עבר עריכה על ידי רונה המאמנת בתאריך כ"ב בסיון תשע"ו 15:03
שלום משה,
כתבתי לך די הרבה ויצא קצת מבולגן
מקווה שיעזור לך-
דבר ראשון מסקרן אותי לדעת -
האם היו מקרים בהם הצלחת להתגבר על הביישנות שלך ולפעול לפי רצונך בלי עכבות?
האם אתה מרגיש שאתה עובר שינוי מאיך שהיית בעבר? או שהביישנות שהיית לך בעבר זהה לאיך שהיא כיום?
איך אתה מנסה כיום להתמודד? ברגע שאתה נמצא במצב שבו אתה רוצה לדבר ומרגיש שהביישנות עוצרת אותך ומשתקת אותך אז מה אתה עושה?
אני מציעה לך להזכר במקרים בהם כן הצלחת להתגבר בטוח שהיו כמה מקרים כאלו.
ולהאמין שיכולים להיות עוד מקרים כאלו.
הביישנות הזו זה מן תחושה כזו כאילו שאחרים טובים יותר, כאילון משהו איתי לא בסדר. מן צורך כזה לצאת מושלם.
ואתה יכול להסתכל מהצד על אנשים שמדברים ולראות שהם לא דווקא יותר חכמים ממך ובכל זאת הם לא חוששים להביע את עצמם. ואז אתה מתבאס וחושב איך זה שהם אומרים דברים בלי לעשות חשבון בעוד שאני מפחד מכל הברה קטנה שתצא לי מהפה??
אנשים עם ביישנות הם כאלו שיש להם רגישות רבה לסביבה שלהם ורצון להיות"בסדר" לרצות אחרים, רוצים מאוד שיאהבו אותם.
אני מציעה לך לשאול את עצמך למה זה כל כך חשוב לך להיות מושלם?
למה זה כל כך חשוב לך שיאהבו אותך? ברור שזה נחמד מאוד שאוהבים אותך אבל תקח בחשבון שתמיד יהיו מי שפחות יחבבו אותך . הדבר שחשוב הוא שאתה תדע שאתה בן אדם טוב ושאתה חכם ושיש לך דברי טעם להגיד , דברים שאחרים יכולים גם ללמוד מהם. ושיש לך דברים להגיד שיכולים לעזור לאחרים, להביע רגש לאחרים , שלמח אחרים וכו'.. והביישנות שלך כרגע מונעת ממך ליצור את הקשרים האלו.. אנשים לא יכולים להכיר אותך ככה , לא יכולים לקלוט את מי שאתה וזה חבל מאוד!!! ברגע שתוכל לדבר בחופשיות רק ככה אנשים יכירו אותך ויוכלו לשאול אותך לעצה או יתעניינו בדעה שלך . אתה יכול להעניק הרבה לאחרים ואתה עוצר את עצמך. מרוב שאתה מפחד שאולי תגיד משהו לא במקום או שתגמגם או שאולי תדחף לדברים של משהו אחר וכו' וכו'..
בנוסף, אני חושבת שיכול להיות שאתה רואה בבישנות שלך איזה פגם נוראי ונדמה לי שהפחד שלך שיקלטו שאתה ביישן הוא פחד אפילו גדול הרבה יותר מהביישנות כשלעצמה.
תזכור תמיד שאף אחד לא מושלם וכולם טועים לפעמים. יכול להיות גם לאנשים עם הכי הרבה בטחון עצמי מקרים בהם יגידו משהו לא מתאים, במקרה כזה, אדם עם בטחון יגיד "סליחה התכוונתי בעצם להגיד...." ופשוט יתקן את הדברים שלו ולא ילחץ מכך שעשה טעות. לעומת זאת אדם ביישן יחשוב שזה דבר נוראי ושכולם בטח שמו לב לזה ועשו מזה עניין גדול...
כדאי שתדע שרוב האנשים מרוכזים יותר בעצמם ולא כל כך ישימו לב אם מישהו אמר משהו לא הכי במקום, כמובן שאם אותו אדם עושה מזה עניין גדול ונכנס ללחץ אז במקרה כזה הם כן ישמו לזה לב. הבעיה של ביישנים זה שיש להם מודעות מאוד גדולה לעצמם ואז זה משתק אותם. מודעות עצמית זה טוב אבל לא ברמה שזה מקלקל לך להיות מי שאתה רוצה להיות.
כרגע הביישנות שלך מבטלת את עצמך וגורמת לך להרגיש נחות לעומת אחרים. אין שום סיבה שתרגיש ככה. אתה מי שאתה, חלק ממך זה הביישנות הזו. אתה לא רע או טיפש בגלל הביישנות. אם הבחורה תראה שאתה ביישן שום אסון לא יקרה, אתה צריך לאהוב את עצמך כמו שאתה ואתה צריך ללמוד להסתדר יחד עם הביישנות ולא לפחד ממנה. אתה לא פחות טוב מאף אחד אחר, אני בטוחה שהרבה בחורות ישמחו מאוד להכיר מישהו בדיוק כמוך ואחרי הכל אתה צריך למצוא רק אחת אז אני בטוחה שזה יקרה ושתמצא משהי שתדע מה לעשות כדי לגרום לך להרגיש בנוח ויחד איתה יהיה תרגיש הכי בבית בעולם.
