בס"ד
יתרו, לרצות יותר, ולהשיג יותר.
השבת נקרא את פרשת יתרו, שבתוכה מתן תורה, אך ישאל השואל מדוע מתן תורה לו אנחנו מצפים כל כך, "וכל יום יהיו בעיניך כחדשים" כל יום מנסים לחיות אותו. מדוע הוא לא יותר עיקרי?
ונראה לי שיש פה יסוד גדול לעבודת ה', שהכל תלוי בהכנה.
ויתרו הוא זה שמכין אותנו, ללמוד כיצד לקבל תורה, כיצד לגדול יותר ויותר.
לבקש את עצמי, ולתת לאחרים.
נתחיל משמו של יתרו, מה משמעות השם הזה, ומה הייתה משמעתו לפני כשנקרא יתר?
ננסה לענות בעזרת הפני דוד של החיד"א "...בתחלה נקרא יתר שם רמז דבגלגול קין עינו לא תשבע והיה רוצה ליקח כל היתר בין שלו בין של אחיו ונחלק על התאומה יתירה. אך אחר ששב לגמרי נקרא יתרו כלומר שאינו רוצה של אחרים כי אם יתרו יתרונו שלו דוקא:"
החיד"א מסביר שהוא נקרא יתר המשמעות הייתה שרצה לקחת את הכל גם מה שלא שייך אליו, ופה לפני מתן תורה הוא לומד את יתרונו שלו, ונקרא יתרו.
זה יסוד גדול בעבודת ה', לא לנסות להשיג את היתרון של אחרים, אלא לחפש את היתרון שלי, לבקש את עצמי, לרצות לגדול כי ה' נתן לי תפקיד ואני רוצה לעשות אותו כמו שרק אני יכול.
ונראה לי להוסיף שיתרו זה גם יתר שלו, של האחר, שהדרך לגלות את עצמך הוא כשאתה מחליט לראות את מעלות חבריך, את היתרונות שלהם, וגדל איתם.
אילו קרבנו לפני הר סיני.
כמו שאמרנו כדי לקבל תורה, צריך הכנה, העיקר של הפרשה הזו, נרחיב עוד מעט על הקרבה להר סיני וההכנה למתן תורה, בעזרת דברי רבי חיים פלא'גי שפטירתו הייתה השבוע ביום רביעי וכך הוא אומר בספרו חיים לראש: "...ועל פי דרכנו דרך הקודש אפשר להמתיק בזה מה שנאמר:"ויחן שם ישראל נגד ההר" שידוע שעיקר האחדות והשלום בא על ידי ענווה והשפלות, כמו שאמרו (בחולין ז ע"א) משרבו זחוחי הלב רבו מחלוקת בישראל...ולכן אמר שקנו האחדות "נגד ההר", שנבחר משום היותו השפל שבהרים(מגילה כ"ט ע"א)...
ועל כן אמר "אילו קרבנו לפני הר סיני" שבזה על ידי האחדות והענווה היה לנו טהרה כמקווה, "ולא נתן לנו את התורה דיינו" שלטהר עצמנו על ידי לימוד התורה כבר נעשה זו על ידי שקרבנו לפני הר סיני..."
זה העמידה לפני הר סיני, האחדות, הענווה הטהרה שלפני קבלת התורה, או במילים יותר פשוטות, הענווה של להכיר בערך שלי, והאחדות ללמוד מכל אחד, להכיר ביתרונות של האחר.
הם ההכנה, והם מה שנותנים לנו לקבל את התורה, את הטהרה ואת קרבת האלוקים.
ונסיים בקטע מפורסם מתפילת הנועם אלימלך.
"...אדרבה תן בלבינו שנראה כל אחד מעלת חברינו, ולא חסרונם.
ושנדבר כל אחד את חברו בדרך הישר והרצוי לפניך
ואל יעלה שום שנאה מאחד על חברו חס וחלילה.
ותחזק אותנו באהבה אליך.
כאשר גלוי וידוע לפניך, שיהא הכול נחת רוח אליך."
והדברים חודרים ללב, וקשורים זה בזה, הבקשה לראות מעלת חברינו, ולהתחזק באהבה אליך.
שנזכה לקבל תורה כל יום, באהבת חברים, ויראה, להכיר את ערכנו, ולגדול יותר ויותר באמת.
לראות בכל יום שאנחנו מקבלים תורה, לנשום עמוק ולהכיר בעוצמה שלנו, בעוצמה של עם ישראל וללכת לקבל תורת חיים.
שבת שלום ומבורך מאיתו יתברך!!!
פרשת יתרו