יש לי באמת שאלה שמעניינת אותי.מישהי חסויה
אם הכל מכוון מ-ה', אז איך זה שלפעמים ה' כועס על אנשים על הבחירה שהם עשו.
הרי יש לנו בחירה חופשית.
לדוגמא לגנב יש שתי אפשרויות, לגנוב או לא,
מתוכנן מלמעלה כבר שהוא יגנוב. אז למה אחרי זה ה' כועס?
שאלת שאלה שתושבתה ארוכה מאוד, בכל אופן אני ינסה לענותהמצב חסה

לא שהכל מה', אלא ה' יודע מה נעשה.

ה' לא כועס, ה' מעניש את מי שעובר על מה שהוא אמר.

יש לאדם 2 אפשרויות: או לגנוב, או לא. זה שה' יודע מה הוא יעשה, זה לא אומר שה' מתערב לו בנעשה, 

וזה שה' מעניש אותו על זה שהוא עשה דבר אסור, זה לא אומר שהוא כועס, אלא האדם עשה דבר שאסור ועל זה מגיע לו להיענש..

מקווה שהצלתי לענות..

בטח שה' כועס..יש לי סיכוי

איך הגעת למסקנה שהוא לא כועס? הרבה פעמים כתוב בתורה אחרי שבנ"י חטאו שה' כעס..

(לא זוכרת ציטוטים, אז אשמח לשמוע למה אתה חושב כך..)

תגובה-המצב חסה

בודאי שכתוב שה' כעס, והסיבה שכתוב כך היא - דיברה תורה כלשון בני אדם.

כשאבא רוצה להסביר לתינוק שאסור לאכול לכלוך אז הוא אומר אבא יכעס אם תאכל! 

הוא באמת יכעס? לא, זה רק כדי שהילד ילמד שזה לא נכון.

כך גם כשכתוב בתורה שה' כביכול כועס, זה רק כדי להסביר לנו שעשינו דבר לא טוב, זה לא שה' כעס, אלא אנחנו עשינו דבר אסור..

אם כתוב שה׳ כועס אז ה׳ כועס, לא צריך להתפלסף.לשם שבו ואחלמה
זה כתוב במפורש בתורה שבכתב, בגמרא, במדרשים, בראשונים ובאחרונים.
השוות בין אדם להקב''ה?שירוש16
לה' אין גוף ואין דמות הגוף.
אין לו תכונות כמו כעס, חמלה וכו' כמו בשר ודם.
אלא הנהגות שמבטאות מידות מסוימות שקיימות באדם.

אגב, זה כתוב במפורש ברש''י במספר מקומות בתנ''ך.
בוודאי שיש לו תכונות של כעס ואהבהלשם שבו ואחלמה
אמנם הגישה של הרמבם במורה נבוכים היא שאין לו את הרגשות האלה
אבל במשנה תורה משמע ההיפך
ובכל מקרה רוב הראשונים לא סברו ככה ואמרו שיש לו תכונות.
למה זו השוואה לאדם? הוא יכול לכעוס ולאהוב ולשמוח ועדיין להיות אינסופי וכל יכול.
אתה טוען שה׳ לא מסוגל גם להרגיש רגשות ממשיים וגם להיות אינסופי וכל יכול? אני טוען שהוא מסוגל להכל...
גם במשנה תורה משמע ככהירא ורך לבב

רמב"ם הל' יסודי התורה פ"א הל' י"א-י"ב:

יא וְכֵיוָן שֶׁנִּתְבָּרֵר שֶׁאֵינוֹ גּוּף וּגְוִיָּה יִתְבָּרֵר שֶׁלֹּא יֶאֱרַע לוֹ אֶחָד מִמְּאֹרְעוֹת הַגּוּפוֹת. לֹא חִבּוּר וְלֹא פֵּרוּד. לֹא מָקוֹם וְלֹא מִדָּה. לֹא עֲלִיָּה וְלֹא יְרִידָה. וְלֹא יָמִין וְלֹא שְׂמֹאל. וְלֹא פָּנִים וְלֹא אָחוֹר. וְלֹא יְשִׁיבָה וְלֹא עֲמִידָה. וְאֵינוֹ מָצוּי בִּזְמַן עַד שֶׁיִּהְיֶה לוֹ רֵאשִׁית וְאַחֲרִית וּמִנְיַן שָׁנִים. וְאֵינוֹ מִשְׁתַּנֶּה שֶׁאֵין לוֹ דָּבָר שֶׁיִּגְרֹם לוֹ שִׁנּוּי. וְאֵין לוֹ לֹא מָוֶת וְלֹא חַיִּים כְּחַיֵּי הַגּוּף הַחַי. וְלֹא סִכְלוּת וְלֹא חָכְמָה כְּחָכְמַת הָאִישׁ הֶחָכָם. לֹא שֵׁנָה וְלֹא הֲקִיצָה. וְלֹא כַּעַס וְלֹא שְׂחוֹק וְלֹא שִׂמְחָה וְלֹא עַצְבוּת. וְלֹא שְׁתִיקָה וְלֹא דִּבּוּר כְּדִבּוּר בְּנֵי אָדָם. וְכָךְ אָמְרוּ חֲכָמִים אֵין לְמַעְלָה לֹא יְשִׁיבָה וְלֹא עֲמִידָה וְלֹא עֹרֶף וְלֹא עִפּוּי:

