למרות הסדר בו חילקת את ההודעה אני מערבב פה נושאים...
(יודע שעדיף לענות על ראשון ראשון אבל יש סיבה למה שאני עושה עכשיו)
א. החלוקה שלך מעניינית. העניין הוא שאתה בוחר לחבר בין שני דברים - קור רוח וה"ליטוף" הזה שהבעת.
זה שאני בוחר לא להצטעק פה בהודעות שלי, ולא "לצעוק על האדם שיזהר", לא אומר שאני מלטף אותו.
אם תבדוק ברזומה של התשובות שעניתי (קצר וכנראה שעשית את זה כבר) אתה יכול לראות שיש מקומות שבהם העמדתי את האדם על טעותו ועל דיבורו ואפילו מספר פעמים.
יש עניין נוסף שהחלטת - שאלות לגיטימיות ולא לגטימיות.
נכון, יש שאלות "לא לגיטימיות", השאלה איך אתה מאבחן כאלה. בחרת לאבחן את מה שהילדה עושה כעודף ביקורתיות, אני מעדיף ללכת ולבדוק דווקא בעולם הפסיכולוגיה ולבוא ולומר לה "את חלק מתופעה נפוצה שקורית בגיל ההתבגרות ועליך לעשות כך וכך ואל תדאגי יהיה בסדר" ולא ישר "את עוברת על המצווה הזו והזו זה חמור מאד" כי כשאדם מבין פסיכולוגית מה עובר עליו, הוא יכול להתקדם הרבה יותר.
אחזור למה שאמרתי קודם - זה שאני "מלטף" אדם להגדרתך - זה עניין בחינוך. איני יודע אם היית מדריך או השתתפת באיזו מסגרת חינוכית שהיא אבל בזמן שבו הייתי מדריך (קצת יותר משנתיים) למדתי שההבדל בין לעזור לאדם לבין להפיל אותו - זה הגב שאתה נותן לו, כמה אתה אומר לו דברים חיוביים, כמה אתה משפר את המצב שלו ולא רק אומר לו מגרעות. ברצינות, אני זוכר חניכים שלי שהשתנו בזכות העניין הזה מהקצה אל הקצה בזכות העניין הזה.
בגדול אני חושב שאתה צודק. ההבדל ביננו לדעתי הוא ההבנה מי העומד מאחורי המסך. מיהו אותו אדם. ההקשבה לסאבטקסט ולקונטקסט שדברים שלו. אתה בוחר לאבחן ילדה שעוברת על כיבוד הורים. אני בוחר לאבחן ילדה בגיל ההתבגרות שיש לה ערימת בלבלות לעבור, והנה עוד אחת עולה וצצה, וממילא פוגם לה בקיום המצוות ואחת מהן היא כיבוד הורים.
בצורה יותר רחבה - גם אדם בפורום הזה שיש לו שאלות אמוניות והוא כותב אותם בצורה קשה וחמורה, יכול מאד להיות שאם תשבור את גדר ה"פויה צריך לעקור אנשים כאלה מחשיבתן" תצליח למצוא אדם גדול, אדם שדורש טוב, אדם עם חשיבה ענקית והמון יכולות. את זה אני בוחר להאכיל, את זה אני בוחר לפתוח, לא את הגועל נפש (שהוקעתי) שהוא הוציא מהפה. במקום להבהל מהרע אני בוחר להוסיף טוב בידיעה שזו המלחמה האמיתית.
ובקעיקר אני רוצה לעמוד על הסיבה לסגנון שלי - רוב האנשים שמסתובבים בפורום הזה הם ילדים. אדם מבוגר, שלא עובר את אותם הבלבולים כמו אותו נער צעיר, ויש לו כבר פרופורציה והוא מתוך בחירה הולך ומשמיץ - את דבריו היינו מוקיעים אני ואתה גם יחד.
בא נעסוק בחינוך (על כל הצרכים שבו) במקום ללצעוק על האנשים איזה מצוות הם עוברים. זה בגדול מה שאני חושב.
אני מאד מקווה שהובנתי.