עלה פה בעבר דיון על עניין שקר ושקר לבן שנאמר בתקופת דייט/זוגיות, ואולי נכון להביא דוגמאות למצבים שבהם קל ליפול במידה הזו, ומתי דווקא כן מותר לשקר לבן. מה אומרת תורתנו הקדושה על מידה זו ומה אומרת ההלכה.
הינה כמה דוגמאות -
-איחור לדייט נטו בגלל רשלנות וחוסר תשומת לב, ולספר למדוייט/ת שהיו פקקים לא צפויים.
-לספר שאת/אתה לא מרגיש טוב לפני דייט, ובעצם לצאת למפגש עם חברים/חברות.
-יש לך רגשות עדיין לאקס/ית (עליו כבר סיפרת לבן/בת הנוכחיים), וכאשר הם שואלים אותך אם עדיין יש רגשות, פשוט לומר "לא!" (כי את/ה לא מעוניין לפגוע, ורוצה מאד להמשיך בקשר הנוכחי).
כל המקרים האלו יכולים להחשב (אולי) ל"שקר לבן", ולכן אפשר לחשוב שאולי יש להם היתר.
קודם כל, כמה מקורות לגבי אמת ושקר שעליהם אין מחלקות :
אמרה תורה "תרחק" - הווי אומר: לא רק יש להמנע משקר גמור ומכוון, אלא יש להתרחק מדבר שקר לגמרי, דהיינו אפילו אינך אומר שקר ממש אלא אומר אמת, אבל אינך אומר אותה בשלמות, ועל ידי כך אתה מטעה את השומע והוא מבין את הדברים לא כפי שהם באמת, על זה נאמר: "מדבר שקר תרחק". (שמות כג ז)
(מקור : /Articles/Article.aspx/519 ).
וכן לגבי חשיבות האמת: "על שלושה דברים העולם עומד על האמת על הדין ועל השלום". (אבות א, יח)
בנוסף למשנה השנייה במסכת אבות המדבר על תיאור התכלית של העולם -תורה, עבודה וגמ"ח,
משנה יח' מדברת על תיאור האופן של קיום העולם.
וחומרת השקר : "ארבע כתות אינן מקבלות פני השכינה. ואחד מהם - כת שקרנים".(שבת ל"ב)
"תועבת ה' שפתי שקר". (משלי י"ב)
"שפתותיכם דברו שקר לשונכם עוולה תהגה". (ישעיה נ"ט).
שקר לבן
קודם כל, ההיתר ההלכתי ל"שקר לבן" הוא מובן לגמרי ומתקבל - דרכי השלום.
אפשר למצוא בתורה עצמה מקרים בודדים כאלו :
משה אומר לפרעה שהוא מבקש לשחרר את העם למשך שלושה ימים במדבר :
דֶּרֶךְ שְׁלֹשֶׁת יָמִים נֵלֵךְ בַּמִּדְבָּר וְזָבַחְנוּ לַה' אֱ-לֹהֵינוּ כַּאֲשֶׁר יֹאמַר אֵלֵינוּ" (שמות ח, כג).
כמו כן, אפשר להסיק שהלכתית האמירה הזו מותרת :
"מאמי, למה את שואלת אותי שאלה כזו? נראה לך שאני לא אוהב אותך?!?!?"
ז"א, פשוט לגרום לבת זוגך להבין שאתה כן אוהב אותה, למרות שזה לא כך. ההיתר הזה מבוסס על הגמרא הקדושה.
אבל התוצאה של אמירה כזו יכולה להיות הרסנית וקטלנית (אפשר להבין לבד למה).
מצד שני, שקר לבן, הוא באמת הדבר הנכון לעתים. אז איך נדע מתי נכון לשקר לבן?
ההמלצה שלי היא לא בהכרח להסתמך רק על הלכה כזו או אחרת, אפילו שהמקורות שלה מאד מבוססים.
צריך להתפלל כמה שיותר לאלוקי השמיים והארץ שיוביל אותנו לדבר הנכון, וכך לא לגרום לפגיעות לא נעימות (מניסיון אישי).
שבת שלום!