יב וְהוֹאִיל וְהַדָּבָר כֵּן הוּא. כָּל הַדְּבָרִים הַלָּלוּ וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן שֶׁנֶּאֶמְרוּ בַּתּוֹרָה וּבְדִבְרֵי נְבִיאִים הַכּל מָשָׁל וּמְלִיצָה הֵן. כְּמוֹ שֶׁנֶּאֱמַר (תהילים ב-ד) 'יוֹשֵׁב בַּשָּׁמַיִם יִשְׂחָק'. (דברים לב-כא) 'כִּעֲסוּנִי בְּהַבְלֵיהֶם'. (דברים כח-סג) 'כַּאֲשֶׁר שָׂשׂ ה'' וְכַיּוֹצֵא בָּהֶן. עַל הַכּל אָמְרוּ חֲכָמִים דִּבְּרָה תּוֹרָה כִּלְשׁוֹן בְּנֵי אָדָם. וְכֵן הוּא אוֹמֵר (ירמיה ז-יט) 'הַאֹתִי הֵם מַכְעִסִים'. הֲרֵי הוּא אוֹמֵר (מלאכי ג-ו) 'אֲנִי ה' לֹא שָׁנִיתִי'. וְאִלּוּ הָיָה פְּעָמִים כּוֹעֵס וּפְעָמִים שָׂמֵחַ הָיָה מִשְׁתַּנֶּה. וְכָל הַדְּבָרִים הָאֵלּוּ אֵינָן מְצוּיִין אֶלָּא לַגּוּפִים הָאֲפֵלִים הַשְּׁפָלִים שׁוֹכְנֵי בָּתֵּי חֹמֶר אֲשֶׁר בֶּעָפָר יְסוֹדָם אֲבָל הוּא בָּרוּךְ הוּא יִתְבָּרַךְ וְיִתְרוֹמַם עַל כָּל זֶה:

כן. זה ברור שזה מליצה..תסיר חרפה מעיר
ה' אין לו חומר. ואם לו היו מגשימים לנו במקצת תיאורו שהוא כועס לדוג' אז לא היינו מבינים שבאמת הוא כועס..הרי כועס זה שייך רק למשהו חומרי, מוגבל, ומה שמעבר לזה אנחנו לא מבינים..והכוזרי גם הביא בעניין הזה שלמשל אנחנו רואים שה' עוזר לכולם ואפילו לכל החלשים מביצי כינים וכו' אז אצלנו הפעולה הזאת נקראת שהוא מרחם..
אתה החלטת שכועס שייך רק למשהו חומרי ומוגבל.יזהר

הכל מתחיל בטעות האריסטוטלית הקדמונית, שמנסה להסביר את האינסוף במושגים הסופיים. הטעות הזאת הולידה טעויות משנה רבות, כמו למשל סוגיית התארים.

הרמבם קבע כךתסיר חרפה מעיר
יא2 ואין לו לא מוות ולא חיים כחיי הגוף החי, ולא סכלות ולא חכמה כחכמת האיש החכם; לא שנה ולא הקיצה, ולא כעס ולא שחוק, ולא שמחה ולא עצבות, ולא שתיקה ולא דבור כדבור האדם. וכך אמרו חכמים: אין למעלה לא ישיבה ולא עמידה, לא עורף ולא עפוי.
יב והואיל והדבר כך הוא, כל הדברים הללו וכיוצא בהן שנאמרו בתורה ובדברי נביאים - הכול משל ומליצה הן, כמו שנאמר: "יושב בשמים ישחק" (תהילים ב,ד), "כעסוני בהבליהם" (דברים לב,כא), "כאשר שש יי" (שם כח,סג), וכיוצא בהן - על הכול אמרו חכמים: דברה תורה כלשון בני אדם. וכן הוא אומר: "האותי הם מכעסים?" (ירמיה ז,יט) - הרי הוא אומר: "אני יי לא שניתי" (מלאכי ג,ו), ואלו היה פעמים כועס ופעמים שמח - היה משתנה. וכל הדברים האלו אינן מצויין אלא לגופים האפלים השפלים, "שוכני בתי חומר אשר בעפר יסודם" (איוב ד,יט), אבל הוא ברוך הוא יתעלה ויתרומם על כל זה.
אני יודע.יזהר

יש לך הגדרה טובה מזו?המצב חסה
הגדרה למה?יזהר

ה' לא יכול לכעוסזקוק לגאולה

אדם כועס בגלל שלא הולך לו, מעליבים אותו וכו', בקיצור כשדברים נעשים נגד רצונו. אך איך תוכל לומר דבר כזה על ה'? הרי כל מה שה' רוצה שיקרה הוא בקלות יכול לגרום לו לקרות. לכן לומר שהוא כועס זו טעות מעיקרה. 

וכשכתוב שה' כועס זה בגלל שה' בחר שהוא יכעס, זה כמו שהרמב"ם אומר על איך צריך לכעוס כשצריך (הלכות דעות ב,ו) "ואם רצה להטיל אימה על בניו ובני ביתו, או על הציבור אם היה פרנס, ורצה לכעוס עליהם, כדי שיחזרו למוטב--יראה עצמו בפניהם שהוא כועס כדי לייסרם". כמובן שזה לא בדיוק אותו הדבר, אך אין דבר שהוא בדיוק כמו הקב"ה.

צריך לזכור שכל מה שה' עושה זה לטובתנו. אדם שהוא כועס - זה מאגו, גאווה. כי הוא בעצם מודה שיש פער בין הציפיה שלו, לבין מה שקרה בפועל. אדם שלא יכול להשלים עם זה - כועס. הוא אומר מגיע לי וכו'. אך ה' כועס בשבילנו, אין בזה שום מניע עצמי. ה' מראה לנו שעשינו רע. אנחנו צריכים לראות את הכעס או לקבל את העונש כאות, ולשנות את מעשינו על פי זה.

