"אין ספק כי האדמו"ר מליובאוויטש עצמו ניחן בכוחות פיזיים ורוחניים על אנושיים, זאת נוכחתי בעצמי כמה פעמים שבהן נפגשתי איתו לשיחות יחיד. ארבע פעמים בארבע שנים, זו אחר זו, נפגשתי עם האדמו"ר הרב מנחם מנדל שניאורסון וביליתי כל פעם למעלה מארבע שעות במחיצתו. תמיד בשעה אחת-עשרה וחצי בלילה החלה הפגישה, וישבתי אצלו עד קרוב לארבע לפנות בוקר. כאשר קמתי להיפרד ממנו מתוך טענה שאני עייף, הביע האדמו"ר את תמיהתו עלי כאשר הוא זקן ממני ונראה רענן כאילו קם זה עתה משנת לילה", כך כתב מי שהיה הרב הצבאי הראשי לשעבר, רבה הראשי של תל-אביב לשעבר ואף כיהן כרב ראשי בישראל - הרב שלמה גורן ז"ל, ביומנו .
"כשסיפרתי הדברים לזקני חב"ד, הודו כולם שכנראה הודיע לי את האמת לאמתה למה נמנע כל חייו מלבקר בארץ. ": קטע מיומנו של הרב שלמה גורן ז"ל, המתפרסם בספר חדש, "משנת הגורן", בעריכת הרב קובי דמבינסקי ובהוצאת "ידיעות ספרים", אותו פרסם אתר ynet...
תשובה ראשונה: לא יצאתי את לובביץ'
בכל ארבע הפעמים שביקרתי אצלו כאשר שוחחנו על חללו של עולם התורה ומדינת ישראל, תמיד סיימתי את שיחתנו בשאלה הקרדינלית שלא נתנה לי מנוח, למה אין האדמו"ר מבקר בארץ, כאשר יש לו רבבות חסידים הצמאים למוצא פיו בארץ. ובכל אחת מהשיחות השיב טעם אחר לאי בואו לארץ. בפעם הראשונה ענה לי שהוא לא מבקר בארץ משום שמאז עלה לנשיאות שלו לא יצא מלובביץ'. והוא מבטיח לי שאם יחליט לצאת מחצרו בלובביץ' המקום הראשון שהוא ייסע זה לארץ ישראל.
תשובה זו הפליאה אותי מאוד ושאלתי מה פירושם של דברים. הרי הוא מתגורר בניו-יורק ולא בלובביץ' אשר ברוסיה. ענה על כך: אנו העתקנו לכאן את לובביץ', ואין אנו מתגוררים כלל בניו-יורק. חזרתי ושאלתי אותו: והרי כבודו נוהג להשתטח בכל יום שישי על קבר חותנו האדמו"ר הקודם, על זה ענה שאנשי חב"ד יצרו מעין פרוזדור לובביץ', מבית המדרש ועד לציון קברו של האדמו"ר השישי חותנו זצ"ל. בלעתי את הדבר איכשהו, ונפרדנו לפנות בוקר.
תשובה שנייה: כי לא אוכל לשוב לחוץ לארץ
בשנה שאחריה שוב הוזמנתי להיפגש עם האדמו"ר באותן השעות ובאותו בית המדרש. מובן שגם בפגישה ארוכה זו שהסתיימה קרוב לארבע לפנות בוקר, חזרתי ושאלתי אותו: אם ארץ ישראל כל כך קרובה ללבו וקדושה לו, למה אינו מבקר אף פעם בארץ?
הפעם ענה לי האדמו"ר שהוא כבר היה מוכן לבקר בארץ, אבל אז לא יוכל לעזוב אותה עוד ותישאר עדתו הגדולה בגולה ללא מנהיג וללא נשיא. והוסיף על דבריו שלעזוב את ארץ ישראל הקדושה בעשר קדושות, ולצאת לחוץ לארץ אין מעשה זה הולם את ההלכה. כמו שאנו למדים מחכמי ישראל שהיו יוצאים חוצה לארץ והגיעו לציידן וזכרו את ארץ ישראל, זקפו עיניהם וזלגו דמעותיהם וקרעו בגדיהם וקראו את המקרא הזה: "וירשתם אותה, וישבתם בה" (דברים יא, לא), אמרו: "ישיבת ארץ ישראל שקולה כנגד כל המצות שבתורה וחזרו ובאו להם לארץ ישראל" (ספרי דברים, פ). קיבלתי דבריו בשתיקה ללא ויכוחים.
תשובה שלישית: כי גם אדמו"רים שלפניי לא ביקרו בארץ
בשנה השלישית כשביקרתי בארצות הברית שוב הקדימה אותי הזמנה להיפגש עם האדמו"ר מלובביץ', באותן השעות ובאותו מקום, ללא הגבלת זמן. הפעם היו לנו ויכוחים רבים על מדינת ישראל ועל צה"ל ועל כל הנעשה בה, וכשהגיע זמן הפרידה בשעות הקטנות של הלילה, שוב העליתי לפניו את תמיהתי הקבועה: למה אין האדמו"ר מבקר בארץ?.
הפעם ענה לי תשובה מסובכת, ואמר שבעצם כבר היה מוכן לבקר בארץ והתחיל לעשות הכנות לכך. ותוך כדי ההכנות לנסיעה נזכר שבין ששת הנשיאים של חב"ד אף אחד מהם לא עלה לארץ, ואיך זה הוא יפרוץ את הגדר ויבקר בארץ ישראל? הגבתי מיד על דבריו ואמרתי לו כי אין ללמוד מהנשיאים שקדמו לו, משום שאז לא היתה קיימת מדינת ישראל ולא היו מיליוני יהודים בארץ כמו היום. מה שאין כן עתה, מצפים לבואו רבבות חסידים וסתם עמך שביקורו של האדמו"ר היה מעלה את רוחם ומביא לידי זרם חדש של עולים.
