בגלל שאני לא באמת מכיר את מר לייבוביץ', וכן מעניין אותי ללבן כמה סוגיות מהותיות לפי דעה אישית של אנשים כאן ולא לאור אנשים אחרים, חשבתי שיהיה נחמד לעשות את זה כאן בצורה מסודרת.
לשאלות:
1. מהות היהדות – דת, דרך חיים, אמונה... מה המהות של היהדות? (כולל כל ההשלכות – קיום מצוות, סמכות הרבנים, וכו').
2. השגחה פרטית – עד כמה? איך את/ה מיישב/ת את הסתירה בין זה לבין בחירה חופשית?
3. מצוות צריכות כוונה? – במה אדם שלא מאמין בעיקרי התורה אבל מקיים את כל המצוות באדיקות שונה מאדם מאמין?
4. תפילה – האם היא נצרכת דווקא כך, או ששיחה עם ה' היא העיקר? איפה המקום להתפלל כאשר אין כוונה וריכוז? (קצת יותר פרשני-אישי משאר הנושאים, אבל עדיין מעניין אותי.)
התשובות שלי:
1. לדעתי היהדות אינה דת אלא דרך חיים. יש גם מקום דתי-טקסי ביהדות, אבל הוא לא העיקר ומטרתו להביא את האדם למקום של חיים על־פי דרך ה'.
2. יש השגחה פרטית, על כל אדם, עד לרמה הכי נמוכה. כל מעשה נכתב, כל אדם עומד בפני הבורא בכל רגע. יש מקום גם לפנו אליו, ויש מקום בו הוא פונה לאדם. צריך רק לחפש.
3. מצוות צריכות כוונה, אבל לא הצלחתי להוכיח עדיין למה מי שמקיים מצוות בלי שום כוונה לא מקבל שכר.
4. אני כרגע הרבה זמן בתפילות בלי המון כוונה. משתדל איפה שאני מצליח, אבל לא תמיד זה עובד. אבל צריך להתפלל גם בלי כוונה, כדי לשמור על קשר רציף עם ה'. יש מקום גם לשיחה איתו מדי פעם, לא במקום התפילות אלא בנוסף.