בס"ד
שולחן ערוך, שבע ברכות.
"...המשפטים אשר תשים לפניהם"
רש"י מפרש אשר תשים לפניהם "אמר לו הקב"ה למשה, לא תעלה על דעתך לומר, אשנה להם הפרק וההלכה ב' או ג' פעמים, עד שתהא סדורה בפיהם כמשנתה, ואיני מטריח עצמי להבינם טעמי הדבר ופירושו, לכך נאמר אשר תשים לפניהם, כשלחן הערוך ומוכן לאכול לפני האדם:"
כשולחן ערוך, תסדר ותסביר את הדברים.
אחרי החתונה יש אצלנו שבע ברכות (שלדעה אחת בירושלמי מדאורייתא), ואחרי החתונה של עם ישראל עם ה', מופיעה פרשת משפטים, שולחן ערוך בטוב האלוקי המתגלה לפרטי הדינים ומחזק את הקשר עם ה'.
לחזק את הקדושה אצלנו.
דבר זה הוא יסוד לעבודת ה' וגם, לקשר הזוגי, הדברים מתחילים בעוצמה גדולה, אבל צריך לפרט אותם לחיים, התורה תורת חיים, מתבטאת בעולם הזה.
וכפי שאומר הרמב"ן בספר האמונה והבטחון פרק יט בנוסח שכתב הקדושת לוי בדרוש לשבועות: "הוא על פי דברי הרמב"ן שפירש על פסוק (שיה"ש ב,ז) מה תעירו ומה תעוררו את האהבה עד שתחפץ, ופירש כשמגיע לאדם איזה התעוררת של יראה ואהבה להבורא ברוך הוא אזי תיכף ומיד יראה לעשות לה כלי, היינו שיעשה תיכף איזה מצוה, דהיינו שיתן צדקה או ישב תיכף ללמוד וכדומה, כי ידוע שהתעוררת הבאה אל האדם בפתע פתאום הוא אור הנשפע עליו מלמעלה ונקרא בחינת נשמה אזי צריך האדם להלבישה בגוף בכדי שיהיה לה חיזוק ובסיס שלא יהיה מוטה חס ושלום כידוע למביני מדע. וזה פירוש הפסוק מה תעירו ומה תעוררו את האהבה עד שתחפץ, כי חפץ הוא מלשון כלי, דהיינו ההתעוררת ההוא שבא אל האדם צריך תיכף ומיד כלי וזהו עד שתחפץ עד כאן לשונו אף שאין זה לשונו ממש.""מה תעירו ומה תעוררו את האהבה עד שתחפץ", שמי שיש לו התעוררת של אהבה או יראה צריך לעשות לה חפץ, כלי, מצווה שמחברת ומחזקת אותה אצלו.
עיקר כל המצוות להיות עבד ה'.
נוסיף בעניין זה מה ששלח לי חברי שלמה בן עזרא
"עניינים בפרשה, נראה מהחמור אל הפחות:
דיני נפשות רוצח, מכה איש ומת. מכה אביו ואמו. גונב איש ומכרו. ומקלל אביו ואמו.
אח"כ דיני חבלות, וכי יריבן.. והכה..
אח"כ ממון שמזיק, נזקי שור, אבות נזקין.
אח"כ דיני שומרים. קנס.הלואה ומשכון.
וכו'...
ולפני הכל -דיני עבד עברי ונרצע, אפשר כדי ללמדנו לפני כל הדינים את היסוד "כי לי בני ישראל עבדים" שהכל מתוך היותנו עבדי ה' לעשות רצונו! שנצליח ונזכה..."
הדבר הראשון, הבסיס לכל הדיינים הוא להיות עבד ה', החתונה, הקשר עם הבורא, ומשם הוא יכול להתפרט ליום יום.
מהו לימוד תורה, כיצד קונים אותנו ומחדשים.
על פי שיעור של ראש הישיבה הרב יעקב שפירא סוד ה' ליראיו, סוד ה' הוא מה שאינך יודע. והוא מתגלה ליראיו, בעזרת יראת שמים, האמונה בה', להיות עבד ה'. זה הלימוד האמיתי שמחזק את הקשר עם ה'.
כל לימוד התורה הוא חידוש, וכפי שנאמר "בתורתו יהגה יומם ולילה" בתורה שהיא שלו מהלימוד, ומסבירים המפרשים שהכוונה לחידושי תורה, ובהם יהגה יומם ולילה, ואיך יכול לחדש כל היומם ולילה? התשובה היא כי עצם הלימוד, מתוך רצון להיות קשור לה' ולחזק את הקשר, הוא חידוש.
שנזכה ללמוד את התורה, לחיות את התורה, ואת הקשר לה', לשיר ולזמר לשמך עליון, להיות עבד ה', יהודי, ולגדול ולחזק את הקשר הנפלא עם הבורא יתברך.
שבת שלום ומבורך מאיתו יתברך.
פרשת משפטים