ענה לי על כך האדמו"ר: אם הביקור בארץ ישראל חשוב מנקודת ההשקפה של החסידות, היו הנשיאים שלפניו עולים לארץ ישראל במסירות נפש, ואם לא עשו כך סימן שישנם עיכובים מן השמים לנשיאי חב"ד שלא יעלו לארץ. מכיוון שאינני בקי די צורכי בתולדות חב"ד, בלעתי את דבריו ונפרדתי ממנו בשתיקה.
תשובה רביעית: כי כאן קברו של הנשיא השישי לבית לובביץ'
כל פעם שהייתי נפגש בניו-יורק עם האדמו"ר מלובביץ' היה מוסר בידי מסר של "דבר תורה" למסור לכפר חב"ד. כך עשה גם הפעם, הוא מסר בידי חידוש בדברי תורה למסור באספת עם בכפר חב"ד. כאשר סיפרתי להם את הנימוק של האדמו"ר למה אינו עולה לארץ ישראל, בא אלי זקן רבני חב"ד שהיה רב בלובביץ', והביע פליאה על דבריו של הרבי, מכיוון שחותנו של האדמו"ר הנוכחי ביקר בזמנו בארץ והשתטח והתפלל במערת המכפלה, ואיך זה נעלם מן האדמו"ר הנוכחי ביקור זה של חותנו האדמו"ר השישי בארץ.
במשך שנה החרשתי עד שבשנה שאחריה שוב נסעתי לארצות הברית ושוב הריצו אלי הזמנה לבקר את האדמו"ר מלובביץ'. גם אז נכנסתי אליו בשעה אחת-עשרה וחצי בלילה, והאדמו"ר כבר חיכה לי בכניסה לבית מדרשו, ובעמדנו עדיין בפתח לאחר שנתתי לו שלום והחזיר לי שלום, פתח ואמר: "בוודאי יש לכבודו תמיהה על דבריי בשנה שעברה, שאמרתי כי החלטתי לא לבקר בארץ משום ששישה נשיאים שקדמו לנו לא ביקרו בארץ ישראל, והרי חותני האדמו"ר זצ"ל ביקר בארץ והתפלל על קברי האבות בחברון".
והאדמו"ר המשיך ואמר, כאשר שנינו עדיין בעמידה ליד הדלת, כעת אגלה לכבודו את כל האמת למה אין אנו מבקרים בארץ, כאשר חותני האדמו"ר כן ביקר בארץ. משום שעבודת הקודש של נשיאי חב"ד קשורה עם הקברים הקדושים של נשיאי חב"ד הקודמים. כל הבקשות בכתב ובעל-פה שאנו מקבלים, אני מביא אותם לקברים הקדושים, ודרכם אנו מפעילים את מידת הרחמים בשמים.
בימיו של חותני לא היה לו ציון וקבר לשטוח עליהם את תפילתו ובקשתו, וזאת לאור העובדה כי הקברים של הנשיאים הקודמים נשארו ברוסיה ולא הייתה לנו גישה אליהם. לכן לא הייתה לחותני האדמו"ר השישי זצ"ל דרך אחרת - אלא לנסוע לארץ ישראל ולהעביר לשם את כל הבקשות, ולשוטחם על קברי האבות בחברון. אבל אנו (הכוונה לאדמו"ר עצמו) יש לנו את הציון של קבר חותני הנמצא כאן, שם אנו יכולים לשטוח מדי שבוע בשבוע את הבקשות והתפילות, לכן אין אנו זקוקים לבקר בארץ, משום שיש לנו כאן את ציון קברו של הנשיא השישי לבית לובביץ'.
בדבריו אלה של האדמו"ר הרגשתי שגילה את כל לבו וניכרין דברי אמת, שזו סיבת הסיבות לאי ביקורו של האדמו"ר, הרב מנחם מנדל שניאורסון, בארץ. מכאן ואילך הרפיתי ממנו מלהטריד אותו בשאלתי המתמדת למה אינו מבקר בארץ.
הרב שלמה גורן שאל את הרבי 4 פעמים מדוע הוא לא עולה לא"ימושיקו
אני לא כל כך מצליח להבין את דברי הרבינפתלי הדג
לתשובתכם אודה
אם היו קוראים לך הרב גורן היית כנראה מבין..מושיקו
לא קוראים לי,נפתלי הדג
"כי לא מחשבותי מחשבותיכם:" בקצרה על כל פנים:חיובי
בעצם קשה להבין את דברי הרבי, כאשר מסתכלים על הדברים במשקפיים כמו שלנו.
אבל מהדברים המצוטטים אנו רואים שיש כאן עניינים שמיימים, שלמעלה מהבנתינו.
ההנהגה של הרבי בעליה לציון חותנו, הרבי הריי"ץ, היתה מופלאה ונדירה.
בטבע העולם, שככל שעובר הזמן, "הזמן עושה את שלו" והחיים ממשיכים.
ואילו כאן רואים משהו מופלא:
ככל שעברו השנים, הרבי נסע לאוהל לעיתים יותר תכופות, במקום פעם או פעמיים בחודש כמו בשנים הראושנות, הרי לאחר 40 שנה, הרבי נסע לשם, פעמיים בשבוע, כל שני וחמישי, וכשהרבי היה בגיל 90!
וכל פעם שהה שם שעות ארוכות, לפעמים 7-8 שעות ואפילו יותר.
יש כאן עבודה שמיימית רוחנית שאין לנו יכולת להבין אותה.
הרבי כל הזמן השתוקק לעלות לארץ ישראל. אפשר לראות שבוידאו בחנוכה תשנ"ב, כאשר העבירו בשידור חי את הדלקת הנרות מהכותל (שהרב מרדכי אליהו זצ"ל הדליק את החנוכיה) ירדה דמעה מעיניו הקדושות של הרבי.
