סיכום מתוך ספר החינוך. (ללא דיני המצוות)פינג.
כיבוד אם ואם. מצווה ל"ג.פינג.
תוכן המצווה: לכבד את האב והאם.
מקורה בתורה: "כבד את אביך ואת אמך" וגו'.
אי זהו כיבוד? מאכיל ומשקה, מלביש ומכסה, מכניס ומוציא.
משורשי המצווה: כשאדם מכיר וגומל טובה חזרה להוריו אשר הביאוהו לעולם וטרחו בו רבות בקטנותו, הוא טובע בנפשו את מידת הכרת הטוב, וממנה יגיע לשלמות בעבודתו יתברך שתשפיע על קיום כל שאר המצוות.
הרי כשבן אדם מרגיל עצמו להכיר טובה תמיד, יגיע להבנה כי על הכרת הטובה שלו לקב"ה להיות אינסופית, כי הקב"ה הוא סיבתו וסיבת כל אבותיו עד אדם הראשון, והוא נותן לו כל מה שבו, כל פרטי חייו למן הראשון ועד האחרון.
וכך תגרום לו מידת הכרת הטוב להוריו, להזהר בעבודת ה'.
זמן ומקום תחולתה: בכל מקום ובכל זמן.
החייבים בה: זכרים, ונקבות בכל זמן שאפשר להן, כלומר, בכל עת שלא ימנעו אותן בעליהן.
העונש למבטליה: גדול מאד, שנעשה כמתנכר לאביו שבשמים. ואם יש כח בבית דין כופין אותו.
מקסים! אני עוקבת ואלמד בזכותך. בהצלחה!נפש חיה.
אתן לומדות עם הירוק?אביגיל.
אני לא לומדת...אני עוקבת כאן
נפש חיה.
אה, אשרייך
אביגיל.
את ספר החינוך מתוך ספר החינוך עצמו.פינג.
ובאופן כללי יש לנו חוברות ורודות, וכחולות שאני מסתפקת אם אפשר לקרוא להן ירוקות, אם לזה התכוונת![]()
יראת אב ואם. מצווה רי"ב.פינג.
תוכן המצווה: לירא מהאבות, כלומר, להתנהג עם האב והאם בדרך בה נוהג אדם עם מי שהוא ירא ממנו.
מקורה בתורה: "איש אביו ואמו תיראו". ומהו מורא, לא ישב במקומו, לא ידבר במקומו ולא יסתור דבריו.
משורשי המצווה: עיין מצוות כיבוד אב ואם.
החייבים בה: זכרים ונקבות.
דין מבטליה ועונשם: כעונש ביטול עשה. אלא אם כן עשה מדעת האב ובמחילתו, שהאב המוחל על כבודו כבודו מחול.
כן. יש לי עוד הרבה.פינג.
מקווה בעז"ה לסיים את כולן היום.
אז קדימה. בואי ותלמדי אותי. ככה אני בזכותך גם אלמד
נפש חיה.
בעז"ה. מקווה שיהיה לי כח לסכם את כולן
פינג.
מצוות כבוד חכמים. מצווה רנ"ז.פינג.
תוכן המצווה: לכבד החכמים ולקום מפניהם.
מקורה בתורה: א. "מפני שיבה תקום" - ותרגם אונקלוס, מן דסבר באורייתא. חכם בתורה.
ב. "והדרת פני זקן" - פרשו חז"ל, מיהו זקן, זה שקנה חכמה. (ומדוע קראו לחכם זקן, כיון שזה רואה בחכמתו את שרואה הזקן ברוב שנותיו.)
משורשי המצווה: לפי שעקר סיבת היות האדם בעולם הוא החכמה שבו, שעל ידה יכיר בוראו, על כן ראוי לו לכבד את מי שהשיגה כבר ולהתעורר דרכו לכך. לפי זה אפשר להבין גם מדוע הזקן שאינו חכם נכלל במצווה זאת, כיון שיש להניח שברוב שנותיו ראה והכיר קצת במעשי ה' ונפלאותיו ומתוך כך ראוי לכבוד. ולפיכך גם מתבאר מדוע כזה שהינו בעל עבירות אינו ראוי לכבוד על אף ריבוי שנותיו.
זמן ומקום תחולתה: כל זמן וכל מקום.
החייבים בה: זכרים ונקבות.
דין מבטליה ועונשם: דינם כמבטלי מצוות עשה וענשם גדול, כיון וזהו יסוד חזק בדת.
לא. ואיזה כיף שאת קוראת ולומדת!פינג.
וואלה. לי היה. לפני מליוני שנה
כןכןכן תמשיכייינפש חיה.
מצוות שופט שישפוט בצדק. מצווה רל"ה.פינג.
תוכן המצווה: לשפוט בצדק.
מקורה בתורה: "בצדק תשפוט עמיתך", שפירושו.
א. צווי על הדיינים להשוות את בעלי הריב. כלומר, לא לכבד אחד מבעלי הדין יותר מן השני וכן שלא לתת לאחד לדבר כל צרכו ומהשני לדרוש שיקצר דבריו, וכן שלא יהיה האחד עומד והשני יושב.
ב. הצווי על עצם הדין, שאדם החכם בדיני תורה וישר בדרכיו, מצווה עליו לדון דין תורה בין בעלי ריב אם יש כח בידו. והזהירו חכמים שלא ידון יחידי.
ג. שראוי לכל אדם לדון חברו לכף זכות ולפרש כל דבריו ומעשיו רק לטוב.
