זה אופי. מידות הן חלק מהאופי של הבנ"א ולכן הרבה יותר קשה לשנות אותם. אסביר:
בשונה מעבירה, שבעשיתה משתתף הקבוע הוא היצר הרע, הוא מפתה את האדם וכו', האדם לא מתגבר על עצמו, וחוטא (ח"ו). הדרך לשנות את זה- לדאוג שהיצר לא יוכל לפתה או לשים לעצמך גדרים- כדי שלא ליפול ברשתו של היצר.
מידות- לעומת זאת- יותר קשורות לאופי של הבנ"א. אם יש לאדם אופי יותר פתוח, מקבל, מרחם- הוא יוכל יותר בקלות להשתמש בכלי המידות שלו לטובה.
כל מידה היא לא רעה או טובה- היא אופי. תלוי- איך משתמשים בה: למשל: מידת הקנאה- יש קנאת סופרים- שעליה מתבססת הרבה מהיר"ש, עליה רוחנית וכו'. ויש את הקנאה שמוציאה את האדם מן העולם.
דוגמה נוספת- גאוה. יש מי שמתגאה בעצמו, או כמו שאומרים 'חש את עצמו'- מה זה אומר? הוא מרגיש-חש את עצמו, אבל לא את השני- אנוכיות. הוא מתגאה מעל אחרים, הוא לא מחשיב אחרים. הוא חופר 'בורות' מתחת לרגלי השני, כדי להחשילו, בכדי שבסופו של דבר- הוא יהיה המרומם.
ויש את הגאוה היהודית- (גאוה לאומית- זה נושא אחר...). גאוה יהודית זה כשיהודי גאה בשורשים שלו. הוא מרגיש גאוה, יחודיות, עליונות מעל העמים האחרים ומרגיש שהוא יותר מיוחד מהם בגלל תורתו- השתייכותו לעם היהודי. הוא בן של מלך- זה מיוחד.
יש 2 דרכים שעל ידם אדם יכול להיות יותר גבוה מהחברה: הדרך האחד- הוא כורה בור מתחת לרגלי השני. והדרך השניה- שהאדם יקח כיסא ויגביה את עצמו...
זה ההבדל בין גאוה שמוציאה את האדם מן העולם לגאוה היהודית. יהודי שמגביה את עצמו משאר האומות בגלל שהוא יחודי- זוהי גאוה יהודית, המשמרת את המסורת ואת השולשלת היהודית. הגאוה הראשונה- היא להנמיך את השני ולהרוס את הפנימיות...
ולכן- אני לא חושבת שאפשר להגיד ספיציפית: אני משתדלת במידה מסוימת. אני לא- אני לא מנסה להשתפר במידות מסוימות. אלא אני מנסה למצוא דרכים איך להשתמש בהם לטובה. כך אפשר להפוך כל אופי ממכשול, למחשל. מחזק.
מידה רעה- זו מידה שמשתמשים בה לרעה. ואם משתמשים בה לטוב- היא נהפכת לטובה.
החיים נהפכים ליותר טוב עם התהליך הזה. כי בדרך כלל אדם לא משתמש בכ-ל התכונות שלו- שהרי חלקם 'מידות רעות', וקשה לאדם כשהוא לא חי את עצמו ולא משתמש בתכונותיו. ברגע שאדם יכול להשתמש בתכונותיו, באופי שלו, לטובה- זה משפר את איכות החיים. החיים לא נהפכים לטובה- הם משתפרים. (לדעתי.)
קיצר----
שיהיה ה מ ו ן הצלחה למי שמשתדל לעבוד על מידותיו. הרבה ס"ד ותפילות תמיד עוזרות...