אבל כפי שהרבי אמר למישהו בחלוקת הדולרים: היום שאני יגיע לארץ ישראל יהיה גם היום שבו תגיע הגאולה האמיתית והשלימה (הנוסח בערך).
נו. גם שבתאי צבי עסק בעניינים שמיימים.די"מ
אבל כשמתרצים דברים שסותרים את השכל הישר ואת פשט התורה וחז"ל בתירוץ של "עניינים שמיימים" הדרך משם לש"צ, קצרה מאוד.
מי כמוך אמור להבין את כוונותיה ה'טהורות' של מדינת הציוניםמושיקו
שרצתה שמישהו בעל שיעור קומה יתן לה קצת יותר הכרה..
לא בשמים היא
שיבוא ויגיג את דעתו על מדינת הציוניםדי"מ
הבנתי, תודהנפתלי הדג
הרבי עונה לכל אחד לפי דרגתו והבנתומושיקו
כלומר הוא לא אמר לו את האמת?נפתלי הדג
יש הרבה סיבות לכל דברמושיקו
הוא אמר לו חלק מהסיבות
"שקר לבן" כזה?נפתלי הדג
ממש לאמושיקו
לכל אחד יש דברעקרוני שהוא עושה מצד כו"כ סיבות
תשובה חבדניקית מתחמקת טיפוסיתדי"מ
במחילה, כשמנסים להיות צמודים רק לראליותחיובי
נכון. זה מעולה.די"מ
תגובה מרושעת. ואם נניח הרבנית לא התחשק לה לנסועhamedinai
לדוגמה, הרבנית לא אהבה טכסים והתבלטות. לרבי אין ברירה. אם יסע לבד, לא יצא יפה, ולהגיד שזה בגלל הרבנית, גם לא כל כך צנוע וגם היא לא רצתה להתבלט.
ויש לזה דוגמה בהלכה.
"מרושעת"די"מ
לא מספיק לצטט אותי, עליך להשטתח על הציון ולבקש מחילהhamedinai
או ליסוע שוב ל770מושיקו
ולא לכמה דקות ב6 בבוקר 
זה לא היה בבוקר ולא לכמה דקות!די"מ
אה אוקימושיקו
רק תסביר למדינאי למה הפתרון שלו לא תקף עבורך
קודם שאני אבין מה הוא רוצה ממנידי"מ
חחחדי"מ
לכל אחד יש את תפקידו-והוא צריך לעשות את זה בצורה הכי טובהמושיקו
העבודה של הרבי נעשית בצורה הכי טובה ב770 בניו יורק.
לכן הרבי לא יצא מניו יורק כל השנים (פעמים בודדות יצא מחוץ ל770 - חוץ מהאוהל)
וזה מה שהרבי לימד ומלמד אותנו כל הזמן , שתירוץ הכי קדוש ברגע שהוא גורם לירידה בעבודה האישית - לאו דווקא שזה מגיע מהקדושה
מזכיר לירחל=)
שחברה שלי התארחה אצל חבדניקים שגרים שם, ליד 770, והם אמרו לה שהחבדניקים שגרים בארץ הם לא מספיק חסידיים (כי הם לא גרים שם)
מוזר.. אם מישהו בארץ זה גם השגחה פרטית..מושיקו
ההשגחה מוליכה "והלכת אל המקום אשר יבחר ה' אלוקיך לשכן שמו שם" (דברים כו,ד). כאשר יהודי בא למקום מסויים אין הוא הולך לשם מדעת עצמו, אלא ההשגחה העליונה מוליכה אותו "לשכן שמו שם", כדי לפרסם שם אלוקות. (היום-יום) גלגול של עלה כאשר הרוח נושבת והופכת עלה קטן מצד אחד לצד שני – זה בהשגחה פרטית; כוונה יש בדבר. (הבעל-שם-טוב) מסבב סיבות השגחה פרטית היא שהקב"ה מסבב סיבות שיהודי יגיע למקום מסויים בזמן מסויים, כדי לעורר חיוּת בתורה, בעבודה ובאהבת-ישראל. (אדמו"ר הריי"צ מליובאוויטש) כל דבר – הוראה בכל דבר שיהודי רואה או שומע צפונה עבורו הוראה כלשהי הקשורה בעבודתו לקונו. (כתר שם טוב) אדם מה יבין "מה' מצעדי גבר ואדם מה יבין דרכו" (משלי כ,כד). כל צעד שאדם עושה, בכל מקום שהוא, מה' הוא, הנותן כוח ועוז לכל אדם להשלים את הכוונה העליונה. "ואדם מה יבין דרכו" – אם יטען הטוען על קשיי הזמן והמקום, הנה מה הוא האדם להבין דרכיו של הקב"ה. (אגרות-קודש) הראייה צריכה לעורר כאשר רואים השגחה פרטית בגלוי הדבר צריך לעורר להתמסר להתעסקות בתורה ובעבודה. זהו שנאמר (מלאכי ג,ו) "אני ה' לא שניתי ואתם בני יעקב לא כליתם": כאשר רואים שהקב"ה שומר על בני-ישראל מפני שבעים הזאבים, איך ייתכן שבני-ישראל אינם נמשכים אחר התורה והמצוות בכלות הנפש. (ספר המאמרים קונטרסים) שליח ההשגחה "מה' מצעדי גבר כוננו ודרכו יחפץ" (תהילים לז,כג). כל אדם שליח ההשגחה העליונה הוא להאיר אור תורה ועבודה דווקא באותו מקום ובאותה סביבה שבה הוא נמצא, על-פי גזֵרת ההשגחה העליונה. אך הבחירה היא ביד כל אדם, ורק כאשר הוא בוחר בטוב, או-אז בדרכו של האדם יחפץ הקב"ה. (אדמו"ר הריי"צ מליובאוויטש) הכול היה כלול פעם אחת הרבי הרש"ב שהה בנאות-דשא ויצא עם בנו הרבי הריי"צ לשוח בשדה. התבואה כמעט הבשילה, רוח נעימה נשבה, והשיבולים התנועעו אנה ואנה. נענה הרבי: "ראה אלוקות. כל נענוע של שיבולת היה כלול במחשבה הקדומה, בבחינת 'צופה ומביט עד סוף כל הדורות'. ההשגחה העליונה מוציאה זאת לפועל בגלל כוונה אלוקית". (ליקוטי דיבורים) |
- See more at: http://www.chabad.org.il/Magazines/Article.asp?ArticleID=7094&CategoryID=1427#sthash.p1lr4f71.dpuf
א. אני כמובן לא מסכימה עם הטענה של אותם חבדניקיםרחל=)
ב. ובכ"ז, מה הקשר לעניין ההשגחה פרטית?
