ז ומותר בהנאה ליהודי.

חוץ מזה מי אמר שמותר לנפץ ע"ז שאינה שלך, ואולי לפי דינא דמלכותא כל ממצא שייך למדינה. וגם מי אמר שהוא ע"ז? והאם הולכים בזה לפי חזקה או לפי סימנים או לפי מה שאומר הארכאולוג?

ברור שמותר לנפץ עבודה זרה שהיא לא שלךאדם פרו+

"כי את מזבחותם תתצון, ואת מצבותם תשברון

ואת אשריהם תכרותון."

יהודי כלל לא רשאי להחזיק בפסלים

מבחינה ממונית הפסל לא שווה כלום

ונחשוב כאפר, כי צריך לשרוף אותו.

אתה מערבב שני נושאיםשלג דאשתקד

מותר להחזיק דברים שלא שווים כלום.

ולא בטוח שאיסורי הנאה אכן לא שווים כלום.

ובכל זאת אסור להחזיק פסל

שאלה מעניינתנקדימון

תציץ בפניני הלכה לגבי דין של ביטול עבודה זרה, ובחלוקה שבין בעלות יהודית לבעלות של גוי.

כאן הלכה ה - ביטול עבודה זרה של גוי | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א וכאן הלכה ו - עבודה זרה של ישראל אינה בטלה לעולם | פרק י - איסור הנאה | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

על פניו נראה שלא בטל מזה דין עבודה זרה, אם כי זה יהיה גם תלוי בשאלה האם הפסל נמצא באזור שהיה יהודי או לא. עכשיו באמת תהיה השאלה האם בכלל זה משהו שבידך לאבד או שאתה צריך לתת את זה למדינה. זו שאלה מעניינת מאוד.

צריך שאלת רב על כזה דבר. לא לנחש בעצמנו.

לא כדאי ללמוד הלכה מפורומיםטיפות של אור

אם זו שאלה רק לעיון - יש על זה מאמר בתחומין לו. המסקנה שלו לא לנתץ, כי עבודה זרה שאף אחד לא עובד היום בטלה מאליה. וגם אם יש חשש שהפסל היה של ישראל, זה ספק ספיקא - כי אולי הישראל לא השתמש בו לפולחן. ראה גם כאן:

הלכה ח - תיירות | פרק יב - בתי פולחן וסמלים | פניני הלכה - הרב אליעזר מלמד שליט"א

אולי הישראל לא השתמש לפולחן?!נקדימון

זו אמירה מאוד מוזרה.

לאיזה עוד שימוש ישראלים החזיקו פסלי עבודה זרה? בזמן שעבודה זרה שולטת בכיפה, קשה לומר שהיו מי שהחזיקו דבר כזה רק לנוי.

השאלה אם אתה קובע לפי חזקה או סברה.קעלעברימבאר
השאלה אם סתם פסל שנמצא מה חזקתו.

אם חזקת רוב פסלים שהם לנוי. אז בשביל להוציא מחזקה יש כללים הלכתיים ביורה דעה

הוא כותב שהחוקרים אומריםטיפות של אור
עבר עריכה על ידי טיפות של אור בתאריך ב' בשבט תשפ"ו 18:14

שרוב הפסלונים של הישראלים לא שימשו לפולחן אלא למסחר או דברים אחרים

(יש על זה הרחבה במאמר אחר בתחומין יג. בלי קשר למאמר - אני שמעתי מארכיאולוגית שמתישהו הארכיאולוגים הגיעו למסקנה שהיו פסלונים שפשוט שימשו למשחק ילדים)

השאלה אם בהלכה הולכים לפיקעלעברימבאר
המחקר. והשאלה איך נקבעת חזקה.

אם יש 9 חנויות כשרות ואחת טרפה ונמצא בשר ביניהם, ושרלוק הולמס אומר שיש ממצאים מיקרוסקופים שזה טרפה, מה הדין?

למשל בתכלת, למרות הממצאים המחקריים, רוב הפוסקים לא פסקו שזה התכלת

את השאלות אנחנו יודעיםנקדימון
אם אתה רוצה להוסיף משהו לדיון, תביא תשובות
אולי בבית שנינקדימון
אבל ממצאים בבית ראשון בוודאי יהיו עבודה זרה גמורה.

אבל מעניין, אחפש לקרוא בתחומין

בכל זאת מצינו פסלים לנוי בבית ראשון, למשלקעלעברימבאר

התרפים שמיכל שמה במיטה של דוד.

או האריות בכסא שלמה.