רק מהכותרת - זה מגביל את ה'? לא נשמע טובפולמוס

לא, הוא שלב אחד מעלהמצב חסה

צריך להבין לעומקרנדומלי
קודם כל ה' אינו כועס אלא ה' כועס עלינו אי אפשר לדבר על הקב"ה עצמו אלא רק בדרך שבו הוא נגלה לבני אדם ברור שהרבה עצמו לא כועס כי אי אפשר לייחס לו שום דבר בעולם.
כשהתורה כותבת שה' כועס משמע הצורה בו מתגלה בעולם הוא איך שבן אדם היה מגיב בכעס - בצורת ענישה, והרשר הירש מסביר שאין עונש מהתורה אלא רק תוצאה, התוצאה של מעשים רעים היא עונש, ולכן נראה כאילו הקב"ה כועס.
אני יודע שכתבתי קצת מסובך אני מקווה שתבין
ולתפילות הוא מקשיב?יזהר

והוא נתאווה לדירה בתחתונים?

תלוי של מי. נגיד של ערבים הדירות מסריחות <צ>המצב חסה

מה זה 'מתאווה'? כשאתה מביא דבר מהמדרש, אתה צריך להביא את מכלול הדברים,

כל המדרשים נלמדים, ככה שהם לא לדקלום, והרבה מהם יוצאים מפשוטם.

נו, אז מה הפירוש שאינו כפשטו?יזהר

אני לא יודע. אני יכול להעלות הרבה אפשרויות, בכל אופןהמצב חסה

זה לא שה' יש לו תאווה ורצונות שהוא לא מסוגל  לבצע.

אולי זה קשור לבנין בית המקדש שאנחנו צריכים לעמול ולבנות אותו אבל אני לא יודע

מי אמר שלא מסוגל לבצע.יזהר

נתאווה - ולכן ברא את העולם.

נכון באמת ה' יש לו חשקים, הוא גם בעל את אמא של ישוהמצב חסה

אל תגיד את זה לי. תגיד לחז"ל. עליהם אתה מגחך, לא עלי.יזהר

אמנם לשם עדיין לא הגעת, אז אתה מעדיף לאנוס עליהם את דעתך, ולא לצחוק עליהם. בכל מקרה, ברור שאתה יותר חכם מהם, ואין שמהו שהם יכולים לחדש לך. כל משהו שיש בו ספק חידוש - מיד מוצא מפשטו ומועמד כאליגוריה מנותקת ומעורפלת.

זה גם מליצהתסיר חרפה מעיר
נראה לך שזה אותו הקשבה כמו שלנו?תסיר חרפה מעיר
חזל באו לשבר לנו את האוזן.. כי אחרת לא היינו מבינים..
הכל מצילה, הכל לשבר את האוזן.יזהר

ואת מי אנחנו באמת עובדים? מי מצפה לבחירתנו הטובה? רק ה' יודע (כביכול. כי גם ידיעה זו תכונה אנושית).

זו באמת לא אותה הקשבה כמו שלנו. ההקשבה שלנו היא משל, בבואה להקשבה האמיתית, השורשית והעמוקה של הקב"ה.

קלעת בול בסיפאתסיר חרפה מעיר
השאלה היא מה המציאות האמיתית ומה המשל.יזהר

הרמב"ם אומר שה' לא שייך במושגי "אוהב" או "לא אוהב". האמירה כאן היא הפוכה: הוא הכי שייך. הוא מקור האהבה. אנחנו שייכים רק במשהו מעין האהבה האמיתית.

אחד העיקרים של הרמב"ם הוא ששלילת גשמותו היא כבודוהמצב חסה

אז קודם תשלול גשמות, מדבריך אפשר להגיע להגשמה מוחלטת

גם נבואה זו הגשמה.יזהר

איך יתכן שדרך רוחני, נבדל, אינסופי ואחדותי - יוצר קשר עם נבראים פחותים ומוגבלים שכמונו?

בהחלט זה לא מגיע ישירות אלא ע"י מלאכים.המצב חסה

וכן "כי לא יראני האדם וחי.

אך עיקר האמונה שלנו כבני אברהם הוא שיש מדע המגיע מן הבורא לבני האדם וזה שעושה אותם מרוממים מכל ברוא.

גם המלאכים הם נבראים מוגבלים. איך הם מקבלים אתיזהר

הנבואה שהם אמורים להעביר?

כיוון שהם משרתים את הבורא ומשיגים אותו השגה גדולה מהאדםהמצב חסה

זה לא מתרץ בכלל.יזהר

סוף סוף אתה מכניס את הבורא למושגים מוגבלים. תוסיף עוד השתלשלות, עוד הדרגתיות, זה לא פותר את הבעיה בשורשה.

למה לא? יש מדע שמגיע לאדם, וזו אחת מגדולותיו של הבורא.המצב חסה

בהחלט זה מעיד על גדולתו ולא על קטנותו.

אז אתה מכת מעריצי השכל?יזהר

אנא הסבר לי מהו ההבדל המהותי בין מדע המגיע לאדם לבין אהבה המגיעה לאדם.

כמה הבלים הכנסת בתגובה אחת..המצב חסה

תלמד תרגום אונקלוס.

ואחר כך נביאים "אני ה' לא שיניתי".