ברור שהקב"ה משגיח ומגלגל את העניינים. אבל אם נניח הקב"ה רוצה שכולם יעלו לארץ, ולא כולם עולים, זה אומר שזה טוב?
או למשל המשפט שהבאת- בכל דבר שיהודי רואה או שומע צפונה עבורו הוראה כלשהי הקשורה בעבודתו לקונו.
אז אם מישהו נתקל בתמונה לא צנועה, ברור שהוא צריך לחשוב מה ללמוד מזה, אבל זה אומר שזה טוב?
זה כבר רש"י מפורשמושיקו
כלומר?רחל=)
עוד לא זכיתי ללמוד את כל רש"י בע"פ..
רשי פירש איך היה האפוד על ידי שראה אשה לובשת אפודמושיקו
זה שרש"י מציין את זה כנראה בגלל שהוא היה מקפיד על שמירת העיניים וכו.
כשהוא ראה שמראים לו משהו שהוא בדרך כלל לא מביט בו הוא הבין שזה השגחה פרטית..
השאלה היארחל=)
א. האם ניתן להסיק שאצל כולם זה כך, או שמא מדובר רק על אנשים במדרגתו של רש"י?
ב. איך אתה מסיק מראיה על כל מעשה?
ש'חיים' עם זה שכל צעד זה השגחה פרטיתמושיקו
ממספר הבנין ומקום המגורים שיצא לגור בו ועד דברים שלא צריכים לראות
ברור שכל דבר מלמדרחל=)
גם לראות מראה לא צנוע מלמד. זה הופך את זה לדבר טוב?
זה לא מכשיר את הדברמושיקו
אבל הנקודה שמפספסים היא להאשים את הזולת על פני עבודת עצמו...
עכשיו הבנתי את הנקודה שלךרחל=)
כמובן שכבר מלכתחילה לא הסכמתי עם אותה טענה של החבדניקים ההם..
טוב, אז תישארו בארץ ואל תעברו לגור שם..
מי שבארץ. נכון,הכוונה העליונה הביאה אותו לכאןמושיקו
הבליםאלעד
כעת כל אדם יוכל להשאר במקומו ובדרגתו הרוחנית הנוכחית,
בבחינת שב ואל תעשה עדיף - כי "הכוונה העליונה" החליטה שכנראה זה מה שטוב לו
איזו שטות.
יש ענין ומצווה לעקור מחו"ל ולעלות לארץ, והדברים מפורשים בפוסקים.
המצווה הזו חלה גם על הרבי. אופס.
אני מניח שהיו לו סיבות (עמוקות יותר מהתירוצים לרב גורן, האמן לי) אבל מכאן ועד להגיע לאמירה הכללית שלך שמי שנמצא כעת בארץ טומאת העמים רשאי להשאר שם כי ה' רוצה זאת??
התובנה הזו שלך לא די שאינה עולה לשאלה אלא זו עקירת יסודות שלמים מהתורה ומהיהדות רק על מנת להכשיר עניין קטן ושולי בחסידות שגם הוא לא מבורר כל צרכו ולא מקובל על כולם.
הרמב"ם למשל לא סבר כך אלא קבע נחרצות כי השגחה מסוג זה חלה רק על צדיקי הדור - הרבי למשל.
קברניט עוזב אחרוןמושיקו
הרבי הורה לכל מי שיש לו פעילות והיא תרד בעקבות עלייתו להשאר במקומות.
לאידך היו הוראות של גם לעלות לארץ ישראל.
הקו מאז ומתמיד היה הכרת בקדשותה של הארץ אבל לא על חשבון ירידת היהדות ע"י עליה אליה
אגב,רחל=)
גם אל תעברו ממקום המגורים הנוכחי שלכם, כי הכוונה העליונה הביאה אתכם לשם
זה רק הבוס מחליט...מושיקו
![]()
השאלה מי זה הבוסאלעד
הרבי? האישה? ה' יתברך?
האישה, ברוררחל=)
זו שאלה רטורית?מושיקו
אגב אחד התנאים של הבוס (בכלל , לאו דווקא ספציפית) זה שזה יהיה ברצון האשה ![]()
אולי הכוונה הייתהנפשי חמדה
נשמע לי יותר הגיוני..
אני לא מבינה את התשובות של החברה כאן...חיה רוז
התשובות של הרבי לרב גורן אינן מתחמקות ואינן מיועדות רק לו. יש גם שיחות של הרבי שנאמרו בהתוועדויות עם חסידים שמחזקות את הדברים.
אני מניחה שדתיים לאומיים שחונכו על אהבת הארץ כערך עליון וראשוני יתקשו לקבל כל תשובה ולא רק את התשובות האלו. זה לא הופך את התשובות למתחמקות בהתאם לשיטה החבדית.
