אבל קודם לסקור ולהתבונן בכמה עניינים.
והשאלה שלך מחולקת לשתים-למה דוקא הארץ הזאת? למה הארץ של עם אחר?
אני אענה קודם לשאלה השניה ומתוכה לשאלה הראשונה.
דבר ראשון, כמעט אין מציאות של עם בלי ארץ.
לבני ישמעאל אין ארץ, וזה מקרה נדיר מאוד.
(אע"פ שהדת הישמעאלית התפשטה בארצות רבות, במקורות התורניים ישמעאל הוא יושב מדבריות, וכך כנראה אכן נהגו הישמעאלים בעבר.)
יש שתי ארצות, שאיכשהו חולקו ל3 קבוצות. ארץ מצרים וארץ ישראל, הן מקום מושבם של המצרים, ישראל, ועמי כנען.
יש שתי אפשרויות איך דבר כזה יכול להיות- א'-ישראל עבדים במצרים. ב'-כנען עבדים לישראל (אא"כ הם יסרבו ונצטרך להשתמש בשיטות פחות נעימות).
והקדוש ברוך הוא תיקן את המציאות והביא את ישראל מארץ מצרים לארץ כנען.
ז"א, הקב"ה קבע שמישהו צריך להיות משועבד, והוא קבע שאלו הכנענים.
עכשיו, שימי לב ששאלתך היא לא על הארץ, אלא למה ארור כנען ועבד עבדים יהיה לאחיו?
ועוד- זה שאנחנו שולטים פה, וכנען אינם אדוני הארץ, זאת המציאות הטבעית וההוגנת.
עכשיו השאלה היא לא עלינו, אלא למה הקדוש ברוך הוא הביא אותם לפה?
התשובה לשאלה הראשונה היא שנח קילל את כנען מכיון שנהג שלא כהוגן, ונח ראה שטבעו של כנען חומרי מאוד, ולכן טוב לו ולעולם שיהיה עבד. כי לחומר יש פחות יכולת להנהיג משהו שלם וטוב, הן מבחינה מוסרית והן מבחינה טכנית, הוא חסר גבולות, ולכן טוב לו שיהיה תחת מרות כלשהי.
ונראה לי שאפשר לענות לשאלה השניה, שהקב"ה שם את הכנענים בארץ ישראל, דוקא מכיון שיש בה סגולה של חיבור שמים וארץ, והיא מאפשרת לאדם ללכת ע"פ השכל והטבע בו זמנית, לכן כנען שהטבע שלו חזק מאוד, לעומת ישראל שמונהגים ע"פ היושר השכלי, מקומם הוא דוקא כאן, במקום שהעוצמה של הכח האחד אינה עומדת בסתירה לכח השני.
כאן אנחנו מגיעים לזה שזו גם הארץ המתאימה ביותר לישראל, שצריכים לאחוז במידת הרוחניות, ובו בזמן להיות מחוברים לטבע. (ויתכן שלכן אנו גם הראויים לתקן את עמי כנען, מכיון שאנחנו מסוגלים ליישר את הטבע החומרי ע"פ השכל.)
אפשר גם להוסיף את המקור הבא-
"מנין שלא היתה אומה מקולקלים דרכיהם יותר מן הכנענים תלמוד לומר "וכמעשה ארץ כנען אשר אני מביא אתכם שמה לא תעשו" ומנין שהמקום שבאו שם ישראל מקולקלים ביותר מכולם תלמוד לומר "אשר אני מביא אתכם לא תעשו", ומניין שביאתן של ישראל גרמה להם את כל מעשיהם האלו תלמוד לומר "אשר אני מביא אתכם לא תעשו", רבי שמעון אמר "מי פעל ועשה קורא הדורות מראש" ראה את הדור חייב שיבואו ישראל ויפרע מהם ".
ז"א, שהקב"ה יודע באיזה שלב יגיע הזמן שבו כנען לא יהיו ראויים עוד להיות עצמאיים בארץ, וסידר שאז ישראל יבואו.