גם בארכאולוגיה יש כזה דבר פסלים שהם בבירור לנוי. אני לא יודע לגבי הארץ, אבל בבבל היו הרבה כאלה בארמונות

הדיבור שם (של החוקרים) הוא גם על בית ראשוןטיפות של אור

(ואם התכוונת למה שהארכיאולוגית סיפרה לי בנוגע לצלמיות משחק - דומני שהיא התכוונה אפילו לא רק אצל יהודים, אלא בכלל)

וכן, המעשה הנכון הוא לפתוח הפניות 👍

נדמה לי שיש סיפור כזה בגמראשלג דאשתקד
על רבן גמליאל, שגרם לכך שהפסל יהיה של גוי והכריח אותו לבטל אותו.
יום המחרת שלכם - ראש חודש שבטזיויק

תרגישו התחדשות? או שגרה משעממת?

מה עושה את ההבדל?

אה.. וחודש טוב! 😊

בא לי לקנות ראש דשאהרמוניה

אולי היום בניגוד לילדות אני אצליח לטפל בו ויגדל לו קצת שיער

נעשה לו קוקיות, שיהיה בת

איך אומרים ראש דשא או ראשת?😉

ראשת? נשמע המצאהזיויק
סתם אני אומרת בגלל כל הדיוניםהרמוניה

"ראש אולפנה או ראשת אולפנה?" 

"ראש עיר או ראשת עיר?"

כן ראשת זה חארטה..

אפשר לומר ראשת. מלשון ראשה. כמו אבן הראשהקעלעברימבאר
לא שמעתי על זההרמוניה
נראלי המצאה של שמאלנים ממשזיויק
ראש מדשאהקעלעברימבאר
אניoo

מחבבת שגרה

היא לא חייבת להיות משעממת

בשבט יש יומולדת לעץ שלנו בגינה

שגדל בספונטניות מתוך דשא סינתטי

לא שזכרתי את זה

אבל האייפון בחר להציג תמונה שלו הראשונה להיום 

מרגשזיויקאחרונה
הייתם מוותרים על הקשיים שעברתם בחיים?זיויק
על מה שזה בנה בכם? לימד אתכם?
תיאורטית לאנוגע, לא נוגע

אבל למעשה בד"כ הדרך הכי טובה להשתנות זה ע"י ייסורים, הם הכי פותחים את הנפש והכי מפתחים אצלנו עומק רגשי ואמוני.

אבל יש דרך נוספת. ללמוד להקשיב ולהרגיש את העולם. להרגיש שאתה חלק ממשהו ענק-חלק מהבריאה של ה', וגם חלק מעל ישראל, ואז יוצאים מהאגו ואין כ"כ צורך בייסורים.

"לא הן ולא שכרן" לענ"ד זה לא רק בגלל הקושי שבייסורים, אלא גם בגלל האמת שהם מכסים-שראוי שהעולם של ה' יהיה מושלם, בפרט כלפי אנשים שמחוברים אליו.

חשבתי השבוע שזו הנקודה של שבט בנימין- נס בשביל הטבע, בשביל שהטבע יהיה שלם כי ראוי שהבריאה של ה' תהיה שלמה. וזה סוג של חיבור בין קדושת הטבע (נס בתוך הטבע) לקדושה שמעל הטבע (נס ששובר את הטבע). וזו מעלתה השלמה של א"י שהתבטאה בניסי כיבוש נחלת שבט בנימין ובמקדש ובפרט בקודש הקדשים. וזה שייך כמובן רק למי שמחובר לכלל באופן מהותי, ולמי שמפריעים לו הייסורים בעיקר בגלל האמת שהם מסתירים ולא בגלל הסבל שלו.

מה הלוז שלכם במוצאי שבתות של חורף?זיויק
זה יוצא חצי יום לפעמים.
זה ברכהפצל🤫

יש הזדמנות לעשות סעודה רביעית, להוסיף אלפא ביתא פסוקי ברכה ופיוטים וכו'. הלוואי שאזכה לחצי ממה שאני מדבר בחצי מהפעמים. אבל לפחות יש משמעותית יותר זמן ויותר נחת לזה מאשר בקיץ. (וגם בקיץ זה ברכה כי יש הזדמנות יותר בנחת משמעותית בשישי להשלים שמו"ת ושיר השירים וכו' וכולי האי הלוואי )

יפה ממשזיויק
תודה רבהנחלת

שהעברת נושא. זה מאוד חכם. יישר כוח!

חודש טוב!

השאלה שלךנחלת

לגבי מה עושים במוצ"ש ארוך. זה היה כמו מים קרים על נפש עייפה  אחרי הדיונים של חרדים -דת"ל.

אה פספסתי טיפהזיויקאחרונה
חח

אולי יעניין אותך