יש שיחה שלמה שבה הרבי מסביר מדוע בקברי צדיקים בכלל ובאהלים של הרביים בפרט יש מעלה של ארץ ישראל שלא בזמן החורבן.
תוסיפו את ההתקשרות הנפשית העצומה של הרבי לחותנו, תקראו קצת סיפורים ותבינו שמדובר במשהו אלוקי רוחני מצד אחד ונפשי רגשי מצד שני.
בנוסף- שימו לב שהדיון פה הוא על ביקור בארץ. לא על עלייה לארץ. לכן הרבי מציין שאם יבקר לא בטוח שיוכל לחזור. כי יש לו עניין לחזור.
למה? למשל- כי רוב בני ישראל עדיין גרים בחו"ל והוא הרבי של כל עם ישראל. (אני מדברת על פי התפיסה החבדית, ברור).
למה? למשל - כי הוא לא יכול להיפרד מקבר חמיו.
2 שאלות שונות - לא להתבלבליראת גאולה
רוצה להדגיש את מה שהזכירה חיה קודם:
ישנן 2 שאלות שונות - ולכל שאלה תשובות שונות. בכל הדו שיח ערבבתם לגמרי בין השאלות הללו:
שאלה 1: מדוע הרבי לא 'עשה עליה' לארץ? מדוע הוא מתגורר בחו"ל?
שאלה 2: מדוע הרבי לא ביקר בארץ? טיול של כמה ימים וחזרה.
מבחינה הלכתית השאלה הראשונה היא המשמעותית. מצוה גדולה לגור בארץ - ישוב ארץ ישראל (ולא לבקר). מדוע הרבי לא קיים את המצווה הזו? הרי מי שגר בחו"ל כאילו אין לו אלוק. וכו' וכו'
זו לא השאלה ששאל הרב גורן, ולכן לא קיבל את התשובות המפורסמות של הרבי בנושא.
מכירים את הבדיחה על החבדניק והברסלבר שהגיעו בטעות לגיהנום? על דרך זה:
הרבי לא גר היכן שטוב בשבילו, גם לא במקום שיקנה לו את הגן עדן הטוב ביותר. לרבי יש תפקיד להכין את העולם לגאולה וכשרוצים להרים בניין מרימים אותו מלמטה, ולכן הרבי נמצא במקום הנחות ביותר מבחינה רוחנית ומשם הוא 'מעלה' את העולם לדרגות טובות יותר.
אומרים שזה רמוז בכך שאליהו הנביא אמר לריב"ל שמשיח יושב בשער רומי - שהיא היתה המעצמה הנוכרית הגדולה של אז - והיום זו אמריקה.
הרבי התבטא פעם (התוכן. לא זוכר את המילים): "מכאן לא מספיק שומעים לי (-יהודי הגולה), אם אהיה בארץ ישראל על אחת כמה וכמה".
הרב גורן שאל את הרבי את השאלה השניה: מדוע הרבי לא מגיע לבקר בארץ ישראל.
זו לא שאלה הלכתית. אין מצווה לבקר בארץ (וגם הרב גורן לא מדבר על קדושת ארץ ישראל אלא על "רבבות חסידיו הצמאים למוצא פיו").
יותר מזה, הרבי הסביר פעם שזו שאלה הלכתית האם מותר לבקר בארץ ולחזור בחזרה לחו"ל, כי מבחינת האיסור לגור לחו"ל עיקר הבעיה היא לעזוב את הארץ (שמותר רק בשביל אחת מ-3 סיבות), אבל מי שנולד בחו"ל ולא היה בארץ מעולם אין חומרה כל כך שלא עלה לארץ.
לכן, כשמבינים שמדובר על שאלה ריגשית ולא הלכתית - כל הדיון הוא בפורפורציה אחרת, התשובות של הרבי נשמעות בטון אחר, וחלק גדול מהתגובות - לא נעים לומר - כלל לא רלוונטי.
בנוגע להסבר של גוף התשובות, נתחיל מהסוף:
השאלה היא מדוע הרבי לא עולה להתפלל בקברי האבות והכותל המערבי. זה עניין רגשי - לא מצווה, ולכן התשובה הראוייה לכך היא שמורי דרכו של הרבי (אדמו"רי חב"ד) לימדו אותו שכשרוצים להתפלל עולים לקברי אבותיהם הצדיקים (אדמו"רי חב"ד ונשיאי החסידות) ולא למערת המכפלה. וגם מה שהרבי הריי"ץ הלך למערת המכפלה זה היה אצלו עדיפות שניה כי לא היו לו את קברי אבותיו.
הביקור והתפילה בקברות צדיקים אינו מיסודות הדת, והיו צדיקים במהלך הדורות שהתבטאו בחריפות נגד (ביניהם: הרמב"ם). ולכן אין לתמוה על כך שאדמו"רי חב"ד העדיפו להתפלל אצל אבותיהם הצדיקים ולא אצל אבות האומה. ובודאי אין להתפלא שהרבי המשיך את דרכם של אבותיו ורבותיו.
התשובה שקדמה לכך היא מטעמים הלכתיים - והזכרתי אותה קודם.
והתשובה הראשונה שהפליאה כאן כמה וכמה - באמת שפה חב"דית מידי. אבל צריך להבין שבסלנג החב"די ליובאוויטש אינה סתם שם של עיירה, אלא כינוי לעירו של נשיא הדור, וכשהרבי הריי"ץ גר בריגא - לצורך העניין הדרגה הרוחנית הגבוהה של ליובאוויטש (שהוטמעה בה ע"י מעשי הצדיקים בה במהלך הדורות) - עברה לריגא, ומשם לשכונתו של הרבי הריי"ץ בברוקלין.