ואחר כך בגאונים -

"ברוך שאין לפניו לא כזה ולא מרמה לא משא פנים ולא מקח שוחד"

וראשוני אחרונים "אין לו דמות הגוף ואין לו גוף"

אחר כך תלמד רמב"ם כהוגן, ותראה שהרמב"ם בכל הזדמנות אומר בפירוש ושולל כל גשמות לה'.

ה' כועס מצד מה שאנו חשים , אבל בעצמותו אין מושג של כעס אוירושליםםםםם

שאר מידות . זה מבואר ברמב"ם וספרי המקובלים , ומוסכם על כולם. 

זאת אומרת שבעומק ה' נעלה מכל מידה שהיא ריגשית או גבולית, רק בצד הגלוי יותר , בפעולות של ה' יתברך יש פעולות שמראות כביכול על כעס.

שנזכה לא להכעיס אף פעם .

בעומק אין לנו כלל השגה בה'לשם שבו ואחלמה
אבל מעבר לכך שהגישה של המקובלים שונה מהגישה של הרמבם בנושא ומהגישה של החסידות בנושא
בפועל ה' בחר להתנהג איתנו עם רגשות אמיתיים וזאת, בלי לפגוע באין סופיותו
צודקזקוק לגאולה

ראיתי גם סיפור לפני הרבה שנים בילדים מספרים על עצמם על ילד שלא נזהר עם סיר רותח ונכוה קשה בפנים. והוא לא הזעיק עזרה בגלל שהוא פחד מה ההורים שלו יעשו...

התשובה מאוד פשוטה. ה׳ נתן לאדם בחירה חופשיתלשם שבו ואחלמה
ה׳ נתן לאדם את האפשרות לבחור אם לחטוא או לא לחטוא, הבחירה שלו לא נקבעת מלמעלה ולכן אם האדם חוטא ה׳ כועס על החירה הרעה שלו.

אז בעצם ה' לא בחר שאני יבחר כך..מישהי חסויה
הוא רק עשה לי אתזה ולראות מה אני אבחר?
ככה הבנתי.. תקנו אותי אם לא
לא הבנתי, עשה את מה?לשם שבו ואחלמה
אבל כן, הוא נתן לך את הכח לבחור
כמה דיו נשפך על זה..סתמישוו
לא קראתי בדיוק את כל התגובות פה, ככה שבטח מישהו כבר כתב משהו דומה.. אולי..

|דרוש קצת השקעה כדי לקרוא הכל|

צריך להבין את המושג הכל מכוון מה'.. האם זה אומר שזה ידוע שהיום בערב אני אוכל שוקולד ולא אבוקדו? אז לענ"ד שלא.. לבן אדם יש בחירה חופשית. צריך לחשוב בהיגיון.. כמדומני שגם הרמב"ם וריה"ל כותבים כך (לא זוכר איך בדיוק..). האם את יכולה לבחור מה תעשי היום בערב? ברור שכן.. ישלך בחירה. וישלך בחירה אם להיות צדיק או רשע (על זה בכלל אין שאלה, פשיטא.. הכל בידי שמיים חוץ מיראת שמיים). אם לא היה בחירה, אז מה כל העניין של שכר ועונש?! וזה אחד מ-י"ג העיקרים של הרמב"ם!! אז.. קודם כל, הבן אדם היה יכול שלא לגנוב, והוא החליט לגנוב.. וצריך להגיד ת'אמת, זה אך ורק אשמתו, אל תפילו את זה על מישהו אחר.. הוא החליט לגנוב! וצריך שיכעסו עליו וישקבל עונש.

עכשיו.. חוץ מזה, כן יש עניין בזה שהכל צפוי.. (וגם עם זה.. עדיין הרשות נתונה). זה לא פשוט להבין כי הקב"ה הוא לא בן אדם.. המושג של זמן לא בדיוק קיים אצל הקב"ה.. זה לא שהקב"ה רואה את העתיד, זה שהקב"ה מעל גדר הזמן. לקב"ה אין הגבלה, הקב"ה הוא האינסוף.. וזמן זה סוג של הגבלה, שהרי בן אדם לא יכול לראות את העתיד ויש פה מוגבלות.. ולכן הקב"ה הוא בעצם מעל הזמן. המשל הידוע הוא על אחד שרואה סרט כמה פעמים, בפעם הרביעית שהוא רואה את הסרט הוא כבר יודע מה הולך לקרות בסרט אבל הוא לא יכול לשנות אותו.. כלומר, הקב"ה יודע מה יקרה.. אבל עדיין אשמתו של הגנב שהוא גנב.
למה אתה שואל?פולמוס

תשובה''הכל לטובה''

קודם כל,הק''בה כועס מתוך דאגה ואהבה.ולא חלילה להפך.

ה' כועס עלינו ,כדי שנבין שעשינו טעות ונתקן.

הוא יודע הכל,הוא יודע מה יקרה ,והוא גם יודע מה הבחירה החופשית שלנו.

והק''בה מחליט שכך תיהיה הבחירה החופשית שלנו,כדי שנתקן  אם עשינו משהו לא רע.

מקווה שמובן(:

זה מה שאני חושבתחיוך

התכוונתי לשאול למה השאלה נשאלה?פולמוס

מתוך מצוקה / עניין גרידא.

מתוך זה שזה שאלה שמסקרנת אותי.מישהי חסויה
כדי לדעת בעצם גם את משמעות החיים.
לא קרה כלום ב"ה
ברור שזה מתוך אהבה. אבל בכל זאת אומריםמישהי חסויה
'כועס' הרי הכל מכוון. ככה הוא כיוון. אז למה הוא 'כועס'?
ישלי סיבה חלקיתV.I.P

ה' נותן לכל אדם בחירה חופשית להחליט בין טוב לרע, והוא גם אומר לנו מה טוב ומה רע.... (לדוגמא גנב- ברור שזה רע לגנוב....)

