אז ניגש לנושא -#$אדם שרוצה להחזיר את גרושתו#$.
כתוב בתורה :
כִּי יִקַּח אִישׁ אִשָּׁה וּבְעָלָהּ, וְהָיָה אִם לֹא תִמְצָא חֵן בְּעֵינָיו... וְכָתַב לָהּ סֵפֶר כְּרִיתֻת וְנָתַן בְּיָדָהּ וְשִׁלְּחָהּ מִבֵּיתוֹ. וְיָצְאָה מִבֵּיתוֹ וְהָלְכָה וְהָיְתָה לְאִישׁ אַחֵר. וּשְׂנֵאָהּ הָאִישׁ הָאַחֲרוֹן, וְכָתַב לָהּ סֵפֶר כְּרִיתֻת וְנָתַן בְּיָדָהּ וְשִׁלְּחָהּ מִבֵּיתוֹ, אוֹ כִי יָמוּת הָאִישׁ הָאַחֲרוֹן אֲשֶׁר לְקָחָהּ לוֹ לְאִשָּׁה. לֹא יוּכַל בַּעְלָהּ הָרִאשׁוֹן אֲשֶׁר שִׁלְּחָהּ לָשׁוּב לְקַחְתָּהּ לִהְיוֹת לוֹ לְאִשָּׁה אַחֲרֵי אֲשֶׁר הֻטַּמָּאָה, כִּי תוֹעֵבָה הִוא לִפְנֵי ה', וְלֹא תַחֲטִיא אֶת הָאָרֶץ אֲשֶׁר ה' אֱלֹהֶיךָ נֹתֵן לְךָ נַחֲלָה.
ומה שאני הבנתי מהכתוב-
שלב ראשון נגיד אייל נשוי לאיילת לאחר זמן מה איילת לא מצאה חן בעיניו והוא מגרש אותה .
שלב שני איילת נשאת בשנית לאדם אחר (לא מצויין אם אייל התחתן או כנראה שזה לא שייך אך נגיע לזה בהמשך השאלות)
ובמקרה שגם השני שונא אותה או מת היא מקבלת גט ועכשיו היא מעוניינת לחזור לבעלה הראשון אסור לה כי היא הוטמאה על ידי בעלה השני ולכן אסור לה לחזור לבעלה הראשון.
שאלות:
1. למה אישה שנישאה כדת וכדין נושאת את "התואר" הוטמאה על ידי גבר אחר היא לא עשתה מעשה פסול .
2. אם אישה גרושה נחשבת להוטמאה למה מלכתחילה מתירים לה להינשא בשנית לכל גבר הרי היא הוטמאה על ידי משהו אחר לא ?.
3. הבדל בין איש שבגד באישתו לבין אישה שבגדה בבעלה מובנים לי שניהם אסורים אומנם לא באותה רמה (אולי בעתיד אני יכתוב על זה משהו) א'- כתוב בתורה שדינה מות ואין עונש לגבר ב'- אישה נשואה שבוגדת מולידה ממזרים בניגוד לגבר .
אך כאן במקרה הספציפי הזה שניהם גרושים אין בניהם קשר כי אם היה לא היו מתירים להתחתן עם גרושות.
אך שוב יש כאן איזה שינוי שלא ברור לי למה , גרוש יכול להתחתן ולהתגרש אין ספור פעמים ויכול לחזור לאשתו הראשונה כל עוד היא נשארה גרושה ולא נשאה בשנית והיא רוצה בכך.
מצד שני אישה שנשאה בשנית פעם אחת לא יכולה לחזור לבעלה הקודם (כלומר לדוגמה אם התחתנה 5 פעמים כל פעם שמתחתנה בעלה הקודם אסור לה ).
וסיכום שאלה זו מה הבדל בניהם???.
4. כתוב טעם המצווה: "כדי שלא יחליפו נשותיהן זה לזה, יכתוב לה גט בערב – ובבוקר היא שבה אליו, וזה טעם 'ולא תחטיא את הארץ', כי זה סיבה לחטאים גדולים" (פירוש הרמב"ן, דברים שם).
טעם נוסף: כדי למנוע אפשרות שהבעל הראשון, המתחרט על גירושיו, יפעל לפירודה של אשתו מהשני (רבי מאיר שמחה הכהן מדווינסק, בפירושו "משך חכמה", שם) הסבר השני יותר סביר מהראשון לפי דעתי .
ושוב כדי לראותו שהבנתי נכון הסיבה היא שלא יהיה סדום ועמורה (בלשון העם חילופי זוגות ).
אך אם זאת הסיבה איך זה שאישה גרושה שקיימה יחסים ללא חופה וקידושין אם גבר אחר ורוצה לחזור לבעלה מותרת לו .
הרי כל המטרה הייתה למנוע את זה אם שכחתם כתוב בתורה היא לא יכולה להיות לו לאישה אחרי שהוטמאה סתירה לא???.
ובנוסף לזה ראיתי פה באחד השאלות שהעלו שגבר ואישה שחיים ביחד מקבלים מלקות ומחייבים אותם להינשא אז מה שנוצר זה במצב שגרושה שרוצה אולי לחזור לבעלה בעתיד תצטרך לחיות עם גבר ללא חופה וקידושין דבר שחכמים אוסרים ???.
5.ולסיכום אם בכל זאת הגרוש וגרושתו חוזרים להיות ביחד בשנית למרות שהיא גרושה פעם שניה או אלמנה הילדים אינם ממזרים .
ואם לגרושה מותר לשכב אם אחרים ללא חופה וקידושין ואחר כך לחזור לבעלה הראשון מה הסיבה לאסור זאת לאחר שנישאת כדת וכדין??? .
כי אלה שני הסיבות השונות בין גבר ואישה (שאני יודע ) בעניין של בגידה של אשת איש.

תגובה נפלאה