הרבי מסביר שכשהרבי הריי"ץ נקבר בקווינס (מחוץ לאותה שכונה) גם היא נקראת ליובאוויטש ונעשה 'פרוזדור' בין הציון ל-770.
הרעיון של הרבי שלא לעזוב את 'ליובאוויטש' - ע"ד הידוע ביהושע שנאמר בו "לא ימוש מתוך האוהל", וגם כשמשה היה בהר 40 יום אזי יהושע הקים את אוהלו בקצה ההר וחיכה למשה כי את משה הוא לא יכול לעזוב.
ידוע שהרבי (באופן מפליא) לא עזב את 770 (והבית והמקווה) מלבד לאוהל במשך עשרות שנים. לא לטיול ולא לסידורים. אומר הרבי לרב גורן: אם אחליט לצאת מ'ליובאוויטש' - המקום הראשון אליו אסע הוא ארץ ישראל.
הערה: השתמשתי במשתמש של אשתי לצורך זה, כי לי אין משתמש בפורום.
חיה רוזאחרונה
![]()
חפרנים כפייתיים. לא פלא שלא הגיע. הפלא היה הפוךhamedinai
זה כלל וכלל לא נוגע לעבודתו הציבורית.
ובטח אם היה מגיע היו מציצים האם עמד בצפירה, וכן הלא וכן הלאה.
זה הפוך מחירות אמיתי והפוך מהתקווה לגאולה.
יש את מה שהרבי אמר לרב גורןיוני
למה ההבדל? כי הרב גורן הוא לא חסיד ולא יכול להבין תשובה חסידית, הרב גורן לא היה מרפה מכל צעד של הרבי גם אם הרבי היה עובר לגור בארץ
חסידות חבד לא הייתה יכולה להתקדם כל כך אם היא הייתה צריכה להתמודד עם המזרוחניקים על כל צעד..
תארו לעצמכם הפגנות מול ביתו של הרבי על גיוס בחורי ישיבות, על מבצע תפילין, על עמדת הרבי נגד מסירת שטחים, על הגיור, על עליית האתיופים...
במקום להתעסק בעשיה היו מתעסקים רק בבירוקרטיה ובמריבות על תקציבים.
אז זה מה שהרבי ענה לחסידים?אלעד
לאיוני
אם אתה רוצה אתה מוזמן לפתוח ספרים ולראות מה הרבי ענה לחסידים
משפט עם סתירה לוגיתמושיקו
מי שמצפה שהרבי יענה לו כל כאלו שאלות, הוא חסיד?
המשפט שלך גם עם בעיה לוגית עם כךיוני
או במילים אחרות, אל תסבך לי את אלעד...
יותר ממה שכבר הסתבכתי לא תצליחו
אלעד
הטיעונים שלכם בושה לאינטליגנציה ולא עומדים בשום מבחן לוגי 
עובדים רק מול חסידים שגם כך לא מעזיים להרהר אחר תורת רבם
לא יודע מה עם מושיקויוני

וכן אני גם נהנה מזה

כמו שאמרתי לך אלפי פעמים, יש דברים שבשביל להבין אותם צריך לפתוח ספר, אתה תמיד רוצה להבין את כל התורה על רגל אחת (ועוד על רגל וירטואלית...), אם תפתח ספרים תבין הכל ולא רק אמירה כזאת או אחרת.
חבד היא התנועה היהודית שהוציאה הכי הרבה ספרי לימוד בשיטתה בדור האחרון
אתה רוצה להבין את השיטה פשוט תתחיל ללמוד.
תגידו תודהרחל=)
ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע
שלום וברכה,
מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.
מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.
ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il
תזכו למצוות

חבדניקים מתגייסים לצבא כמו דתיים לאומייםתמימלה..?
לא זה ולא זהתות"ח!
הם מתגייסים (לא יודע בדיוק כמה אחוזי הגיוס שם, אבל הם לא כמו החרדים, זה בטוח), אבל לעומת הדתיים-לאומיים שמתייחסים לצבא כחלק מהתחייה הלאומית של עם ישראל, כחלק מהגאולה, החב"דניקים מתייחסים אל זה בצורה פרגמטית, שצריך צבא באופן טכני כדי להגן על העם (כך לפחות ידוע לי). אגב, זו תפיסה שדומה גם לתפיסה החילונית את הצבא. הויכוח העקרוני הזה הוא לא רק לגבי הצבא, אלא לגבי כל מוסדות המדינה וכו'.
אממתמימלה..?
אבל בחבד הכל סובב סביב השליחות של האדם, אז אולי בטוחים שזו השליחות של הבחורים בגיל הזה...
אני יודעת שבתי ספר של חבד וכאלו לא נחשבים חרדיים אלא ממלכתידתי כי הרבי רצה שאנשים שלא שולחים את הילדים שלהם לחרדי-ישלחו לחבד ויקבלו חינוך מספיק חרדי ומספיק ממלכתי... אז ישיבות חבדניקיות זה כמו הסדר או כמו ישיבות חרדיות?
נכון, את צודקתתות"ח!
חשבתי על זה, התלבטתי אם לכתוב את זה. חלק מהמידד של השירות בצה"ל בחב"ד זה המידד של השליחות, שכדי לקדש את שם ה' בעולם ולגרום לשם שלו להיות אהוב בעולם, הם הולכים לצבא (לא יודע בוודאות אם זה השיקול שלהם, אבל זה בהחלט הגיוני). אבל בסופו של דבר אצלם זה רק כלי כדי להגן/לקדש את שם ה' בעולם. מבחינת התפיסה החבדי"ת אין ערך עצמי (ערך מקודש) לצבא. לא כ"כ הבנתי את השאלה שלך בסוף.
נ.ב אינני חב"דניק והדברים נכתבו לפי ראות עיניי. עדיף שתשאלי חב"דניק שיסביר לך את תפיסתם.