וכאשר אדם בוחר בחירה של רע הוא מקבל על זה עונש .... לכל אדם יש החלטות מה לעשות בחיים וכמובן שיש עלזה מחיר(לפעמים גבוהה ולפעמים פחות) ה' יודע מה נבחר והוא מתכנן את ההמשך לפי הבחירות שלנו... אם הוא לדוגמא החליט שלמישו יגנב הבית והוא יכנס לחובות בגלל זה זה החלטה שלו ותכלס אין מה לעשות חוץ מלהתפלל לטוב אבל אם מישו מחליט מעצמו לגנוב את הבית זה בחירה שלו .... לא שזה משנה אם ייגנב הבית או לא כי ממילא הוא ייגנב ע''י מישו אבל בחירה של כל אדם היא אם לגנוב.... 

סורי על ההחפירות ניסיתי לעזור

מה שכתבת- הרמב"ם מדייק בקצרה,המצב חסה

אני קראתי עד היום כמה עשרות עמודים שהרמב"ם כתב בנוגע לזה.

מציע לך ללמוד גם, זה יעשה לך סדר

הקב''ה לא מחליט לנו מה תהיה הבחירה שלנויהודיה בנשמה

אלא הוא פשוט יודע מה נחליט...

יש פה שני נושאים שונים שאת מדברת עליהם..אגוז16

אבל הם יחסית קשורים זה בזה. הכל מכוון מלמעלה ז"א שכל הדברים שקורים צריכים לקרות אבל הבחירה של האדם אם לעשות עבירות שמתגלגלות על ידו או "להשאיר" לאדם אחר את העבודה.. כנ"ל לגבי המצוות. ואני מסכימה עם התגובות שלפני לגבי כעס ה'-שזה בא להיראות בעיניים שלנו כבני אדם, ואין לייחס לקב"ה תכונות אנושיות ח"ו

מה המקור לדבריך?המצב חסה

מקוראחת מאימהות

הרב קוק בעין אי"ה:"שלא ברא ה יתברך כל רע,ואין במציאות רע מוחלט,והרע המורגש הוא מצורף אל הכלל כולו להשלים את הטוב"

הלכת רחוק..המצב חסה

ואני לא מצליח לראות את הקשר המוחלט

עוד מקוראחת מאימהות

או המלבי"ם על הפסוק שמע ישראל-"כל העדר הוא לצורך הויה"

יש העדר?המצב חסה

מחלוקת ראשונים גדולה.

אני מצדד בדעת הרמב"ם שאין

אין לי מקור מדוייקאגוז16

אשמח אם מישהו ימצא ויכתוב..

לא מדויקזקוק לגאולה

הקב"ה לא "יודע שהעבירה תיעשה, אך לא מי יעשה אותה", אלא הוא יודע שאתה תעשה אותה!!!!

מה שאמרת לגבי שהעבירה צריכה להיעשות אך לא על ידך, זה לא לגבי ה' אלא לגביך - אם ה' רוצה שמשהו יעשה, אפילו אם אתה נמנע מזה, זה יקרה בכל זאת על ידי מישהו אחר. אך זה לא אומר שה' לא ידע שאתה תעשה את זה...

בטח שה' יוודע!!קיפודה

לא התכוונתי לזה..אגוז16

יש פה שני נושאים שונים אחד של הבחירה החופשית שה' יודע במה נבחר ועדיין היא קיימת, והנושא השני הוא שהכל מכוון מלמעלה- שעליו בעצם עניתי בתגובה הקודמת.. שה' לא 'מכוון' במה נבחר ויש לנו בחירה חופשית אבל ברור שהוא יודע במה נבחר ואלו נושאים שונים.

שאלה טובהאחת מאימהות

דבר ראשון ה לא כועס עלינו אנו הילדים הכי אהובים שלו ה ברא את הרע בעולם כדי להדגיש את הטוב אם היה רק טוב בעולם זה לא היה משהו מיוחד שונה זה היה נראה לנו מאוד לגיטימי 

זה אותו דבר שאםםםםםםבתוש

אם אני יביא לילד קטן לבחור בין מאה שקל לבין סוכריה, ואני יודעת שהוא יבחר בסוכריה ,זה לא אומר שהתערבתי בבחירה שלו. אני פשוט ידעתי במה הוא יבחר!

אבל כמה שאני יודעת בקטע הזה,,קיפודה

שפשוט כשעכשיו אנחנו עושים את זה אין לנו בחירה, כבר חתמו על זה ביום כיפור ועכשיו אי אפשר לשנות את זה.. נראליי. זה מה שאני הבנתי.

אנשים תודה על התשובות!!מישהי חסויה
אבל עדיין לא כ"כ הבנתי , השם יודע שנבחר בזה. אז למה הוא כועס? למה?
הרי יש דברים שהשם לא אוהב שאנחנו עושים והוא 'כועס' עלינו. אבל מה.. ככה הוא בחר שנעשה. !
יש הבדל בין הדברים..סתמישוו
הקב"ה יודע שנעשה את הדברים האלה אבל הוא לא בחר שנעשה אותם.

למשל - אם אני מכיר את חבר שלי ממש טוב ויודע שהיום בערב הוא ילך לגנוב.. (ברור שהידיעה של הקב"ה שונה מפה וגם ידיעה אמיתית .. אבל לצורך ההמחשה) אז אני יודע שהוא ילך לגנוב אבל זה לא שאני בחרתי שיעשה ככה.. ואפשר לכעוס עליו..

