בס"ד
"וְהָיָה עֵקֶב תִּשְׁמְעוּן אֵת הַמִּשְׁפָּטִים הָאֵלֶּה וּשְׁמַרְתֶּם וַעֲשִׂיתֶם אֹתָם וְשָׁמַר ה' אֱלֹקיךָ לְךָ אֶת הַבְּרִית..."
נתחיל מכמה נקודות.
1. עקב תשמעון, לדעתי העקב הולך על השמיעה של המשפטים שכמובן מובילה לקיום, רעיון זה אני רוצה לפתח במהלך הדברים כרגע נשאיר אותו כנקודה.
2. ושמרתם ועשיתם, שמר היא הצפייה ועשיתם לעשות בפועל מתוך הצפייה כמובן מגיע העשייה יותר טוב.
3. ושמר... את הברית, לכאורה הבטחה זו מגיעה בעקבות קיום המצוות ופה אני מתחיל שאלה בהמשך הפרשה כתוב בדיוק ההפך
"לֹא בְצִדְקָתְךָ וּבְיֹשֶׁר לְבָבְךָ אַתָּה בָא לָרֶשֶׁת אֶת אַרְצָם כִּי בְּרִשְׁעַת הַגּוֹיִם הָאֵלֶּה... וּלְמַעַן הָקִים אֶת הַדָּבָר אֲשֶׁר נִשְׁבַּע ה' לַאֲבֹתֶיךָ לְאַבְרָהָם לְיִצְחָק וּלְיַעֲקֹב:"
לא בצדקתך?
אז השאלה כמובן מה השוני ומה באמת קורה פה?
אני רוצה להתחיל משם הפרשה המילה עקב, שנאמרת במשמעות של ענווה וכך השל"ה הקדוש אומר "זה שמו אשר יקראו, עקב ענוה:" אבל אם נדייק השל"ה לא אומר יקראו לו ענווה אלא עקב ענווה בעקבות ענווה.
משמעות הדבר היא שבעזרת הענווה הפרשה תוליך אותנו בעקבות הענווה ולדעתי אפשר להגיד בניגון הענווה.
כדי להבין את הדברים נביא מדברי הרמח"ל בביאור מדת הענווה.
"...אם כן אין כאן להתנשא ולהתגאות אלא אם יש בו חכמה רבה הוא מחויב ללמדה למי שצריך אליה, וכמאמר רבן יוחנן בן זכאי (אבות ב, ח) אם למדת תורה הרבה אל תחזיק טובה לעצמך כי לכך נוצרת.
אם עשיר הוא ישמח בחלקו, ועליו הוא לעזור למי שאין לו, אם גבור הוא לעזור לכושלים ולהציל לעשוקים, הא למה זה דומה למשרתי הבית, שכל אחד ממונה על דבר מה, וראוי לו לעמוד במשמרתו לפי פקודתו, להשלים מלאכת הבית וצרכיה, ואין בכאן מקום לגאוה לפי האמת. והנה זה העיון והתבוננות הראוי לכל איש אשר שכלו ישר ולא מתעקש, וכשיתברר זה אצלו, אז יקרא עניו אמתי שבלבו ובקרבו הוא עניו, והוא כענין דוד שאמר למיכל (שמואל ב ו, כב) והייתי שפל בעיני."
הרמח"ל מבאר לנו שבעצם להיות ענו דורש לדעת את הכוחות שלי ומה לעשות איתם אם עשיר יתן לצדקה להכיר בעצמך שיש לך תפקיד.
נקודה זו היא בעצם התשובה לשאלה ששאלנו כי לא הבנו האם זה עקב קיום המצוות או לא והתשובה היא מרשעת הגוים ולמה?
כי רשעת הגוים היא האמירה של קיום הברית נכון, יש רע בעולם ותפקידנו להאיר אותו זה הברית שניתנה לאברהם אבינו שהתחיל להאיר אור ה' בעולם, וה' בחר בו כי ידע שהוא יצווה את בניו להמשיך בזה.
מניגנה זו היא מנגית הענווה המצוות ששומעים את הענווה, את מה אני צריך לעשות או יותר מדיוק "לשמור ולעשות" להכיר בכוחות שלי לשמור ולהכיר אותם ולשמור ולצפות להוציא אותם ולתקן את העולם כמו שרק אני יכול לעשות.
זה והיה עקב תשמעון, אם תשמעו בקול המנגינה של הענווה של מה שאתם אמורים לעשות ותצפו לזה אז בעזרת תוכלו להקיים את הברית באמת ולתקן את העולם.
שבת שלום ומבורך מאיתו יתברך!!
שנזכה להכיר בכוחות שלנו ולהאיר ולתקן את העולם כמו שרק אנחנו יכולים ונזכה לגאולה שלמה במהרה בימינו אמן!!!
פרשת עקב