תודהתמימלה..?
בשמחהתות"ח!
אה, עכשיו הבנתי. לא יודע. מניח שבאמצע (יש אפשרות אך לא חובה)
איפשהו באמצעפונקציה
יש ישיבות שהמקובל בהן הוא לעשות פטור (כמו הישיבה בכפר חבד) ויש כאלה שיש להן הסכמים עם הצבא על שירות אחרי שנת לימודים ב770 ורצוי גם חתונה (כמו הישיבה בקרית גת)
שתיהן ישיבות גדולות עם לא מעט תלמידים.
אבל חייבת להדגיש שבסופו של דבר זו תהיה הבחירה האישית של הבחור לכאן או לכאן וזה לא משנה איפה הוא לומד.
באף ישיבה אין איסור מפורש ללכת לצבא (אלא רק מינימום דחיית שירות עד אחרי החתונה) אבל גם אין יותר מידי עידוד לצבא.
רעיונית זו מה שהבחור רוצהפונקציה
לדוגמא במשפחה שלי חלק עשו פטור משירות וחלק שירתו.
אחת הבעיות המרכזיות שגורמות להמון בחורים להוציא פטור זה שהצבא עושה להם בעיות עם שנת הלימודים ב770 אחרי 3 שנים בישיבה גדולה ואף בחור לא רוצה להיות עריק ולהסתבך.
התוצאה היא שחלק מהבחורים עושים פטור וחלק חותמים על הסכם מסויים שדוחה להם את השירות לאחרי החתונה.
לרוב מי שעשה פטור כבר לא יעשה צבא, אם כי יש כאלה שמבטלים אותו (לפעמים אפילו בגיל 30+ ואז הם מתגייסים לפיקוד העורף, הרבנות או כל מיני דברים בסגנון).
ממ מענייןתמימלה..?אחרונה
תודה
מחפש ספרים חב"דים על תפילהred panda
היי,
במסגרת מאמר שאני עושה על תפילה וכוונותיה , מחפש שמות של ספרים חב"דיים על עניין התפילה וכוונותיה (מה לכוון וכו'). ברמת הידע שלי, למדתי בעיקר את ספר התניא ועוד מספר קונטרסים קטנים.
תודה!
ספרים לישיבה חסידיתישיבת שפע
שלום וברכה,
מחפשים תרומה של ספרי קודש לבית מדרש בישיבת שפע מקור חיים בירושלים- ישיבה תיכונית בניחוח חסידי מיסודו וברוחו של הרב עדין אבן ישראל שטיינזלץ זצ"ל.
מחפשים בעיקר ספרי חסידות והלכה, אך כל ספר יתקבל בברכה.
ניתן ליצור קשר במייל oyagel@yeshivatshefa.org.il
תזכו למצוות

דיוק כל אות במילים "כי ה' לצד הזה", כמו "לך לשלום"hamedinai
תקציר:
האדמו"ר מלובביץ׳ (חב"ד) לנתניהו -
"תצטרך להיאבק עם 119 אנשים, בוודאי לא תתרשם מזה כיוון שהקדוש ברוך הוא לצד הזה״.
דיוק המילים "לצד הזה" ולא "בצד הזה", דומה מאוד למה שבתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".
הסבר בדרך אפשר ב2 אופנים 👇
לדייק בכל אות. צוטט בשם הרבי "כיוון שהקב"ה בצד הזה". משמיעת הקלטת שומעים ברור שהרבי אמר "כיוון שהקב"ה לצד הזה", עם אות למ"ד, לא אות בי"ת.
https://x.com/OrwellTruth1984/status/1759284144620667267
מה זה משנה? בתלמוד מדייקים שצריך להגיד "לך לשלום" ולא "לך בשלום".
הסבר #1: אולי כי למ"ד זה לשון לימוד, צריך ללמוד ולהתקדם.
נכון בהקשר לשלום, למרות שבהשקפה הראשונה נראה כאילו אם עושים פשרה משיגים שלום, הנה כאשר לומדים את הנושא לעומק, מגלים שזה נכון רק בהקשר לאויב ידידותי ומתחשב, המריבות שבתוכנו. כאשר מדובר בהקשר לאויב האכזרי החיצוני זה הפוך: כל כניעה אליו רק מרחיקה את השלום.
נכון גם בהקשר ל"צד הזה". צריך ללמוד את הצד, האם הוא באמת הצד שאפשר להגיד עליו "הקדוש ברוך לצד הזה". יש "ידידים" במרכאות שטוענים שהם בצד הזה, אבל הנכון הוא שהם באמצע. כמה באמצע? תלוי מה עמדתנו, כי אם אנחנו נסכים לעמוד עם רגל אחת ביבשה ורגל אחת בים, טענת שונאי ציון ועוכרי ישראל תהיה שזה לא מספיק, ועמדת ה"ידידים" האלו תהיה שצריך להתפשר. זה למה עמדת ישראל צריכה להיות מה שיותר ימינה, שאז גם אם תהיה פשרה, היא תהיה יותר רחוקה מהים.
הסבר #2: ההבדל בין "לך בשלום" ו"לך לשלום", זה שהאות למד הקדמית משמעותה להתקדם לכוון, לא לעמוד במקום אחד. "תלמידי חכמים מרבים שלום בעולם", ביחד עם זה נאמר עליהם "ילכו מחיל ⁵אל חיל". לא להסתפק עם "שלום" שלא עושים לנו שואה רחמנא ליצלן ולהגיד שאם אפשר לחגוג יום עצמאות, זו כבר "ראשית צמיחת גאולתנו", כי בהשוואה למה שהיה בימי הביניים זה מצב מזהיר. גם אם המצב מזהיר, צריך להתקדם שיהיה עוד יותר "מחיל אך חיל", אחרת זה לא שלום.