משורשי המצווה: שבהשוית הדין, יתיישב העולם, וכשמסתלק החשד בין איש לאיש מתרבה השלום וזו מטרת המצווה. הדבר מתיישב עם המצוות הנלמדות מכך כולן:
א. שאם יכבד הדיין אחד מבעלי הדין יותר ממשנהו יפחד בעל הדין לטעון כל טענותיו ונמצא שמתעוות הדין.
ב. וכן המצווה על עצם הדין היא כיוון ואם לא ישפוט החכם והישר בעצמו ישפטו שאר בני האדם ויטו את הדין מבלי ידיעה.
ג. וכן המצווה לדון לזכות זה בכלל המצווה כיון שמרבה היא שלום וריעות בליבות האנשים.
החייבים בה: הזכרים. שהם חייבים לדון ולא הנקבות. אולם הנקבות חייבות בכלל ג' של מצווה זאת שזהו הצווי לדון לכף זכות.
בנות לדון לכף זכות
מעולה!
נפש חיה.
הלוואה לעני. מצווה ס"ו.פינג.
תוכן המצווה: להלוות לעני, כפי מה שצריך הוא למען יוקל לו קושי הדחקות. ומצווה זו של הלוואה, חזקה היא ומחייבת יותר ממצוות הצדקה. ומדוע? שמי שנתגלה דחקו בין הציבור עד שיודעים הם שזקוק הוא לצדקה ומעניקים לו, מבייש וקשה לו הדבר יותר מזה, שעדיין לא בא לאותה בושה, ועל ידי ההלוואה, יוכל אולי להתייצב כלכלית ולא להגיע לידי צורך בצדקות בנ"א לעולם.
מקורה בתורה: "אם כסף תלווה את עמי", ואמרו ז"ל במכילתא, כל אם ואם שבתורה רשות, חוץ משלושה שהן חובה, וזה אחד מהם. והוכיחו הדבר דרך כך שכת' בתורה במקום אחר דרך צווי, "והעבט תעביטנו".
משורשי המצווה:
א. שרצה הא-ל ברוך הוא להרגיל את ברואיו במידת החסד והרחמים, שע"י הרגלת עצמם להתנהג בטוב, יהיו ראויים לקבל טובה מה'. כמו שאמרנו, שהטוב והברכה חלים לעולם על הטוב ולא על הפכו. וכשמיטיב ה' יתברך לטובים, מושלם חפץ ה', שהוא להיטיב לברואיו. ואם לא היו הדברים כך, אפשר היה לתמוה, וכי מדוע עוברת טובת העני דרכנו? אלא שזה באמת מחסדי הא-ל ברוך הוא. שנעשינו שלוחים לו להעביר את הטובה, על מנת לזכותנו, כמו שביארנו.
ב. הקב"ה רצה לפרנס העני ע"י בנ"א, מגודל חטאו, שיכאב בשני אופנים, גם מעצם הדחקות, וגם מהרגשת ההשפלה שבקבלת טובה מבנ"א.
לא הבנתי את השורש השנינפש חיה.
שהעוני מגיע לבנ"א בגלל חטא.פינג.אחרונה
כלומר, העוני הוא עונש. והקב"ה רוצה לגרום לעונש להיות עמוק יותר, ולכלול בתוכו מעבר לכאב על עצם הדחקות והמחסור, גם את כאב ההשפלה שבהזדקקות לצדקה או להלוואה.
למישהו יש קישור לסרט כפולה פרק 2 לא ביוטיוב?מישהו יפה!
פורום ישל"צהאר"י פוטר
אתם אולי מכירים את המנהלים של פורום ישל"צ? אני רוצה להכנס אליו והוא נעול
בדיקהטיפות של אור
הלכות ריבית – שיעור 2 - ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים
דוגמאות בשיעור:
האם מותר ללוות בקבוק יין מהשכנים?
האם צריך לדייק כשמחזירים חצי כוס סוכר?
מתי מותר להחזיר טיטול יוקרתי במקום הטיטול שלויתי?
ועוד...
נושאים בשיעור:
איסור הלוואת מוצרים מחשש ריבית בשינוי מחיר | היתר הלוואה כש'עושהו דמים' וגדריו | היתר הלוואה כשיש ללווה ממין ההלוואה וגדריו | היתר הלוואה בדבר מועט וגדריו | היתר הלוואה במוצרים בעלי מחיר ידוע קבוע | כללים בהחזר מוצרים לאחר הלוואה.
לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:
ריבית בהלוואת מוצרים בין שכנים
לצפיה ביוטיוב:
לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב
הלכות ריבית שיעור 3 – ריבית ברכישה בתשלום דחוי
נושאים בשיעור:
ההבדל בין אשראי בשכירות לאשראי במכירה | איסור רכישה באשראי במחיר גבוה | ריבית קיימת גם כשהמוכר לא נזקק לתוספת | תנאים להיתר רכישה באשראי כשהריבית לא ניכרת | מכירה באשראי בהצמדה למדד לדולר או למחיר המוצר | הגדרת של 'מחיר קבוע' | מכירה באשראי במציאות של הנחות למזומן | הצעת מחיר למזומן לאחר גמר המכירה | עסקים שדרכם במכירה באשראי | קיום מכירה באשראי שנעשתה באופן האסור
לצפיה והאזנה באתר ולדפי מקורות מפורטים:
לצפיה ביוטיוב:
לחצו כאן לצפייה בסרטון ביוטיוב
בנוסף למעוניינים יש שיעורים ב הלכות שבת
וכן ב הלכות ברכות
בהצלחה בלימוד
~~ ( זה יותר יפה מהנקודות שאנשים שמים כאן)מחכה לחורף
חורף בריא לכולם
- לקראת נישואין וזוגיות