בס"ד
השל"ה הקדוש כותב על פרשה זו:
"זה שמו אשר יקראו לו, מתנות טובות"
כולנו יודעים שואתחנן, היו מספר תפילות חסר אחת שה' אמר למשה לא להתפלל בשביל ואם היה משה מתפלל היה נכנס לארץ.
לרוב אנחנו אומרים את זה לעצמינו כעידוד.
חסר עוד כמה תפילות קטנות, על כל דבר מתישהו יהיה תשובה.
אבל אני רוצה לשאול כמה שאלות.
1."ואתחנן" מתנת חינם אם כן ומשה ביקש מתנת חינם מה משנה כמה פעמים הוא מבקש, בדרך כלל אומרים שהשינוי במספר היא כי התפילה מעלה את האדם, אבל כשמבקשים מתנת חינם מה הקשר לזכיות?
2.עוד תפילה אחת, יש לאדם בחירה אפשרות, אבל ה' אומר למשה דיי? אז מה היא העוד תפילה אחת אם ה' אומר לפעמים לא?
יש לי כמה כיוונים ונתחיל מחלק מתשובת ה' "וְצַו אֶת יְהוֹשֻׁעַ וְחַזְּקֵהוּ וְאַמְּצֵהוּ כִּי הוּא יַעֲבֹר לִפְנֵי הָעָם הַזֶּה..."
ואשאל על זה עכשיו זה הזמן?
בואו נדמיין את זה אתם מבקש משהו, הוא נמצא בהישג יד ה' אומר לכם להפסיק לבקש, אז קשה אבל מבינים שלטובה, ואז שמע תלך לחזק אותו הוא צריך לקבל את זה ולעשות את זה במקומך.
אז נכון משה ידע שיהושע צריך, אבל עדיין מה זה קשור עכשיו?
יש הרבה שאלות וככה גם יש הרבה תשובות.
לדעתי התשובה היא בחיזוק הזה, משה ביקש מתנת חינם, אבל מתנת חינם זה לא זה.
האדם צריך להרגיש שייך.
מצד אחד הדרך לבקש בקשות היא בחינם כי לנו מה יש באמת לעומת כל החסדים, אבל הקב"ה רוצה ללמד את משה לדעתי מה זה ארץ ישראל.
לארץ ישראל צריך להרגיש שייך להיות חזקים בארץ, כשאנחנו עם ישראל בארצו לא מפחדים מהגויים.
כשמשה מבקש מתנת חינם עם כל הגדולה וכל התפילות, זה עדיין רק תפילה, מתנת חינם, שקשה לקבלה.
ה' אומר אתה לא תעבור צריך משהו נוסף "חזקהו ואמצהו" צריך עוצמה של דין מלוכה הארץ שלנו, הארץ הקדושה, כולם מצפים אוהבים ורוצים.
אבל יש דברים בהם רצון לא מספיק, בהם אנחנו חייבים לפעול.
ואז כמו שהשל"ה הקדוש כותב זה "מתנות טובות" שהאדם מרגיש שמגיע לו.
אותו דבר ההוכחות של משה לדעתי " וַיִּתְעַבֵּר ה' בִּי לְמַעַנְכֶם וְלֹא שָׁמַע אֵלָי..." שם הרחמים התחנון לא קיבל תחנוני למענכם ולא שמע אלי, למה זה ההמשך הוא אמר לראות ולחזק את יהושע שתיבנו גם אתם אי אפשר להגיד הכל יהיה בסדר וזהו.
חייבים גם לפעול.
לצערי לא הכנתי את הדרשה בזמן מספיק אז קצת סליחה אם לא הובן.
בכל מקרה מה שאני אומר בעצם, שלמרות שתפילות משנות והכל, אבל ה' מבקש יותר, יש דברים שצרך לקום לעשות להוסיף דין ועוצמה.
שנזכה, להוסיף כח ואומץ, בעבודת ה', בקשר לארץ ישראל ככלל ישראל העומד בארצו נושם את ארצו.
שבת שלום ומבורך מאיתו יתברך!
פרשת ואתחנן