אותו דבר גם עם "לצד הזה". גם אם זה כבר הצד הנכון, ובלשון התלמוד הובא בספר תניא קדישא בתחילתו
"ואפילו כל העולם כולו אומרים לך צדיק אתה..", צריך להתקדם עוד ועוד "לצד הזה", כי צדיק זה מלשון "צד", להתקדם עוד ועוד בכוון להיות צדיק, "ילכו מחיל אל חיל".
מבקשת עזרה במזוןiskabelka1
שלום ,. אני אם יחידנית - רווקה , מגדלת ילד בן 7 לבדי . אחרי שאימא נפטרה מסרטן אני נשארתי לבדי בעולם הזה . אין לי משפחה ואין לי קרובים .
עשיתי ילד בטיפולי פוריות , , כדי שיהיה לי בשביל מי לחיות .
כיום הוא לומד בכיתה ב' בבית ספר דתי ,ירא שמיים ! צדיק אמיתי !
לילד אין אבא - לכן אין מזונות . נתקלתי בקשיים מאוד גדולים ת בגלל חובות ., גרה ברמלה . מבקשת עזרה במזון , מצרכים בסיסים כמו קונפלקס , ממרח שוקולד, ביצים , חמאה, שמן ,פסטה חלב,,ירקות . לא נעים בכלל לבקש עזרה, אבל בלי שאלות ,רק מהנתינה מהלב ..... בבקשה אשמח אם תושיטו יד של עזרה .🙏
תפני לבית חב"ד ברמלהבת.
אני פניתי אליהם ברמלה - לא קיבלתי מהם שום מענהiskabelka1
נסי לפנות לארגון כולל חבדפונקציה
איך השיחה של הרבי על צמאה לך נפשי עזרה לי להבין...hamedinai
המכשול הכי מרכזי להגיע לשלום - מחנות הפליטים.
75 שנה שהם "פליטים" , דבר שאין לו אח וריע בהיסטוריה.
כל קיומו של עם ישראל הוא פלא ונס על-טבעי, ובאותה מידה גם שנאת ישראל אין לה הסבר הגיוני.
מחנות הפליטים מתוחזקות במיוחד בכדי לשמר את ההתנגדות לקיומה של המדינה היהודית בארץ ישראל.
ביחד עם זה, מחנות פליטים אלו גורמים לנו להיזכר שאנחנו יהודים עם היסטוריה של אלפי שנים שחזרנו לארצנו.
אחרת נשאלת השאלה: באיזו זכות מגיע יליד רוסיה שיש לה ארץ הכי גדולה בעולם, מעולם לא דיבר עברית, כותב משמאל לימין, בא עם נשק בידיים מול הטוענים שהם צאצאים של פליטי 48.
אולי יש פה מסר מן השמים:
וְהָעֹלָה עַל רוּחֲכֶם הָיוֹ לֹא תִהְיֶה אֲשֶׁר אַתֶּם אֹמְרִים נִהְיֶה כַגּוֹיִם כְּמִשְׁפְּחוֹת הָאֲרָצוֹת.. חַי אָנִי נְאֻם אֲ-דֹנָי ה' אִם לֹא בְּיָד חֲזָקָה וּבִזְרוֹעַ נְטוּיָה... אֶמְלוֹךְ עֲלֵיכֶם (יחזקאל כ לב).
לכן אם נחזור בתשובה ייבטל הצורך של מחנות פליטים אלו, כי כבר גמרו והשלימו את תפקידם וייעודם.
כי כל הסיבה לקיומם הלא-טבעי היה בכדי לעורר אותנו שלא נתחמק מהשאלה #באיזו_זכות ולמה הארץ שייכת לנו.
סימוכין:
הביאור הידוע על הניגון "צמאה לך נפשי.. אך טי דורין.."
האזינו: כשהרבי שר והסביר את הניגון `צמאה לך נפשי` ● מיוחד
שכל תפקידו של היצר הרע רק להעלות את האדם למדרגה יותר נעלית, ואם כן כאשר האדם השלים את המשימה, מתבטל הצורך של היצר הרע.
זה היה משיחת פורים ה'תשח"י (1958).
והפלא ופלא, בתלמוד (סוכה נב ב) מובא קשר בין היצר הרע לישמעאלים:
"ארבעה מתחרט עליהן הקב"ה שבראם, ואלו הן: גלות, כשדים, וישמעאלים, ויצר הרע".
זה באמת הזוי ברמה ששומעים רק משרופים.מי האיש? הח"ח!אחרונה
ראיתי כבר בזמנו את העלונים שמתארים איך יבוא המשיח ואז משבר האקלים ייעלם כהרף עין (ועוד נגזרה מכך מסקנה שאין מה להיות מוטרדים).
לחשוב שמחנות הפליטים הרעילים והמסוכנים - והעמוסים אנשים מלאי שיטנה ומשטמה לישראל - משמשים כאיזה מטה זעם הולוגרפי תיאולוגי, זה בערך אותו ההיגיון.
אגב, העלונים ההם הופיעו למיטב זכרוני עוד כשבחיים היתה חיותו, אבל גם אם אני טועה בכרונולוגיה הזו אזי מכל מקום הם הופיעו כשהמשיחיזם שלאחר המוות עוד היה בשיאו.
מובן שכל התפיסה הזו נשענת על ימי ההאדרה המטורללת למבצע "סופה במדבר" (שחרור כוויית מהפלישה העירקית) ותום הקומוניזם במדינות הסובייטיות-לשעבר, שיצרו שבתאות ברורה ומובהקת.
מחפש ספר בנרותיונה ב
אני מחפש את הספר "שערי לימוד החסידות" של הרב מיכאל חנוך גולומב
גם יד שניה
מישהו יודע היכן ניתן להשיג?