למה היטלר?
זה היה יכול להיות כל אחד אחר. עלינו כתוב בגמ' שהכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים.. כלומר, יש דברים שהם קבועים מלמעלה. אבל להיות צדיק או רשע זה רק הבן אדם יכול להחליט. והיטלר החליט להיות רשע, להחליט על פיתרון סופי ליהודים. וזה אשמתו. לא מבין את פשר השאלה?! הוא גרם לזה! הוא עלה לשילטון והנהיג את כולם. הוא היה השליט ולכן הוא האחראי והוא גם זה שהתחיל עם ה'פיתרון' הזה.
השאלה היותר מסובכת היא למה ה' נתן לזה לקרות.
אז אני אמשיל את השאלה לספר הכוזרי. בהתחלה החבר היהודי מלמד את הכוזרי על הדברים הבסיסיים, הנהגת ה' בעולם, יציאת מצרים וכו'.. אח"כ הכוזרי שואל שאלות יותר פרטיות. אחת מהשאלות היא יש רע כזה בעולם? הרי ה' הוא אינסופי. או, למשל, הוא שואל על חז"ל כי יש משהו שהוא לא הבין. אז החבר עונה לו תשובות, אבל לפני זה הוא מזכיר לו יסוד חשוב. יסוד הנקרא צידוק הדין. הוא מזכיר לו שהוא כבר לימד אותו על זה שה' הוא השולט וכו' וכו' ואז הוא אומר לו שאנחנו צריכים להגיד לעצמנו קודם כל שהבעייה זה אצלנו שאנחנו לא מבינים אותו וה' עושה את הכל כמו שצריך. מתוך גישה כזאת, אנחנו נוכל באמת ללמוד!! וכבר אמר ר' מנחם מנדל מקוצק שהאלוקים שהוא רוצה זה לא אלוקים שכל טיפה סרוחה יכולה להבין אותו.
בעניין ה'רע' יש גישה שאומרת שהרי ה' הוא אינסופי והוא מקור הטוב, אז איך יש רע?! ואומרים שהרע הוא משמש לטוב. כלומר, אנחנו לכאורה אחראים לרע במעשינו. (זה שנוי במחלוקת) והרע בא כדי לקדם אותנו לטוב.. כדי שנוכל לבחון ת'עניינים רגע ולהתקדם.
אני אומר את זה על רע בכללי ולא על הרע הספציפי הזה כי אני לא יכול באמת להסביר למה זה קרה.. לא נראליי שיש מישהו שיכול. יש כאלה שאומרים שזה בגלל הציונים שרצו לעלות לארץ, לדחוק את הקץ. יש כאלה שאומרים הפוך, שזה בגלל מי שלא אמר לעלות. מישהו סיפר לי על מכתב של הרבי מגור שכתב משהו על שאנשים דיברו בשעת התפילה (לא זוכר בדיוק וגם לא יודע את זה כ"כ.. צריך לבדוק).
חוץ מזה, הרבה באים בהתרסה (לא את!!!) ושואלים למה זה קרה?! אז אני אומר.. צודקים, זה באמת בעיה. אבל ה' מחייה כל יום מיליוני בני אדם.. על זה הם אומרים משהו, מכירים טוב?! אם לא, אז שלא יבואו בטרוניה.
אא זה היה קצת ארוך.. בעצם, מאוד ארוך. אבל מקווה שעזרתי !