בוא נדבר על לימוד תורה של הבנים-
באיזה מצב הוא? כמה בנים באמת קובעים עיתים לתורה ברצינות? כמה זמן מהלימוד הוא באמת לימוד לשמה? כמה כוונה יש? כמה הפסקות באמצע אתם נותנים לעצמכם? וכו' וכו' וכו'...
לא באתי לקטר, אבל כן באתי להעלות פה נקודה חשובה שלא נראה לי שמו לב אליו, לפחות לא מספיק:
צניעות, כמו גם לימוד תורה- זה יצר הרע. זה ניסיון.
אצל הבנות היצר הרע הכי גדול והניסיון הכי גדול זה בנושא הצניעות. וזה בדוק.
ואצל הבנים- זה לימוד תורה.
אצל כל אחד הניסיון הוא אחרת, בקטעים שונים- אבל אותו שטן, אותו יצה"ר. הוא לא משתנה והוא לא מתחלף- פשוט אצל כל אחד הוא צץ במקום אחר.
אז לא שייך להגיד שהבנים שומרים על צניעות ולכן לטבוע את אותו דבר מהבנות- זה לא רלוונטי. זה מוטעה.
היצר הרע אצל הבנים זה בכלל לא בנושא הצניעות. ואם כן- זה ממש בקטנה.
הניסיון והמאבק אצל הבנים זה בנושא לימוד תורה, ואני מאמינה שאף בן לא היה רוצה להתחיל לפרט על ההתמודדויות שלו בעיניין לימוד התורה שלו. זה אישי, זה פרטי, זה בינו לבין קונו.
ובדיוק כמו שבת לא תבין מה הבעיה לשבת וללמוד, היא הרי לומדת במכללה שעות ע"ג שעות, וכשבת אומרת את זה לבן הוא מסתכל עליה כאילו היא נפלה מהירח, למה? מה קרה? - כי היא פשוט לא מבינה מה זה ללמוד גמרא. זה נושא אחר בכלל- אין השוואה בין התחומים. לימוד גמרא לא דומה ללימודים במכללה. בלי קשר לדרגת הקושי.
אותו דבר בנושא הצניעות.
הבנים לעולם לא יוכלו להבין מה היצר להוריד או להוסיף 5 ס"מ מהחצאית. אין- הם לא יבינו. כי הם פשוט לא נולדו עם היצר הזה. אז אין קטע לומר: גם אני לובש ארוך... סבבה- גם אתה לובש ארוך. זה ממש לא מתחיל לתאר את הקושי של בת בקיום מצוות הצניעות. לא מתחיל ולא נגמר.
ואתה יודע מה?
אין באמת, במהות, הבדל בין מעל או מתחת לברך (לכל הדואגות לאופנה ואיך שיראו. אין הבדל).
ההבדל היחיד- זה היצר.
כאן היצר מעצבן וכאן, משום מה, הוא משתתק.
אבל הבנים כן יוכלו להבין את הקושי בלהוסיף עוד כמה דקות ללימוד, עוד שעה, עוד שיעור. כי זה בוער בהם. זה הניסיון שלהם. ושם- שם הנקודה הרגישה שהיצר מרבה לתקוף. ובעצמה.
אז בבקשה, בנים, לפני שאתם מדברים על להוסיף כמה סנטימטרים לחצאיות - אתם, בנים, תוסיפו עוד כמה דקות ללימוד התורה שלכם. או קצת יותר רצינות והקפדה על זמנים וכו' וכו'.
מה- זה מוזר שבת מבקשת מבן שיהיה יותר רציני בלימוד שלו?- אז תדעו לכם שאותו דבר כשבן מדבר על הצניעות אצל בנות.
ובמילים אחרות-
בנים, אם אתם רוצים לדעת מהו גודל היצר הצניעות אצל הבנות- תשוו את זה ללימוד תורה שלכם. זה בדוק.
סליחה אם הייתה כאן נימה לא ראויה או קצת תוקפנית. לא באתי לתקוף- רק באתי להאיר את עיני הבנים שישימו לב לטעות שבמונח: "גם אני לובש ארוך/צנוע/מכסה את הרגליים, אז מה הבעיה שגם אתן תעשו כך?...".
ובאשר לשאלה עצמה- מסכימה מיליון אחוז.
אבל צניעות, כמו כל מצווה אחרת (אבל במיוחד צניעות) הינו פרמטר מאוד חשוב ורגיש בקשר הטבעי שבין בת לבוראה.
ולכן- לא ניתן להכליל או לבקש בקשות. מקסימום לציין שאני/את/היא לא נעשה את זה. אבל לא מעבר.
אני אישית- מודה ומתוודה- קשה לי עם זה. ולדעתי הסיבה היחידה היא פשוט מציאותו של היצר הרע בחיי. כי אין סיבה אחרת לתופעה הזאת. (לא, זה לא יופי. כי יופי לא נמדד לפי ה5 ס"מ הנוספים. ממש לא. תבדקו בשכל הישר וההגיוני ותראו שהסנטימטרים הבודדים הללו לא משנים כלום ביופי הכללי).
וכנ"ל לכל אחת ואחת- יש יצר הרע. מה לעשות. והוא לא נח לרגע- במיוחד לא בחנות בגדים או בבוקר כשאת עומדת לפני הארון בגדים.
מה לעשות...
הקב"ה ברא את האישה ואמר לה: היי צנועה.
וכשהוא ברא את האדם אמר: עזר כנגדו- יזכה- ואישתו תהיה לו לעזר כדי שהוא יוכל לקיים את עיקר סיבת בריאתו- לימוד תורה.