דווקא לא אדם דתי, אבל משכיל מאוד, שגם ממנו יצא לי לשמוע על ליבוביץ ש"ככה לא לומדים רמב"ם".
מהרמב"ם אפשר להבין הרבה דברים, השאלה היא האם אתה מבין נכון או מלביש וכופה עליו הבנה שלך.
השאלה הייתה כללית, לכן הרי לך תשובה כללית.
אני רוצה להעיר שאני לא מבין מה הכוונה "החלקים המשיחיים" בחברה הדתית.
הדתי הוא בהכרח בעל שאיפות משיחיות, ואם לא כדאי שיעשה בירור אמוני במשנתו.
ומכאן נגיע להשקפת ליבוביץ על האמונה:
משנת ליבוביץ סותרת את עצמה בכל הנוגע לאמונה. לומר שליהדות אין אמירה אמונית סדורה זה
קשקוש שהוא כל-כך גדול שקשה בכלל להצביע עליו. אבל נחזור למישור הלוגיקלי המקובל. הד"ר מאדיר
את קיום המצוות. השאלה המתבקשת היא - למה? מהו תוקפן של מצוות? האדם המאמין יענה שהוא
מכוח הנבואה או מתוך כר אמוני רחב וכו' והיריעה הפוטנציאלית ארוכה. דווקא כאן ליבוביץ בוחר לבסס את
דבריו על... כלום. הדבר לא מבוסס, כלומר אפשר לקיים מצוות ואפשר לא לקיים מצוות... דווקא ההאדרה
שלו את היהדות המעשית משפילה אותה עד עפר.
הזכרנו את הרמב"ם, שהיה איש אמונה מגדולי הראשונים. לא רק שעסק באמונה, אלא שאף פסק הלכות
יסודי התורה והעמידן בראש חיבורו המופתי המשנה-תורה. במישור הזה לליבוביץ אין שום צידוק מהרמב"ם.
(וגם לשיטת ליבוביץ, למה היה צריך לסמוך על הרמב"ם? מתוך איזה עיקרון?)
האם ליבוביץ אדם חכם? אולי. האם אפשר ללמוד ממנו תורה? פשוט שלא.
ההבדל הוא שתורה לומדים מאנשי תורה, אנשי אמונה. אמנם יתכנו חילוקים בין הוגים מאמינים וגדולים
וישנן שבעים פנים לתורה - אבל רק שבעים ולא יותר. כאשר הבסיס לשיח הוא אותו בסיס, אפשר להתחיל
לדון. כל דבר אחר הוא "בחוץ". לכן אני מוחה בכל תוקף על ההשוואה לרב חיים.
ידועים דברי רבנו צבי יהודה שכינה אותו "גדול האפיקורסים שבדור".
(זה לא שאי-אפשר לענות על דברי האפיקורסים, אבל זה לא מוציא אותם מכלל אפיקורסותם).