העצה שאמרו לך על שיחות וירטואליות נשמעת לי עצה טובה, גם אני הייתי מאוד ביישנית וגם התחלתי קודם לדבר באינטרנט לפני שהכרתי. היום אני עדין קצת ביישנית אבל הרבה פחות מאיך שהייתי בעבר.
בעבר הייתי כל כך ביישנית שממש לא היה יוצא לי קול כשהייתי מדברת. ולרוב לא דברתי בכלל.. תמיד בסיטואציות חברתיות הייתי מאוד לחוצה והלב שלי היה דופק חזק לפני שהייתי צריכה לדבר, ממש הייתי בחרדה נוראית. מאוד רציתי להתבגר על החרדה הזו ולכן עבדתי על עצמי לשנות זאת. אני מאמינה שכל אחד יכול לשנות זאת ולמצוא דרכים להתגבר על החרדה. אני פעלתי בכמה דרכים כדי להתגבר, למדתי שעורי משחק, שרתי במקהלה, קראתי תכנים בנושא של על איך להתגבר על ביישנות, וגם עשיתי שינוי במחשבות שלי, במקום לחשוב כל הזמן שאני רוצה שכולם יאהבו אותי ושאוי ואוי אם אני אטעה או יראה טיפשה או שישימו לב לזה שאני ביישנית החלטתי לשים את המחשבות האלו בצד ולחשוב שאני שווה וחכמה וטובה ושמגיע לי (בדיוק כמו שמגיע לכולם) לבטא את עצמי ולהגיד את מה שאני חושבת כי אני שווה לא פחות מאחרים וגם אם מישהו לא יאהב אותי אז זה לא ישפיע עליי כי אני אדע שאני טובה ואני לא צריכה "אישור" מאחרים כדי לדעת שאני "בסדר".
לגבי שיחות עם אנשים אני חושבת שיעודד אותך לדעת שאנשים בעיקר אוהבים להרגיש שמתעניינים בהם ככה שבתור ביישן יש לך אפילו יתרון על בחורים אחרים כי זה לא שאתה צריך עכשיו לתת נאומים על נושאים שונים ולבדר את הבחורה שאתה יוצא איתה, אלא בעיקר להקשיב לה, להתעניין בכנות. כמובן חשוב שזה לא יצא כמו חקירה אלא לשוחח איתה מתוך הקשבה אמיתית. מה זה אומר? כשהיא מדברת תתרכז רק במה שהיא מדברת ובתחושות שלה כשהיא אומרת את מה שאומרת ואל תשקע במחשבה של איך להגיב אחרי שתסיים לדבר. אם אתה תחשוב ככה אז לא תוכל להתרכז בדבריה ולא תוכל להגיב בכנות. בנוסף, זה יגרום לך להיות לחוץ ואז באמת לא תדבר כמו שצריך.. יהיה לך הרבה יותר קל אם תוריד את המחשבה הזו ממך ובמקום זה פשוט תנסה להיות קשוב לבחורה שאיתך. אתה גם יכול להגיד לה שאתה קצת ביישן ושלקח לך זמן להפתח, ברגע שתגיד את זה תרגיש יותר טוב, אם היא תפסול אותך על זה אז סימן שהיא פשוט לא מתאימה לך ממילא וחבל על הזמן של שניכם ולכן אין סיבה לנסות להתעסק באיך להסתיר את הביישנות שלך.
בנוסף מסכימה עם עצה אחרת שהיית כאן- שאתה צריך לחפש דרכים להיות בסיטואציות חברתיות ולדחוף את עצמך בכוח ממש לדבר ולהכיר. אל תחכה לאיזה "רגע" או שפתאום יפול עליך אומץ פשוט תעשה את זה בכוח כי ככה צריך. תחשוב כאילו שהחיים שלך תלויים בזה תכיח את עצמך לדבר בכוח. כרגע אתה עוד מרגיש שאתה יכול לברוח מזה ולשתוק בצד או לחכות לנס ואין זה לא דבר שיקרא לבד, אתה חייב בכח להתאמץ כדי להשיג את זה. גם אני בבגילך ממש הכרחתי את עצמי לדבר והמשכתי למרות שהייתי מגמגמת ומפוחדת והלכתי לשיעורי משחק והיו הרבה פעמים שהברזתי מהשיעורים מרוב פחד אך בכל זאת המשכתי ונסיתי וניסיתי והיום אני מרגישה שהביישנות לא תעצור אותי מלהשיג את מה שאני רוצה ולא תמנע ממני להיות מי שאני. אני מאמינה שגם אתה תוכל להגיע לזה- אין שום סיבה שתתן למחשבות רעות ופחדים לשתק אותך ולמנוע מעצמך להיות עצמך ולהביע את עצמך! אתה שווה כמו כל אחד אחר!
מקווה שתוכל לשאוף מזה תקווה לגבי שינוי במצב שלך
שיהיה לך המון בהצלחה
רונה