לא כל דבר שאנו כבני אדם מאבחנים כדבר טוב הוא באמת רע.
ולא, אני לא אומר שהדברים האלה כמו רצח, אונס, שואות, טראומות, אלימות הם דברים טובים.
אבל צריך להבין שלא כל דבר שאנו בטוחים שהוא רע הוא באמת רע.
אני אתן דוגמא.
יש סיפור על אדם שהיה נחשב קמצן מאד וכשפעם בהרבה זמן עני שהיה מגיע לאחוזתו הענקית, הקמצן עצמו היה עומד שם ומבייש אותו וזורק אותו.
כל העיר תיעבו את האיש הזה והוא חי לבד עם משפחתו.
יום אחד האדם הזה מת. עשו לו לוויה בחטף, מלמלו קצת תפילות ואמרו אשכבה והלכו.
אחרי שבוע התחילו עניים רבים מהעיר להגיע לעיריה ע"מ לבקש עזרה כלכלית. כששאלו אותם "איפה הם היו עד עכשיו" הרבה מאד עניים, כל אחד בתורו, סיפר איך כל שבוע היה מוצא בפתח דלתו סכום כסף שהספיק לו לכל השבוע ואפילו כדי לקנות ממתקים וקצת צעצועים לילדים.
מיד אנשי העיר הבינו שמדובר בקמצן ההוא, הלכו וקברו אותו מחדש והספידו וסיפרו את סיפורו...
מה לומדים מזה? במילים בוטות מאד מאד:
האדם, עם כל הכבוד לאינטלקטואל שלו ולנאורות שלו, שהוא בטוח שהוא עליון על כל חי, לא באמת מבין מה קורה פה בשכלו הגדול אך המוגבל מאד.
בשניה אחת אפשר לגרום לאדם אחד מלשנוא את חברו ללהבין את ההתנהגות שלו.
כך הנהגתו של ה'. לא כל דבר שהוא עושה אנו מיד כבני אדם רואים כטוב והרבה פעמים אנו ישר מצביעים על עניינים ומקרים שקורים ואומרים זה רע מוחלט.
עכשיו יש להצביע על כמה דברים שאמרת:
קודם כל, האדם כמו שהוא יכול להיטיב הוא יכול להיות נוראי. בטח כאשר הוא בא בשם ההפקרות או הקיצוניות הפוסלת וההרסנית.
אנו לא יכולים כעולם, כבני אדם, בטח ובטח כיהודים, לאנוס לשדוד ולפגוע בבני אדם אחרים, להשחית את הטבע, להיות אנוכיים, להיות צרי עין, גאוותניים, אטומים ולומר "הקב"ה למה אתה עושה את זה??"
כלומר- האדם אינו מושלם והחטאים שלו גורמים לרע ולנפילות ואי אפשר לצפות מזה שזה לא יקרה.
נאמר (לא זוכר על ידי מי, נדמה לי הרמב"ם אבל בקשת בלי מקורות אז נענה לך כבקשתך) שהנהגות הקב"ה בעניין טוב ורע הם שהוא ברא טבע שיש והטבע הזה (לא עצים ושיחים אלא טבעי מבחינת אמיתי) גורם שכאשר אדם עושה מעשים שהם על פי רצון ה' הוא מוסיף טוב בעולם וכאשר הוא פועל שלא על פי רצון ה' הוא מוסיף רע בעולם.
עוד דבר שהצבעת עליו זה אנשים שעשו כל החיים טוב והחיים שלהם היו נוראיים- אחזור לנקודה הראשונה שאמרתי שיכול להיות שאם המשפחה הזו או האנשים הללו לא היו עושים על פי המוסר של ה' המצב שלהם היה עוד יותר רע ובעצם זה הטוב הכי טוב שהיה יכול להופיע בעולם.
דבר נוסף - אצטט אותך: אני לא מצליחה להבין איך אתם יכולים להסתכל על מישהו שראה את הבן שלו נרצח (זה פשוט הדבר הכי נורא שעולה לי לראש כרגע) ולהגיד שה' הוא טוב.
אז א' לא באתי לומר לאף אחד שנרצח לו הבן וואו איזה יפה ה' הוא טוב ולעשות כאילו הכל שמח וקופץ בעולם.
העולם הזה מורכב, לעתים כואב, מזעזע, מרטיט, משביז, שובר ומרסק, לעתים שמח, עושה הרגשה טובה ונפלאה ומרומם את האדם למחוזות שהוא לא מכיר.
אני לא אומר בעצמי לאדם הזה את אמונתי. אם הוא רוצה להאמין בה- שיעשה את זה.
ודוקא אדם שעושה את זה ברגעים הכי קשים שלו אני הכי מעריך אותו.
הנה דוגמאות לאנשים שסבלו מאד מאד מאד (שואות, רצח בנים, רצח אחים והיד נטויה) והמשיכו להאמין בה' ובדרכיו, לעתים את מותם. ולא הם לא טיפשים או מזוכיסטים.
יהודה וקסמן - בנו נחטף ונרצח בעת ניסיון חילוץ על ידי צהל.
אחרי שבוע של תפילות כשנודע שנחשון נהרג - יהודה עלה ואמר ברמקול, להמונים המתפללים: "לאבא מותר גם להגיד לא"
הרב יששכר טייכטל - כתב את אם הבנים שמחה, בו הוא מכריז על מעבר מאנטי ציונות לתמיכה מלאה בה.
נרצח בשואה, כי הגן על יהודי אחר. מילותיו האחרונות "הפיצו את מעיינותיי החוצה" כלומר הפיצו את הלימוד שלי לכלל.
הרבי מקאליב - סבל את זוועות השואה הנוראה, וסורס כימית. עלה לארץ והקדיש את חייו להנצחת נרצחי השואה.
מרים פרץ - איבדה את שני בניה ובעקבותם משברון לב את בעלה. מובילה דיונים, מדברת באולפנים, כתבה ספר על התהליך שלה. אישה דתייה מאמינה.
לא חסר לצערינו אנשים כאלו.
אלו שבחרו להאמין - הם הם האנשים שאותם את צריכה לשאול.