להבדיל, גם פה ה' יודע אבל לא בחר שנעשה את זה..
תקראי את מה שכתבתי-המצב חסה

מכיוון שה' שלם, לא קורה לו שום דבר שקורה לבני אדם, 

כמו כעס, עצב, צחוק, שמחה, וכו'.

אלא כל מה שנכתה בתורה, על זה אמרו חכמים ''דיברה תורה כלשון בני אדם''.

אם התורה כתבה בלשון בני האדם,יש לי סיכוי

סליחה קפץ לי..יש לי סיכוי

אם היא כתבה בלשון בני האדם, זה אומר שהוא כעס בלשוננו, אז הוא כן כעס!

לא, זה אומר שאנחנו צריכים להבין שעשינו מעשה אסור.המצב חסה

אם הוא כעס או לא תקראי תרגום אונקלוס ותראי מה הוא אומר במקום...

דיברה תורה כלשון בני אדם לא דיברה התורה בעברית

נכון, דברה התורה כלשון בני אדם, ולשון בני אדם זה כעס!יש לי סיכוי

זה כמו להבדיל לאלף אלפי הבדלות שתרצה לומר למישו שלא מבין עברית בכלל שאתה כועס עליו, אתה תגיד לו כלשונו, באנגלית.. זה מה שאני הבנתי, ואשמח לשמוע את דעתך.

נכון, אבל אצל ה' זה לא כעס..המצב חסה

פחות עניני מה זה נוגע לה' יותר מה זה נוגע אלי, ועלי- הוא כועיש לי סיכוי

הוא לא כועס. תביני. זה עקרוני.המצב חסה

יכול להיות שאתה צודק, אבל למה? מאיפה אתה מוכיח אתזה שהוא לאיש לי סיכוי

כועס?

מהרמב"ם:המצב חסה

משנה תורה לרמב"ם הלכות יסודי התורה התורה פרק א הלכה י"א:

"וכיון שנתברר שאינו גוף וגווייה, יתבאר שלא יארעו ולא אחד ממאורעות הגוף:  לא חיבור ולא פירוד, ולא מקום ולא מידה, ולא עלייה ולא ירידה, ולא ימין ולא שמאל, ולא פנים ולא אחור, ולא ישיבה ולא עמידה.  ואינו מצוי בזמן, עד שיהיה לו ראשית ואחרית ומניין שנים; ואינו משתנה, שאין לו דבר שיגרום לו שינוי.

ואין לו לא מוות ולא חיים כחיי הגוף החי, ולא סכלות ולא חכמה כחכמת האיש החכם, לא שינה ולא הקיצה, ולא כעס ולא שחוק, ולא שמחה ולא עצבות, ולא שתיקה ולא דיבור כדיבור האדם.  כך אמרו חכמים, אין למעלה לא ישיבה ולא עמידה, לא עורף ולא עיפוי."

לפי הבנתי,יש לי סיכוי

זה לא סותר את מה שאמרתי..

אשמח שתתקן אותי*

את אמרת שהוא כועס, אני אמרתי שלאהמצב חסה

אמרתי שפירוש מה שהוא עושה, זה לכעוס.יש לי סיכוי

שורה תחתונה קיימת בו מידת הכעס לשיטתך או לא?המצב חסה
לא הוא בחר. הוא לא בוחר בשבילנו אלא אנלנו בוחריםלשם שבו ואחלמה
בעצמינו. ואם אנחנו בוחרים ברע, זה מכעיס אותו. הבנת?
אבל הוא יודע שככה נבחרמישהי חסויה
ה יכול הכל. הוא יכוך גם לעשות דבריםלשם שבו ואחלמה
שאנחנו לא מבינים.
הוא יכול לעשות משןלש שהוא גם עיגול.
הוא יכול לעשות ירוק שהוא גם אדום.
והוא יכול לתת בחירה חופשית כשהוא יודע מה נבחר.
זה בסדר לא להבין אותו עד הסוף... בכל זאת, הוא הבורא ואנחנו רק ברואים, ברור שיש דברים לא מובנים.
אבל מה שבטוח זה שיש לנו בחירה חופשית וזה מה שחשוב
באיזה פסקנות אתה כותב.. זה לא פשוט שאתה צודקהמצב חסה

למדתי את הסוגיה לעומק.אתה טועןלשם שבו ואחלמה
שיש משהו שה' לא מסוגל לעשות?
לא, אבל הוא לא יכול לעשות דבר נגד החוקים שלוהמצב חסה

למה אתה חושב שהוא מגביל את עצמולשם שבו ואחלמה
בחוקים שלו?! זה חוקים שהוא ברא בהם את העולם, זה לא אומר שהוא עצמו הולך לפיהם תמיד.
למה אתה חושב שהואנלא יכול לעשות משהו נגד החוקים שלו?
אתה מדבר באופן בוטה בדבר שאפילו בשניים לא מדברים בוהמצב חסה

ולכן אני אעצור בזה

חחח כתבת על זה כל כך הרבה בשירשורלשם שבו ואחלמה
הזה ופתאום כאן נעצרת?! מעניין
כן, כי אתה יורד לפרטיםהמצב חסה

למדת מורה נבוכים?עשו יכין
המצב חסה צודק פה...אם אתה רוצהעשו יכין
הוכחה מפורטת תלמד מורה נבוכים הוא מדבר כל זה בהתחלה.
מה ששייך לדיון פה הוא הדעה עצמה ולא הראיות וההוכחות הפילוסופיות שהביאו אליה...יש דעה שאומרת באמת שגדולתו של הקב''ה הוא בניסים וכמו שאתה אומר הוא אלוקים שלא מוגבל אפילו בהיגיון לעומתו יש את הרמב''ם בראש ההוגים כנגד
אכן דברי שלא כהרמבםלשם שבו ואחלמה
אבל יש לי הרבה על מי להשען.
זאת דעתך האישית תקרא קצת רמב''םעשו יכין
ה' אינו יכול לברוא אבן שהוא לא יכול להרים או עיגול שהוא משולש...אבל כמובן זו דעה אחת.
השאלה היא איפה מתבטא גדלות ה'- בשמירה על החוקים או בשבירתם(נס בלעז)
זו לא דעתי האישית אלא דעת כמה וכמה מגדולי ישראללשם שבו ואחלמה
עבר עריכה על ידי לשם שבו ואחלמה בתאריך י"ד בטבת תשע"ו 20:37
שבדורות קודמים.
אם היית אומר דבר כזה לאברהם הוא היה צוחק עליךהמצב חסה
דבר כזה אומרים אם הוא חכם לא משנה מי אמר אותו לפניך.
הרמב''ם בנושא הזה לא חשש לצאת בפומבי ולכתוב הפוך ממורו ורבו המובהק הרס''ג
קודם כלחזקה מהרוח

ה' לא תכנן שהוא יגנוב, בדיוק כמו שאמרת - הוא נתן בחירה. זה לא עולם דרטמיניסטי שבו המעשים שלך קבועים מראש.

דבר שני - בדיוק למדנו שה' לא "כועס" כי העבירות פוגעות בו - הרי זה לא "אכפת" לו ולא מפריע לשלמות שלו שמישהו יחטא, אלא זה בשבילנו - כי הוא רוצה להעניק לנו את הטוב וכל זה וכשאנחנו חוטאים אנחנו פוגעים בעצמנו (או באחרים) ופוגעים בעולם הטוב

מקווה שהסברתי כמו שצריך... השגחה ובחירה זה נושא מורכב יותר מזה

זו שאלת השאלות של צדיק ורע לו ורשע וטוב לו.פרפר סגול

שבן אדם מכניס יד לאש ברור שהוא מקבל כוויה וזה לא עונש זה תוצאה של המעשה שלו!

כשבורא עולם מעניש מישהו הרי זה ברוב רחמיו שמרחם על האדם שעשה בחירה לא נכונה

ומטרת הצער/סבל/כאב להזכיר לו שבחר בחירה שגויה. 

הבורא פשוט חומל על האנשים שטועים בדרך, כי מה לעשות לטעות זה אנושי,

אבל לחזור על אותה שגיאה זו סוג של טיפשות.

וידוע שלא כל סבל בעולם הוא עונש, יש יסורים של אהבה,

יש יסורים שמטרתם לזכך את הנשמה למקום גבוה יותר. 

שהצדיק יבוא לעולם האמת מזוכך, ושרשעים יבואו לעולם הבא אחרי שקבלו את שכרם כאן.

יש הרבה מאוד מאמרים ותשובות שנכתבו על הנושא הזה, אפשר למצוא באתר של הידברות ושל ערכים הרבה חומר על השאלה המאוד מהותית בחייו של האדם. 

מכוון ממנוזאב צעיר בלב

ה' יודע מה נבחר אך הוא מעמיד אותנו בניסיון כדי לראות אם נצליח להתגבר על היצר הרע...

אבל אם לא נצליחקיפודה

ה ידע את זה לפני אז למה הוא נתן לנו לפול ונתן לנו נסיון גדול מידי?

הראיה הכי גדולה לבחירה חופשיתעשו יכין
היא הסיפורים בתורה..שוב ושוב אנחנו רואים שבירה של התוכנית האלוקית ע''י מעשים ועוונות, במיוחד בספר בראשית
כןכ כן ניתן לומר שגם זה היה בתכנוןעשו יכין
אבל זה לא כך...הפרשנים כל הזמן כתוב 'היה ראוי שיעשה כך...' ואם כן הגאולה הייתה מגיעה מוקדם יותר' זה מראה לנו שכל בידיים שלנו
שבירה של התכנית האלוהית? איפה בדיוק?המצב חסה
דוגמא מאוד יפה יפה ולא מוכרת היא השילוב שהיהעשו יכין
אמור להיות בין יעקב ועשו בשביל הגאולה אבל גם נגיד מכירת יוסף היה בדיעבד...או הרג הבל או כל סיפור אחר בערך...
ואיך בדיוק נשברה התכנית האלוהית?המצב חסהאחרונה
השאלה שלך נוגעת בשאלה של "ידיעה ובחירה". אם ה' יודע הכל אזירושליםםםםם

איך יש בחירה חופשית? ידוע שהרמב"ם ה 8 פרקים מתיחס לזה, וגם בתחילת ספר התניא כותב שהמקובלים הסכימו לרמב"ם בצורה מסויימת.  

הכוונה ש ה' יתברך יודע היא לא ידיעה שמובנת לנו. היא חלק מעצמות האלוקות. אבל בעולם שלנו שהוא מצומצם מהאור האלוקי יש בחירה.  זו תשובה מורכבת . לכן מבחינתנו מה שחשוב שנדע שאנו חייבים לבחור בטוב, ויש בחירה חופשית. ו ה' אוהב אותנו ורוצה שנבחר טוב. אם בחרנו רע, הוא מכוון אותנו לפעמים בעונש , שזה נקרא "כועס" .

מקווה שעזרתי

חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הספר:

השעון המתקתק במרתף - סיפור מהווי נערותו של הרב מיכל וישצקי, מאחורי מסך הברזל. 

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

את יכולה להפסיק להספיםנקדימון

אף אחד לא רוצה פה לקרוא את מה שאת מציעה. אין לזה היענות.

אין כמעט אנשים חדשים שמצטרפים לפורומים אז מה שאת עושה זה פשוט לטמטם לנו את המוח.

אולי די כבר?!

נשמע סיפור מענייןקעלעברימבאראחרונה
חיפוש קוראים לסיפור קצר שעומד לצאת לאוראורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

ברית המועצות, תשט"ו. סדרי הלימוד של מִיכֵל וישצקי די רגילים: לימוד גמרא בבוקר, ולימוד חסידות עם אביו אחר הצהריים – שחזר מגלותו בקזחסטן חודשיים קודם לכן.

אלא שאז החסיד האגדי, ר' מענדל פוטרעפאס גם משתחרר ממאסר פתאום. הוא מאתגר את מיכל בסדרי לימוד חדשים – המובילים בקלות לרצף סיכונים חדש.

עד להימור הגדול מכולם. 

מעניין אתכם?
כתבו לי ואשלח לכם את המסמך:
יהודית אורנשטיין -
0553075722
yehuditorens@gmail.com

הנוער הדתי לאומי לאן הוא הולך בצבא ?אביגיל מלאך

האם אתם חושבים שכל הנערים של הציבור הדתי לאומי מכוון ליחדות עילית או גם למקומות רגילים אחרים ?

הציבור הדתי לאומי - מגיע לכל היחידות והתפקידיםזמירות

בדיוק כמו בחיים האזרחיים

הציבור הדתי לאומי לא מתרכז בגבולות גזרה צרים - אלא נמצא בכל מגוון החיילות והתפקידים, קרביים, תומכי לחימה, ג'ובניקים, אנשי מחשוב, כלכלה, הנדסה, המון עתודאים שמתפזרים בכל יחידות הצבא עם סיום התואר בכל מגוון התפקידים הפתוחים בעתודה האקדמאית.

ובהמשך בחיים האזרחיים- בכל ענפי המשק, הכלכלה, התעשייה, האקדמיה, חקלאות, מסחר 

..יהודי חסידיאחרונה

אבל בוודאי שיש הרבה הכוונה בציבור הדתי לאומי לצאת דווקא לתפקידים משמועתיים ומובילים בכל מקום ובפרט בצבא

הפצות!!יהודי חסידי

ב"ה אנחנו זוכים להקים ארגון שיעודד את כולנו ביחד לצאת להפצות, להתחבר לצמא הגדול שיש בעם ישראל להתחבר לאבינו שבשמיים.

הארגון הוקם אחרי שבסוכות האחרון היה אירוע גדול בתל אביב - 'טולולולב - נוטלים לולב בתל אביב' שהשתתפו בו למעלה ממאתים בחורי ישיבות מישיבות שונות, ולמעלה מ-10,000!! יהודים זכו ליטול לולב.

בעז"ה ביום חמישי הקרוב יהיה אירוע השקה בהתוועדות 'צמאה' של הישיבות גבוהות __מגיעים ומתחברים דפוס .pdf

יצא עלון יפה, עלון (6).pdf מוזמנים לראות.

כמו כן יש אתר נחמד מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

אשמח לתגובות....

וואודומיה תהילה
מדהים!
קצת תמונות מהפעילותיהודי חסידי

וקצת תמונות מהאירוע בבניני האומהיהודי חסידי
סיפוריהודי חסידיאחרונה

אחד הפעילים זיהה אדם שהניח תפילין בשבוע שעבר והציע לו להניח שוב. להפתעתו, האיש ענה: "לא". כשנשאל מדוע, הוא הסביר בחיוך: "בפעם הקודמת שהנחתי אצלכם, הרגשתי התעוררות כל כך גדולה, שלא רק שקיבלתי על עצמי להניח בכל יום – אלא שכבר הזמנתי דוכן תפילין קבוע למספרה שלי!"

הופכים את העולם!
מתחברים - הנקודה היהודית שלי | קירוב לבבות והפצת יהדות

מחפשים בני נוער לכתבהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

כתבה לנוער על שמירת נגיעהדבדב

לכתבה על שמירת נגיעה לנוער דתי לעולם קטן (השבועון)

מחפשים: שני בנים ובת (דתיים) - לראיון קצר בטלפון 

על איך הם רואים את הדברים, מה המצב בשטח בנושא ועוד מספר שאלות.

אפשר גם אנונימי אם לא נוח בשם המלא.

אם מתאים לכם - אנא פנו לנדב בווטאסאפ בלבד 0545645411

תודה  

חיפוש קוראים לסיפור על נער מתבגר מאחורי מסך הברזלאורנשטיין

מחפשת קוראים/קוראות מהמגזר הציוני-דתי, כדי לקרוא סיפור זכרונות קצרצר מהווי נערותו של יוצא ברית המועצות לשעבר, ולענות על כמה שאלות. 

הסיפור באורך 38 עמודים. 

פרטים על הסיפור:

תקציר:

עד להימור הגדול מכולם. 

אני חדשההרהמורניק

סתם אני לא אבל משעמם פה רצח!!!!!!!!

משתתף בצערךסוורוס סנייפ
תודה רבה!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!ההרהמורניקאחרונה

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

אולי יעניין אותך